10 Vahemere saart edasijõudnud reisijale (2. osa)

20.03.2012
Anu Vane

Vahemeri on täis ilusaid saari ja saarekesi. Eraldatud rannad, maalilised sadamad, rikkumatu rannajoon ja ajalooküllased linnad peibutavad igal aastal miljoneid turiste. Valisime välja 10 saart, mis eestlaste reisimenüüs veel kuigi levinud ei ole. Siin on neist järgmised 5.

Capri Photos, vahemere saared6. Capri

Riik: Itaalia
Asub: Türreeni meres Sorrento linnast edelas
Suurus: 10,4 km²
Elanikke: 12 000
Kohale saab: praami või hõljukiga Napolist, Sorrentost või Salernost
Suurim võlu: fantastilised vaated, mõnusalt rammestunud lõunamaine elurütm

Sorrento lähedal Vahemeres asuv pisike Capri on saar on täis puhkusemaagiat. Kõige nõiduslikum selle vaatamisväärsustest on kindlasti Sinine koobas ehk Grotto Azzurra, mida ükski külastaja ei tohiks nägemata jätta. Väidetavalt olla ses kirjeldamatutes sinistes toonides helklevas vees kümmelnud Rooma imperaatorid ise. Kohale pääsed paadiga Marina Grandest; koopasuu on ainult meetri kõrgune!

Aga see ei ole ainus paik Capril, mis südameid vallutab. Lõhnav ja õiterikas taimestik, romantilised vaated rannakaljudelt ja kõrged mäed võluvad turiste jäägitult. Kindlasti käi nii Capri kui Anacapri linnades ja roni Monte Solaro mäetippu. Kui Anacaprisse lähed, lasku Caprile kindlasti Fööniksi treppidest – 777 astet pakuvad ehtitaallaslikke elamusi ja imelisi vaateid. Kohustuslik on ka jääkülm kohalik limoncello – pärast seda vaatad sidruneid hoopis teisiti!

Kogu Capri süda tuksub Piazettal. 1938. aastal otsustas noor Raffaele Vuotto sellele väljakule mõned lauad üles panna ning sellest hetkest peale sai Piazettast saare seltsielu keskus. Vanasti vilkal turuplatsil asub nüüd ka turismiinfo punkt ning väljakut läbivad peaaegu vältimatult kõik turistid, kes sadamast üles linna sõidavad. Funikulööri valgete sammastega terrassilt avaneb ilus vaade Monte Solarole.

7. Jarbah

Riik: Tuneesia
Asub: Qābise lahes Tuneesia ranniku lähedal
Suurus: 514 km²
Elanikke: 139 500
Kohale saab: lennukiga, kõige mugavam on tšarterreis Helsingist
Suurim võlu: unikaalne arhitektuur, vaikne saareelu

Jarbah’ ehk Djerba saar on Põhja-Aafrika kõige suurem saar ja Tuneesia kõige lõunapoolsem kuurort, mida kutsutakse ka Tuneesia Tahitiks. Legend räägib, et just Jarbah’ saarel püüdis jumalanna Kalypso võita Trooja sõjast naasva Odüsseuse südant. Romantiline õhkkond ja kaunis loodus teevad Jarbah’st omalaadse paradiisi ka tänapäeval.

Jarbah’ saar on üks vähestest paikadest, kus Tuneesia esimeste asukate berberite keel on tänaseni säilinud. Samuti elab seal Põhja-Aafrika vanim etnograafiline juudi kogukond. Juudid tulevad saarele kokku kogu maailmas, sest väidetakse, et siin asuvad ühe talmudi autori säilmed. Teadlaste sõnul on Er-Rijadi külas asuv La Ghriba sünagoog kõige vanem maailmas (ehitatud 4. sajandil eKr).

Puhkajaid meelitavad Jarbah’le eelkõige Houmt Souk, selle värvilised turud (eriti Place de Algerie lähedal), kenad palmisalud ja lõputud rannad, nende seas Segui, Sidi Mahrez, Rass Taguerness… Saarel näeb palju datlipalme, oliivipuid, kaktuseid ja lilli, seal on aasta läbi soe ja päikeseline. Külastada tasub iidset Guella pottsepatöökoda ning pisikest Borj Djillidji sadamat, kus päikeseloojangud on unustamatud. Põnev on ka Ras Rmel – flamingosaar, kuhu saad kauneid linde imetlema paadiga Houmt Souki sadamast.

8. Santorini

Riik: Kreeka
Asub: Egeuse mere lõunaosas, kõige lõunapoolsem Küklaadide saartest
Suurus: 90,7 km²
Elanikke: 12 400
Kohale saab: lennukiga, kõige mugavam on tšarter Helsingist
Suurim võlu: romantilised päikeseloojangud

Santorinit on korduvalt nimetatud maailma kauneimaks saareks – ja kes oleme meie, et rahvasuule vastu vaielda. Ta on kuulus imekaunite vaadete, kohalike elanike lumivalgeks lubjatud majakeste ning imeliste musta, valge ja punase liivaga randade poolest. Aga lisaks tuleb kindlasti rääkida ka Oia linnakese päikeseloojangutest, kummalistest valgetest baklažaanidest, tegutsevast vulkaanist…

Thíra on Santorini tähtsaim linn, kuhu pääseb sadamast jalgsi mööda käänulisi trepiastmeid või muula seljas või hoopis Šveitsi päritolu köisraudteega. Tuntuim rannakuurort on Kamari, mille peamine tõmbenumber on ligi 5 km pikkune musta liivaga rand. Kuulsaim küla on saare põhjatipus asuv Oia – kaljuserval külitavad valged majad on üks enim pildistatud vaateid Kreekas. Aga kui see tundub ülerahvastatud, vali Pyrgos – saare kõrgeim paik maalilise kloostri ja tänavatega.

Huvitavaid kohti jagub ka väljaspool linnasid, kus traditsiooniline eluviis on veel täies jõus. Näha võib koobaselamuid – nii mahajäetuid kui ka selliseid, kus endiselt elatakse –, viljapuuaedu ja viinamarjaistandusi, pereärisid ja pisikesi kirikuid. Muide, Santorini on tuntud veinipiirkond. Viinamarju kasvatatakse seal ainult sellele saarele omasel meetodil. Kuna pinnas on kuiv ja ilm tuuline, hoitakse viinapuuvääte maadligi ja teineteisest üsna kaugel. Kena ja hea valikuga pood, kust veini kaasa osta, on näiteks Iama veinipood Oias.

Mykonos Photos9. Mykonos

Riik: Kreeka
Asub: Egeuse mere lõunaosa, Küklaadide saarestik
Suurus: 105,7 km²
Elanikke: 9300
Kohale saab: praami või katamaraaniga mandrilt Piraeusest või Rafinast, lennukiga Ateenast
Suurim võlu: vabameelne atmosfäär

Mykonos ei ole eestlastele nii hästi tuntud kui Santorini, ent ometi on see juba üle 40 aasta üks olulisemaid Kreeka puhkusepaikasid. Kui Santorini peaksid valima pigem romantilisema hingelaadiga inimesed, siis Mykonoselt leiavad oma vabameelsed ja peohimulised. Saare keskus Hora on olemuselt kosmopoliitne, kuid siit ei puudu Kreekale iseloomulik sarm. Valged majad, kitsad tänavad, piltpostkaardilik tuulikuterivi mäekõrgendikul … just sellised on Mykonose tuntuimad vaated.

Teine tõmbenumber on muidugi kuulsad liivarannad Platy Plato, Paradise ja Megali Ammos. Päevasele rannamelule sekundeerib ööelu, millesarnast ei kohta kusagil Kreekas. Mykonos on teada-tuntud geisõbraliku saarena ning siin on ka palju randasid, kus riiete kandmine pole sugugi aktuaalne. Kõige populaarsemad rannad on saare lõunakaldal, sest just seal on parimad liivad, vaated ja kaitse tuule eest. Kahjuks aga on need ka järjest populaarsemad. Kui tahta vaiksemalt, koos perega aega veeta, tasub otsida üles sellised rannad nagu Platis Gialos ja Ornos.

Üks kaunimaid kohti saarel on pealinnas Horas asuv Väike Veneetsia. Et sinna jõuda, tuleb tuuleveskite juurest trepist alla ronida ja satudki mere äärde, kus paari-kolmekorruselised keskaegsed majad seisavad otse kaldal ja raamivad merd värviliste puust rõdudega. Eriti kena on jalutada mööda vee äärt päikeseloojangu ajal. Seejärel aga võib istuda mõnda baari või kohvikusse ja lasta lõunamaa ööl end kaasa viia…

10. Île de Porquerolles

Riik: Prantsusmaa
Asub: Îles d’Hyères’ saarestik Vahemeres Prantsusmaa lõunaranniku lähedal
Suurus: 12,5 km²
Elanikke: 200
Kohale saab: praami või katamaraaniga mandrilt St-Tropez’st või Toulonist
Suurim võlu: vaikus, rahu ja gurmaanlikud naudingud

Île de Porquerolles asub kiviviske kaugusel kuulsate ja rikaste kuurordist Saint-Tropez’st, aga aru ei saaks sellest iialgi. Leebe briis ja puutumatu loodus pakuvad kuumusest ja rüsinast vaevatud mandrile meeldivat vaheldust. Kolmest Îles d’Hyères’ saarest on sarvesaiakujuline Porquerolles suurim ja kõige arenenum, kuid on säilitanud mõnusalt unise õhustiku. See on taevalik koht, kus jalutada, ujuda, maastikku ja loodust uurida, sööki nautida või lihtsalt viigipuu all tukastada.

Saareke on vaid 7 km pikk ja 3 km lai. Lõunakülg on kivine ja täis väikseid koopaid, kuhu saab vaid mööda kindlaid radu. Põhjakaldal on sadam ja rannad, millest mõnusaim on varjulises lahes asuv Nôtre Dame, tunnise jalutuskäigu kaugusel keskusest. Lõhnavad männi- ja eukalüptisalud, oliiviistandused, madalad palmid ja bambusetukad, väikesed lavendli- ja viinamarjapõllud on imelised. Ringi liikuda tuleb aga kas jalgrattaga või jalgsi, sest autod on saarel keelatud ja mõnes paigas ei tohi isegi suitsetada.

Porquerolles’i keskus rajati 1820. aastal puhkepaigaks Napoleoni sõjaväest kuulsusrikkalt pensionile jäänud sõjameestele. See on ideaalne koht, kus puhata ja pastis’d nautida. Porquerolles’il leidub ka suurepäraseid veiniaedu, näiteks Domaine de la Courtade ja Domaine de l’Ile. Proovida tasub looduskaitsealal kasvanud viljadest tšatnisid, jamsi ja oliiviõli. Porquerolles’i läänerannikul asub Le Mas du Langoustier, 1931. aastal ehitatud armas hotell, kus fantastiline Michelini tärniga restoran pakub kergeid vahemerelikke eineid.

Vaata eelmist 5 Vahemere saart »

Mykonoseja Capri fotod on pärit reisiinfo portaalist TripAdvisor
Teised fotod: iStockphoto

Kommentaarid: