Päikesepaisteline ja haljas Korfu saar

18.11.2015
estravel

Korfu saarel on palju rohelust – põhjaosas haljendavad oliivisalud, keskosas kõrguvad metsaga kaetud mäetipud, lõunas võib aga nautida puutumatut mägist loodust. Kas teadsid, et Gerald Durrelli raamat “Minu pere ja muud loomad” on inspiratsiooni saanud autori elust ja elamustest Korfu saarel? Sel sügisel vaatasid raamatust armsaks saanud paigad oma silmaga üle vanemreisikonsultant Leelia Lillemägi ning e-äri spetsialist Berle Mees.

Joonia mere suuruselt teine ja väidetavalt kauneim Korfu saar võttis meid vastu kerge vihmasabinaga, aga mida päev edasi, seda päikeselisemaks ja kuumemaks kõik muutus.

Korfu 09 -17 09 15 556_leelia_berle

Korfu saar

Meie Hiiumaast veidi väiksemal saarel (pikkus põhjast lõunasse u 65 km ja laius idast läände u 30 km) on väga palju rohelust, põhjaosas kõrgub Pantokratori mägi (906 m) ja saare mitmed türkiissinise mereveega rannad on puhtuse märgiks tähistatud rahvusvahelise sinise lipukesega.

Korfu saart, mida kohalikud kutsuvad hoopis Kerkyraks, on minevikus valitsenud itaallased, prantslased ja britid, kelle mõjutustest on tekkinud põnev kultuuriline sümbioos. Saare ekskursiooni käigus külastasime Achilleuse paleed, mis algselt ehitati Austria-Ungari keisrinna Elisabeti ehk Sissy suveresidentsiks ja mille peale keisrinna mõrva ostis Saksamaa keiser Wilhlem II. Esimese maailmasõja päevil tegutses hoones haigla, seejärel avas rentnikust saksa firma seal kasiino, aga surematuse mõõtme sai palee tänu seal filmitud James Bondi järjekordsele osale “For Your Eyes Only”.

Achilleuse palee_Korfu

Achilleuse palee

Kosmopoliitse Korfu tähelepanuväärsed ehitised on esimene Kreeka ülikool ehk Joonia Akadeemia ja renessansistiilis Raekoda. Linnas on lisaks parkidele, monumentidele ja muuseumidele kaks hästisäilinud Veneetsia kindlust – vanalinna ääristavad Vana ja Uus, tänu milledele jäi saar omal ajal türklaste poolt vallutamata. Pealinna vaatamisväärsustest on külastamist väärt ka 1589. a ehitatud ja Püha Agios Spridonile pühendatud peakirik. Korfu linna arhitektuur meenutab rohkem Veneetsiat kui Kreekat, vanalinna kitsastel tänavatel võib näha palju armsaid itaaliapäraste rõdude ja aknaluukidega maju.

Õhtuhämaruses ja tänavavalgustuse süttides kogunetakse keskväljakul paikneva Listoni terassidele end näitama ja teisi vaatama ning kohvikutesse sumedat suveõhtut näiteks klaasikese frappega (vahutava piimaga Kreeka jääkohv) nautima.

Paleokastritsa bay, Korfu, Kreeka

Paleokastritsa laht

Korfu linnast 26 km loodes asuv Paleokastritsa on saare kõige maalilisem küla, kus võib leida mitu tavernide ja õlipuumetsadega ääristatud rannakest. 13. sajandi algul ehitatud Paleokastritsa kloostris on muuseum, kus eksponeeritakse bütsantsiaegseid- ja järgseid ikoone. Allolevale Paleokastritsa lahele ja pisikesele sadamale avanevad suurepärased vaated nii kloostrist kui selle kohal kõrguvatest mägedest.

Lisaks on Korfult võimalik sõita lähedal asuvatele väikesaartele Paxos ja Antipaxos, külastada mandri-Kreekat ja ka Albaaniat, mis asub vaid 30 minutilise praamisõidu kaugusel.

Korfu kuurortidest lähemalt

Korfu saarel olevad kuurordid ei ole liiga suured ega tihedalt kõrghooneid täis pikitud. Nende hulgas on nii aktiivse ööeluga piirkondi kui ka privaatsust võimaldavaid paiku. Randades on väga populaarsed kõik veega seotud lõbustused ja harrastused: laeva- ja paadisõidud, langevarju- ja banaanisõitud, veesuusatamine, sukeldumine jms.

Gouvia kuurort ulatub merest kuni rannikuteeni ning on laienenud kuni naabruses asuva Kontokalini välja. Siin on kaunid liiva- ja kiviklibusegused rannad, puhas merevesi ja laias valikus veespordivõimalusi. Gouvias leiab turist rohkelt baare, restorane ja kreeka taverne ning mitmeid võimalusi ööelu nautmiseks.

Kontokali on Korfu linnast 4 km kaugusel asuv kaunis kuurort, mis on populaarne ka oma jahisadama tõttu. Kuurordist leiab lai valik restorane, taverne ja ka mõningaid baare. Ka selles kuurortis on rannad liiva-kiviklibusegused ja kuna vesi on madal, siis sobilik ka lastele ujumiseks. Lisaks randadele on siin ka avalikke ujumisbasseine, mille kasutamine on tasuta. Kohalike restoranide tase on üldjuhul kõrge ning need pakuvad enamjaolt kala ja mereande.

Korfu_Kreeka

Rannapuhkus Korful

Dassiast on viimaste aastate jooksul saanud üks populaarsemaid puhkekohti turistide seas, kus on palju erinevaid taverne, snäkk-baare, pizzarestorane ja muid suhteliselt soodsaid söögikohti ning rohkelt erinevaid veesportimisvõimalusi. Pikk, kuid suhteliselt kitsas kiviklibune sinise lipu rand ühtib sujuvalt poolkaarekujulise lahega ning veepiir on varustatud mitmete ujumisplatvormidega.

Messonghi on Korfu linnast 22 km kaugusel asuv puhkekeskus ja üks saare vanimaist kuurortitest. Naabruses asuv Moraitka kuurort pakub suurepärast lõõgastust ja aktiivsemat meelelahutust. Külastajaid ootavad rikkalik valik restorane, super- ja minimarketid, pagariärid ja baarid, mis asuvad vaid jalutuskäigu kaugusel, kuid samas piisavalt kaugel, et öine uni häiritud ei saaks. Rand on pikk ja segu liivast ning kiviklibust, kuid igati sobilikud veespordi võlude nautmiseks.

Moraitika on mereäärne kuurort, mis paikneb jõe suudmes. Siin on 3. sajandist e.Kr. pärinev tilluke tempel, mis viitab paiga asustusele juba neoliitikumi perioodil. Rand on pikk ja liiva-kiviklibu-segune. Aega saab veeta ka rohkeid taverne ja kiirtoidukohti külastades, rannas peesitades ning veesporti harrastades.

Perama on kuurort, mis asub Korfu linnast 5 km kaugusel lõuna suunas. See on lennujaamale lähedalolev vaiksem ja rahulikum puhkekoht, kus mõned minimarketid ja restoranid, kuid ööelu jääb pealinna omale veidi alla. Rannad on kiviklibused ja just siin avastas tuntud kirjanik Gerald Durrell Korfu imepärase veetaimestiku-loomastiku.

Erinevates värvitoonides päikeses sillerdav meri, toredad rannad, mõnusad abajad ja lahed, maalilised kalurikülad, külalislahke rahvas – kõik see kokku andis Korfu reisile väga erilise värvingu ning mida tahaks kogeda veel ja veel!

Loe Korfu kohta lisa või vaata kõiki puhkusereiside pakkumisi.

– – –

Fotod: Leelia Lillemägi ja Shutterstock

Kommentaarid: