Estraveli töötajad käisid Lõuna-Koreaga tutvumas

19.12.2019
estravel

Kümme Estraveli töötajat käisid tutvumas imelise Lõuna-Koreaga.

Õppereisil osalesid Pille Pihlak, Terje Tärk (äriklienditeenindus), Piret Juht (Kuressaare büroo), Kirsika Olev (Lennujaama büroo), Kadi Salujõe (Platinum Club), Laura Kõrgvee (Tellimiskeskus), Mare Must (Tartu Vallikraavi büroo), Monica Unt (omatooted ja agendimüük), Margit Armuand ja Kai Kruusimaa (müügitugi).

Lõuna-Korea jättis reisigrupile sügava mulje: “Lõuna-Korea on väike ja võrdlemisi keerulise saatusega riik. Seoses ajalooliste sündmustega on neid mõjutanud erinevad rahvad, aga olulised traditsioonid on neil alles ja see teeb sellest maast veidra segu uuest ja vanast. See kõik tundus kuidagi kodune. Mis siis on eestlase jaoks reisides oluline? Lõuna-Koreast leiab WIFI, kohvi ja kohvikud, hea söögi, meeldivad inimesed, puhtad hotellid ja suurejoonelised vaatamisväärsused. Muide, inimesed näevad seal kõik väga head välja ja see tuleneb elustiilist, usust ja toitumisest. Pulkadega söömine sunnib inimest keskenduma igale palakesele, mis lipsu taha läheb. Juhust ei saa selles tegevuses olla.”

Külastati mitmeid vaatamisväärsusi:

NAMDAEMUN MARKET

Namdaemun Market on ca 10 000 poekesest ja boksist koosnev traditsiooniline Korea turg, kus kaubeldakse nii söögi, joogi, kosmeetika kui ka käsitöö, riidekaupade, kangaste ja mänguasjadega –
ühesõnaga kõigega, mis eluks vajalik. Kõige populaarseim turg Seoulis, mis on avatud 24/7. Turuelu on väga kirev – palju rahvast, sagimist, lõhnu ja maitsvat tänavatoitu. Seda peab seal proovima!

GYEONGBOKGUNG PALACE

Gyeongbokgung Palace – ajaloolised kuningapalee ehitised Seouli kesklinnas, mida iseloomustab suur territoorium ajalooliste
majadega, mis pärinevad 1395. aastast Joseoni dünastia ajast. Tänapäeval on ehitised taastatud peale Korea sõda ehk peale 1953. aastat.
Turistid ja ka kohalikud armastavad sinna tulla Korea rahvariietesse riietatuna (kostüümis on ka tasuta sissepääs), nägime seal terveid seltskondi rahvariietes inimesi, kes siis ka igas võimalikus kohas end pildistasid.

Samal territooriumil asub ka National Folklore Museum, kus saab tutvuda Korea ajalooga. Kolm püsinäitust tutvustavad ajaloolisi esemeid ja korealaste igapäevaelu kuni tänapäevani välja. Sissepääs on tasuta.

BUKCHON HANOK TRADITIONAL VILLAGE

Tegu on kesklinnas asuva väikese linnaosaga (külaga), mis koosneb sadadest traditsioonilises korea stiilis majakestest (hanokidest), kus elavad seniajani kohalikud inimesed. Paljudes majakestes paiknevad täna kohalikud käsitööpoekesed, -galeriid, teemajad, kultuurikeskused jne. Tänavad on mõnusad jalutamiseks, kuid peab arvestama, et kuna piirkonnas elavad endiselt kohalikud, siis palutakse vaikust. Külake asub mäenõlval – kuigi teed on korralikud, siis peab arvestama mäest üles-alla liikumisega, mis liikumisraskustega inimestel võib pisut keeruline olla.
Giidi sõnul on seal elavad inimesed turistidevoolust tüdinenud ja paljud sooviksid elukohta vahetada aga maju on keeruline müüa. Pildil olev kollase vestiga inimene seisis tänava alguses sildiga, kus paluti tänavale sisenejatelt vaikust.

NATIONAL PALACE MUSEUM OF KOREA

Tegelikult pidime külastama hoopis Changdeokgung Palace’t, mis on üks kõige paremini säilinud kuninglik palee Seoulis (väidetavalt on palee taga ka imeilus aed), kuid kuna vihma ladistas nagu
oavarrest, siis vahetas giid selle jooksvalt paleemuuseumi külastuse vastu. Muuseum ise on väga huvitav, välja on pandud Joseonide dünastiaga (1392–1910) seotud dokumendid ja esemed dünastia algusest kuni 20. sajandi alguseni välja. Osadel meist õnnestus meie giidiga koos mööda muuseumit jalutada ja kui giid juurde rääkis, siis oli ikka väga huvitav. Samas on inglisekeelsed seletused kenasti iga eksponaadi juures väljas, seega ka omaette ringi vaadates on kindlasti põnev ja saab Korea ajaloo kohta palju targemaks.
Sissepääs on tasuta.

JOGYESA TEMPLE

Peetakse kogu Korea budismi oluliseimaks sümboliks, asub linna keskel kõrghoonete vahel. Algselt rajatud 1395. a Joseoni dünastia poolt, aga nagu paljud asjad Lõuna-Koreas, sai maatasa tehtud, lõpuks taastati 1936. aastal praeguses asukohas. Ülesehituselt on kompleks segu klassikalise templi ning palee arhitektuurist. Tänasel päeval on suurim templihoone Seoulis ning on oma värvikirevas rüüs armastatud paik külastamiseks nii turistidele kui kohalikele. Meie külastuse ajal novembri keskel oli peaväljak kaunistatud krüsanteemidega.

INSADONG STREET

Insadong Street on väga populaarne ajalooline, värvikas ja “hipsterlik” piirkond Seouli südames. Kitsad ja väikesed põiktänavad on täis kunstigaleriisid, ateljeesid, puidust teemajasid, kohvikuid ja samuti poekesi, kus kunstnikud ja käsitöölised (maalikunst, keraamika, skulptuur, portselan jne) mõnel juhul ka tagatubades toimetavad ja loovad. Parim koht linnas kohaliku kauba soetamiseks nagu tee, kalligraafia ja rahvuslikud esemed.

SEOUL TOWER

Seoul Tower asub sisuliselt linna keskel, Namsan mäepargis, ümbrus on kaunis ringi jalutamiseks ja muidugi imelised vaated linnale.
Toweris on muuseum, vaateplatvorm, kohvikud, suveniiripood ja 2008. a avatud Teddy Bear muuseum.
Toweri ja mäe vahel on ka cable car võimalus. Õuealal on “südamete ühendamise” võimalus lukukese ostmise ja seinale kinnitamise näol.

Õhtusöögiks viis giid meid traditsioonilisse Korea restorani kesklinnas, kus laudade keskel asusid väikesed grillpannid ja igaüks sai siis ise omale liha praadida (valikus olid erinevad sealihad ja
veiselihad), mida siis koos traditsiooniliste lisanditega süüa. Loomulikult ei puudunud taaskord kimchi, millega algab vist iga õhtusöök. Iga õhtusöök lõpeb riisiga, millele kastetakse kuuma puljongit peale. Toit oli väga maitsev, aga huvitav oli see, et joogiks pakuti kõikides restoranides vaid vett termoses ja külma teed, alkohoolsetest jookidest saab menüüst valida õlut või kohalikku puskarit soju’t, kuid keegi turistidele neid ei paku, kui just ise ei küsi.

GAMCHEON CULTURAL VILLAGE (Busan)

Gamcheon Cultural Village on järsule nõlvale ehitatud Korea küla. Algselt oli tegemist põgenike külaga ja eluruumid väga väikesed ja askeetlikud. Aastast 2009 näeb see küla välja värvikirev. Kõik, kaasaarvatud teed, trepid ja majade seinad olid ülivärvilised. Tegemist on  kunstnike külaga, mis on  täis galeriisid, poode jms.

SKYWALK
Skywalk on 365 meetri pikkune, 10 meetri kõrgusele merekohale ehitatud jalutamise rada, kust avanevad kaunid vaated Busanile.
Asub Busani vanimal rannal, kus on suvehooajal erinevad veeatraktsiooonid nagu liumäed lastele, paadid jne.

FISH MARKET

Kalaturg: väga suurel alal, väga eksootiline, võimalus tellida ja valida elavatest mereandidest sobilik ja meeldiv ja lasta toit kohapeal valmistada ja nautida sealsamas – söögipingid/lauad ümber mereandide lettide, peab vaid taluma eksootilisi aroome. Teine võimalus on valida allkorrusel endale sobiv söök ja siis siirduda kalaturu hoone viimasele korrusele. Seal asub muuhulgas ka üks Michelini tärnidega restoran. Meie kogemus piirdus sealmaal kuulsa fishcake’ iga, mis osutus pettumuseks vist kõigile, aga me vähemalt proovisime.
Turul ulatas üks müüa meile sooja keedetud maguskartuli ja see käis nagu kuum kartul käest kätte ja ei saanud me sellest jagu. Prügikastidega on seal natuke kehvasti (samas prügi ka ei ole tänavatel näha) ja lõpuks pärast otsimist leidis kolleeg koha, kuhu see poetada ja selle peale giid peaeegu, et minestas.
Soovitame toitu suhtuda lugupidavalt. Seda lihtsalt prügikasti visates võivad kohalikud vägagi solvuda. Iga toiduaine on hoolega kastetud ja kasvatatud ja seda lihtsalt prügisse visata ei tohi.

UN Memorial Cemetery ( ÜRO memoriaalkalmistu)

Varajane hommik tervitas meid selge taeva ja päikesepaistega ja mõnusalt karge ilmaga.
ÜRO memoriaalkalmistu on koht, mis paneb mõtlema ja teeb meele kurvaks. Kuulates giidi lugusid ja lugedes ja vaadates sealset infot… Tõesti karm sõda Põhja- ja Lõuna-Korea vahel 1950–1953. a, mis jõudis Busanini, kuid siis tuli sõjale lõpp. Nii palju traagikat ja kõik, mis jäi teele, hävitati ja tehti maatasa. Kalmistul on plaatidel meeste vanused 20–25 aastat.
Kalmistule on maetud 2300 sõdurit Austraaliast, Kanadast, Prantsusmaalt, Hollandist, Uus-Meremaalt, Norrast, Koreast, Lõuna Aafrikast, Türgist ja Ameerikast. Lisaks mälestusmüüril kirjas 30 000 sõdurinimed. Kogu ala oli väga hästi hooldatud ja kaunis.

HAEUNDAE RAND

Haeundae rand on Busani kõige kuulsam rand (ühtlasi ka üks kallimaid piirkondi hotellide osas). Aprillist oktoobrini on selles piirkonnas palju puhkajaid.
Valge liivarand on umbes 1,5 km pikk, üle 30–50 m laiune – päevitamiseks ja ujumiseks ideaalne.
Ranna lähedal on erinevaid hotelle ja apartmente, söögikohti ja ajaveetmise võimalusi. Mööda mereäärset ala looklevad kaunid laudteed, väikesed sillakesed, mida mööda väga mõnus jalutada ja
päeva nautida. Kõik on puhas, korras ja hooldatud. Meres on kaunid skulptuurid. Lähedal on ka jahisadam. Võimalik võtta laevakruiise nii päeval kui ka õhtul. Tasuks kindlasti minna. Haeundae rand on kuulus ka erinevate kultuurisündmuste ja festivalide poolest, mida peetakse aastaringselt. Meie grupi julgemad käisid rannas vett katsumas ja liivarannas kauneid pilte tegemas.

HAEDONG YONGGUNGSA TEMPLE

Tegemist on budismi templiga, mis asub imeilusa vaatega mere ääres. Kui enamus templeid Koreas asub mägedes, siis see on vastupidi just mere äärde rajatud. Ehitatud algselt aastal 1376. aastal, kuid pärast sõda 1930. aastal uuesti üles ehitatud. Selleks, et templini jõuda, viis 180 trepiastet alla. Vahepeal avanesid ilusad vaated ja sai taaskord ilusaid pilte teha.

Reisigrupp soovitab kõikidel soojalt Lõuna-Koread külastada.

Muide, Finnair alustab 2020. aastal otselende Busani. Soovitame Lõuna-Korea külastamiseks pigem open-jaw pileteid: minna Tallinnast Seouli ja tulla tagasi lennuga Busanist.

Lennupiletite e-poodi: estravel.ee/lennupiletid

Lõuna-Korea reisisoovi korral võtke ühendust Estraveli reisikonsultantidega:
E-mail: estravel@estravel.ee
24/7 klienditeenindus: (+372) 6 266 266

 

Kommentaarid: