Pariisi parfüümi järele

18.11.2014
Anniky Lamp / estraveller

Et õige parfüüm pärineb Pariisist, on üks inimajaloo hullemaid klišeesid. Oma iva selles aga peitub: kuskil mujal pole lõhnaloomise kultuurikiht nii paks kui Prantsusmaal ning tõsise parfüümihuvilise jaoks kipub Pariis endiselt olema sihtkoht number üks. Kõige lihtsamalt ja kiiremini leiab parfüümi suurte kaubamajade – Printemps’i või Galeries Lafayette’i – lõhnaosakonnast.

Valik on seal väga lai ning sajad pudelid mugavasti ühes kohas koos. Pariisi võlu on aga eelkõige iseseisvates lõhnabutiikides, mille leidmine on küll tiba vaevarikkam, aga elamus selle võrra ehedam. Annikky Lamp juhatab lahkelt teed.

Guerlaini esinduskauplus, 68 Champs-Élysées

Guerlain on üks parfüümitööstuse hiiglasi, auväärse ajalooga maja ja endiselt erakordselt edukas. Brändi suurim kauplus Champs-Élysées’l renoveeriti hiljuti ning väärib külastamist isegi juhul, kui huvi lõhnade vastu üksnes mõõdukas. Äärmiselt luksuslikus ümbruses on loomulikult saadaval kõik Guerlaini parfüümid, Mitsoukost ja Shalimarist alates ning La Petite Robe Noire’iga lõpetades. Lisaks leiab sealt Guerlaini kosmeetika, lõhnaküünlad, mett, teed ja muud dekadentlikku pudi-padi. Kui aeg ja finantsid võimaldavad, tasub alumise korruse restoranis brantši nautida ning osta kaasa Shalimari teed.

APRÈS L’ONDÉE – üsna ebatüüpiline Guerlain, õrn vihmajärgne kannikese-iirise-apelsiniõielõhn. Paljude lõhnaasjatundjate lemmik.
GUERLAINI KLASSIKUD – Mitsouko, L’Heure Bleue, Nahema, Jicky ja teised ei ole parfüümkontsentratsioonis just laialt saadaval, nii et tasub juhust kasutada ja lõhnaajaloo tippteostega tutvuda.
MUGUET – igal kevadel toob Guerlain turule piibelehelõhna, mis on saadaval vaid piiratud aja. Nii et kui on õige hooaeg, tasub proovida – päris sama lõhna ei müüda enam kunagi.
HABIT ROUGE – Vétiveri kõrval Guerlaini populaarsemaid meestelõhnu, rafineeritud ja mitmekihiline segu tsitrustest, vürtsidest ning puidu- ja nahanootidest.
KÜÜNLAD – Guerlaini küünlad on pea sama nüansirikkad kui parfüümid ja ka maksavad pea sama palju. Hiver en Russie sobib eriti hästi talveks, Boudoir Vénitien lõhnab hästi igal ajal.

Serge Lutens Palais Royal, Jardins du Palais Royal, 142 Galerie de Valois

Endise meigikunstniku Serge Lutensi omanimeline bränd on paljude lõhnasõprade meelest parim parfüümisari üldse. Lutens on tuntud oma julgete ja uuenduslike kompositsioonide poolest, millest mitu on juba praegu klassiku staatuses. Osa tema kollektsioonist ongi saadaval üksnes Palais Royali poes, mistõttu on see butiik iga perfumista Pariisi-visiidi kohustuslik osa. Pood on brändi imagoga igati kooskõlas – keeruline leida, pretensioonikas, aga lõpuks ikkagi kõike seda vaeva väärt. Tumedates toonides ja hämar, näeb see välja nagu maailma kõige rafineeritum koobas, kus kaunites pudelites lõhnad on kui kalliskivid vaatamiseks välja pandud. Keegi ei tõsta kunagi häält. Kliendid ei puuduta ise iialgi ühtegi pudelit. Pühapäevarõivaste kandmine on soovitatav.

FÉMINITÉ DU BOIS – revolutsiooniline puidulõhn, esimene naistele mõeldud seedripuuparfüüm. Erandlik ka ses osas, et Lutens üldiselt ei jaga oma loomingut soo alusel.
IRIS SILVER MIST – legendaarne iiris, moodsate iiriseparfüümide kuldstandard. Jah, see peabki lõhnama nagu äsja mullast võetud ja külmas vees pestud porgandid.
AMBRE SULTAN – Lutens on tuntud oma lopsakate orientaalsete kompositsioonide poolest, see ürtidega vürtsitatud ambra on neist üks unikaalsemaid.
MUSCS KOUBLAI KHAN – kurikuulus muskuselõhn, segu higist ja hobustest. Kes on muskuse suhtes anosmiline ja ise lõhna ei tunne, peab siiski meeles pidama, et ümberolijad ilmselt tunnevad.
HUULEPULGAD – Lutensi meigisari on tapvate hindadega, aga tasub proovimist: värvivalik ja kvaliteet on tõesti silmapaistvad.

Frederic Malle, 21 rue du Mont Thabor

Frederic Malle on Serge Lutensi lähim konkurent nii pretensioonikuses kui ka lõhnade kvaliteedis. Tema esteetika on moodsam ja vähem barokne kui Lutensil, kuid sellegipoolest äärmiselt rafineeritud. Ei Lutens ega Malle ole ise lõhnaloojad, vaid kunstilised juhid ja suunaandjad. Kuid kui Lutens töötab üldiselt sama “ninaga” (Christopher Sheldrake), siis Malle tellib lõhnu erinevatelt parfüümikunstnikelt ning oli ka esimene, kes lõhna looja nime pudelil esiletoomise vääriliseks pidas. Malle’i kollektsioon on ülikvaliteetne ja mitmepalgeline ning mitte hulluksajavalt suur. Eraldi poode on brändil Pariisis kolm, neist rue du Mont Thaboril asub kõige uuem. Muu hulgas on poes kolm “nuusutamissammast”, kuhu saab sisse astuda ja segamatult väljavalitud parfüümi nautida.

CARNAL FLOWER – imeilus tuberoositõlgendus, intensiivne ja peen ühteaegu. Kohustuslik kõigile lillelõhnade armastajatele.
PORTRAIT OF A LADY – Malle’i bestseller, hämar, keerukas ja ülitugev roosilõhn, mis sobib nii meestele kui ka naistele.
MUSC RAVAGEUR – paljude lemmik, sensuaalne segu muskusest, ambrast ja vaniljest.
VETIVER EXTRAORDINAIRE – vetiver’i üledoos, jõuline ja maskuliinne, roheline ja puidune.
CAFÉ SOCIETY – Malle teeb ka väga rafineeritud küünlaid ja ruumilõhnastajaid. Café Society on peojärgse Pariisi korteri fluidum, mida muu hulgas müüakse ka naeruväärselt stiilses kanistris.

Nicolaï, 28 rue de Richelieu

Patricia de Nicolaï on äärmiselt andekas parfüümilooja, kellel on lõhnasõprade hulgas rohkesti veendunud fänne. Legendaarse Guerlaini perekonna liikmena on lõhnalooming tal ilmselt veres ning tema stiili kirjeldatakse kui moodsat Prantsuse klassikat. Kui kvaliteedilt ei jää Nicolaï tooted eeltoodud brändidele alla, siis hinna poolest on need kättesaadavamad. Tõsi, selle võrra on pakendid ka vähem uhked. Aga kui eesmärgiks on vaimustavalt lõhnata, mitte külalistele luksuspudelitega muljet avaldada, on Nicolaï suurepärane valik. Poode on Pariisis mitu, nii et tasub pisut guugeldada ja leida endale lähim.

ODALISQUE – klassikaline lilleline chypre, Prantsuse parfüümikunst absoluutses tippvormis.
L’EAU MIXTE – traditsioonilisest Kölni veest inspireeritud unisekslõhn. Kerge, tsitruseline ja rohevärske, kuid põnevate vürtsi- ja puidunüanssidega.
VANILLE TONKA – harukordne saavutus, magus vaniljelõhn, mis pole imal ega igav.
NEW YORK – elegantne meestelõhn, mida sobib kanda alati ja igal pool.
MAHARADJAH – luksuslik lavendli, vanilje ja sandlipuu järele lõhnav küünal. Fännid ostavad hulgi.

Etat Libre d’Orange,69 rue des Archives

Kõik Prantsuse lõhnabrändid pole õnneks traditsioonilised ja klassikalised. 2006. aastal loodud Etat Libre d’Orange on sürrealismist inspireeritud provokatiivne parfüümifirma, mille looming on kohati väljakutseks kogenud lõhnahuntidelegi. Kehavedelikest ja seksist inspireeritud Sécrétions Magnifiques on legendaarne oma täieliku kantamatuse poolest, Encens et Bubblegum segab aga kokku viiruki ja roosa nätsu. Viimastel aastatel on ELDO pisut rahunenud ning välja tulnud mitme väga hästi komponeeritud ja ka kodanlastele vastuvõetava parfüümiga. Ning lõhnanimest Don’t Get Me Wrong Baby, I Don’t Swallow on alles jäänud vaid esimene pool.

SECRETIONS MAGNIFIQUES – veri, higi ja sperma. Selle parfüümi nuusutamine eeldab mõningast julgust, kuid kui te juba seal olete, oleks rumal juhus kasutamata jätta.
THE AFTERNOON OF A FAUN – ELDO kohta šokeerivalt elegantne ja vaoshoitud kompositsioon, perfektne nüüdisballeti etenduseks või kunstigalerii külastuseks.
JASMIN ET CIGARETTE – lõhnabki nagu jasmiin ja sigaretid. Seda Marlene Dietrich kannaks.
LIKE THIS – ilmselt ainus mittepiinlik staarilõhn maailmas, Tilda Swintoniga koostöös loodud magus, vürtsikas, puidune ja muu hulgas kõrvitsanooti sisaldav parfüüm.
TOM OF FINLAND – “Tom is sex,” ütleb kirjeldus. Lõhn ise on üllatavalt sõbralik ja magus, aga siiski intrigeeriv.

Diptyque

Diptyque on vahest paremini tuntud oma lõhnaküünalde kui parfüümide poolest – on võimatu avada elustiiliajakirja, ilma et mõni masendavalt kaunis ja põneva töökohaga naine räägiks oma armastusest Diptyque’i küünalde vastu. Ei saa salata, küünlad ongi head, lõhnavad põnevalt ja kestavad kaua. Parfüümid on aga vähemalt sama proovimisväärsed ja väga pariislikud – hästi tehtud, stiilsed, mitte otse-näkku seksikad või über-glamuursed. Sobivad ka neile, kes end väga parfüümiinimeseks ei pea.

PHILOSYKOS – kuulsaim Diptyque’i parfüüm ja ühtlasi maailma tuntuim viigipuust inspireeritud lõhn. Äärmiselt kantav, aga intelligentne.
TAM DAO – mõnus sandlipuuparfüüm, üsna kuiv ja täiesti sooneutraalne.
L’OMBRE DANS L’EAU – lõhnab nagu roheline aed kuumal suvepäeval: mustsõstrapõõsad, tomatitaimed ja roosid.
BAIES – L’Ombre dans L’Eau küünla (või sprei või difuuseri) kujul ja niimoodi ehk veelgi parem. Sobib ideaalselt suvekodusse või suvekodus viibimise teesklemiseks.
FEU DE BOIS – neile, kellele meeldib, kui kodu lõhnab lõkkesuitsu järele. Lõke pole muidugi tehtud mingist suvalisest puuprahist, vaid üliharuldasest väärispuidust.

Tahad ka Pariisi?

Kommentaarid: