Foodie tuuril New Yorgis

13.07.2015
Anu Lill / Estraveller

Milline oleks reis New Yorki, maitsmata parimat ramenit, seismata cronuti järjekorras või söömata klassikalist burgerit ja friikaid? Pooltki mitte nii väärtuslik, ütleb Anu Lill.

Seda lookest kirjutades olen ammuilma Eestis tagasi ja üsna õnnelik siinset musta leiba ja tatraputru süües. Samas meenub, kuidas elu New Yorgis keerles ümber toidu ning kuidas küsimuste peale, mida süüa, kus süüa, mis isu mul täna on, oh mina nisu ei söö, aga no ühe cupcake’i ikka võib ju võtta, kulus seal elades tohutu aeg ning energia. Tüüpiline newyorklane haarab tavaliselt lõunaks deli’st võileiva ja pugib seda poolt liitrit kohvi kõrvale rüübates arvuti taga, kuid ei pea paljuks õhtul teise linna otsa (meie jaoks Pärnusse) sõita, et õhtustada oma lemmikkreeklaste juures Astorias või hipsterite poodkohvikus Brooklynis. New York on toidufännide – nii lihtsalt söömist armastajate kui ka tõeliste gurmaanide – Meka ning toidukohtade üleslugemine oleks ebaõiglane. Seega püüan jagada soovitusi, milliseid asju üldse maitsa võiks.
New York muffinid

RAMEN on jaapanipärane nuudlisupp, mis koosneb nisunuudlitest liha- või kalaleemes, mida on maitsestatud soja või misoga, lisanditeks liha, muna, vetikad jms. Ramen on traditsiooniliselt olnud üliõpilaste ja töölisklassi söök (toitev ja odav), kuid nüüdseks on sellest saanud trendiroog ning ramenibaarikesi on linnas sadu.

BAGEL. Ah et mis asi on bagel? Kindlasti newyorklaste rahvustoit, lihtne ümmargune keskelt auguga sai, mis lõigatakse pooleks ning mille vahele määritakse toorjuustu. Ei tundu eriline, aga tegelikult on see nähtus, mis defineerib elu New Yorgis. Bagelipagareid on linnas tuhandeid ning see on kiire, toitev ja soodne hommikusöök. Bagel on tüüpsöögiks muutunud tänu poolakatest immigrantidele, kes saia sellisel kujul üle ookeani tõid. Bagelit saab tänapäeval tumedast jahust, sepikulise, teradega, seemnetega ja veel sajal kujul. Sisust soovitan proovida toorjuustu-lõhekreemi, mis on tüüpiline juudi kogukonna toit. Nähes Brooklyn Bagel & Coffee silti, võid julgelt sisse astuda.

DOUGHNUT on sõõrik, ainult et Ameerikas tehakse seda sadade erinevate katete ja sisudega. Dunkin’ Donutsi kett on ilmselt üle riigi kõige enam levinud, kuid soovitan sisse astuda pisematesse baaridesse, näiteks Doughnut Planti, kel on New Yorgis vaid mõned kohvikud, see-eest orgastiliselt heade sõõrikutega.

New York doughnut

 

CRONUT. Kui panna kokku prantsusepärane sarvesai croissant ja doughnut, saame cronuti. Loogiline, eks! New Yorgi elanikud, kel on iga päev võimalik valida kõigi rahvuste toitude ning tuhandete kohvikute-restoranide vahel, armastavad uudsusi. Dominique Ansel leiutas ning patenteeris cronuti ning temanimeline Dominique Ansel Bakery neid ka pakub. Ole valmis järjekorras seisma, kuigi minnes sinna 7.30 hommikul, ei pruugi sa isegi kell 9, kui nad uksed avavad, oma rikkalikku maiust saada. Samas on selline teiste fännidega järjekorras seismine üks neist unustamatutest New Yorgi kogemustest.

HAMBURGER. Usun, et üks korralik reis maailma pealinna ei möödu ühe korraliku burgeri ja friikartuliteta. Isegi kui sa pole suurem burksifänn (mina näiteks ei ole), võiksid näiteks proovida taimetoitlaste burgerit ning maguskartulifriikaid sellises kohas nagu Bareburger. Nüüdseks juba mitme filiaaliga restoran avas esimese neist Queensi linnaosas Astorias, mis on samuti üks toidunautijate meelispiirkondi. Bareburger kasutab ainult mahekomponente ning pakub ka taevalikult häid salateid.

DIM SUM on Hiina pelmeen, natuke peenem variant kui meie omad. Eriliseks teeb dim sumi söömise kultuuri aga see, et mõned söögikohad pakuvad neid järgmiselt: hiina tädi käib käruga ringi, sina näitad näpuga, millise sisuga pelmeene sa tahad, ning tema tõstab sobiva eine su lauale. Hiinalinnas on kindlasti lai valik, aga ka Queensis Flushingu linnaosas on palju kvaliteetseid hiina söögikohti, kus dim sumi degusteerida.

New York kokk

 

KOHV KAASA! Mul on kuri kahtlus, et glamuurse, kontsakingadel ja kohvitops käes ruttava ärinaise kujutis on tulnud just Ameerika filmidest, mille tegevus on toimunud New Yorgis. Kohvi kaasa pakutakse igas kohvikus, delis ja tuntud kohvikukettide poekestes, kuid soovitan soojalt Starbucksist eemale hoida ning omanäolistes kohvi- ja espressobaarides kohalike baristade meistriteoseid maitsta ning ilusaid hipstereid jälgida.

New York kohvik

CHIPOTLE. Täiesti geniaalne kiirtoidukett, mis tegutseb peale USA ka Suurbritannias, Kanadas, Saksamaal ja Prantsusmaal ning pakub mehhikopärast toitu: tacosid, burritosid ja riisiroogi, mille lisandid saad ise endale valida. Nad väärtustavad mahekoostisaineid ning nende guacamole on absoluutselt üle prahi. Chipotle’i silti nähes ei tasu sisenemata jätta.

BRUNCH. Ameeriklased armastavad väga brunchida ehk hakata kell 12 Mimosasid jooma ja suurtes kogustes muna sööma. Sul on enamasti võimalik valida bottomless brunch ehk pakkumine, mis sisaldab hommikueinet ja piiramatus koguses kokteile.

FALAFEL. New Yorgis kehtib deviis “Leia endale oma falafeli-mees” ehk putka, kust ikka ja jälle kikerhernestest ja põldubadest friteeritud pallikesi osta. Kärusid, kus araabiapärase välimusega mees ööpäev läbi falafeleid müüb ning sulle muuseas tasuta koola annab ning telefoninumbrit küsib, leidub igal pool, aga kui leiad sellise, kus parim falafel ja pita, tasub naasta. New Yorgis, kus kohtad iga päev uusi inimesi ning masside liikumine on meeletu, teeb tuttav nägu meele rõõmsaks. Isegi kui oled seal vaid mõneks päevaks külas.

IT’S MARGARITA O’CLOCK. New Yorgis on see peaaegu alati. Kuna mehhiklasi elab linna eri piirkondades väga palju, on rohkelt ka mehhiklaste söögikohti. Enamasti pakuvad need toitvat, maitsvat ja soodsat sööki ning taevalikke külmutatud Margaritasid.

WHOLE FOODS. See on poekett, kus šoppavad ka Angelina Jolie ja Taylor Swift. Kõik on mahetoodang, ilusti pakendatud ja hästi kallis. Asjata ei öelda, et Whole Foods on “whole paycheck”. Nende valmistoidulett on imeline ning soovitan proovida värskelt valmistatud mandlivõid, mida saab osta kaaluga.

GLUTEENIVABADUSE EEST VÕITLEJATELE! Nojah, mina nende hulka ei kuulu, aga kui sina kuulud, siis oled paradiisis. Gluteenivabadus valitseb toidupoodides, restoranides, pagariärides ja keegi ei vaata sind imelikult, kui sa ei soovi saia pugida. Loomulikult on see osa trendist ning gluteenivabade produktide eest maksad ka pisut kopsakamat hinda, kuid see on siiski pigem sealne elustiil kui ekstravagantsus. Spinati ja lehtkapsa (kale) smuutisid soovitan aga küll juua, need on seal imemaitsvad ning samuti igas delis ja tänavaputkas saadaval.

PITSA. Ma olen ka Itaalias elanud, aga ausõna, pitsa ei maitsenud kunagi nii hästi kui New Yorgis (võib-olla sellepärast, et see sööming toimus enamasti öösiti pärast pidu ja siis maitseb see saia ja juustu sulam eriti hästi, aga mälestused sealsest pitsast on unustamatud). Parim soovitus on haarata paaridollarilisi lõike tänavalt, Artichoke’i-nimelist ketti võib samuti usaldada.

MINE KINDLASTI:

  • CHELSEA MARKET. Trendikas Meatpackingu piirkonnas asuv gurmaanidele mõeldud siseturg – leiad sealt väikesed poed ja kohvikud, värske juustu, kvaliteetkohvi ja veinid. www.chelseamarket.com
  • SMORGASBURG. Brooklynis Williamsburgis ning Prospect Parkis peetav vä- liturg, kus pakutakse kohalike tootjate valmistatud sööke-jooke. www.smorgasburg.com 

Artiklit saad lugeda ka ajakirja Estraveller 2015. aasta 2. numbrist.
Tekst: Anu Lill
Pildid: Anu Lill, Siiri Lind

Kommentaarid: