Kaire reisilugu: Mallorca

14.07.2021
Estraveli müügidirektor Kaire Saadi.

Estraveli müügidirektor Kaire Saadi puhkas hiljuti Mallorcal ja jagab nüüd reisimuljeid ja -pilte.

Oi kui mõnus, üle aasta sai jälle reisima minna. Olen ammu Mallorca külastamisest unistanud, aga varem ei ole sobilikku juhust tekkinud. Mallorca on olnud pikka aega Euroopa turistide ja eriti sakslaste poolt palavalt armastatud saar. Mis tähendas seda, et ühel hetkel oli seal turistide üleküllus. Praegu oli reisida väga mõnus. Turiste oli täpselt parasjagu. Tänavakohvikutes ja rannas elu käis, aga samal ajal oli võimalik rahulikult restoranis või rannas kohta leida. Linnades sai ringi jalutada, auto jaoks leidus parkimiskohti jne. Kusagil ei olnud suuri masse.

Kaire Saadi

Miks valida Mallorca?

Mallorca on väga lummav saar – ilus roheline, korras ja puhas, imeliste randade, mägede, koobaste ja võluvate ajalooliste linnakestega. Ta on umbes kolmandiku võrra suurem meie Saaremaast, aga äärmiselt mitmekesine. Nädalase puhkusega saab natuke aimu sellest, mis saarel toimub, aga igale poole ei jõua. Mallorca ilm on suurepärane. Suvised temperatuurid ei kerki sellistesse kõrgustesse nagu Hispaania sisemaal. Randu on väga erinevaid ja hästi sümpaatseid. Enamasti on igal pool ilus helesinine läbipaistev vesi. Talisuplejate jaoks on merevee temperatuur muidugi liiga kõrge, aga puhkusenautlejate ja laste jaoks on see ideaalne. Ka söögid ja joogid on Mallorcal võrratud, kõikvõimalikud mereannid, paellad jne. Hinnatase on väga mõistlik.

Can Pastilla

Ainulaadne Palma de Mallorca

 

Meie peatusime Palma lähedal Can Pastillas. Valisime selle koha seepärast, et seal on üle 10 km mereäärset promenaadi, kus on mõnus jalutada või rattaga sõita. Kui jalutamisest ära tüdined, siis saab promenaadi äärses kohvikus sangriat limpsida või keha kinnitada. Käisime ratastega nii pealinnas Palmas ka kui ka teisel pool El Arenalis. Can Pastillast Palma poole on randu ja söögikohti vähem. Seal on madalam hoonestus ja tundus, et selles piirkonnas elavad rohkem kohalikud. Can Pastillast El-Arenali poole minnes ongi tegemist ühe suure liivarannaga. Promenaadi äär on palistatud kõikvõimalike söögikohtade ning pisikeste poekestega ja nende taga asuvad hotellid.

El Arenal

Sant Bartomeu kirik Solleris

 

Nädalase puhkuse ajal vaatasime üle Palma de Mallorca ajaloolise vanalinna koos uhke katedraaliga. See on maailmas ainulaadne koht, kus katedraal asub nii mere lähedal ja tegemist on tõesti võimsa ehitisega. Külastasime ka selliseid tuntuid linnakesi nagu Valldemossa, kus igal majal on kohaliku pühaku Santa Catalina Thomase auks maalitud seinaplaadike. Käisime ka Solleris, kus sõidab ringi puust vanaaegne tramm. Port de Solleris on väga sümpaatne 360-kraadise vaatega rand Platja den Repic. Port de Valemossa on metsikum paik, sinna saab autoga ülikitsast serpentiini mööda. Leidus ka üksikuid vapraid sportlasi, kes kasutasid järskude tõusudega teed tõhusaks treeninguks. Meil oli soov käia ära ka Cap de Formentori tuletornis, aga autoga sinna suveperioodil ei saa. Masin tuleb jätta lähedal asuvasse parklasse ja edasi sõita bussiga, mis väljub korra poole tunni jooksul. Meile ei tundnud väga ahvatlev koos võõraste turistidega ühte bussi pugemine ja otsustasime tuletorni asemel hoopis Formentori rannas aega veeta. See oli taas väga sümpaatne lahesopp, kus oli hästi ilus türkiissinine vesi. Selliseid värve olen varem näinud ainult Capri saarel. Teekond Formentori oli samuti väga ilus. Tee ääres oli erinevaid vaateplatvorme, kust sai suurepäraseid vaateid nautida.
Meile meeldis ka Alcudia pisike vanalinn ja Puerto Portalsi uhke jahisadam. Kohe sadama kõrval oli taas üks mõnus ujumiskoht, kus polnud palju rahvast.
Kuna päevad möödusid kiiresti, siis erinevatesse koobastesse me ei jõudnud, kuuldavasti pidid ka need Mallorcal väga põnevad olema.

Alcudia vanalinn

Formentori rand

Kuidas praegu reisimine välja näeb?

Kindlasti mõtlevad paljud inimesed, et läheks ja reisiks küll, aga kas see kõik ei ole ikka liiga keeruline. Kui varem piisas sellest, et reisimiseks oleks kehtiv dokument, krediitkaart ja lennupilet, siis nüüd tuleb natuke rohkem tegeleda sissesõidutingimustega, ankeetide, testimise ja muu säärasega.
Soovitan reisi planeerimisel julgelt pöörduda Estraveli reisikonsultantide poole. Nad tegelevad päevast päeva erinevate riikide sissesõidunõuetega. Teiselt poolt on neil pikaajaline kogemus sihtkohtadega. Head reisikonsultandid oskavad klientidele häid soovitusi jagada. Lisaks on kliendil olemas keegi, kes hoiab tema reisiasjadel silma peal ja aitab kui on vaja. See annab reisimiseks turvatunde.
Minu puhkusemõte tuli seekord väga äkki. Teisipäeval tuli idee, et võiks Mallorcale minna ja pühapäeva hommikul juba lendasime. Reisi planeerimist alustasin sellest, et tegin paar kiiret telefonikõnet headele kolleegidele. Sain üksikasjalikud juhendid selle kohta, kuhu piirkonda tasuks hotell võtta. Kuni selleni välja, kuhu poole jääb hea ujumisrand, kus on lähim supermarket, kust tasuks jalgrattaid rentida jne. Lisaks palju häid vihjed, kuhu sõita ja mida vaadata. Aitäh teile, Riina ja Eleen.

Jalgratturite unistuste tee

Mirador es Colomer vaateplatvorm

Pollensa

Puerto Portals

Jagan siinkohal praktilist infot, mida me reisi planeerides ja kohapeal teada saime.

Sissesõidu- ja transiiditingimused

Riikide sissesõidutingimused on pidevas muutumises. Neid tuleb kontrollida nii reisi planeerimisel kui ka vahetult enne reisi. Väga oluline on üle vaadata ka transiitriigi nõuded. Meie valisime Mallorcale jõudmiseks Lufthansa lennud, sest ühendused on väga mugavad. See tähendas seda, et pidime arvestama ka Saksamaa transiidiks vajalike nõuetega.
Kõige lihtsam on reisida inimesel, kes on täisvaktsineeritud st kaks doosi vaktsiini olemas ja viimasest vaktsineerimisest 14 päeva möödas. Digiloost saab sertifikaadi välja trükkida. Nii Hispaaniasse sisenemiseks kui Saksamaa transiidiks sellest piisas. Samuti pole täisvaktsineeritutel tarvis Eestisse tagasi tulles jääda eneseisolatsiooni, kui sihtriigis on vahepeal nakatumise näitajad lubatud piirist kõrgemale läinud.
Ühe vaktsiiniga vaktsineeritutel tuli teha kas PCR test max 72 h varem või antigeeni test max 48 h enne sihtriiki sisenemist.
11 a laps oleks Hispaaniasse saanud ilma testimata, aga Saksamaa transiidi jaoks tuli ka temale test teha.
Aja broneerisin Confido lehelt. Soovitus on seda varakult teha. Kuna meil oli just tehtud Salva kindlustus, siis vastava sooduskoodiga saime testi 20% soodsamalt. Tavahind on 48 eurot nii täiskasvanule kui ka lapsele. Vastuse saime umbes 20 minuti pärast. Vastavad paberid prinditi kohe Confidos välja.
Maksimaalselt 48 h enne Hispaaniasse saabumist on kõikidel riiki sisenejatel vaja täita FCS-vorm. Ankeedi täitmine on aeganõudev ja vastav IT-lahendus tahaks kliendisõbralikumaks muutmist, aga kui olla tähelepanelik, siis saab asjaga kenasti hakkama.

Kui minna Baleaari saartele (Majorca, Minorca, Ibiza, Formentera and Cabrera) Hispaania siselendudega, siis tuleb lisaks veel üks vorm täita.

Lendamine

Tallinna lennujaamas oli check-in letis kontroll väga põhjalik. Vaadati üle kõik sertifikaadid, testitulemused, Hispaaniasse sisenemiseks vajalikd QR-koodid jne. Kui teenindaja märkas mu Estraveli logoga piletikaasi, siis teatas ta rõõmsalt, et kohe näha, et teil on dokumendid kenasti korras, sest Estravel informeerib oma kliente põhjalikult.
Olin Lufthansaga lendamiseks varunud korralikud PPA filtriga maksid, aga tegelikult sai pardale ka täiesti tavaliste meditsiiniliste maskidega. Pardale ei lubatud ainult riidest maskidega.
Lennukis võib olla päris külm, sest kõik lennufirmad hoolitsevad selle eest, et salongis oleks võimalikult värske õhk. Kindlasti tasuks pardale kaasa võtta mõni soojem riietusese, sall vms.
Saksamaa transiittsoonis meie pabereid keegi ei kontrollinud.
Hispaaniasse jõudes ei pidanud üks pereliige üldse pabereid näitama. Teine näitas oma vaktsineerimissertifikaati. Minu käest küsisti Hispaaniasse sisenemiseks vajalikku QR-koodi ja negatiivset testi. Kuna dokument oli kolmes keeles lõikude kaupa, siis läks kontrollijal tükk aega, et paberitest vajalik sõna “negative” üles leida.

Lufthansaga lennates on mõistlik telefoni tõmmata nende äpp. Sellega saab check-in´i mugavamalt teha ja ka väravate vahetuse kohta lennujaamas tuleb telefoniteavitus enne kui lennujaama ekraanile. Äpis oli ka selline mugav võimalus, et andmeid ei pidanud käsitsi sisse toksima, vaid sai telefoniga mugavalt passi elektrooniliselt ribalt või ID-kaardi tagaküljelt sisse tõmmata.
Meeles tasub pidada ka seda, et kui vanasti õnnestus check-in enamus lennufirmadele enne reisi ära teha, siis nüüd saab küll check-in´i teha, aga pardakaardid antakse ikkagi lennujaamas, sest enne pardale lubamist toimub erinevate dokumentide ja sertifikaatide kontroll. Seega on mõistlik varakult lennujaama jõuda. Mallorca lennuväli on üllatavalt suur.

Autorent

Kui ei ole tegemist linnareisiga, siis meeldib mulle üldjuhul kogu reisi ajaks auto rentida, siis on mõnus oma rütmis kulgeda ja väljasõite teha täpselt siis, kui selleks tuju tuleb. Praegusel ajal on lisaboonuseks see, et ei pea teiste inimestega nii palju kokku puutuma.
Olen aastate jooksul väga palju erinevates kohtades autot rentinud ja minu sümpaatia kuulub tuntud rendifirmadele. Seekord valisime Avise. Teada on see, et tasuta lõunaid ei ole olemas. Mõni firma pakub esmapilgul väga soodsat hinda, aga lähemal vaatlusel selgub, et kindlustusi ei ole hinnas, omavastutus ja tagatisraha on väga kõrge, 24 h autoabi ei ole kättesaadav, rendikontor asub lennujaamast eemal jne. Avisega selliseid muresid pole.
Autot tagastades on hea teada, et bensiinijaam asub kohe lennuvälja kõrval ja seda ei pea kusagilt kaugelt otsima. Waze töötas Mallorcal hästi ja oli meile suureks abiks. Olgugi, et saar ei ole väga suur, siis mitmetasandilisi ristmikke ja ringristmikke oli päris palju. Samuti oli linnakestes päris palju ühesuunalisi teid. Kindlasti tasub autosse kaasa võtta telefonilaadija, sest kui Waze´i kasutada ja usinalt pilte klõpsutada, siis võib telefoni aku ebasobivas kohas tühjaks saada.

Hotell

Mallorcal on majutusvõimalusi väga erinevaid, tavalistest hotellidest uhkete villadeni. Meie elasime Palma lähedal Can Pastilla piirkonnas.
Vahetult enne meie kohalejõudmist eemaldati piirang, et maske peaks kandma õues. Küll aga nõuti maskikandmist siseruumides.
Hommikusöögirestoranis oli soe toit klaasi taga ja seda aitas serveerida teenindaja. Kõiki muid asju sai ise vabalt tõsta. Bassein oli avatud, aga kuna hotell paiknes suurepärase ranna läheduses, siis ei olnud põhjust seda külastada.

Testimine kohapeal

Hispaaniast naastes oli meil Saksamaa transiidi tõttu tarvis antigeeni testi. Mallorcal oli testimine väga hästi korraldatud. Paar tänavat hotellist eemal oli testimispunkt. Aega broneerida ei olnud vaja, aga asjade sujuvamaks korraldamiseks andsid nad meile paberil väikse infolehe, kus oli QR-kood. Seda pildistades avanes ankeet, kuhu sai oma andmed sisestada, et kohapeal asi kiiremini kulgeks.
Testi vastus tuli umbes 30 minuti pärast mailile. Koodiga avanes testitulemus QR-koodi näol ja selle sai kenasti telefoni salvestada. Suurelt oli kirjas Covid-19 negativ, kuupäev, kellaeg ja nimi.
Hotellis oli ka suur silt üleval, et testimise osas palun nende poole pöörduda. Tundus, et erinevaid testimisvõimalusi on palju.
Hispaanias maksis antigeeni test 30 eurot ja alla 12-aastastele lastele oli see üldse tasuta.
Minu üllatuseks Mallorca lennujaamas check-ini tehes ega ka Frankfurdis meie testide ja sertifikaatide vastu keegi huvi ei tundud.
Tegime enne tagasilendu ära ka Eestisse naasmiseks vajaliku piiriületaja ankeedi.

Kokkuvõtteks – Mallorca on väga mõnus sihkoht, seal leiavad omale tegemist väga erinevate huvidega inimesed. Praegu on hea aeg selle võluva saare külastamiseks.

Vaata veel pilte:

 

 

Vaata reisipakkumisi Estraveli pakettreiside otsingust.

Osta lennupiletid Estraveli lennupiletite e-poest.

Vaata majutuspakkumisi.

 

Kommentaarid: