Tallinna lennujaam leevendas reegleid käsipagasile

17.04.2024
Estravel

Tallinna lennujaam leevendas piirangut, mis kehtis vedelikele käsipagasis.

Alates 2006. aastast on lennureisijad üle maailma pidanud piirduma käsipagasis kuni 100 ml vedeliku pakenditega.

Euroopa Liidus on reeglid käsipagasis keelatud esemete kohta üldiselt ühtlustatud, kuid pärast julgestuskontrolli seadmete vahetamist uute ja tõhusamate vastu ei nõua Tallinna lennujaam enam, et vedelike mahupiirang käsipagasis oleks 100 ml ega nende pakkimist ühte 1-liitrissesse läbipaistvasse ja korduvsuletavasse kilekotti.

Uued CT-skannerid, mis lubavad käsipagasit veelgi tõhusamalt läbivalgustada, on juba kasutusel näiteks ka Teesside’i rahvusvahelises lennujaamas Ühendkuningriigis, Amsterdami Schipholis ja Leonardo da Vinci rahvusvahelises lennujaamas Roomas ning võimaldavad kasutusele võtta leebemad reeglid.

Tallinna lennujaamas on käsipagasisse lubatud võtta:

  • vedelikke, mis on kuni 2-liitrise või samaväärse mahutavusega üksikpakendites;
  • aerosoole, mis on kuni 500-milliliitrise mahutavusega üksikpakendites ning kokku maksimaalselt 2 liitrit;
  • ravimeid ja eridieettoitu (sealhulgas imikutoit). Et need vaadatakse läbi, soovitame pakkida vedelal kujul ravimid ja eridieettoidu nii, et neid oleks lihtne julgestustöötajale esitlemiseks korraga käsipagasist välja võtta;
  • süstlaid ja süstlanõelu (kindlasti jälgi, et süstlanõel ei ületaks 6 cm).

Lennundusjulgestuses mõeldakse vedelike all täiesti vedelaid tooteid (näiteks joogid ja parfüümid), pastasid, kreeme, kosmeetilisi vedelikke, vedelaid ja kuivi segusid ning aerosoolmahuteid.

Seega kuuluvad lennureisija jaoks vedelike hulka ka hambapasta, juuksegeel, habemeajamisvaht, supid, siirupid, võileivamäärded ja muud samalaadse konsistentsiga tooted. Vedelikeks liigitatakse kõik toiduained, mis ei ole tahked.

NB! Julgestustöötajale jääb alati õigus hinnata eseme ohtlikkust ja mitte lubada keelatud esemete loetelus nimetamata esemeid lennuki pardale, kui neid on võimalik kasutada vigastuse tekitamiseks. Kui kahtled, kas ese on käsipagasis lubatud, siis paiguta see pigem registreeritud pagasisse või võta ühendust lennujaama infoga telefonil (+372) 605 8888, oma lennufirma või reisikonsultandiga.

Allikas: Tallinna Lennujaam

 

 

Kommentaarid: