Aktiivne puhkus Rootsis ja Norras – Laura reisikogemus

21.09.2022
Estraveli tellimiskeskuse vanemreisikonsultant Laura Kõrgvee

Augustis avanes Estraveli tellimiskeskuse vanemreisikonsultant Laura Kõrgveel tore võimalus tutvuda SkiStari kutsel Lindvalleni (Sälen, Rootsi) ja Trysili (Norra) sihtkohtadega ning seal pakutavate suviste aktiivsete tegevuste võimalustega. Loe reisimuljeid ja vaata pilte.

Kuna ilus loodus ja aktiivsed tegevused on mulle alati olnud hingelähedased, siis oli antud reis just mulle väga sobiv. Esmalt teame antud piirkondi eelkõige tänu headele suusavõimalustele talvel, kuid ka suveperioodiks on loodud mitmed aktiivsed vabaaja veetmise võimalused.

Vaba aja veetmise võimalused

Kõige populaarsemate tegevuste hulka kuulub kindlasti mägijalgrattasõit, mida saime ka ise proovida nii Lindvallenis kui Trysilis. Kohapeal on olemas erineva raskusastmega rattarajad, mis on samade värvide tähistusega nagu mäesuusarajad – rohelisest mustani, kuid enamik on siiski sinised ja punased. Kohapeal olevatest rattalaenutustest on võimalik rentida endile sobivas suuruses maastikuratas (kas tavaline või elektriline). Hinnas sisaldub ka kiivrirent. Soovitav on rattarent SkiStari kaudu ette broneerida, et tagada kohapeal sobiva ratta olemasolu. Soovi korral võib sõiduks kasutada ka isiklikku jalgratast, kuid soovitan kasvõi üheks päevaks rentida elektriline maastikuratas, et saada teistmoodi kogemus. Samuti on mõistlik ette osta ka liftipass, millega pääseb rattaparki või suusaliftiga üles sõites rattaradadele. Rattaveo mäkke teostab samuti lift, seega saab ise sel ajal liftis puhata ja loodusvaateid nautida. Soovitav on enne antud mägedesse minekut läbida varem Eestis mõni maastikurattamaraton, et laskumistel ja järsemates kurvides oleks parem rattavalitsemise oskus ja kogemus. Meie sõitsime mitmel päeval mööda siniseid radu ning see oli isegi mulle, kes ma olen rattamaratone piisavalt sõitnud, piisavalt ekstreemne ja väsitav, kuid see-eest vahva ja nauditav.

Lisaks rattasõidule on kohapeal mitmeid ilusate loodusvaadetega matkaradu, kuhu pääseb nii liftiga kui ka ilma, mitmed neist sobilikud ka peredele. Nii lastele kui täiskasvanutele on Lindvallenis ja Trysilis seikluspargid, esimeses olevat külastasime meiegi. Lindvalleni seikluspark on päris suur ja tegevust jagub terveks päevaks. Lisaks erineva tasemega seiklusradadele on olemas mitu üle järve viivat zipline’i, ronimissein jne. Ka seiklusparkide pääsmeid on võimalik SkiStari kaudu ette osta. Lindvallenis on olemas ka padeli ja minigolfi mängimise võimalused, supermarket ning vabaaja veetmise keskus Experium koos bowlingu, kino, spordipoodide, restoranide ja korraliku veekeskusega. Trysili rattarajad ja seikluspark on keskusest mõne kilomeetri kaugusel. Skistari esindaja sõnul ehitatakse järk-järgult rattaradu ja muid suvise tegevuse võimalusi juurde, et muuta antud sihtkoht suvel külastajatele veelgi atraktiivsemaks.

Hotellid, mida külastasime

Lindvallenis

SkiStar Lodge Experium – ilus ja hubane hotell Lindvalleni keskuses, Experiumi vabaajakeskuse kõrval. Tubades olemas puhkenurk, kööginurk ja lükanduksega eraldatud kahekohaline magamistuba. Restoranist avaneb ilus vaade mägedele, suusanõlvad kohe maja taga, rattarajad lähedal. Hommikusöök ei olnud rikkalik, kuid maitsev ja kõhu sai kenasti täis.

Hundfjälletis

SkiStar Lodge Hundfjället – avati detsembris 2021 a. Hotell on modernne, tumedates värvitoonides. Olemas standardtoad ning apartemendid (elutuba, kööginurk + lükanduksega eraldatud kahekohaline magamistuba). Hotellis olemas ka 2-korruseline sviit 16-le inimesele. Toad vaatega mägedele on kallimad. Saunade ja basseinide kasutamine ajaliselt limiteeritud ja lisatasu eest. Hotellis olemas suusaruum, kus iga toa kohta on olemas oma kapp suusavarustuse jaoks. Toas riiete kuivatuskapp. Maja taga suusanõlvad ja lift, nõlvad laugemad ja sobilikud peredele. Hotelli taga lastele trollipark (tasuta), mida on tore perega külastada ka ilma kohalikku keelt oskamata. Suvist tegevust (rattarajad jm) läheduses ei ole. Hetkel oli hotell suvel kinni, kuid tulevikus on plaanis see ka suviti lahti hoida.

Trysilis

Radisson Blu Resort Trysil – hotell on kulunud, kuid seda renoveeritakse järk-järgult. Olemas standard, deluxe toad ja sviidid. Standardtoad on 1-toalised ja ilma rõduta. Deluxe toad on 2-toalised (magamistuba + elutuba), kõigil pole rõdu. Olemas ühendatud toad. Hommikusöök laia valikuga ja väga maitsev. Basseinidesse ja saunadesse sissepääs on tasuta, kuid 16+ alale tasuline. Hotellis olemas rattalaenutus. Asub liftist mõnisada meetrit, Trysili keskus 2 km kaugusel. Rattarajad ja -park lähedal.

Radisson Blu Mountain Resort & Residences – väga suur hotell, koosneb kuuest majast, mis on omavahel ühenduses. Osad standardtoad on rõduga, osad ilma. Mõnes on vann ja teises dušš. Toas hommikumantel ja sussid. Olemas ühendatud toad ning ka apartemendid kööginurgaga. Korralik spaaosa, kuid saunade ja basseinide kasutus lisatasu eest, olemas ka paar välibasseini. Hea hommikusöök, võimalik tellida a la carte hommikusööki (sisaldub hinnas). Sõime siin hotellis ka õhtusööki, mis oli väga maitsev. Suusa- ja rattarajad lähedal, Trysili keskus 10 km kaugusel.

 

Paljud Säleni ja Trysili majutusasutused on suveperioodil üldse suletud.

Talveperioodil on võimalik lennata uude lennujaama Scandinavian Mountains Airport (SCR), mis asub Trysilist umbes 40 km ja Sälenist olenevalt kuurortidest 10-25 km kaugusel. Suveperioodil antud lennujaama lende ei toimu.

 

 

 

Kommentaarid: