Värsked reisimuljed Itaaliast – uus reaalsus reisimises

30.07.2020
Katrin Aaslaid, Estravel

Estraveli erakliendisuhete ja lojaalsusprogrammide juht Katrin Aaslaid jagab oma värskeid reisimuljeid Itaaliast ja kirjutab uutmoodi reisimisest.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Sel suvel reisivad inimesed teisiti, ümber on tehtud enamik välismaaga seotud reisiplaane. Need on kas üldse ära jäänud, edasi lükatud või väikeses osas ka eritingimuste saatel teoks saanud. Lennureise ongi üldse palju vähem – isegi need, mis välja kuulutatud peale eriolukorra lõppu, on ikka edasi lükatud või lausa keelatud. Seda kõike ilmestab ka väga selgelt juuli alguses Tallinna Lennujaama lennutabloo, millel täidetud vaid 1/3 pinnast. Kui muidu mahtus tabloole vaid mõne tunni ajakava, siis nüüd mahtusid ära kogu selle päeva väljumised.

    Minu reis viis läbi Frankfurdi Itaaliasse, Bolognasse. Villapuhkus, mis oli sõpradega planeeritud juba kaugelt enne koroona algust. Itaaliast tagasitulekul karantiininõuet ei olnud, seega otsustasime ikka minna. Et vältida lennupiletite tühistamist, said need soetatud peale eelnevalt konsulteerimist Estraveli reisikonsultandiga vaid nädalapäevad enne reisi.

    Nüüd aga täpsemalt uuest reisimisest, mille märksõnadeks võiksid olla mask, piisav ajavaru ja mõistev kohanemine uue situatsiooniga.

    • Lennujaama sisenedes peab sul suu ja nina olema kaetud maskiga, seda ei saa asendada puff-torusalliga või fashionista sallikesega. Minu ees saadeti üks mees puffiga turvakontrollist tagasi. Arvesta, et maski saad ära võtta alles sihtriigis, juhul kui seda seal tänaval ei nõuta. Itaalias oli nõue kanda maski kõikides siseruumides (ja seda jälgitakse väga täpselt), kuid paljud kohalikud kandsid seda ka väljas liikudes.
    • Võta 2 h enne lennu väljumist lennujaama saabumise nõuet tõsiselt, kuna käsipagasi reeglid ei ole enam kaugeltki üheselt mõistetavad ja enamik reisijatest peab ka käsipagasi ära andma. Näiteks Itaalia ei luba hetkel üldse kasutada lennukis ülemisi pagasiriiuleid ja seega peab pardale kaasa võetud pagas mahtuma eesoleva istme alla. Samuti ei saanud teha Itaaliast tagasilennu online check-in’i, sest reisijad pidid minema lennujaamas check-in’i laua juurde ja tervisetõendi täitmisel väjastati alles pardakaart.
    • Kõikidel ülelendudel oli pardal vaid mõni üksik vaba koht, seega mingit 50% täituvust või kõrvalolevat tühja istet ei olnud. Ehk kehatemperatuuri mõõtmine lennujaamades (mõnes isegi 2x) on väga hea, sest tahame pardal vaid terveid kaasreisijaid näha.
    • Lennukile kutsutakse tsoonide järgi ehk pardakaardile on märgitud millises tsoonis istud, samuti toimub lennukilt lahkumine ridade kaupa. Tõusta lubatakse vaid neil, kes väljahõigatud ridades istuvad. Juhul kui reisijad sõidutatakse terminali bussiga, siis igasse bussi lubatakse täituvust vaid poole võrra. See kõik teeb jällegi nii pardale mineku kui mahasaamise aja pikemaks.
    • Pardal pakuti kõikidele vaid pudelivett, mida siis vaikselt maski varjus juua, mingit toidu/joogi ostmist/pakkumist ei olnud. Lennu ajal vahekäigus liikuda või lihtsalt seista ei lubata.
    • Tervisetõendeid tuleb täita kõikidel ülelendudel k.a kui läbid vaid transiittsooni lennujaamas. Kirjutusvahend selleks peab sul endal kaasas olema.
    • Just nagu Eestis, on ka mujal viidud teenindav personal miinimumini. Tuleb arvestada lisaks ajakuluga, sest pagas liigub lennukilt pagasilindile tavalisest kauem.
    • Minule üllatuseks suhtlesin kohapeal autorendi töötajaga vaid telefonis. Töötajat kohapeal ei olnud. Sellele järgnes hoopis teise firma esindaja poolt antud ümbrik auto võtmete ja platsikoha juhistega. Ehk eelnev broneerimine on oluline. Auto tagastamisel jätad võtmed vaid vastuvõtulaua kõrval olevasse kasti.
    • Hetkel, kui turiste on nii suurlinnades kui väiksemates kohtades vähem, on vaatamisväärsuste ja muuseumidega tutvumine muidugi palju toredam, kuna järjekordi ei ole ja kusagil sabas seista ei tule. Kõikjal on vabalt liikumiseks ruumi. Samas tuleb arvestada sellega, et nii mõnigi restoran või kauplus on avatud vaid loetud tunnid päevas või üldse mitte. Endiselt kehtib paljudes kohtades 1,5 m distantsihoidmise nõue.

    Kokkuvõtvalt arvan, et selle uue reaalsusega tuleb meil leppida. Olen kindel, et maski kandmine jääb veel pikaks ajaks. Seega soetege endale juba varakult meelepärane ja võimalikult mugav taaskasutatav mask.

    Pange vaim valmis ja olge mõistvad, sest reisimine on sellest hoolimata tore!

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Reisisoovi korral kirjuta meile estravel@estravel.ee või helista 6266 266.

     

    Kommentaarid: