Kindlustusseltside seisukohad seoses Grímsvötni vulkaanipurskega Islandil

23.05.2011
Mari-Liis

Eesti kindlustusseltside seisukoht 23. mail on järgmine: Grímsvötni vulkaanipurskest tekkinud kahjud hüvitatakse neile, kes sõlmisid reisitõrkekindlustuse enne 21. maid, ERGO Kindlustuse klientide puhul enne 22. maid.

Kindlustusseltsid ERGO, Salva ja Seesam ei hüvita Grímsvötni vulkaanipurskest tekkinud kahjusid juhul, kui reisitõrkekindlustuse ostul oli teada, et vulkaanipurse on alanud ning see võib mõjutada reisi. See tähendab, et alates 21. maist (ERGO Kindlustuse klientide puhul enne 22. maid) sõlmitud reisitõrkekindlustuse lepingud ei kata tuhapilvest tekkinud kahjusid.

Enne reisikindlustuse lepingu sõlmimist soovitame pöörata tähelepanu sellele, kuidas liigub tuhapilv ja kas võib juhtuda, et see võib mõjutada Sinu reisi. Küsi täpsemalt oma reisikonsultandilt või kindlustusagendillt.

Seisukohad kindlustusfirmade tähestiku järjestuses:

ERGO

ERGO hüvitab Islandi Grímsvötni tuhapilvest tekkida võivad reisitõrkekahjud, kui need on ootamatud ja ettenägematud. Ehk siis ERGO hüvitab vaid need kahjud, mille põhjus ilmnes peale kindlustuslepingu sõlmimist. Kui reisitõrkekindlustuse ostmisel on teada, et reisija ümberistumis- või sihtkohas on lennuväli suletud, ei korva reisitõrkekindlustus sellega seotud täiendavaid kulusid.

Grímsvötni vulkaani purske tõttu tekkinud tuhapilv võib jõuda teisipäevaks, 24. maiks Šotimaa, Hispaania ja Prantsusmaa õhuruumi. Islandi meteoroloogide sõnul ei ole tõenäoline, et Eyjafjallajokulli tuhapurskega sarnase olukord kordub, kuid tõrked lennuliikluses ei ole välistatud.

If

1) Kui reisi siht-,  transiit-  või tagasituleku punkt  on Island, siis puudub vulkaanipurske tõttu tekkivatel kahjudel kindlustuskaitse  ning neid ei hüvitata.

Nt Islandi lennujaam ei võta lennukeid vastu, lennud sinna/sealt tühistatakse/hilinevad.

2) Kui reisi siht-või transiitpunkt ei ole Island, kuid Euroopa lennujaamad on kas suletud või on lennud vulkaanipurske tõttu tekkinud tolmupilve tõttu tühistatud, siis käsitletakse kahju tavakorras.

Kulud hüvitatakse juhul, kui kindlustusleping on sõlmitud enne seda, kui lennuliiklus on juba häiritud ja lennud tühistatud/edasi lükatud.  Vormistades kindlustuslepingu koos reisitõrke kattega siis, kui lennuliiklus on juba häiritud, ei kehti see enam reisitõrke kahju osas. Sellisel juhul ei ole enam tegu reisija jaoks ettenägematu ja ootamatu sündmusega, sest tekkinud ohust on avalikkust juba teavitatud.

Salva

Alates 21. maist sõlmitud looduskatastroofi lisariskiga reisikindlustuse lepingud ei kata Grímsvötni vulkaanipurskest tekkinud kahju. Vastavalt kindlustuse põhimõtetele peab kindlustusjuhtum olema ootamatu ja seetõttu ei paku reisikindlustus kaitset juba toimunud juhtumi tagajärgede eest.

Salva kindlustus katab Grímsvötni vulkaanipurske tagajärjel reisitõrkest tuleneva kahju klientidele, kellel oli vormistatud looduskatastroofi lisarisk 48 tunni jooksul pärast reispaketi või lennupiletite ostmist.

Seesam

Islandi vulkaanipurske tõttu tekkinud kahju hüvitatakse reisitõrke lisakindlustuskaitse olemasolul ja eeldusel, et lisakaitsega poliis oli vormistatud enne 21. maid.

Reisi ärajäämise korral hüvitatakse reisipaketi maksumus, mida reisikorraldaja või reisiga seotud teenuse pakkuja (majutusasutus, transpordiettevõte, ekskursiooni-, konverentsi-, kontserdi- jms korraldaja) ei tagasta. Kui klient asub reisil ja tal on raskusi Eestisse naasmisega, hüvitatakse mõistlikud ning vajalikud transpordi- ja majutusteenuste lisakulud.

21. mail hakkas purskama Islandi kõige aktiivsem vulkaan Grimsvötn, mistõttu tuli kinni panna Islandi õhuruum.

Kommentaarid: