Piret käis Lõuna-Aafrika Vabariigi võludega tutvumas

31.01.2024
Estraveli Platinum Club teeninduse vanemreisikonsultant Piret Randmaa

Estraveli hea partner Giltedge korraldas novembris õppereisi Lõuna-Aafrika Vabariiki Kaplinna ja lähiümbrusega tutvumiseks, saamaks aimu pakutavatest majutuskohtadest, veinimõisatest ja pakkus ka põgusat tutvust vaatamisväärsustega. Eestist osales reisil Estraveli Platinum Club teeninduse vanemreisikonsultant Piret Randmaa.

Lendudest

Lennud kohalejõudmiseks olid igal osalejal enda korraldada, mind lennutas kohale Turkish Airlines. Tallinn-Istanbul suunal õnnestus lennujaamas check-in lauas saada EXIT aknaalune koht ning
Istanbul-Cape Town suunal kolmese rea aknaalune koht, ja õnneks kõrval kohad jäidki vabaks ja sai öisel lennul ka veidi puhata.
Tagasiteel enam nii hästi ei läinud, lend oli 100% välja müüdud. Istekoht kolmese paneeli keskmine koht, ehk et ei mingit magamist tagasiteel. Jalaruum praktiliselt olematu, pidevalt astusin tagaistuja varvastele, mis minu pingi alt minuni ulatasid.

Tagasiteel Istanbulis katsetasin ära ka krediitkaardiga kaasneva Lounge Key teenuse, IGA Lounge. Pigem ei soovita! Sissepääsutasu 30 €, selles hinnas duširuumi kasutus (mitte just kõige puhtam ja värskem), ootesaali osa on suur, söögipooliseks oli hommikusel ajal kurgiviilud, tomat, juust, oliivid, porgandiribad, kohv ja tee, sai. Sooja söögi valik oli väike ja mitte just väga ahvatlev. Aga kui lendude vahel on pikem ooteaeg, ja all ootesaalis vaba kohta ei leia, siis võib ju proovida. Kuigi järgmisel korral vast pigem veedaksin aega kõrval olevas Beauty SPAs massaaži nautides.

Kui viisa vormistuse protseduurilist keerukust arvesse mitte võtta, siis on Lõuna-Aafrika vägagi vahva sihtkoht külastamiseks, soovitan! Kaplinn on Lõuna-Aafrika turvaliseim ja enim arenenud piirkond. Märksõnadeks kaunid vaated (mägedele, ookeanile), fine dining, wine tasting taskukohase hinnaga!

Paar olulist teadmist reisile kaasa:

  • Loadshedding ehk elektrikatkestused. Katkestused on graafikujärgsed ja ette teada. Majutuskohtades on enamasti infotahvlil kellaajaliselt kirjas. Olenevalt majutuskohast, kas on katkestuse ajal tagatud n-ö avariivool generaatoritega või päikesepaneelide ja akudega. Võib aga ka juhtuda, et tubades voolu ei ole, ja konditsioneer ei tööta!
  • Turvalisus. Majutuse valikul on väga oluline asukoht! On turvalisi piirkondi ja vähemturvalisi piirkondi. Üldine soovitus on pimeda saabudes jalgsi liikumist vältida, aga ka autoga liikudes on soovitus sama, pigem vältida pimeduses liiklemist. Väga levinud ja turvaline valik on Uber. Toimib ka Bolt, aga Uber on levinum. Autorenti kasutades peab samuti väga tähelepanelikult jälgima marsruuti, kustkaudu liigelda. Kuigi väidetavalt on nüüdseks kokkulepe, et Google Maps koostab sõiduteekonna turvalisi piirkondi läbides.
  • Jootrahad. Lõuna-Aafrikas jootraha kohustuslik ei ole aga vägagi soovituslik ja oodatud! Erinevalt Euroopast, kus ettekandjad on professionaalid, teenivad Lõuna-Aafrika teenindajad minimaalset palka ja elatuvad pigem jootrahadest.
    Soovituslikud summad: transfeer R30 (2 €) reisija kohta; poole päeva trip R100 (6 €) reisija kohta; terve päeva trip R200-350 (12-20 €) reisija kohta või 50-100 € grupi kohta päevas. Restoranides ja hotellides 10-15% kui söögi ja teenindusega rahul olid.
    Safari puhul: safarigiidile R400-700 (25-40 €) toa kohta; safaripargis teenindajad ja butlerid R350-700 (20-40 €) päeva ja toa kohta.

Piirkondadest LAVis

  • Cape Town ehk Kaplinn, üks kolmest Lõuna-Aafrika pealinnast, seadusandlik pealinn, siin koguneb parlament. Linna elanike arv ca 4,7 milj, neist ca 20% valgeid, 74% värvilised, 6% mustanahalisi. Linna kuulsaim ja külastatuim vaatamisväärsus on Lauamägi ehk Table Mountain. Meil õnnestus mäkkeminekuks programmi sobitada ideaalse nähtavusega päev, mitte ühtegi pilvekest! Ja vaated on imelised! Mäkke minekuks on mõistlik pilet ette osta, ja soovituslikult fast track pilet, eriti pühadeperioodiks. Väidetavalt võib tavapiletiga gondlisõidu järjekorras oodata isegi 3+ tundi üles saamiseks ja 3+ tundi alla saamiseks. Meie külastus oli planeeritud hommikul kl 8.30, ootasime järjekorras tavapiletitega ca 30 minutit.
  • Kirstenboshi Botaanikaaed on mõnus oaas linnamelust puhkamiseks. Park oma 4500 taimeliigiga kuulub maailma parimate botaanikaaedade sekka. Siin on hea võtta aeg maha pikniku pidamiseks, lihtsalt jalutamiseks, aeg-ajalt korraldatakse pargis ka erinevaid kontserte.
  • Sadamapiirkond, Victoria&Albert Waterfront on stiilne ostu- ja meelelahutuskeskus, siit leiab erinevaid söögikohti, poodlemiseks nii bränditooteid kui kohalikku disaini. Piirkond on jätkuvalt arendamisel, pidevalt lisandub endistest laohoonetest midagi uut ja vahvat, kohaliku disaini parima ülevaate annab The Watershed.
  • Stellenbosch, LAVi veinitootmise ja turismikeskus, armas ülikoolilinn u 1-tunnise söidu kaugusel Kaplinnast. Algselt Hollandi asumaa, siis brittide, nii on linnakeses osad tänavad ühel pool teed majad äratuntavalt hollandi arhitektuuriga ja teisel pool teed briti arhitektuur. Palju vahvaid kunstigaleriisid, armsaid poekesi, kauneid kohvikuid, vahva kirik.
  • Franschhoek, prantsuse hugenottide poolt asutatud linnake, tõlkes “prantsuse nurgake”. Linnas on tänini säilinud tuntav prantsuse atmosfäär. Atraktsiooniks siin on Wine Tram. Erinevate veinimõisate vahel saab sõita kas trammiga, või osad marsruudid ka bussiga.
  • Hermanus, Mõnusa atmosfääriga mereäärne linn. Vahvad kohvikud, galeriid. Peamiselt tuntud vaalade vaatlemise sihtkohana. Erinevad väljasõidud ookeanile, või ka vaalavaatlus hooajal kaldalt.

Edasi täpsemalt programmist, külastatud hotellidest ja veinimõisatest

Laupäev, 25. nov:

Mount Nelson, A Belmond Hotel, Cape Town
Superäge ja superlux majutus! Ideaalne näiteks mesinädalaks. Juhtumisi saime hotelli saabumisel osa pulmatseremooniast, kombestikust ja tavadest seal maal.
Hotelli sissesõit mööda palmialleed, portjee vastuvött uksel roosilõhnaliste niiskete rättidega, check-in-i järgselt klaasike kihisevat! Toad mõnusad ja hubased, basseiniala väga lõõgastav, maitsvad kokteilid (temaatilised, viitega hotellis peatunud kuulsustele), suurepärane õhtusöök! Võimalik ka näiteks õhtusöök köögis, Chef’s Table
Ainus aga, hinnaklassilt kallimapoolne, öö hinnaks suurusjärk +/- 1000 € olenevalt perioodist.

 

Pühapäev, 26. nov:

Boschendal Estate Wine tasting

La Fontaine Boutique Hotel
Väga OK majutuskoht, ülisõbralik vastuvõtt. Mõnus roheluses õueala ja bassein. Toad erinevas stiilis, sellest lähtuvalt ka tubade nimetused. Nägime “sea room” ja “safari room“. Ainuke, mis häiris, oli süvapuhastuse järgne tugev aroom. Hinnatase ca 260 €/öö.

 

Avondrood Quest House
Samuti väga mõnus majutuskoht, hinnatase ca 270 €/öö.

 

Sir Richard Branson’s Virgin Limited Edition hotel, Mont Rochelle
Asukohalt imeline keset viinamarjavälju ja loodust. Toad ilusad, suured, mugavad. Teenindus aga paraku ei vastanud ootustele, ei jäänud tunnet, et olime oodatud.
Personal veidi üleolev. Hinnatase, ca 520 €/ öö.

Esmaspäev, 27. nov:

Villas La Cle des Montagnes
Superäge majutuskoht! 2 magamistoaga villad, 3 magamistoaga villa, 4 magamistoaga villa, eraldi alal paikneb 8 magamistoaga villa. Oma butler, oma kokk.
Hinnatase ca 1500 € 2 magamistoaga villas ja 4 magamistoaga villas ca 2100 €/öö.

Grootbos Private Nature Reserve Forest and Garden Lodge
Suurepärane koht keset looduskaitseala, mäenõlval, imelised vaated alla ookeanile. Suurepärane teenindus, suurepärased tegevused (saabumisel arutatakse läbi kõik pakutavad variandid ja pannakse päevaplaan paika). Covidi ajal ehitati ümber Garden Lodge, uusehitisena kunstigalerii floorast ja faunast kindlasti tasub külastada. Väga maitsev lõuna! Hinnaklass, ca 1400 € (full board).

Abalone Guest Lodge Hermanus
Hermanus, imelised vaated ookeanile. Vaalahooajal üheks parimaks kohaks nende nägemisel. Kaunis Cliff Pathi jalutusrada hommikuseks või pärastlõunaseks jalutuskäiguks, u 10-minutilise autosõidu kaugusel kesklinnast. Kogu personal väga abivalmis. Maitsev hommikusöök. Ainus aga millega arvestada, hotellis kohapeal ei ole öhtusöögi võimalust, ehk et tuleb minna Hermanusesse, kas ise autoga või Uberiga. Hinnaklass ca 250 €/ öö.

The Marine Hermanus
Ilus hotell ja territoorium – keskmisest suuremad toad väga mugavate vooditega, iga tuba on eriline, ja suurepärase vaatega ookeanile. Vaalade liikumise ajal vaalavaatlus rõdult! 5-minutilise jalutuskäigu kaugusel kesklinnast kõik restoranid, kuid hotelli toit oli ka väga hea. Basseiniala ja spaa ka imelised. Hinnaklass ca 400 €/öö.

 

Teisipäev, 30. nov:

Queen Victoria Hotel
Tipptasemel hotell suurepärases asukohas. Väga stiilne! Rohkelt ägedat fotokunsti seintel! V&A Waterfront, turvaline piirkond ka jalgsi liikumiseks, palju poode, restorane ja meelelahutusvõimalusi (paadireisid, ekskursioonid). Hotelli Queen Victoria töötajad on igas mõttes tipptasemel – viisakus, abivalmidus ja soov teha kõik endast olenev, et siin viibimine meeldejäävaks muuta!
Hinnaklass ca 530 €/ öö.

Victoria & Alfred Hotel
Suurepärase atmosfääriga hotell, V&A Waterfront piirkonnas, Queen Victoria hotellist üle tee, elava melu keskmes. Võrreldes Queen Victoria hotelliga lihtsam. Hinnaklass ca 350 €/ öö.

One & Only Hotel
Resort hotell linnasüdames! Ilus, puhas! Suur ja avar lobby, elav muusika, kella 5 tee imemaitsvate koogikestega! V&A Waterfront piirkonnas, turvaline. Hinnaklass ca 950 €/öö.

 

The Winchester Boutique Hotel Cape Town
Vahva linnahotell, ilusad toad. Asub kesklinnast väljas, Sea Point piirkonnas, vaated ookeanile, päikeseloojangule imelised! 20-minutilise jalutuskäigu kaugusel peamistest baaridest ja restoranidest või staadionist, mööda rannapromenaadi. Hommikusöök ja ja hotelli baar/restorani õhtusöök väga maitsvad. Ainus aga on see, et piirkonnas oli liikvel üksjagu häälekaid kodutuid, pimeduses saabudes rannapromenaadile jalutama ei soovita minna st tasub võtta Uber!

Kolmapäev, 29. nov:

Boulders Beach in Simons Town
Lõuna-Aafrika pingviinid. Veidi küll turistikas, kuid siiski vaatamist väärt! Simonstown ise on imearmas briti stiilis linnake, tasub võtta aega linnakesega tutvumiseks.

 

The Alphen Boutique Hotel & Spa
Constantia piirkonnas. Romantiline väike hotell, millest õhkub ajalugu ja võlu, ehk täiega Boutique! Hotelli territooriumil palju rohelust, lilli.
Väga sõbralik ja abivalmis personal. Toad avarad, stiilsed.Hinnaklass ca 395 €/öö. Parim lõunasöök meie reisil! Parim Rose Babylonstoren Mourvèdre Rosé 2022.

 

More Quarters
Asukoha poolest hea, hotelli osa oli OK, aga meie apartment 2 magamistoaga jättis soovida. Toas puudus 1 komplekt rätikuid, köögikapi uks eest kukkumas, teenindus sõbralik, aga aeglane…

21 Nettleton in Clifton
Kahetisi tundeid tekitav. Asukohalt super lux ja kallis rajoon. Mäenõlval, imelised vaated alla ookeanile ja päikeseloojangule, Lion’s Head, Table Mountain, 12 apostlile.
Omaniku poolt 1900. a alguses ehitatud luksuslik villa, siia on koondatud pere poolt reisidelt soetatud kunsti, nii mööblit, maale, kujukesi. Kokku villas 6 numbrituba, ülimalt privaatne.
Aga paraku sellist tunnet ei tekkinud, et siin majutuda sooviks. Hinnaklass u 1000 €/öö.

 

Neljapäev, 30. nov:

Welgelegen Guesthouse

The Silo Hotel
Silo on äge ja omanäoline! Ümberehitatud 1920. aastate silo/vilja tornist, millel on klaasaknad ja vaade Table Bay sadamale ja mägedele. Kõik ruumid on kaunilt kaunistatud elavate värvide, rikkalike tekstuuride ja vapustava kunstiga. Hotellitoad on vapustavad ja vannitubades on maast laeni aknad, kust avaneb suurepärane vaade. Katuseterrassil baar imeliste vaadetega!
Hinnaklass ca 1400 €/öö.

 

The Tree House Boutique Hotel
Asub elavas ja trendikas Green Pointis, lopsakate puude keskel. Mõnusad toad, hea hommikusöök, SPA. Jalutuskäigu kaugusel vaatamisväärsustest, aga soovitaks ikkagi pigem Uberit. Hinnaklass ca 190 €/öö.

Drumming and dinner at Gold
Trummid, tantsud, näomaalingud, 14käiguline õhtusöök. Seda pigem ei soovitaks.
Suur saal, tihedalt laudu täis, kahel korrusel. Etenduse algus n-ö “trummimängu õpituba” kõigile, valesti mängimise eest saad noomida!
Söögid tuuakse lauda kaussides ja vaagnatel, kui seltskonnas on allergikuid, tasub olla ettevaatlik. Meie seltskonnast pähkli allergeenide küsimusele kehitati õlgu ja öeldi et kõik on OK. Ei tundunud väga turvaline vastus, ainus, mida allergeenik süüa julges, oli sai.

 

Reede, 1. dets:

James Fernie from Uthando
Kohtumine heategevusorganisatsiooni Uthando esindajaga. Uthando on mittetulunduslik organisatsioon, mis püüab koguda rahalisi vahendeid kogukonna arendusprojektide jaoks läbi turismi. Uthando pakub reisijatele ja gruppidele ekskursioone, et külastada kommunaalprojekte alates keskkonnaalastest algatustest ja lastele kooli/huvihariduse andmisest. Uthando on pühendunud Lõuna-Aafrika loodus- ja kultuuripärandi säilitamisele. Uthando kogukonna projektide külastamine reiside kaudu on parim viis Lõuna-Aafrikast rohkem teada saada.

 

Tahaksid ka reisile?

Vaata Lõuna-Aafrika Vabariigi ringreisi näidispakkumist.

 

 

Kommentaarid: