Marge Alber Estraveli Stockmanni büroost käis Bergamos suusareisi võlusid avastamas

10.02.2020
Estravel

Marge sõnul oli tegemist tema esimese suusareisiga: “Olen varem olnud pigem soojalembeline ja eelistan alati minna eeskätt soojale maale reisima. Ettepanek suusareisile minemisest tundus mulle väga põnev, kuna tahtsin näha ja kogeda omal nahal seda sama, mida on minu kolleegid ja tuttavad mägedes suusatamisest rääkinud.”

Agendireisi kavas oli suusapäevaks arvestatud üks päev Livigno suusakuurordis. Suusatamise päeval laenutasime suusad ja hakkasime õppima koos instruktoriga mäesuusatamist. Kuna suusatamist iseseisvalt ei julgenud proovida, oli piisavalt aega sõita suusatõstukiga mäetippu, et näha ja jäädvustada imeilusad vaated mägedest. Seda on raske sõnadega kirjeldada, kui lummavalt ilusad on lumised Alpid. Eriti tore oli reisi juures veel see, et saime mitmeid kordi lõunatada mäe üleval olevates restoranides.

Reisikonsultant Marge Alber Estraveli Stockmanni büroost suusareisil Bergamos.

 

Lühidalt erinevatest Itaalia suusakuurortidest läbi Marge kogemuse:

Livigno

Kõige elavam ja suurim kuurort. Kuurort asub Põhja-Alpides 25 km pikkuses orus. Livigno on üks odavamaid Alpi kuurorte. Kuurordina on Livigno alles noor, ent see kasvab jõudsalt. Livignos ootavad puhkajaid lummav maastik ning suurepärased võimalused talispordi mõnude nautimiseks. Livigno asub Šveitsi piiri lähedal. Livigno suusaalad on erinevatel nõlvadel (Carosello ja Motollino pooled). Siinsed rajad sobivad igal tasemel suusatajatele ja lumelauduritele. Linnas tegutseb mitu spordikooli, mida juhivad kogenud instruktorid, kes korraldavad korra nädalas demonstratsioone öisel rajal. Suusatajatel jätkub Livignos tegevust õhtutigi, mil puhkajaid ootavad restoranid, kohvikud, baarid ja ööklubid. Turiste meelitab Livignosse ka käibemaksuvabadus. Livigno kuurordis liigub tasuta suusabuss.

Val Gardena

Väga populaarne kuurort. Val Gardena on vapustav 15 km pikkune org suurejoonelise ja võimsa lubjakivimassiivi Sella lähedal. Piirkond on tuntud väga heade suusaradade poolest. Tippsportlased tulevad üle kogu maailma Val Gardenasse, et osaleda iga-aastastel maailmakarikavõistlustel. Võistlus leiab aset 3500 m pikkusel Saslongi suusarajal, mida peetakse kõige ohtlikumaks rajaks Dolomiitides.

Val Gardena kõige tuntum piirkond on Selva. Selva asub Val Gardena oru lõpus 1563 m kõrgusel muljetavaldava Sella jalamil, Dolomiitide südames. Talispordi harrastajatele see asukoht meeldib, sest Selva on osa Sella Rondast, ringist, mille saab teha suuskadel ümber Sella mäe. Maailma suurim suusakarussell hästihooldatud nõlvade ja kõigi raskusastmetega on sealsamas. Suusatamine otse majutuspaiga kõrval – suusatõstukid on lähedal, mäest üles ja alla saab liikuda kiiresti ja nii on Selva kõige mugavam võimalus nautida täielikult oma suusapuhkust.

Peale suusatamise leiab Val Gardenast rohkelt meelelahutust. Seal asuvad nii vabaõhu- kui siseuisuväljakud, tenniseväljakud, saunad, basseinid ja on võimalus saaniga sõita. Après ski suusaelu on samuti rikkalik ja elav. Toit on Val Gardenas omapärane: kõrvuti Itaalia veini ja pastaga on võimalik maitsta saksapärast liha ja kartulit. Kuurordis on 2 Michelini tärniga restorani.

Val di Fassa

Väiksem ja rahulikum kuurort. Val di Fassa suusaregioon Dolomiitide südames on tuntud oma lummava looduse ja piiritute suusatamisvõimaluste poolest. Val di Fassa org hõlmab kahte peamist suusaareaali: Canazei ja Campitello.

Canazei on Val di Fassa suusapealinn. Veidike elavam, kui Campitello, kuid siiski väike kuurort, kus on mõned poed, baarid ja restoranid. Olemas on ka kino. Canazei Cabinovia Belvedere keskusest viib köisraudtee 1926 m kõrgusele Mount Pecoli. Tipust jõuab alla suusatades kahte suunda, mis märgitud kas rohelise või oranžiga. Punane rada viib otse alla linna.

Campitello on Val di Fassa suusaregiooni suuruselt teine kuurort. Campitello asetseb oru kitsal nõlval, Sassolungi ja Rodella mäemassiivide vahel. 110 inimest mahutav hiigelsuur köisraudtee viib suusatajad vaid mõne minutiga majesteetlike Sassolungi tippudeni, kust saab alla laskuda ükskõik millises Sella Ronda suunas. Sama köisraudtee viib suusatajaid ka alla Campitellosse. 2 km kaugusel asuvasse Canazeisse viib tasuta suusabuss.

Val di Fiemme

Väga väike kuurort, peamiselt ainult suusatajatele. Kuurort on aastaid olnud maailmakarika ürituste toimumispaigaks. Val di Fiemme org on koduks ka mitmetele suusakuurortidele, neist suurimad Cavalese ja Predazzo. Predazzo on Val di Fiemme kõige populaarsem suusakuurort. Seal asuvad nii basseinidega spordiklubid, jäähall kui ka arvukalt poode ja populaarseid baare. Üheks Predazzo peamiseks vaatamisväärsuseks on hiigelsuur suusahüppestaadion, kus vahemikus 1991–2003 peeti maailmakarikavõistlusi. Kõik Val di Fiemme suusaregiooni kuurordid asuvad kõrvuti, tagades seeläbi lihtsa linnadevahelise ligipääsu. 6 km kaugusel Predazzost, teel Passo Rollesse, asub Bellamonte kuurort.

Meie külastasime ainult Bellamonte kuurorti, mis oli väga pisikene nagu väike küla. Peresid meelitab Bellamontesse Alpe Lusia suusakeskus.

Val di Sole

Tõlkes itaalia keelest tähendab see Päikeselist Orgu. Oru nimevalik pole juhuslik. Pehme kliima ja palju päikeselisi päevi Val di Soles kutsuvad paljusid suusaspordi armastajaid.

Malé on Val di Sole piirkonna pealinn ja peamine halduskeskus. Folgarida linnakeses asuva lähima suusatõstukini viib buss 15–20 minutiga.

Dimaro on üks Val di Sole populaarsem piirkond. Lähima Folgarida linnakeses oleva suusatõstukini jõuab bussiga 10 minutiga. Kiiresti laienev linnake hämmastab pidevalt uute hoonetega, mille hulgast paistab silma Avalik teater. Ajaloolise šedöövrina avaldab muljet püha Laurentiuse kirik, mis paistab silma oma väga vanade freskodega. Lisaks kaunistavad linnakest eri suurusega purskkaevud. Dimaros võivad talvise meelelahutuse harrastajad nautida kõiki Folgarida-Marilleva radade eeliseid. Kui tasuta suusabussiga Folgaridasse sõita, saate õhtul rongi või bussiga Marillevast tagasi tulla.

Folgarida – peresõbralik imepisikene suusakuurort. Kõik sealsed hotellid paiknevad hooldatud suusaradade läheduses, mille kogupikkus ületab 150 km. Enamjaolt on rajad kergema tasemega, kuid leidub ka järske musti radasid, mis pakuvad seikluslikke ja ekstreemsemaid elamusi.

Val Rendena

Val Rendenas on palju paiku, kus nautida suurepärast puhkust. Populaarsemad piirkonnad Pinzolo ja Madonna di Campiglio.

Pinzolo on tuntud turismikuurort, mida ümbritsevad Brenta mäestik, Adamello ja Presanella mäed. Linna suusaalal on palju hästihooldatud radu, mida teenindavad kaasaegsed tõstukid. Rajad on eelkõige keskmise raskusastmega, kuid sobivad ka algajatele. Proovimist väärt on suuskadel mägironimise ekskursioon, rahulikum jalutuskäik spetsiaalsete lumesaabastega või isegi tiiblangevarjuga lendamine, et avastada külalislahke kuurordi võluvamaid külgi.

Madonna di Campiglio on rahulik ja elegantne linn. See on kindlasti Itaalia number üks suusakuurort ja ka üks kõige tähtsamatest kuurortidest Alpides. Kuna see on ümbritsetud erinevate mägedega, siis on seal talvel võimalik suusatada lugematute kilomeetritega radadel, mis asuvad kuni 2600 m kõrgusel ja on erinevate raskusastmetega. Madonna di Campiglio on kuulus oma luksusliku elustiili poolest – kuurordist leiab nii head restoranid kui kallid brändipoed.

Reis jättis Margele äärmiselt positiivse emotsiooni: “Suusareis on hoopis midagi muud, kui tavaline ranna- või linnapuhkus. Eluolu ja energia suusakuurortides on väga mõnus ja meeleolukas. Minus tekitas antud reis suurt huvi mäesuusatamise vastu ja kindlasti soovin õppida mäesuusatamist. Soovitan kõigile suusareise Itaalia Alpidesse, kuna reisid pakuvad adrenaliini, unustamatut kogemust ja tõelist silmailu.”

Küsi suusareisi pakkumist Estraveli reisikonsultandilt estravel@estravel.ee või 24/7 telefonil 6266 266.
Vaata erinevaid reisipakkumisi siit.

 

Kommentaarid: