Moeteadlikus Milanos

26.04.2009
Katrin Samlik / Estraveller

Kes peaks Milanot külastama? Katrin Samlik võib julgelt öelda, et kindlasti kõik need, kes peavad lugu kõrgmoest ja trenditeadlikust riietumisest, aga kindlasti ka need, kes tunnevad huvi ajaloo, kunsti ning kultuuri vastu. Milano on ühtlasi Itaalia suurim tööstuskeskus ning seda peetakse riigi rikkaimaks linnaks.

Milano lennujaam ei ole just kõige uuem ja vingem, nii et saabumise emotsioonid jäävad tagasihoidlikuks. Siis aga jalutan mööda esimesest kohvikust ning saiade ja kohvi lõhn valmistab ette Itaalia köögiks.

Sõit lennujaamast linna ei ole lühemate killast, kuid buss on mugav ja peagi olen Milano suursuguses raudteejaamas. Sigimist ja sagimist on siin küllaga, kohvriga on tunglevas rahvamassis üsna vaevaline üht maailma kaunimat raudteejaama imetleda.

Tänavale jõudes kulub hetk aega, et aru saada, kus ma nüüd täpselt olen ja kuhupoole minema pean, aga õnneks on Milano metroopeatused märgistatud kaugele paistva suure ja punase M-tähega. Liine on kokku kolm, millest ühe lõpp-peatus on Milano Rho massiivne messikeskus, kus aastas toimub sadu erinevaid messe ning kongresse.
Kes eelistab vaate nautimiseks maa peal liiklemist, võib sõita trammiga, liine on palju, kuid nende marsruutides orienteerumine ei pruugi kõige lihtsam olla. Kindlasti ei soovitaks ma kesklinna autoga minna – esiteks ei ole parkimiskohtadega just priisata, teiseks peab tasuma saastemaksu kesklinna sõidu eest ning kolmandaks on tipptundidel meeletud ummikud.

Hea mõte on võimalikult palju jala käia – see oleks justkui tasuta moeetendusel catwalk’i jälgimine. Kõikjal näeb nii viimase hetke moodi kui aegumatuid klassikuid, tuntud moeloojate toodangut nii naiste kui meeste seljas.
Kogu Itaalia on tuntud rohkete kunstišedöövrite poolest ja Milanoski on neist mitmeid. Peamine ning kõige tuntum neist, Leonardo da Vinci „Püha õhtusöömaaeg”, on maalitud Santa Maria delle Grazie kloostri söögisaali seinale. Et kaitsta allesjäänud maali, lubatakse külastajaid seda kaema vaid 25inimeseliste gruppidena 15 minutiks korraga. Seetõttu tuleb ka aeg broneerida, seda eriti kõrghooajal, nii neli kuud ette.

Hiigelkatedraal

Milano keskpunktiks peetakse maailma suuruselt kolmandat katoliku pühakoda Milano toomkirikut, mis mahutab kuni 40 000 inimest. Katedraali teeb eriti kauniks selle omapärane katus 135 tornikese ning tohutu hulga kujudega. Kel huvi ja jaksu, võib imeliste vaadete nautimiseks ronida katuselegi. Kirikuesine väljak on mõnus koht välikohvikute nautimiseks ning elu-olu jälgimiseks. Arvestama peab muidugi keskväljaku kõrgemate hindadega.
Milanos asub ka üks maailma tuntumaid ooperiteatreid Teatro alla Scala, rajatud 18. sajandi lõpus kohale, kus sajandeid tagasi asus Santa Maria alla Scala kirik. Tänapäeval on suurejoonelise interjööriga teatri külastus maiuspala igale ooperisõbrale. Sel hooajal on mängukavas muuhulgas „Don Carlo”, „Tristan ja Isolde” ning „Aida”. Piletihinnad algavad 30 eurost.

Toomkiriku ja La Scala teatri vahele jääb kõikide kaubanduskeskuste ema Galleria Vittorio Emanuele II. Neljakorruselise hoone kaht läbivat galeriid katavad imeilusad kaarjad klaaskatused ja kauplustest leiab kõike – kõrgmoest raamatuteni, rohkelt baare, restorane ning kohvikuid. Samas asub ka linna uhkeim hotell – Park Hyatt. Odavaima toa hind võrdub enam-vähem Eesti keskmise kuupalgaga.

Milano pakub midagi igale maitsele ja rahakotile, kuid kõige rohkem ikka piiramatu limiidiga krediitkaardi omanikele. Kesklinna poed jäävad piirkonda, mille nurkadeks on Toomkiriku, Cavouri ja San Babila väljakud. Siin on esindatud kõik tuntud moebrändid – Gucci, Prada, Luis Vuitton, Salvatore Ferragamo, Fratelli Rossetti jne.

Imeilusa ja ülimugava pesu austajad peaksid üles otsima Intimissimi buduaarpoed. Huvilised saavad endale palgata professionaalse nõustaja, kes on kursis nii viimaste trendide kui linnas oleva kaubavalikuga ning aitab just sobivad esemed välja valida.

Kõik Armanist

Via Manzonil asub omalaadne kõrgmoe Meka – Spazio Armani poekompleks. Lisaks riietele, parfüümidele ja aksessuaaridele leiab sealt ka tuntud moelooja mööblit, sisustusdetaile ja lilli. Lisaks asub kompleksi esimesel korrusel sohvabaar Emporio Armani Caffe. Kogu kompleksi on kujundanud ja disaininud loomulikult suurmeister ise. Silmailu jätkub ka neile, kel rahakotirauad kinni roostetanud.

Kokkuvõtteks võib öelda, et Milanos on nii kultuuri kui meelelahutust, maitsvat sööki ning lai veinivalik. Külastamist väärib ta igal juhul.

– – –
Lugu on ilmunud ajakirja Estraveller numbris 2/2009.

Kommentaarid: