Vallatu villavallutus

27.02.2009
Annekreet Heinloo / Esraveller

Annekreet Heinloo koges Itaalias kaht erinevat villapuhkustToscana säästuvillat, aga ka Euroopa rikkurite suvemaailma Sardiinias.

Minu otsus Itaalias villa üürida sai tehtud väga viimasel hetkel ja suurt valikut enam ei olnud, seega veetsime puhkuse maamajas nimega Podere Le Coste. Eesti mõistes on tegemist turismitaluga või farmiga, kus omanik on ehitanud elamise juurde mõned apartemendid, mida ta suvehooajal turistidele välja üürib.

Kui päris oma villa üürida, oled seal muidugi omaette, aga sellises segasummasuvilas võtad osa kogu farmi elust. Meie puhul tähendas see, et farmis elas ja jalutas ringi hulgaliselt koduloomi: paksuke siga, kitsejuustuhaisuga kitsed, jänesed, kaks kassi, koer ja terve kari kanu, kukki, hanesid ja muid linde. Mis oli tegelikult väga mõnus ja tore, sest see tegi puhkuse kuidagi elavamaks ja põnevamaks.

Vältimatud farmitooted

Farmi omanikud Daniella ja tema abikaasa Luigi tegelesid päevad läbi kastmise ja viinapuude kallal kõpitsemisega. Esimese asjana süüa tegema hakates ostsime nende käest 1,5-liitrise „kodus“ villitud oliiviõli, mis maitses kui sulapäike ja sai lahutamatuks osaks meie igapäevasest toidulauast.

Podere Le Coste farm asus vaid kolme kilomeetri kaugusel pisikesest künka otsa ehitatud linnakesest Rapolano Terme‘st, kus sai käia süüa ostmas, restoranides või niisama õhtuid nautimas. Õhtul kogunesid elanikud keskväljakule, mängis muusika ja vähemalt kahel õhtul olime tunnistajaks kohalikule naiste jalgpallivõistlustele. See on selline omalaadne fiiling, mida sõnades edasi anda on keeruline, aga milles on nauditav osaline olla.

Viimasel reisiõhtul käisime söömas Rapolano Terme ülipeenes restoranis, mille hinnad olid samaväärsed suurlinna kiirtoidusööklaga. Lubasime endale viiekäigulise söömaaja ja see kõik oli ideaalne, teenindusest toitudeni. Itaalia puhul on kindlasti oluline teada, et restoraniarvele lisandub alati teenustasu inimese kohta, mis tavaliselt on poolteist eurot inimese kohta, kallimates kohtades 2.50.

Niimoodi mõne kuni kümne kilomeetri kaugusele jäi veel teisigi linnakesi, nii et vaheldust õhtusteks käikudeks jätkus piisavaks. Päeva ajal tegime pikemaid ringsõite piirkonnas või puhkasime kodus basseiniääres.

Kosutav bassein

Meie villakompleksi kuulus suur ja mõnus jahutav bassein, mis oli palavatel päevadel ja soojadel õhtutel kui jumala õnnistuseks. Ei ole midagi mõnusamat, kui päikese käes jahedasse vette libiseda ja ujuda palju süda lustib. Lisaks võid lesida basseini kaldal päikesetoolidel, nii et isegi päevitusturistile oleks see ka ideaalne paik. Peaasi, et kitsi ja jäneseid ei karda, sest need kõndisid alal vabalt ringi.

No muidugi ma teadsin, et toit tuleb ise leida, aga see ei tundunud eriti muret tekitav aspekt. Vähemalt seni,

kuni oled kohale jõudnud ja hakkad vaatama, et oot, aga kust ma siis nüüd selle söögi saan. Häda on selles, et kui sa oled väikeses maakohas, siis laupäeva õhtul on kohalik kauplus juba suletud. Rääkimata pühapäevast, mil on ka enamik suuremaid supermercado‘sid suletud.

Kuna villat saab üürida alati laupäevast laupäevani, on see teadmine tegelikult päris oluline, eriti kui lähed reisile lastega. Pühapäeva õhtuks olime päris meeleheitel ning ostsime suveniiripoest paki spagette ja pestokastme. Mis seal salata, toit maitses suurepärane.

Kui Toscanas laialtlevinud supermarketikett “ipermarket COOP” leitud, läheb edasi juba lihtsamalt. Kaks kõige odavamat, imelihtsamat ja imemaitsvamat rooga, mida villas kergelt valmistada, on Mozzarella salat (kohalikke tomateid (1.45 eurot kilo), mozzarella juustu (pakk 61 senti), pakk ruccola‘t ehk põld-võõrkapsast (1 euro), valad selle kõik üle kohaliku oliiviõliga, lisad soola-pipart ja valmis) ning igasugused variatsioonid värskest pastast, mille juurde saab poest osta laia valiku põnevaid kastmeid.

Kõik vajalikud köögitarbed on elamises olemas ja loomulikult kuulub iga endast lugupidava Itaalia köögi varustuse juurde ka sõel pasta kurnamiseks.

Peaaegu üle päeva tegime kodust mõne pikema väljasõidu ümbruskonda avastama. Lähim suurem linn oli umbes 30 km kaugusel asuv maagiline kultuuripärl Siena. Mõnus oli kitsastel tänavatel ringi hulkuda, limpsida jäätist ja vahtida vanu maju. Sienas on eriti võimas raekoda ning väga uhke katedraal.
Selliselt sai „kodukant“ umbes 50-60 km raadiuses risti-põiki läbi sõidetud ning avastatud kõik teele jäänud pisilinnad. Pean tunnistama, et lõpupoole muutusid kõik ühesuguseks ning tagantjärele on raske meenutada isegi mõnede nimesid. Läbi käidud said ka kõik Toscana armastatud veinipiirkonnad nagu Montepulciano, Montecantini, Chianti jpt.

Väljasõidud tsivilisatsiooni

Kahel korral võtsime ette ka pisut pikemad päevased väljasõidud. 100 km kaugusel asunud Firenze on palaval päeval ja turistidest täistuubituna küll pisut tüütu, kuid väärt külastamist. Kunstinautlejatele lausa paradiis. Teisel päeval tegime pika sõidu Liguuria rannikule, nautisime Viareggio suurepäraseid liivarandu ning teel külastasime viltust Pisa torni ning suurepärast Lucca linna.

Tegelikult on sellised pikad väljasõidud üsna kurnavad ning pimedas kiirteele jäämine ei ole just elu meeldivaim olukord. Seega tuleks alati jääda mõistuse piiresse ja liiga suurt trajektoori Itaalia avastamiseks kindlasti planeerida ei soovita.

Kui kellelegi villapuhkuse idee meeldima hakkas, siis kinnitan, et see on suurepärane viis puhata ja lõõgastuda. Soovitan sellist valikut, kui eelistate rahu ja maaelu, söögitegemist ning ringisõitmist. Need, kellele meeldivad kärarikkad ja elust keevad betoonkuurordid, võivad villades igavlema jääda. Meie puhkus oli igaljuhul enam-vähem ideaalne. Bella Toscana!

Midagi staaridele

Käisin ka Euroopa ühes prestiižsemas suvituspaigas luksusvilladega tutvumas. Sardiinia kirdekaldal asuv Costa Smeralda rannik on paik, kuhu tulevad pakku Hollywoodi staarid, Araabia šeigid ning teised karvased ja sulelised maad mööda või meritsi.

Linnake nimega Porto Cervo peegeldab hästi selle sotsiaalset seisust, kogu kaubandusvõrk on ehitud vaid disainerbrändidega. Siit leiate Versace, Gucci, Valentino ja paljud teised superbutiigid. Õnnetu autor, kelle kohvri lennufirma kaheks päevaks ära kaotas, ei saanud isegi mitte puhast t-särki ostetud, sest „tavalisi“ asju siin lihtsalt ei ole.

Kõrghooajal juulis ja augustis suunduvadki siia ainult need, kellel raha rohkem kui rohkem. Odavamad hotellitoad maksavad siis heal juhul 5000-7000 eurot öö, luksusvillade eest, mida üüritakse vaid kuu kaupa, tuleb välja käia kuuekohaline summa eurosid. Päeval käiakse rannas ning õhtuti toimuvad siin meeletud peod vippidele, ööklubidesse pääseb vaid nimekirja alusel.

Hooaeg oktoobrini

Septembri keskpaigas on Sardiinial samahästi kui südasuvi (põhjamaalase jaoks) – päeval isegi kuni 29 kraadi, õhtud lähevad jahedaks. Kuna kõrghooaeg on selleks ajaks läbi ja hinnad poole võrra alanenud, on paras aeg normaalsetel inimestel seda imekaunist saart avastama tulla ning suve lõppu nautida. Oktoobris hotellid, villad, restoranid, kauplused suletakse, pakitakse kokku ning kohalikud koonduvad väikestesse küladesse sisemaal talve üle elama.

Arvestades puhkajate nõudmisi, on Costa Smeralda villade tase ülimalt luksuslik. Enamik neid on eraomandis, aga kuna peremehed tervet suve seal ei veeda, üüritakse maja ülejäänud ajaks välja, et kõrgeid ülalpidamiskulusid tasa teenida.

Majade sisedisain kõigub traditsioonilisest antiigist trendika ekstsentrilisuseni. Seetõttu tuleks valikut tehes süveneda kirjeldusse ja fotodesse, et mitte plaanida puhkust paigas, kus teile ei meeldi. Näiteks Villa Ronda, mis on ehitatud kaljuservale ning kivilahmakad jäetud sisekujunduse elemendiks. Lisaks Prantsusmaalt tellitud disain-sepismööbel ja kunstipärased klaaslambid – vaid vähestele võiks siin tunduda õdus ja kodune.
Või vastupidi, villa, mis on täis antiikmööblit ja kristallvaase – kas tahaksite siin elada koos väikeste lastega? Kuigi enamasti võib sellise villa omanik lastega klientidest sootuks keelduda. Seega leiab villadest igasugu põnevaid lahendusi. On magamistoad baldahhiinvoodiga ja magamistoad klaasist mullivanniga. Või veealust muusikat laskvad basseinid.

Võta sõbrad kaasa

Siin ei leia te villat vaid kahele või neljale inimesele, magamiskohti on isegi kaheksa või kümme ja hoovi peal maja teenindavale personalile. Nii et kui plaanite oma lapsehoidjad ja turvamehed puhkusereisile kaasa võtta, leidub ka neile mugav elamine. Lisamagamistoad võivad ära kuluda ka sõprade võõrustamisel – on tavaline nähtus, et terve suve paradiisis viibiv perekond võtab perioodide kaupa vastu sugulasi ja tuttavaid. Suurde majja mahub palju rahvast.

Iga villa kannab mõnda uhket nimetust, näiteks Villa Princess, Villa Regina või midagi muud romantilisena tunduvat. Sageli võivad need olla lihtsalt müüginimed, sest privaatsuse huvides ei avalikusta reisibüroo pärisnimesid ehk aadressi enne kui vahetult kohalejõudmise eel.

Kui Costa Smeralda ei ole päris sinu maitse järgi sihtkoht, siis suurepäraseid luksusvillasid saab broneerida üle Euroopa, eksklusiivsemad paigad nendest on muidugi mõista Lõuna-Prantsusmaa, Toscana, Sardiinia, Sitsiilia, aga ka üle maailma, näiteks Marokos, Mauritiusel, Balil jne.

Mida säästuvillat üürides meeles pidada?

  1. Villapuhkaja peab kindlasti arvestama autorendiga, ühistranspordiga mägede ja põldude vahel asuvate puhkekodude vahel liikuma ei pääse.
  2. Võimaluse korral uuri Google Mapsist, kus villa täpselt asub, ning prindi välja juhend sinna sõitmiseks. Meie alustasime autoga Rooma kesklinnast ning Google’i abil oli ette teada iga pööre ja iga teelõik. Kuigi rendiagentuur saatis faksiga käsitsijoonistatud juhendi, kuidas kohale jõuda, oli meil olemas palju suurepärasem abivahend.
  3. Villarendi periood algab reeglina laupäevast, võimalusel võta kodunt või osta tee pealt kaasa toiduained esimeseks õhtuseks söögikorraks.
  4. Planeeri oma pere toidukordi, et supermarketist oste tehes oleks lihtne kõik vajalikud asjad ühekorraga kaasa haarata.
  5. Kui kohvi- või teearmastajaid on seltskonnas vähem ja sa ei taha kohapeal tervet pakki osta, võta vajalik kogus kodunt kaasa. Kõikides majades pole ka kuivaineid (suhkrut)!
  6. Ära võta kaasa üleliia väärisesemeid, tõenäoliselt ei ole sinu elamises seifi.
  7. Võta kaasa rannalinad, villas ei laenuta sulle keegi ohtralt rätikuid.
  8. Uuri enne oma uue kodukoha ümbruskonda, aga ära planeeri liiga pikki väljasõite. 150 km on juba rohkem kui küllalt.
  9. Villat valides eelista sellist, kus on olemas bassein, palavatel suvepäevadel on see mõnusaks jahutuseks.
  10. Kohale jõudes tuleb sageli omanikule sularahas tasuda deposiit, mis makstakse lahkudes tagasi, kui kõik on korras ning midagi pole puudu või lõhutud. Vahel on võimalik deposiit ka reisibüroo kaudu ette maksta.

Mida luksusvillat rentides meeles pidada?

  1. Tutvu põhjalikult kirjelduse ja fotodega ning veendu, et see sulle meeldib. Luksusvilladel võib sageli olla omapärane sisekujundus, mis mõnedele tundub võõristav.
  2. Eelista sellist, kus on olemas bassein; kui soovid villat mere ääres, veendu, mida see lähedus tähendab – kas maja rannal või mereäärse künka otsas, kust randa viib kahekilomeetrine serpentiin.
  3. Mõtle järele, kas soovid tellida transfeeri lennujaamast ning ülejäänud puhkuse privaatsuses veeta või tahad ringi sõitmiseks auto üürida. Mõnedel luksusvilladel kuulub auto kasutamine hinna sisse.
  4. Kui sinu elamisega käib kaasas teenija, uuri täpselt järgi, mis tundidel ta töötab ning millised on tema ülesanded.
  5. Kui palkad koka, anna täpset infot oma toitumisharjumuste või allergiate kohta. Kokk koostab selle põhjal nimekirja roogadest, mida ta valmistada plaanib. Toorainete ostmiseks kuluv rahasumma lisandub koka palgale.
  6. Ära võta kaasa üleliia väärisesemeid, mõnel pool luksusvillade piirkondades on sissemurdmised kõrghooajal tavaline nähtus. Uuri enne, kas majas on seif.
  7. Kui interneti olemasolu on sulle tähtis, teata sellest eelnevalt, kõikides majades ei ole nett kahjuks saadaval.
  8. Kohale jõudes tuleb sageli omanikule sularahas tasuda deposiit, mis makstakse lahkudes tagasi, kui kõik on korras ning midagi pole puudu või lõhutud. Vahel on võimalik deposiit ka reisibüroo kaudu ette maksta.
  9. Kui reisiseltskonda kuulub ka tilluke chihuahua, palu reisibürool kontrollida, kas lemmikloomade toomine soovitud villasse on lubatud. Vastasel juhul võib kohale jõudes oodata ebameeldiv üllatus.
  10. Kõige kallim hinnaperiood kestab juuni keskelt augusti lõpuni. Muul ajal saad kogu seda luksust nautida pisut soodsama hinnaga.

– – –

Artikkel on ilmunud ajakirja Estraveller numbris veebruar-märts 2009.
Loe ka teisi villateemalisi blogilugusid.

Kommentaarid: