Tiina Pargi reisikiri Bordeaux jõekruiisilt

21.01.2022
Tiina Park

Ma ostsin augustis 2021 Estravelist seitsmepäevase jõekruiisi algusega Bordeaux´st. Reis oli novembrikuu viimastel päevadel, siis kui Eestis oli juba see väga kurb sügisilm, kuid Edela-Prantsusmaal säras veel kuldne sügispäike. Uniworldi laevakompanii jõelaeva nimi on S Bon Voyage.

Kui Bordeaux´s Coronni jõel oma laevale istusin, siis teadsin juba ette, et see on veinireis. Toodetakse ju selles piirkonnas 704 miljonit pudelit Bordeaux veini aastas. Ja märkimisväärne on seegi fakt, et igas sekundis müüakse maailmas 21 pudelit bordeaux veini. 2016. aastal avati Bordeaux linnas veinimuusuem, mida nad ise kutsuvad veinilinnaks. Seda võib ka nii nimetada, sest see ei ole mitte ainult näitus, vaid interaktiivne ruum, kus saab teada kõike viinamarjade kasvatamisest, veinide tootmisest ja veinijoomise kultuurist. Ja ka selle muuseumi külastamine on laeva ekskursiooniprogrammis.

Bordeaux jõekruiisil jäi luksust üle

Ma teadsin, et S Bon Voyage on luksuslaev, kuid luksust oli natuke rohkem kui esialgu arvasin. Võtame näiteks shampanjabaari. Siin oli tõesti võimalik iga päev varahommikust hilisõhtuni maitsta ikka väga head shampanjat, rääkimata konjakitest ja kõikidest teistest meeldivatest jookidest. Pakett, mille ostsin, oli all inclusive, seega võis tunda ennast toitude ja jookide maitsmisel piisavalt vabalt. Kõik toidukorrad olid meie laeval tõeliseks elamuseks. Erilised olid a`la carte õhtusöögid, mis ei jäänud palju alla Michelini tärniga restoranide omadele. Kuna oli sügisene aeg, siis laeval oli suhteliselt vähe reisjaid. 147 võimalikust reisijast oli kohal vaid 57 inimest. Teenindajaid oli laeval ikkagi oma poolsada. Nii et tähelepanu jäi teinekord ülegi. Kruiisi manager oli ameeriklane Thierry Altuna. Tõeline proff, kes ei jätnud ühtegi reisijat tähelepanuta. Ühel hommikul näiteks tekkis mul soov süüa oma lemmikut rockfordi juustu, kuid seda valikus polnud. Ütlesin Thierryle, et teinekord hommikul armastan süüa just seda juustu. Kolme minuti pärast tõi naeratav kelner Dimitr mulle mu lemmikjuustu lauale.

Kruiisi marsruudist ja ekskursioonidest

S Bon Voyage`i teekond on väga täpselt läbi mõeldud. Igal hommikul uus linnake. Üks maalilisem kui teine. Vahemaad linnade vahel on lühikesed, nii et ühtki päeva jõel ilma peatuseta pole. Laev liigub jõel küllaltki aeglaselt, nii et möödalibisevaid kaldaid saab nautida piisavalt.

Siinkandis polegi viinamarjavälja, mille ääres poleks ajaloolist lossi. Näiteks loss nimega Chateau Royal de Cazeneuve pärineb 12. sajandist. Siin on kroonitud kuningas Henri IV. Samuti on elnud siin kuningas Eduard Esimene. Külalisteks on lossis olnud Louis 13 ja Louis 14. Lossist mõne kilomeetri laugusel on Sauterne piirkond. Ja just siin toodetakse neid imelisi hõrgutavalt magusaid dessertveine nimega Sauterne.

Ja juba järgmisel hommikul läksin järgmisele ekskursioonile. Muide ekskursioonibussid seisavad hommikul lausa laeva kõrval ja toovad teid õhtul samasse paika tagasi. Ja muidugi on kõik juba ostetud paketi hinnas. Tavaliselt läheb välja kaks bussi, sest ühes bussis üle 10 inimese ei ole. Seega ka kaks giidi ja teekonnad on veidike erinevad. Mingis suures grupis siin ei käida.

Tertre veinimõis asub Margauxi piirkonnas. Mõis on ligi 1000 aastat vana. Ja sellisel kujul on ta aastast 1855. 1997 aastal ostis mõisa taani ärimees Erik Albada Jelgesma. Kuid täna on siin jälle uus omanik. Loss ise aga sadu aastaid ikka sama maaliline.

St Emilioni piirkonna üks vaimaid veinimõisaid on Chateau de Ferrande. Loss on pärit 17. sajandist ning kuulus pikka aega ühele perekonnale. Praegu on selle omanikeks Moet Chandoni shampanjatootjate pere. Mõisast rääkis meile imekaunis mehhiklanna Maria Gonzales. Ja muidugi õpetas, kuidas õigesti veini maitsta.

Saint Emilioni linnas elab vaevalt paartuhat inimest. Keskagne linn kuulub UNESCO maailmapärandi nimistusse. Erilist vaatamist väärib muidugi peakirik, mille ajaloolised seinad on tänapäeva kunstnikud oma teoseid täis maalinud. Meie giid oli Natalie Faiveley. Väga erudeeritud daam, kes oskas kõikidele küsimustele alati vastata.

Kui sul on 7 vaba päeva ja tahad kindlasti kuskile ära minna, siis siia Bordeaux kanti imeliste jõgede kruiisiile võib ju ka tulla. Elu nendel laevadel on luksuslik. Ikka õhtused kontserdid, imeline menüü ja loomulikult erakordsed prantsuse veinid. Need reisid on midagi ikka rohkem hingele. Ja küllap mõne hing lausa vajab seda.

Vaata Uniworldi kruiisipakkumisi Estraveli kruiisiagentuurist CruiseCentre.

 

Kommentaarid: