Muljeid Tallinki õppereisilt Stockholmi

02.06.2023
Estraveli e-äri spetsialist Maya Feliisa Poom ja tellimiskeskuse nooremreisikonsultant Diana Rebane

Estraveli e-äri spetsialist Maya Feliisa Poom ja tellimiskeskuse nooremreisikonsultant Diana Rebane käisid mai alguses mõnepäevasel Tallinki õppereisil Stockholmis läbi Helsingi. Õppereisi eesmärk oli tutvuda Tallinki laevadega (MyStar, Silja Symphony ja Baltic Queen) ning Stockholmi vaatamisväärsustega. Loe nende muljeid ja vaata reisipilte.

Varasemalt oleme Stockholmis paar korda käinud, kuid ainult otse Tallinnast Tallinki Baltic Queen laevaga, seega läbi Helsingi Stockholmi minna Tallinki Silja Symphony laevaga oli esmakordne. Olime kuulnud, et laevasõit Stockholmi läbi Helsingi on vaadete poolest veel parem kui otse Tallinnast, kuna Helsingi poolt minnes on teel sinna väga kaunis saarestik.

Reisi alustasime Tallinna D-terminalist ning saime sõita Tallinki uue MyStar laevaga, mis on kindlasti kõige kaasaaegsem ja silmapaistvaim uus laev Tallinn-Helsingi liinil. Meie sõitsime comfort lounge-is, kus oli lisaks mugavatele toolidele-laudadele valikus ka kerge söök –  sai teha võileiba, snäkkida köögivilju-krõpse dipikastmetega, magusaks olid valikus küpsiseid-sõõrikuid ning sai juua kohvi/teed või karastusjooke. Lisaks on Mystaril ka avar business lounge, kus söökide-jookide valik oli suurem (ka soe söök). Reisijatele, kes soovivad privaatsust ja luksust, on olemas ka Platinum lounge. Kõige enam avaldas laeval muljet poe suurus, mis oli läbi mitme teki. Toodete valik oli poes väga suur.
Õppereisi raames korraldati meile ka laevatuur. Laevameeskond tutvustas meile ka erinevaid kajuteid –  imestasime, et päevas korra broneeritakse paaritunniseks laevasõiduks ka sviiti. Suur pluss on ka Garden ala, kus saab ka jaheda ilmaga õues olla, ilma, et külm hakkaks. Meie arvates on MyStar kallima pileti hinda väärt.

 

Helsingi Lääneterminalist läksime bussidega otse Olympia terminali ning seal saime kohe Silja Symphony pardale. Silja Symphonyil saime samuti põhjaliku tuuri ning nägime iga kategooria kajutit. Ise ööbisime Promenade kajutis, kus on aken vaatega promenaadile, mis väga meeldis, kuna sellises kajutis pole varem olnud ning Baltic Queenil selliseid ei olegi, samuti oli seal vaiba asemel puidust põrand. Silja Symphonyl saime ka õhtu- ja hommikusööki nautida. Õhtusöögi valikus oli palju rohelist ja tervislikku toitu ning ütleks, et valik eriti suur ei olnud, aga see ilmselt vähendab toidu ülejääke. Õhtul toimus Show Starlight baaris, nagu kruiisile kohane. New York Club & Lounge oli kahjuks kinni. Hommikul toimus meil konverentsisaalis Visit Stockholm konverents, kus saime infot 2023. aasta suvel toimuvate Stockholmi sündmuste ja külastust väärt muuseumite ja söögikohtade kohta.

 

Seejärel suundusime tellitud bussiga linna. Mai alguses oli Stockholmis soojem kui Tallinnas ning igal pool olid õitsevad kirsipuud ja rohelised pargid. Käisime Avicii Experience muuseumis ja Paradox Muuseumis. Kummaski oli 20 minutit aega, mis oli täitsa piisav, et muuseumist ülevaade saada, kuid ideaalis veedaks seal rohkem aega.

Avicii Experience on midagi täitsa teistsugust, saab paljusid asju ise teha. See ongi pigem selline elamus, mitte traditsiooniline muuseum. Fännidele kindlasti väga meeldejääv kogemus ja ka niisama oli põnevat tegevust, sai karaoket laulda, ise muusikat kokku panna ja tunda ennast Avicii DJ seti ees karjuva publiku video taustal justkui ise esinemas.

 

Paradox Muuseum on interaktviine muuseum, kus oli palju abistavaid töötajaid ja pildistamise kohti. Grupiga minnes väga hea, kuna kõigile jagub tegevust. Meenutas nt Tartus olevat tagurpidi maja ja Ahhaa keskust.

Seejärel käisime söömas Stockholm City Food Hallis, mis on nii turistide kui kohalike jaoks populaarne koht, kuna pakub laia valikut (8 erineva köögi toite).

Edasi suundusime muuseumisaarele, kus on mitu muuseumit üksteisele väga lähedal ehk saab ühe päevaga mitu muuseumit läbi käia.

ABBA Muuseumil täitub 10 aastat. Suurtele fännidele kindlasti väga põnev ja huvitav. Meeldisid kõige rohkem tantsivad ja laulvad hologrammid ning sinna sai ise minna 5ndaks lavale laulma ja seda jäädvustada. Jäid meelde ka paljud erinevad ABBA esinemiskostüümid ja suur suveniiride pood.

The Viking Museumis saab kohtuda viikingitega ja uurida viikingiajastut kõigi meeltega. Üks lemmikuid muuseume nendest, mida Stockholmis külastasime. Kõige huvitavam on rongisõit (seiklussõit), mis kestab 11 minutit ning jutustab selle ajaga ühe Vikingi pereloo ja tunne on justkui oleks teatris või lõbustuspargis. Juba ainult selle sõidu pärast on sinna minemine väärt.
Muuseumil oli hea valikuga suveniiripood. Sobib kindlasti ajaloohuvilistele. Meeldis ka see, et selles muuseumis töötas üks inimene (kes oli Visit Stockholmiga seotud) kes rääkis eesti keelt, ta oskas hästi soovitada kuhu minna ja mida vaadata.

Vrak – Muzeum Wraków – Palju hästi säilinud puitvrakke Läänemerest ja nende huvitavad lood. Põnev neile, kellele meeldib allveemaailm. Estonia laevast on ka nurgake. Kõige huvitavamad olid VR prillid, kus sai ise virtuaalselt laevavrakki uudistada ja ülesandeid täita.

 

Sellist kolmnurk reisi Stockholmi soovitame eelkõige inimestele, kes on palju otse juba Tallinnast Stockholmi sõitnud ning tahaksid vahelduseks sõita teiste laevadega (Helsingist läheb Tallinki laevadest lisaks Silja Symphonile ka Silja Serenade). Reisi saab ka teha teistpidi, et minna otse Tallinnast Stockholmi ja tagasi Helsingi kaudu. Meie reisil ei olnud aega Helsingis peatuda, kuid saab ka Helsingis mõned tunnid olla, kui minna varasema laevaga ja nii saab mugavalt korraga Helsingit ja Stockholmi külastada. Kui on soov Stockholmis kauem aega veeta, siis on mõistlik jääda üheks ööks Stockholmi, et jõuda linna vaadata, shopata, süüa, muuseumeid ja ooperit külastada, kuna 6 tunniga peab kahjuks valima, mida teha saad. Kui eesmärk on minna kruiisile, on linnas veedetav aeg täiesti piisav.

Soovitused:

  • Tallink pakub oma reisijatele ettetellimisel internetist, laevainfost või Värtani terminalis piletiautomaadist oma liinibussi (Merresor), mis viib teid Värtahamnenist Stockholmi linnaterminali 15 minutiga.
  • Stockholmis on väga mugav ühistransport, saab liikuda nii metroo, trammi, bussi, praami kui lähirongiga. Kõige mugavam on kasutada metrood. Lihtne maksta kohe värava ees lihtsalt kaardiga viibates ja samuti on sadamas olemas kõik viited, et kenasti metroopeatusesse kohale jõuda (umbes 700 m kaugusel).
  • Kultuuri armastajatele pakub Stockholm 2023. aasta suvel väga palju tegevusi, kuna mitmetel Stockholmi tähtsatel kohtadel on suured aastapäevad: linnavalitsuse hoone 100 aastat, kuningas Gustav Vasa kroonimisest 500 aastat, Nordiska muuseum 150 aastat, Stockholm Pride 25 aastat, Gröna Lundi lõbustuspark 140 aastat, Kuningas Carl XVI Gustavi troonile astumisest 50 aastat, Köpmanna tänav vanalinnas 700 aastat, Eijes chokolaadivabrik 100 aastat. Toimuvad Stockholmi maraton, Lidingöloppet, Swimrun saarelt saarele, Midnattsloppet, Lollapalooza festival, Stockholmi kultuurifestival ja UNG (noortefestival), Läänemere klassikalise muusika festival, Stockholmi jazzfestival, Rosendal garden party festival, Gotland runt, Sandhamn open, Stockholm Pride festival, National day gallop, Stockholm Summer Horse Week.
  • Vaata lähemalt visitsweden.com,  stockholmgoodfoodguide.com 

Osta laevapiletid ise estravel.ee/laevapiletid.

 

Kommentaarid: