Suvine Edela-Soome ja laste lemmik Muumimaa

07.08.2013
Svea Lillepalu

Soome on meist vaid kiviviske kaugusel ja paljude eestlaste üks lemmikumaid reisisihte pea aasta läbi. Suvisel perioodil on paljude lastega perede reisisihiks kindlasti Muumimaa, kus tervet pere tervitavad multikatest tuttavad Muumimamma, Muumipapa ja teised tegelased. Meie turundus- ja kommunikatsioonidirektor Janika Ritson võttis oma pere sappa ja käis nii Muumimaad, kui ka seal läheduses asuvaid Naantalit ja Turu linna oma silmaga kaemas. Tema reisimuljetest järgnevalt lugeda saadki.

Soojad ja päikselised suvekuud on just paras aeg Eestis ja lähiriikides puhkamiseks. Eriti mõnus, kui õnnestub nappi kodumaist suve mai- ja septembrikuiste reisidega Vahemere äärde veidi pikemaks venitada ja vahepeal –  juunis-juulis-augustis – siinsamas lähedal kaunist loodust ja sooja suveilma nautida. Paaripäevaseks (pere)puhkuseks sobib ideaalselt Edela-Soome – Naantali ja Turu väikelinnades leiab lõbusat tegemist pere noorimatele Muumimaa teemapargis, aga ka kõigile vanematele, kes mereäärse kuurortlinna võlusid nautida soovivad.

Meie reisi sihtkohaks sai Naantali välja valitud just sellepärast, et seal asub kuulus Muumimaa ja Muumipere koos sõpradega on pere kolmesele tegelasele just viimasel ajal eriliselt hinge pugenud. Pealegi on praegu just paras aeg põnnidega üks pikem sõit piiritagustesse teemaparkidesse ette võtta, kuniks Pärnumaale rajatava Lottemaa valmimisaeg veel suuri küsimärke tekitab.

Tallinnast Helsingisse sõidutas meid Viking Line, mis – nagu ka teised laevafirmad – pöörab suvel lastega peredele tavapärasest enam tähelepanu. Lisaks pallimerega mängutoale ja videomängudele pakutakse lastele eesti ja soome segakeeles meelelahutusprogrammi, kust ei puudu tants ja trall, joonistamine ja Bingo, veidi vanematele ka aaretejaht koos põneva laeva avastamisega. Nii möödub kahe- ja pooletunnine laevasõit kiirelt ja juba saamegi võtta suuna Helsingist Naantali suunas, teekond on 183 kilomeetrit pikk.

Muumimaa koos Väski saarega

Muumimaa on Naantali lähedal väikesel saarel paiknev Muumide teemapark, kus kõik on täpselt selline nagu multikast ja raamatust nähtud. Igaüks saab ronida mööda 4-korruselise muumimaja treppe ja tutvuda Muumipere elu-oluga näiteks Muumimamma moosikeldris või Muumipapa töötoas, turnida elusuuruses laevas või vaadata oma silmaga üle Muumide paadisild koos tuletorniga. Laste hulgas tekitab kõige suuremat elevust kindlasti Muumiperega silmast-silma kohtumine – kes julgeb, saab Muumimammat põllest sikutada, Sniffile patsu lüüa või Väikse My’ga koos „Kui Sul tuju hea“ laulda. Viimast tuleb küll soome keeles teha, nii et eesti lapsi pani tuttav viis, aga võõrad sõnad nõutult õlgu kehitama.

Mind võlus Muumimaa juures kõige enam see, kuidas teemapark on ehitatud kenas kooskõlas väikesaare loodusega – mööda tänavaid ja seiklusradu kõndides oled ümbritsetud männimetsa rohelusest, matkaraja koopad on rajatud looduslike graniitkaljude vahele ja ilusa ilma korral saab aega veeta kenal rannaalal.

Eraldi pileti eest võib Muumisaarelt veel Väski-nimelisele väikesaarele sõita, et seal põnevast aareteotsingust osa võtta. Väski seiklus koosneb 21 punktist kaardil, näiteks saavad linnalapsed kodu- ja taluloomadega tutvust teha, seikluspargis ja takistusrajal ronida, rannaalal veega seotud ülesandeid lahendada jne.

Muumimaa päevapilet maksab kõigile alates 3. eluaastast 25 € ja kahepäevapilet 35 €. Silma tasub peal hoida sooduspakkumistel – näiteks Viking Line´i kaudu saab kahepäeva pileti 24 euroga. Kahepäevapilet koos Väski seiklussaarega maksab 40 €. Kõik päevapiletid sisaldavad ka Emma teatri külastust, etendused on mõistagi soome keeles.

Kuna juuli on kõige levinum puhkusekuu nii eestlaste kui soomlaste hulgas, tuleb Muumimaad külastades rahulikult aega varuda ja arvestada sellega, et Muumiperet tahab korraga näha ja katsuda kümneid (kui mitte sadu) lapsi ja et kitsastel radadel liigub lisaks teile veel palju-palju teisi laste ja kärudega peresid. Järjekorrad lähevad sellegipoolest kõikjal üsna kiirelt ja sujuvalt, kuid rahu ja vaikuse otsijail pole suvel teemaparkidesse asja. Juuli on kõige külastajaterohkem kuu – kel võimalik, võiks minipuhkuse planeerida nädala keskele.

Külastuse teeb põnevamaks kindlasti see, kui end enne reisi Muumide seiklustega veidi kurssi viia ja ka lastele selgitustööd teha – et ei peaks kohapeal uurima hakkama, kes need hatifnatid siis õigupoolest olid või veetma aega selgitades, et ühest kaasa ostetud muumitrollist on küll ja veel. Ega soomlane ju rumal ole – poodide, kohvikute ja maiustusteputkade ala on kohe Muumimaa väravas ja ahvatluste valik algab muumitrollikujulisest pulgakommist ning lõpeb paarisaja euroste Muumiküla minikoopiatega.

Tegemist jagub Muumimaal kaheks päevaks küll ja lastele pakub rõõmu just tuttavate kohtade uuesti külastamine, aga pisemate laste puhul piisab kindlasti ka ühe- või poolepäevasest seiklusest. Muumimaa on suvel avatud iga päev kell 10-18. Kaardile klikates saab kõike ka ise lähemalt uurida.

Naantali suveidüll

Keda Soome-avastused varasemalt edela kanti viinud ei ole, sel soovitaks sealkandis kindlasti veidi pikemalt ringi uudistada. Mereäärne Naantali kuurortlinn oma võluva puitarhitektuuriga meenutab Haapsalut, aga on eestlase jaoks ehk erilisem ja ilusamgi. Väikeseid hotelle, kohvikuid ja poekesi täis pikitud linna peatänav näeb välja üsna sarnane 100 aasta vanustel fotodel talletatule. Soomlased ise armastavad samuti idüllilises väikelinnas ja ümberkaudses saarestikus puhkamas käia, siit leiab ka presidendi suveresidentsi.

Naantali rannapromenaadil jalutamine on lausa kohustuslik – ühel pool hunnitute merevaadetega restoranid, teisal tihedalt alustega asustatud jahtsadam. Õhtuvalguses on see kõik lihtsalt nii ilus!  Kellele merd sõita meeldib, võiks Turu ja Naantali avastamise vabalt hoopis jahi või purjeka peal ette võtta.

Ööbimine kuurortlinnas just soodne ei ole. Näiteks mere ääres asuvas kuulsas Naantali spaas algavad tubade hinnad 166 €, kuid on ka oma hinda väärt. 5-tärni spaahotellis ööbides saab valida standardtubade või sviitide vahel, pikendada Muumi-meeleolu Muumiteemalises peretoas või broneerida tuba hoopis hotelli kõrvale sadamasse randunud jaht-hotellis. Sunborn Princessi nimelisel jahil ööbimine ja samal ajal kõigi hotelli ja spaakeskuse võlude nautimine oleks kogemus, mida mujalt naljalt ei leia. Pikkade traditsioonidega spaahotellis puhkas 18. sajandil ka vene tsaar oma perega.

Soodsamaid majutuskohti leiab hinnaga alates 90 €, kuid need tuleks pikemalt ette broneerida – miks mitte juba aasta alguses puhkusegraafikuid ja –plaane tehes ka perereisidele mõelda.

Turu – mitte ainult ülikoolilinn

Meie valisime oma peatuskohaks Naantalist vaid 12 km kaugusel asuva Turu. Ega sinnakanti ju läbisõidul ei satu ja kui juba ekstra sammud edelasse seatud, siis on see hea võimalus ka Päris-Soome pealinnaks nimetatud Turu linnas ringi vaadata (Värsinais-Suomi maakond tähendab otsetõlkes just Päris-Soomet).

Turu tähtsamad tänavad on rajatud linna läbiva Aura jõe kallastele – siit leiab armsa vanalinna välikohvikute ja disainipoekestega, jõe kaldapealsel aega veetvad või jalgratastel mööda vuravad noored (üliõpilasi on suvel küll koolivaheajale omaselt vähevõitu), Aura kallastele pargitud kõrtsilaevad, aga ka Soome suuruselt viiendale linnale omase tänapäevasema linnaosa turu ja mõningase shopinguvalikuga. Turu linnal on omamoodi aura – sarnaselt Tartule on siinseteks märksõnadeks linna läbiv jõgi ja üliõpilased. Ju see Turu vaim ka siin kuskil siis pesitseb!

Sokos Hotel Hamburger Börs 4-tärni hotell asub linna peaväljakul ja kõik eelmainitu on siit jalutuskäigu kaugusel. Ka siin käib suvel palju peredega külastajaid – ikka sellesama Muumimaa läheduse pärast. Olemine on mugavaks tehtud nii lastega kui lasteta reisijatele – näiteks hommikusööki pakutakse kahes eraldi restoranis, et kogu hotelliklientuur lärmakat päeva algust ja laudade kohal lendavaid küpsiseid „nautima“ ei peaks. Juba check-in´is antakse pisikestele kaasa värviraamat ja –pliiatsid, tegevust jagub ka suures mängutoas või sauna- ja basseinikeskuses. Pärast saunakülastust on mõnus rõdul lõõgastudes hotelli kõrgeimalt korruselt avanevat vaadet linna keskväljakule nautida. Tubade hinnad Hamburger Börsis algavad 94 €, ruumika peretoa koos hommikusöögiga saab 128 € eest – sinna mahuks lisavooditega kuni 5-liikmeline perekond. Lihtsama ja soodsama hotelli leiab Turus umbes 65 € eest.

Perepuhkuseks ei pea alati mitme maa ja mere taha sõitma, tegevust leiab lähemaltki. Millised on Sinu pere kõige lemmikumad teemapargid, nii lähiriikides kui ka kaugemal?
__________________
Fotod: loo autor, Naantalin Matkailu Oy

Kommentaarid: