Estravel soovitab: parimad sihtkohad aastaks 2013

25.01.2013
Svea Lillepalu

Tabeleid paikadest, mida peetakse alanud aasta kuumimateks turismisihtkohtadeks, on ilmunud juba õige mitmes allikas, kuid ükski neist pole suunatud eestlaste reisimaitsele ja -rahakotile. Siit leiad Estraveli soovitused, mida eestlased aastal 2013 võiksid reisiplaani lülitada.

Vietnam

"Pikk liivatee", müstilisted ja imeilusad liivadüünid Mui Ne lähistel Vietnamis. Foto: Valdek Udris

Miks minna: puutumatu loodus, omanäoline kultuur, ilusad rannad

Vietnam on siiani paljudele kuidagi kaugeks ja kättesaamatuks jäänud. Tegelikult on tegu vaat et ideaalse rannapuhkuse kohaga. Juba aastaid on turistide lemmikpaik Nha Trang, kust leiab kilomeetrite viisi säravsinise veega liivarandu ja mitte liiga turistikat kuurordimelu.

Kuid rannad ei ole sugugi ainuke põhjus, miks seda kauget paika külastada. Üks Vietnami ilusamaid paikasid on Halong Bay, mis ühendab endas kauni looduse ja ülima lõõgastuse. Seda maailmajagu varemgi külastanutele võib see oma teravate, otse merest taeva poole tõusvate saartega meenutada Lõuna-Taid. Ja kuna just Tai on paljudele eestlastele sisuliselt talvekoduks saanud, võib-olla tasuks nüüd anda näpp järgmisele sihtkohale?

Kambodža

Foto: Meelis Medri

Miks minna: seiklejate ja loodusenautijate paradiis, pidev kiire areng, lõõgastav atmosfäär

Kambodžat nagu tahaks külastada, aga päris kindel ei ole? Me ütleme, et mine ikka, sest see ürgse looduse keskel asuv riik koos lähinaabrite Laose ja Myanmariga on turismisihtkohtade tabelites aasta-aastalt aina tõusnud.

Iidsete templite ja puutumata loodusega Kambodža on ideaalne paik lõõgastuseks ja looduse nautimiseks. Kirsiks tordil leiab kauni looduse rüpest sajanditevanuseid templeid ja pühasid paikasid, mille avastamine on üks suur seiklus. Kohalik rahvas on nii sõbralik, et kohtlevad Sind kui kauget sugulast ning avavad Sulle oma kodu ukse.

Kanada

Niagara Falls. Foto autor: Liina Malva

Miks minna: loodusesõpradele (Suur järvistu!) ja suusahuntidele kohustuslik, põnevad suurlinnad

Kanada on meie arvates täiesti tänamatult USA varju jäänud. Põhja-Ameerika teine hiiglane pakub võimalust matkata kaunis looduses, kust ei puudu karud, põdrad ja karged mägijõed. Ja see kaunis loodus trügib tuppa mitte ainult Torontost sadu kilomeetreid eemal, vaid isegi suurlinnas endas. Kõige paremini võib seda tunda hommikuti, kui Ontario järvelt liikuv udu hõivab ka linna südame ning lugematud pargid tunduvad kui ürgmetsad keset metropoli.

Aga võib-olla eelistad hoopis sportlikult aega veeta? Euroopa Alpide tõsiseks konkurendiks võib pidada just USA ja Kanada suusakuurorte. British Columbia provintsis asuv Whistleri suusakeskus on tegutsenud aastakümneid ja pakub tegevust igale oskustasemele.

Dubai

Foto: Sergei Tsõganov

Miks minna: maailma kõige rikkamate kodu, uued muljetavaldavad arendused ja ehitised

Araabia Ühendemiraadid on koht, kus veini asemel voolab ojadena raha ning kullasära saadab Sind peaaegu kõikjal, kuhu jalg astub. Keset halastamatut kõrbe on püstitatud oaas, mis on koduks maailma rikastele ja ilusatele ning kus täitumatuid soove ei ole. Dubai pakub eelkõige avastamisrõõmu sellest, mida kõike on võimalik raha eest ehitada või osta.

Nagu Tallinna linn, mis iial valmis ei saa, on ka Dubai pidevate arenduste meelevallas. Just seal asub ka maailma kõrgeim ehitis Burj Khalifa. Tervelt 828 meetrit ning 160 korrust klaasi ja teraskonstruktsioone mõjub ühelt poolt üleolevalt, kuid samas ka majesteetlikult. Võib ainult ette kujutada, mis on järgmiseks Dubai superprojektiks. Maailmakaardi kujuliselt asetsevad erasaared on juba olemas, palmikujuline saarestik samuti… Halloo, kosmos?!

Tansaania

Foto: Anita Räim

Miks minna: safarid metsikute loomadega, laiuvad rahvuspargid, Kilimanjaro mägi

Aafrika on paik, kus on võimalik sulanduda Sind ümbritsevasse loodusesse. Üks musta mandri tõmbenumbreid on rahvuspargid, kust leiab terve entsüklopeediatäie erinevaid metsloomi.

Eriti tuleb Aafrika sihtkohtadest esile tõsta just Tansaania, mille lõunaosa on safariteks ideaalne. Võrreldes riigi põhjaosaga, kus asub Serengeti rahvuspark, ei ole lõunas ühe looma kohta viit safariautot – vahekord on pigem vastupidine. Loodus elab Tansaanias oma elu ning inimene on kohustatud selle rütmiga kas harjuma ja kaasa minema või eemale liikuma. Kahjuks ei ole safarid eestlaste seas just väga populaarsemad, kuid me kavatseme seda muuta!

Hiina

Foto: Katre Kelk

Miks minna: Terrakota sõdalased, Hiina ääretult kiire areng, Finnairi mugavad uued lennuliinid

Fakt, et Hiina areneb kiiremini, kui mõni meist pilgutada jõuab, ei tule vist kellelegi üllatusena. Eelmisel aastal avas Finnair sinna Chongqingi lennuliini ning selle aasta suvel avatakse ka hooajaline Xi’ani liin. See on eriti hea uudis neile, kelle sooviks on kord elus ära näha maailmakuulsad Terrakota sõdalased.

Hiina on ka loomaarmastajatele koht, sest kus mujal saaks armsaid pandakarusid mängimas näha ja hea õnne korral mõnda pandabeebit süleski hoida? Sel maailma ühe vanima kultuuriga riigil on pakkuda veel nii mõndagi – kindlasti eesotsas suurlinnade Pekingi ja Shanghaiga, mis on vägagi külastamist väärt.

Costa Rica

Foto: Heriberto Herrera (sxc.hu)

Miks minna: surfiparadiis, metsik ja lopsakas loodus, seiklusreisid

Costa Rica on aasta aastalt aina populaarsemaks muutunud ning selle üle on ainult hea meel. Riiki nimetatakse tihti ka Ladina-Ameerika variandiks Šveitsist – seda eelkõige rahuliku ja mõnusa eluolu pärast.

Costa Rica rannad on tuntud ilu ja vingete lainete poolest, mis on eriliseks tõmbenumbriks surfaritele. Samuti leiab sellest väikesest riigist palju omapäraseid loomi, keda rännakutel ka kohtab. Just loodus on see, mille pärast miljonid turistid igal aastal riiki külastavad. Öeldakse ka, et kui korra Costa Ricasse tuled, on raske lahkuda. Ja isegi kui Sul õnnestub end sellest mõnusast paigast eemale tirida, oled järgmisel aastal tagasi kui viis kopikat.

Horvaatia

Foto: Brita Veimen

Miks minna: mõnusalt nostalgiline, ilus rannajoon, soodsad hinnad

Vana hea Horvaatia on sihtkoht, millel on paljude jaoks küljes mõrkjas-magus nostalgia maitse. Kuid kas teadsid, et tegu on ka ideaalse villapuhkuse sihtkohaga? Dalmaatsia poolsaare rannikul asuv glamuurne Dubrovnik võiks vabalt olla järgmise suve nr 1 linn!

Kogu Horvaatia pakub tegelikult imekaunist rannajoont ning rannikuvetest leiab lugematul arvul armsaid väikesaari, mis ainult avastamist ootavad. Hinnatase on samuti väga mõistlik, nii et miks mitte anda vanale heale uus võimalus?

Sri Lanka

Foto: Regina Tagger

Miks minna: „kogu Aasia ühes” sihtkoht, omapärane kultuur, teeistandused

Sri Lanka saar on sihtkoht neile, kes alles Aasia-avastamisega algust teevad. Lähinaabritega võrreldes on tegu puhtama ja tsiviliseerituma sihtkohaga ning kultuurišokk ei ole arvatavasti liiga suur.

Eriti hea on see, et Sri Lanka täpselt paras suutäis ühe korraga ampsamiseks – mitte liiga suur ja mitte liiga väike. Kahenädalasel reisil jääb aega ka paar päeva rannal lesida, milleks saare edelaosas asuvad rannaribad ideaalselt sobivad. Üksluiset tunnet kindlasti ei teki, sest Sri Lanka pakub väga palju erimoodi kogemusi – koopatemplitest džiibisafarite ja brittide pärandatud teeistandusteni välja.

Island

Foto: Katrin Ratas

Miks minna: karge ja põhjamaine loodus, üks maailma omapärasemaid riike

Tule ja jää maa on koht, mille kirjeldamiseks ei piisa ei paarist sõnast, lausest ega lõigust. Ehkki seda võib ju öelda peaaegu iga sihtkoha kohta, ei ole just paljudes neist ühendatud niivõrd teravaid äärmusi. Erilist tuntust kogus saareriik muidugi seetõttu, et seal asub paar aastat tagasi vingerpussi mänginud Eyjafjallajökulli vulkaan.

Eelkõige loodus- ja seiklusturismi harrastajate meelispaik pakub tegevust igal aastaajal. Lõõgastav termaalbassein Blue Lagoon, moderne Reykjavik, turtsuvad geisrid ja maailma suurimad imetajad vaalad on vaid väike valik sellest, mis Sind ees ootab.

Kommentaarid:

  1. Kalle

    Kuuba ja maitsvad toidud?

  2. Tiia

    Kolm kohta neist (Vietnam, Sri Lanka ja Costa Rica) läbi käidud ja julgen kõiki soovitada. Aga siia nimistusse lisaksin kindlasti ühe riigi - Kuuba. Eestlasele taskukohane, sümpaatsed inimesed, palju äratundmisrõõmu nõukaajast, ilus loodus, maitsvad toidud ja muidugi maailma ühed ilusamad rannad.

  3. Kalle

    Halong Bay oli küll täiesti imeline ja Vietnam oli üldse viimasepeal. Sapasse tasuks ka nende kevad-suvel sisse põigata.

  4. Liisa

    Vietnam on imeline aga Nha Trang on küll viimane koht, mida külastada! Liiga kommertslik, võlts ja mitte-Vietnam.