Veidrad paigad maamunal: eriskummalised muuseumid

20.05.2011
Svea Lillepalu

Oled käinud juba Louvre’is Prantsusmaal, Kennedy kosmosekeskuses Ameerikas ja SeaLife’i meremaailmas Soomes ning januned millegi erilisema järele? Kõik need kunsti-, teadus- ja loodusnäitused on kindlasti teenitult maailmakuulsad, kuid täna toome teieni midagi, mida on suhteliselt raske lahterdada. Lubage tutvustada  – maailma eriskummalisemad muuseumid! :)

Esimese muuseumi nime lühendada üritada on üpris raske, aga ütleme, et see on turundusmuuseum (The Museum on Brands, Advertisind and Packaging). See asub Londonis Notting Hilli sügavustes, täpsemalt Portobello Roadil. Muuseumis on välja pandud ühe väga sihikindla mehe Robert Opie kogutud kollektsioon. Sealt leiab üle 12 000(!) eseme, nende seas nukud, ajakirjad, reklaammaterjalid, moeesemed ning suveniirid. Vanimad ulatuvad lausa kuninganna Victoria valitsusaega.

San Fransiscos asuv mehhaanikamuuseum (Musee Macanique) on maailma suurim eraomanduses antiikmänguasjade ja muusikainstrumentide väljapanek. Sinna tuleb kindlasti kaasa võtta taskutäis 25-sendiseid (quarter‘eid), et saaksid omal käel proovida igivana löökkuulimängu (pinball). Mainimist väärib ka tuletikkudest ehitatud miniatuurne lõbustuspark, mille autoriteks on San Quentini kinnipidamisasutuse vangid.

Iga muuseum, millest leiab eraldi väljapanekud riisist ja maitseainetest, on kokandushuvilisele kohustuslik. Hongkongis asuv Tao Heungi toidukultuurimuuseum asutati eesmärgiga tutvustada inimestele erinevaid kultuure ja toitumisharjumusi. Muuseum on tõesti ülevaatlik, peale toidu leiab sealt ka väljapanekuid, mis on pühendatud söögi- ja köögitarvetele ning pakenditele. Mahuka kollektsioon on laiali laotatud üle 400 m2 suurusele pinnale.

Kõik, kellele meeldivad armsad karvased loomakesed, eriti jänkud teile on mõeldud Los Angeleses asuv jänkumuuseum (jah, selle ingliskeelne nimi on The Bunny Museum:)). Seal on välja pandud üle 27 300 jänkuteemalise eseme. Võttis silme eest kirjuks? Uskuge või mitte, aga meil ka. Ühe toreda abielupaari kodu võib arvatavasti lugeda suurima jänkutihedusega paigaks ruutmeetri peale. Vot see on tõeline jänkuarmastus!

Järgmist muuseumit me nõrganärvilistele ei soovita. Tokyos asuv Meguro parasitoloogiamuuseum on paljude loodushuviliste rõõm, kuid härrasmees Monk läheks seal arvatavasti hulluks. Enne külastamist tuleb panna ennast valmis selleks, et arvatavasti satute ninapidi kokku maailma pikima paelussiga. Eksponaat on lausa 9 meetrit pikk. Peale seda on sushiisu vist paariks päevaks läinud, sest just toores kala oli ussikese kasvulavaks. Ma ei ole päris kindel, kas ma ise sinna muuseumisse minna tahaks :P

Kõik multikate ja koomiksite armastajad, pöörake oma ninad New Yorgi poole. Just Suures Õunas asub koomiksifännide paradiis. Lühendatult MoCCA on võtnud oma südameasjaks promoda kõike koomiksite ja multikatega seotut. Esindatud on peaaegu kõik variandid, meetodid ja väljendusviisid selles kunstiliigis, alustades animatsioonidest ja lõpetades poliitilise alatooniga karikatuuride ja arvutigraafikaga. Muuseum korraldab  iga aasta kaks päeva kestvat festivali, kuhu koguneb tuhandeid inimesi üle kogu maailma. Selleaastane festival toimus küll juba peaaegu kuu aega tagasi, kuid alati on ju võimalus järgmisel aastal kinganinad sinnapoole suunata.

Viimane muuseum ei ole veel küll avatud, kuid tekitab juba praegu meediakära. Los Angeleses asuv maffiamuuseum on kindlasti põnev igale külastajale. Keda ei huvitaks sellised nimed nagu Al Capone, Bugsy Siegel, Anthony Spilotro ja paljud teised! Muuseum kajastab maffia siseelu, organisatsiooni ülesehitust ja tööd ning samuti seda, kuidas korrakaitsjaid allilmategelasi taga on ajanud ning mis meetodeid kasutanud. Selles muuseumis on kindlasti tunne nagu „Ristiisa“ filmis. Muuseumi plaanitakse avada 2011. aasta detsembris.

Sõbrad, äkki oskate ka ise siia nimekirja paar veidrat või ülimalt huvitavat muuseumi lisada, mille otsa reisidel koperdanud olete?

Loe originaalartiklit siit.

Kommentaarid: