Ameerikasse suusatama – Deer Valley suusakeskus

21.08.2013
Svea Lillepalu

USAs on palju erinevaid suusakuurorte ja Salt Lake Cityst umbes 30 miili kaugusel asuva Park City ümber on neid lausa kolm tükki. Neist vast kõige kuulsam ja uhkem on Deer Valley Resort. Just seal veetsid neli päeva oma puhkusest meie head kliendid Cathlin ja Eero. Oma kogemused panid nad kirja ka Estraveli blogi jaoks.

Deer Valley suusakuurort on rajatud 33 aastat tagasi ja selle hea kvaliteedi kohta annavad tunnistust iga-aastased kõrged kohad erinevates edetabelites ja ka 2002. aasta Taliolümpia slaalomi ja vigursuusatamise võistluste läbiviimine. Hea maine põhjust pole vaja kaugelt otsida – lisaks fantastiliselt pehmele lumele on rajad kogu aeg väga hästi hooldatud ja teenindus tõeliselt suurepärane. Deer Valley on ilmselt üks kallimaid suusakuurorte USAs, kuid hinna-kvaliteedi suhe on ka täpselt paigas.

Me ei ole abikaasaga väga kogenud suusatajad, aga tänu meie heale tuttavale, kes on Park Citys juba aastaid suusainstruktor, söandasin ka mina esimest korda elus puude vahel sügavas pehmes lumes suusad alla panna. See oli absoluutselt kõige fantastilisem tunne, mis ma kunagi suusatades kogenud olen! Lumi oli tõesti puuderpehme ja tekkis tunne nagu suusataks vati sees. Paraja annuse närvikõdi pakkusid  järsud laskumised ja teravad pöörded. Mitu korda oli tunne, et kohe kukun, aga instruktori õpetussõnade järgi talitades jäin siiski püsti ja pärast olin oma saavutuste üle väga uhke.

Midagi igale maitsele

Deer Valley suusakeskus hõlab paljusid erineva tasemega laskumisi, millest enamus on mõeldud eelkõige algajatele ja keskmise tasemega suusatajatele. Hea on ka see, et mäenõlvi kattev mets ulatub üldjuhul tippudeni välja ja see tähendab, et nõlvadelt puudub vilisev tuul. Väga palju kasutatakse ka instruktorite abi. Tavapäraselt alustavad kogenud suusatajad oma hooaega mõne meeldetuletava tunniga. Isegi laste eratunnid on vaatamata 170 dollarisele tunnihinnale üllatavalt populaarsed.

Üks eriline seik Deer Valley juures, mis ka meile ideaalselt sobis, on see, et seal ei ole lumelaudureid, vaid ainult suusatajad. See tähendab, et lumelauad on keelatud ning nendega mäele ei lubata. See võib olla üks põhjused, miks noori on seal suhteliselt vähe ja peamine klient on 30-50 aastane pereinimene.

Linna keskusest leiab ohtralt  toidukohti, mis ka eurooplaste maitsele vastavaid roogasid pakuvad. Eriti mõnus on see, et enamikes on olemas kaminad ja spetsiaalsed kuivatuskohad kinnastele ja mütsidele. Seega saab end peale kõhukinnitust tagasi kuiva ja mõnusalt sooja mundrisse pakkida.

Nagu USAs üldiselt nii on ka Park Citys tehtud kõik selleks, et klient õnnelik oleks ja erandiks ei ole ka majutuskohtade paljusus. On igasuguses hinnaklassis hotelle ning suur valik kortereid ja maju, mida rentida. Lisaks harjumuspärastele majutuskohtadele, on ka palju meeletult uhkeid ja hiiglasuuri eramaju. Mitme suusaraja ääres asuva hotelli juures püüavad pilke auravad välibasseinid. Kui rahakott päris mitu tuhat dollarit iga öö eest maksta ei võimalda, siis võib julgelt rentida korteri või valida hotelli suusakeskusest eemal. Keskuse ja ümberkaudsete piirkondade vahel sõidavad tasuta bussid, mis peatuvad praktiliselt suusaliftide juures, seega eriti pikka vantsimist ebamugavate saabastes ei ole.

Sinna ja tagasi

Kui juba nii kaugele lennata, siis tasub varuda reisiks 1-2 nädalat ja USA läänerannikulgi ringi vaadata. Kõige mõnusam on seda teha autoga, sest teed on USAs ka talvel väga heas korras ning autorent ülilihtne ja mõistliku hinnaga.

Kohti kust alustada ja kus lõpetada on mitmeid – meie valisime seekord Las Vegase. Alustasime sellest, et seal aklimatiseeruda ja seda väga erilist linna nautida. Isegi kui hasartmängud ei ole esimene valik vaba aja veetmiseks, on seal ikkagi tore ringi jalutada ja melu nautida. Sõit Las Vegasest Park City’sse võtab aega umbes ühe päeva. Tee peale jääb ka mitu imeilusat rahvusparki, kus vahepeatusi teha.

Las Vegase osariik Nevada ise väga suur reisisihtkoht ei ole, aga California ja Arizona on mõlemad mõistlikus kauguses. Arizonas on palju rahvusparke, sealhulgas ka kuulus Grand Canyon ja Californiast leiab palju väga sümpaatseid väikelinnu ja kauneid randu. Kui aga olete ainult suusatamise peal väljas, siis võib lisaks vaadata ka teisi Utah keskusi nagu näiteks Alta ja Snowbird. Või siis suunduda hoopis kõrvalosariigi Colorado suusakeskusi  kaema. Sealt leiab paljude seast sellised kuulsad nimed nagu Vail, Aspen ja Telluride.

Sundance filmifestival

Peale suusatamise on Park City tuntud ka Sundance filmifestivali toimumiskohana. 1985. aastal Robert Redfordi eestvedamisel alguse saanud Sundance’i filmifestival on üks maailma kuulsamaid omataoliste seas. See toimub iga aasta jaanuari teisel poolel ja kuna Sundance asub Park City lähedal, siis enamus filme näidatakse just seal. Nagu meie PÖFFil on ka Sundance’i põnevamate filmide piletid varakult välja müüdud. Linnarahval avaneb siiski võimalus festivali viimastel päevadel kohalikus koolis tasuta võidufilme vaadata. Sundance’i ajal on linnas väga palju rahvast ja restoranides on õhtuti raske vaba lauda leida, kuid see pidev sigin ja sagin on omamoodi mõnus. Boonusena võib hea õnne korral näha ka kuulasid näitlejaid ja teisi olulisi filmitööstuse tegelasi.

Ameerika Ühendriikides on alati kõik suurem ja vihasem kui mujal maailmas. Suusakuurordid ei ole siinkohal erandiks. Paljud keskused võtavad enda alla tohutult suuri lumevälju ning pakuvad tegevust päevadeks. Ühest reisist võib lausa väheks jääda, et kõiki nõlvu proovida. Loe lähemalt ka teistest USA suusakeskustest.

__________________
Fotod: Deer Valley Resort
Taustapilt: Shutterstock

Kommentaarid: