3 päeva Singapuris

31.08.2012
Katrin Samlik

Singapur ehk Lõvilinn on linnriik Kagu-Aasias Malaka poolsaare tipu lähedal asuval Singapuri saarel ja rohkem kui 60 väiksemal saarel, kus elab pisut üle 5 miljoni elaniku. Kuigi riik ise on üsna väike (vaid 710 km2) on kasutusel lausa neli riigikeelt – inglise, hiina, malai ja tamiili.

Singapuri rajasid britid kaubandustugipunktina 1819. aastal Thomas Stamford Rafflesi juhtimisel. Teise maailmasõja ajal okupeeris selle Jaapan, iseseisvaks riigiks sai Singapur aastal 1965.

Tegu on arenenud turumajanduse ja kõrge elatustasemega riigiga. Lisa boonusena veel aasta läbi soe kliima ning suurepärane turismisihtkoht ongi olemas. Kuigi hotellide hinnatase on lähedal asuvate Malaisia või Taiga võrreldes kordi kõrgem, on näiteks taksosõit ka eestlase jaoks odav. Taksoga tasub ette võtta isegi pikemaid otsi – raudteejaama, lennujaama jne.

Singapuri lennujaam ongi peamine riiki saabumise värav – ultramoodne Changi lennujaam teenindab aastas u 46 miljonit reisijat ja asub kesklinnast 17 km kaugusel. Peale kohaliku Singapore Airlinesi ja SilkAiri on Singapuri lennujaam ka austraallaste Qantase jaoks oluline sõlmpunkt – enamik Austraalia-Euroopa liinidel lendavatest lennukitest teevad just siin vahemaandumise.

Mida teha Singapuris kolme päevaga?

1. päev

Kui lennuväsimus ei kimbuta, hakka kohe pihta hop-on hop-off-tuuriga. See legendaarne linnaekskursioon on saadaval kõikides maailma suuremates linnades, nii ka Singapuris. Tuure opereerivad erinevad firmad, nii et enne pileti ostmist võiksid Ochard Roadil asuvas turismiinfo punktis asja uurida ja endale sobivaima tuuri pileti ette ära soetada. Hinnad jäävad u 16 € kanti.

Bussid läbivad kõiki linna olulisemaid punkte, nt Little India, Boat Quay, Chinatown, vaateratas, F1 ringrada jne. Astu julgelt bussist maha naudi Chinatownis jalamassaaži või sukeldu mõnda suurde elektroonikakauplusesse! Päev möödub linnutiivul ning peagi on sul üsna hea ettekujutus kesklinna piirkonnast olemas.

Õhtusöögiks võiksid esimesel päeval jalutada Boat Quay ja Clarke Quay piirkonnas – siit leiab rohkelt söögikohti ja niisama mõnusaid lokaale, kus kokteilikest nautida, Iiri õllepubidest kuni tipprestoranideni välja.

2. päev

Teise päeva võiks pühendada Sentosa saarele. Kui Singapuri kesklinn on suuresti ärihoonetest ja pilvelõhkujatest hõivatud, siis Sentosa on ideaalne paik rannapuhkuseks ja perekonna seltsis päeva veetmiseks. Ägedaima elamuse saad, kui sõidad Sentosale köisraudteega. Valida on kahe alguskoha vahel: Mount Faber Station ja HarbourFront Station. Viimane asub suure kaubanduskeskuse VivoCity kõrval.

Sõit võtab aega 12 minutit ning on 1,6 km pikk. Soovi korral võid osta ka ühe suuna pileti ning tulla VivoCitysse tagasi jala. Lõõskava päikese pärast oluliselt kartma ei pea – kogu käigutee on riidest katuse all.

Saarelt endalt leiab tegevust igaüks – lapsed ilmselt unustavad ennast Universal Studiosi teemaparki või veealusesse maailma ja delfiinilaguuni. Seiklushimulised saavad zip line’iga laskuda või Siloso kindluses tulistamismängudes mõõtu võtta. Lisaks leiab kardiraja, looduspargid, vaatetorni, erinevad 3D- ja 4D-atraktsioonid ning palju muud.

Saarele jõudes hangi endale kaart, kus on peale joonistatud ka tasuta busside ja trammi marsruudid. Siis tead, kust kuhu ja kuidas liikuda ning millised atraktsioonid millised järjekorras ette võtta.

Kes soovib, võib Sentosale ka ööbima jääda. Ühe päevaga ilmselt kõiki atraktsioone läbi käia ei jõua. Aga ujumata tagasi tulla ei tasuks – Sentosa on Singapuri peamine rannapiirkond ning siin asuvad ka mõnusad lahesopid supluseks.

3. päev

Tagasi kesklinnas olles võiks jagada päeva kaheks – pool päeva ostlemist ja pool päeva vaatamisväärsusi. Kindlasti peaks külastama maailma suurimat vaateratast Singapore Flyer. Sõit 165 m kõrgusele ja tagasi võtab aega pool tundi ning maksab u 18 €.

Kogemus omaette on see kindlasti, eriti kui suudad tabada hetke, mil õhtuhämarusest pimedaks läheb. Nii näed kaunist linna päevavalguses ja juba tuledesäras õhtupimeduses. Kui plaanid kallimale romantilist üllatust, siis tea, et kapslis saab korraldada ka 4-käigulise privaatse õhtusöögi.

Kui vaaterattad ei ole sinu teema, siis proovi ikoonilise hotelli Marina Bay Sands viimase korruse Skyparki. Kahjuks on nn infinity pools reserveeritud vaid hotellikülastajatele, kuid vaateplatvormile pääsevad väikese tasu eest kõik. Kogu Singapur ongi sinu peopesal – vett purskav lõvi, Hiinalinn, F1 rada ja õdus jõeäärne Boat Quay.

Pärastlõunaseks kosutuseks jaluta ikoonilisse Raffles hotelli ning naudi Long Baris ehedat Singapore Slingi. Usu – kuskil ei tehta seda paremini. Hind on muidugi võrdlemisi krõbe – 20 € kokteil. Aga Singapuri elamus ei oleks täiuslik ilma selleta.

Kui jaksu jätkub jaluta edasi Ochard Roadi poole – Singapuri ostuparadiis asub just siin. H&M-i ning Desiguali kõrval leiab ka kõrgmoebrände nagu Gucci, Armani ja Ralph Lauren, lisaks hulgaliselt elektroonikapoode.

Kui aega on rohkem, kui vaid napp kolm päeva?

Pikemal reisil olles on hea mõte Singapurist edasi Malaisia või Indoneesia poole liikuda. Päevaga saab käia näiteks Indoneesias Batami saarel. Laevad väljuvad Singapurist HarbourFronti sadamast mitu korda päevas ning sõit kestab 50 minutit. Pilet maksab ligikaudu 27 €. Eesti kodanikud peavad piirilt viisa soetama.

Malaisiasse saab nii rongi kui ka bussiga. Rongid Kuala Lumpurisse väljuvad kolm korda päevas. Kaval oleks esialgu osta pilet Malaisia esimesse peatusesse (Johor Bahru) ja sealt uus pilet Kuala Lumpurini. Konks on selles, et pileti hind on fikseeritud (nt 36 raha), aga seda tuleb maksta kohalikus valuutas. Seega on Singapurist ostetud pilet 36 SGD (u 22 €) aga Kuala Lumpurist sama pilet 36 MYR (u 9 €). Sõit kestab kuus tundi koos rohkete vahepeatustega.

Hea on teada ka seda, et Singapuri Changi lennuväljal on ka eraldi terminal odavlennufirmadele, mille piletid erinevatesse Aasia sihtkohtadesse maksavad sageli vähem kui Tallinna-Tartu bussipilet.

______________________

Fotod: Triin Jaanimets, Katrin Samlik

Kommentaarid:

  1. Kati

    Õhtusel ajal soovitaksin minna patseerima Marina Bay piirkonda, naiteks parast paikseloojangu nautimist kas vaaterattal voi Marina Bay Sands hotelli katusekorrusel. Kell 20:30 ja parast seda veel 2 korda toimub lahe kohal fantastiline show elava tule, purskkaevude, video ja muusikaga. Efektne ja elamusterohke. Tasuta!