Kaheaastane uuring ei jäta ruumi kahtlustele – kaugtöö tootlikkus on kõrgem

26.04.2022
Estravel

Stanfordi ülikooli majandusteaduste professor Nicholas Bloom on enda sõnul pannud punkti vaidlusele kaugtöö kasulikkusest või kahjulikkusest. Tema uuringu põhjal kasvatab kaugtöö märgatavalt tootlikkust.

Uuringute aluseks oli Hiina suurima reisibüroo Ctrip 16 000 töötajat. Neid julgustati minema kaugtööle, sest ettevõtte Shanghais asuv peakontor tegutseb äärmiselt kallites ruumides. Paljud töötajad olid sellega ka nõus, sest töökohast kaugel elades tundub tööle- ja kojusõit ebamõistlikult aeganõudev. Seetõttu kannatas ettevõte ka suure tööjõu voolavuse all.

Büroo tegevjuht James Liang soovis saada tõestust, et kaugtöö tasub end ära.

Seetõttu loodi 500 töötajast koosnev testgrupp, kellest täpselt pooled töötasid kontoris ning pooled kodus. Kodus töötamise tingimuseks olid oma tööruum, vähemalt poole aasta pikkune töösuhe bürooga ning korralik internetiühendus.

Bloom eeldas, et positiivsed ja negatiivsed tegurid kompenseerivad üksteist, aga ta eksis. Ligi kaheaastane põhjalikult läbiviidud uuring tõestas, et kaugtöö on lausa hämmastavalt parema tootlikkusega. Kaugtöötajad tegid sageli ka kauem tööd, kui nende vahetus kestis. Kodus oma tööruumis töötades oli häirijaid vähem – seetõttu oli töötajatel seal parem keskenduda.

Uuringust selgus ka järgmist:

  • töötajate väsimus vähenes 50%, seega pidasid nad vähem pause ja esines vähem haiguspuhkusi,
  • ettevõte säästis 2000 dollarit iga töötaja kohta, kuna ei pidanud rentima nii palju hirmkallist tööpinda.

Kuigi kodukontoris kaugtöö tegemine oli tasuv ning enamikele inimestele see võimalus meeldis, leidus testrühmas ka neid, kes soovisid siiski osaliselt teha tööd kontoris. Kaugtööd tehes tundsid nad ennast pisut üksildasena. Sellele vaatamata on Bloom arvamusel, et kaugtöö peaks olema tavapärane toimimisviis organisatsioonides.

Kas teadsid, et lisaks tavapärasele kaugtööle kodus teevad mitmed Eesti ettevõtted ka (hooajalist) kaugtööd välismaal?

Selleks renditakse tavaliselt mõnus ja kaugtööks sobilik külaliskorter või villa ning lennatakse kasvõi terve osakonnaga 1-2 nädalaks välismaale. See on värskendav viis tööst tekkiva stressi ja igapäevarutiini vähendamiseks, töötajate motiveerimiseks ning tööandjale heaks võimaluseks oma parimate töötajate premeerimiseks.

Sobilikke sihtkohti kodukontoriks välismaal on väga palju: Dubai, Rooma, Tenerife, Kreeka saared, Montenegro jne. Seejuures tasub suurimat tähelepanu pöörata:

  • kiire ja kvaliteetse internetiühenduse olemasolule,
  • oma töötajatele väljastatud mobiiltelefonide sidepakettidele, et vajalikud kõned saaks tehtud ja andmeside oleks igas olukorras tagatud
  • ning loomulikult ka sellele, et kõigile oleks võimaldatud mugav keskkond töö tegemiseks ja töövälise aja veetmiseks.

Vaata lennupileteid Estraveli lennupiletite e-poest ja majutusvõimalusi siit (kehtib Estraveli parima hotellihinna garantii – PHG).

Uudise allikas: tööheaolu.ee

 

Kommentaarid: