Tali toob Vancouverisse olümpiamängud

03.04.2009
Mari-Liis

Mida sa Vancouverist tead? 1980ndate telesarja “Danger Bay”? Hokit? Mõnd väliseestlast? Bryan Adamsit? Kirevaid sisserännanute kogukondi? Nüüd on aeg täpsemalt järele uurida ja pakkida dressid koos Eesti olümpia­koondisega, kes võtab juba tuleva aasta algul ette ilmatuma pika lennu üle Gröönimaa, Alaska ja Kanada, sest just Vancouveris toimub järgmine taliolümpia. Ja taas oli EOK ametliku partneri Estraveli oma Annekreet see, kes pidi käima suursündmuse toimumispaika kaemas ja teeb nüüd lugejailegi lühikese sisse­juhatuse. Ilmselt on tänavu Kanadast veelgi lugusid oodata!

Lennuki illuminaatorist paistavad lõputud jääväljad, kes tähelepanelikult vaatab, suudab ehk eristada.
jääkarusid ja eskimote iglusid valgel lumel. Andrus sirutab jalgu ja ohkab, pikk lend on veel ees…

2010. aasta toob taliolümpiamängud Kanada läänerannikule, Briti Columbia provintsi. Vancouver on muide rahvaarvult suurim ja temperatuurilt kõige soojem linn, kus kunagi talimänge peetud.
Sõbralik Vancouver ja talveparadiis Whistler on juba praegu olümpialaste vastuvõtmiseks peaaegu valmis, käivad veel viimased ehitustööd, näiteks metroo rajamine lennujaama ja kesklinna vahele.
Vancouveri kesklinn on palistatud paljude pilvelõhkujatega, mis polegi lõputud kontorihooned, down­town on ka hinnatud linnaosa elamiseks. See tähendab, et sigin-sagin ei lahku linnast pärast kontoritunde ega nädalavahetuseks ja pilvelõhkujate akendest paistavad suured ja avarad kodud.

Hoolimata kõrghoonetest on linn tegelikult väga roheline. Rannajoon, sadam ning ümber poolsaare rajatud võrratu promenaad on täis jalutajaid või tervisesportlasi ning ka turisti jaoks on üsna meeleolukas laenutada jalgratas ning sõita läbi see ligi 30 km pikkune ring. Sealsamas kesklinnas asub ka vesilennukite terminal, kust algavad pooletunnised ringsõidud linna ja lähiümbruse kohal. Kellel vähegi julgust ja võimalust, soovitan kindlasti proovida!

Vancouveri ühistransport kannab nimetust SkyTrain, mis vastavalt nimele sõidab osaliselt kõrgele majade vahele ehitatud platvormil, aga ka maa all nagu tavaline metroo. Sky-Train pakub mugavat ühendust all-linna ja Canada Hockey Place’i vahel, kus hakkavad toimuma olümpiaturniirid ja mis on juba praegu hokilembeliste kanadakate kultuspaik; seal kõrval asuvas BC Plazas toimuvad mängude ava- ja lõputseremoonia.

Eestlaste armastatud suusaalad leiavad aset Vancouverist 120 km kaugusel asuvas Whistleri suusakülas. Teekond sinna pole justkui pikk, kuid maantee on kaljune ja väga käänuline, lisaks juhtub sageli ohtlikke varinguid. Olümpia ajaks pannakse kahe linna vahele sõitma spetsiaalsed bussid ning ükski erilubadeta auto teele ei pääsegi, see jääb avatuks vaid elanikele ja teenindavale transpordile.

Umbes 20 minutit enne Whistlerisse jõudmist asub koht nimega Brew Creek Lodge. Kuna sportlaskülas on kerge haigestuda ja viirusi saada, siis on eesti sportlastele üüritud luksuslik elamine just siin, paksus metsas asuvates palkmajades. Väga mõnus ja hubane.

Murdmaasuusatamine toimub Whistler Olympic Park’is, kuhu on rajatud suurejoonelised suusarajad ja hüppemäed. Whistleri suusaküla on joviaalne paik, selline lõbus ja pisut lärmakas, aga kuidagi teistmoodi õhkkonnaga kui Alpides. Kohe küla keskelt pääseb tõstukitega mägedesse ja ka kogenud suusahuntidele on piisavalt radu, et päevad läbi ringi kihutada. Põhja-Ameerika suurim suusakeskus Whistler on ka Vancouveri oma inimeste jaoks populaarne koht nädalavahetuse veetmiseks nii suvel kui ka talvel. Kui suusatada ei saa, käiakse palju matkamas ja nauditakse niisama looduses olemist.
Kohalikud inimesed suhtuvad olümpiamängudesse kaheti. Orgkomitee VANOCi president olevat teinud avalduse, et nendeks kaheks nädalaks peaksid kohalikud oma ärid kinni panema ja sundkorras kusagile ära sõitma, et turistidele ja sportlastele rohkem ruumi oleks. Pole siis ime, et see on tekitanud pahameelt ja üldine suhtumine olevat leige.
Mängud ei ole enam rahva jaoks, need on nagu eliidi pühad, ütlevad paljud solvunult. Samas on avalikkuse huvi piletite vastu tohutu – viis korda suurem, kui pileteid üldse olemas on.

Hotellide tase on Vancouveris enamasti väga hea, majutusasutused on puhtad ja korralikud. Skaala on lai, alates ainsast viietärnilisest linnas (Sutton Place, kuhu majutatakse olümpia ajaks kõige tähtsamad tegelased – kroonitud ja kroonimata riigipead) kuni väikeste võõrastemajadeni, mida kindlasti peljata ei tasu. Paljud hotellid on spetsiaalselt olümpia ajaks remonditud.

Estraveli lemmikuteks on suursugune Pacific Hotel võrratute vaadetega sadamale ja mägedele, väga omanäoline butiikhotell Opus Hotel Yaletown’i restoranide piirkonnas, lihtne ja viisakas Blue Horizon peatänaval Robbson Street’il ja Barclay House võõrastemaja, mis oma kuue numbritoaga võiks sama hästi olla ka pisike luksushotell.
Einestamine Vancouveris on nauditav tegevus, sest valik mitmekesine ning hinnatase mõõdukas. Kindlasti tasub külastada mereandidele spetsialiseerunuid, kus pakutakse hõrgutavaid roogi Kanada vetest püütud värsketest elukatest. Kuid ka vähem kulutades saab suurepäraselt hakkama, näiteks sushi on taskukohane ja kergesti kättesaadav igaühele.

Kommentaarid: