Värskeid reisimuljeid Mehhikost

06.01.2021
Estraveli juhatuse liige Aivo Takis

Estraveli juhatuse liige Aivo Takis puhkas jõulude paiku Mehhikos, Yucatan’i poolsaarel, Playa Del Carmeni linna külje all, kuulsal Riviera Maya rannikul. Millised on kohapealsed muljed ja kuidas sinna praegu reisida saab? Loe reisiproff Aivo kirjutatud ilustamata ja toimetamata reisisoovitusi allpool.

KUIDAS SINNA KOHALE SAAB?

Kasuta ainult otselende Euroopast Cancuni, näiteks Lufthansa (läbi FRA) või Air France (läbi CDG). Estravelil on olemas soodushinnad mõlema lennufirmaga, alates Tallinnast. Täiesti OK variant on lennata ka Euroopast algul Mexico City’sse ja sealt edasi siselennuga Cancuni (NB! transferi jaoks jäta 2,5 tundi).

Hetkel tasub vältida KLM otselende Amsterdamist, kuna Holland nõuab praegu ka transiidi jaoks negatiivset PCR tõendit. Kusjuures mõlemas suunas! Eestis (minekusuunaks) saad selle tõendi suhteliselt lihtsalt tehtud (sh Estraveli kaudu), aga Mehhikos (st tulekusuuna jaoks) sa küll ei taha oma puhkust selle piinava ettevõtmisega ära rikkuda.

Hoiatus: igasugu netiportaalid annavad sulle ohtralt odavaid lennupiletivariante Mehhikosse, kuid need on pea kõik USA siseste ühendustega, mis ei pruugi kohe silma paista. Kui sealt ostad, siis astud reha otsa! USA kaudu on Eesti reisijale praegu igasugune transiit keelatud. Seda olulist fakti odavportaale pidavad Kreeka või Küprose reisibürood (sh nooreestlaste kurikuulus lemmik mytrip.com) sulle kindlasti ei ütle. Ja raha muidugi tagasi ka ei maksa.

 

KUIDAS SAADA LENNUJAAMAST HOTELLINI?

Cancuni lennujaamast (CUN) sõidab taksoga Rivierale umbes 45 minutit. Aga takso on lennujaamas loterii. Võid sattuda ausa takso otsa, aga pigem läheb vastupidi – sa lihtsalt ei suuda peale pikka lendu enam vastu hakata “varrukamehele”, kellel ripub “ametlik” silt rinnas. Mina soovitan kahte varianti:

(a) Kasuta Estraveli või hotelli kaudu ette tellitud transfeeri, mis on küll poole kallim, aga seda väärt. Autojuht ootab sind sildiga ja hoolitseb sinu eest nagu emalõvi.

(b) Maksa oma transfer-takso ette ära lennujaamas, kohe peale lennujaama tolliväravat ja enne terminali avalikku tsooni jõudmist. Selle teekonna jooksul sa möödud paljudest taksoteenust pakkuvatest ametlike (turvaliste) firmade putkadest, kes oma leti tagant välja tulla ei tohi sind endale sikutama, aga hõigata ja lehvitada oma leti tagant tohivad. Maksa neile kindlasti krediitkaardiga, mitte sulas. Krediitkaardiga maksmine on muide üks turvalisuse alustalasid. Alati eelista seda, kui vähegi võimalik.

Miks on krediitkaart turvalisem kui sularaha? Esiteks läheb siis raha alati õigele firmale, mitte eraisikule. Ja teiseks saad sa alati oma pangalt nõuda tehtud makse tagastamist, kui sa lubatud kaupa või teenust kätte ei saanud.

 

Minu valitud hotell Viceroy Riviera Maya päikesetõusu ajal. Paremal baar ja restoran.

 

KUIDAS VALIDA HOTELLI?

Väga odavast majutusest hoia eemale. Alati on mingi objektiivne põhjus, miks nad nii odavad on. Sa ei taha ju oma puhkust ära rikkuda ja enda peale terve aasta vihane olla?

Kõige turvalisem on valida mõni selline 5-tärni hotell, mida Estravel soovitab. Ära usu “puking-kommi” soovitusi, nemad soovitavad sulle ainult seda hotelli, kes neile rohkem maksab. Ja isegi kui sa neid usud, siis miks sa peaksid selle valitud hotelli just nende kaudu ostma?? Estravel garanteerib sulle sama hotelli ju täpselt sama hinnaga, ja tasuda saad arvega, kinkekaardiga, punktidega, järelmaksuga jne. Ühesõnaga, su krediitkaardi limiit jääb vabaks muude reisikulude jaoks. Lisaks annab Estravel ka oma lojaalsusprogrammi (Kuldkaart) punkte.

Kui samas hotellis on olemas variandid nii koos kui ilma all-inclusive paketita, siis minu soovitus on võtta koos selle paketiga. Näiteks minu hotellis (Viceroy Riviera Maya) oleks kohapeal söömine-joomine olnud mitu korda kallim, kui paketi hind oli. Me ei maksnud ka veinide ja õlle eest midagi juurde.

Ära oota imeodavaid luksushotelle ja ära arva, et Mehhiko on vaene arengumaa. Mehhiko on suur ja rikas riik, ja luksushotellidel jätkub piisavalt kliente ka kalli hinna eest. Isegi praegu. Kuid praegu on hinnad siiski tunduvalt odavamad kui tavaliselt, ja seda võimalust ma soovitangi sul ära kasutada.

Mina soovitan kõigil reisihuvilistel “iseleitud” kolmetärnihotelli asemel osta Estravelist viietärnihotell ja vormistada sealsamas endale kohe ka soodne järelmaks. Siis ei aja sa oma eelarvet lõhki ning jääd ka reisiga rahule. Miks riskida sellise tähtsa asjaga?

 

Igal Viceroy villal on kinnine tagahoov privaatse basseiniga, kuhu astud otse magamistoast ja kus keegi võõras sind ei näe.

See vihmametsa meenutav rada oli tegelikult meie hotelli koridor. Mõlemale poole jäävad sissepääsud villadesse.

 

KUIDAS KOHAPEAL RINGI LIIKUDA?

Kõige lihtsam ja turvalisem viis liikumiseks on takso, nende hinnad on siin odavamad kui Eestis. Võta takso kohapealsest hotellist või ametlikust taksopeatusest. Arvesta, et maksta saab ainult sularahas. Kõlbavad nii USA dollarid kui ka kohalikud peesod.

10 km sõit maksab umbes 350 peesot (15 €). Lai valik on ka soodsaid rendiautosid, kuid kui seljakotiseiklused rendiautoga ei ole sinu teema, siis palju mugavam on võtta oma hotelli kaudu üheks pikaks päevaks ilus auto koos professionaalse autojuhiga, kes sind ja su peret või kaaslasi ringi sõidutab igal pool, kus vaja. Ülejäänud päevad saad siis niisama oma hotellikompleksis lõdvestuda ja pakutavaid teenusi nautida.

Vahemaad on siin pikad. Hotellist lähimasse linnasüdamesse jalgsi ikka ei lähe, kuigi kaardi peal tundub kõik väga lähedal olevat. Kui panna asjad Eesti mastaapi, siis Cancun oleks Tallinn,  Playa del Carmen linn asuks Võsul, Tulumi linn oleks Kohtla-Järve kandis ja Riviera Maya rannik jookseks katkematult alates Tallinnast kuni Narva piirini välja.

 

VALUUTA KOHAPEAL

Soovitan sularahas maksmiseks kasutada peesosid või dollareid, mitte eurosid – neid vaadatakse siin kõhkleval pilgul ja kurssi peast ei teata. Aga reisile kaasa tasub ikka võtta eurosid, mida saab väga lihtsalt ja soodsalt vahetuspunktides või lennujaamas ära vahetada. 1 euro on umbes 24 Mehhiko peesot. Teine variant on võtta oma pangakaardiga kohalikust ATM automaadist peesosid välja, kuid siis tuleb arvestada panga lisatasudega. Kohalikud ütlevad sulle kõik hinnad USA dollarites ja/või peesodes.

Hindade juures võib märgata dollari märki ($), kuid see tähendab ainult seda, et tegemist on “hinnaga”, mitte seda, et see hind oleks dollarites. Näiteks kui kohaliku suure õlle hind on baari menüüs märgitud $75, siis ära ehmata. Sinu jaoks tähendab see tegelikult 3 EUR või 3,70 USD.

 

Mehhiko peeso (MXP) on 24 korda odavam, kui euro. Kohalik tähistus hindade juures on $.

 

JOOTRAHAD

Jootraha antakse ja seda ka oodatakse. Ameeriklased on jootraha kultuuri Mehhikosse jäädavalt sisse viinud ja jootraha mitte jätmist peetakse ebaviisakaks. Tasub meeles pidada, et jootraha antakse teeninduse, mitte tehingu eest. Seega poodides ei anta, kuid restoranides, baarides, giidiga tuuridel jne antakse.

Ka hotellis on heaks kombeks lisada jookide-söökide või lisateeninduse arvele jootraha, isegi siis kui tegemist on all-inclusive paketiga. Sulle tuuakse ikkagi peale igat söögikorda lauda arve, kus on kirjas, palju tegelikult ära sõid ja jõid vastavalt hinnakirjale, ja lõpus nullitakse makstav summa ära. See tehakse selleks, et saaksid sama tšeki peale kirjutada oma jootraha vastavalt sellele, palju tarbisid. Hotellides ei pea muidugi kohe maksma. Kirjutad sinna lihtsalt oma toanumbri ja “TIP” summa. Ja see lisatakse sinu toa arvele. Teenindaja saab oma raha ikka kätte ja on sulle lõpmata tänulik. Võid kindel olla, et järgmine päev mäletab ta nii sind kui sinu lemmikjooke ja valvab isegi sinu asju, kui sa ujuma lähed.

Soovituslik protsent on 10% (õnneks mitte 20% nagu USA-s juba kombeks). Rusikareegel on, et mitte vähem kui 5 dollarit inimese kohta kui mingis vähegi korralikus restoranis sööd ja jood.

 

KOROONAPIIRANGUD

Hetkeseisuga reisimisele mingeid piiranguid ei ole, jumal tänatud. Riiki sisenedes ei ole vaja isolatsioonis olla, ei nõuta ka negatiivset koroonatesti tõendit. Maske kantakse igal pool kohusetundlikult nii kohalike kui turistide poolt, kuid näha ei ole politseipatrulle, kes seda kontrolliks (nagu näiteks Itaalias või Hispaanias on). Maskid on kohustuslikud poodides ja ühistranspordis. Alates jõuludest muudeti maskid kohustuslikuks kõikides avalikes kohtades, kus on kõrgendatud risk, sh ka linnatänavatel.

Midagi ei ole koroona tõttu suletud, kõik baarid ja restoranid on avatud. Ka kõik kauplused ja kaubanduskeskused on avatud, kuid igas poes jälgitakse inimeste arvu, kes korraga tohivad poes viibida. Kui tahad just tipptunnil supermarketisse minna, siis pead sissesaamist õues elavas järjekorras veidi ootama.

 

ÖÖELU

Baarid ja klubid on endiselt avatud ja seda ka peale keskööd. Kuid ülerahvastatus on keelatud ja omanikud peavad järgima ohutusreegleid distantsi pidamise jm osas. Seda küll alati ei järgita, seepärast soovitab Estravel odavaid ööklubisid mitte külastada ja uurida ööelu kohta soovitusi oma hotelli käest. Nemad annavad sulle ausaid ja kasulikke soovitusi, mis ka turvalised on.

Klubide omanikud on üsna leidlikud – näiteks võetakse tantsupõranda ümbert kaks seina maha ja ongi tegemist “vabas õhus” oleva ruumiga, kus distantsi piirangud pole kohustuslikud.

 

Mandala Club asub Playa del Carmenis nn ööklubide ristmikul koos kolme muu tuntud klubiga, kuid on neist ülejäänutest turvalisem, kallim ja ilusam.

 

RANNAD

Terve rannikuala Cancunist Belize piirini on pikk liivane rannariba. Mõnes kohas ülerahvastatud, mõnes mitte. Mõni kivine, mõni liivane. Mõnes kohas laiub massiivne hotellikompleks, mõnes on avalik munitsipaalrand. Mõnes rannas on “beach club” nime kandvad basseiniäärsed diskobaarid, kus saad keset päeva latino-popi saatel tantsida, roosa kokteil plastiktopsis loksumas :)

Hotelle on siin nii palju, et üles lugeda ei jõua. Enamus neist omavad ka nn enda rannariba, mida peetakse ilusti korras ja puhas. Kuid sarnaselt Eestiga ei ole maaomanikul õigust rannariba sulgeda, nii et sinu ja ookeani vahelt marsivad paratamatult läbi teised rannalised, kes mööda veepiiri edasi-tagasi kõnnivad või tervisejooksu teevad.

Merevesi on talvel piisavalt jahe, et olla värskendav, ja samas ka puhas ja läbipaistev. Veetemperatuur oli jõulude paiku 28 kraadi. Kohalike jaoks on see juba liiga külm, nii et ujumas käisid üksnes turistid.

 

Kõige ilusam aeg joogat teha on vahetult enne päikesetõusu ookeani rannal, kui teisi inimesi vaateulatuses pole.

 

KLIIMA JA TEMPERATUUR

Temperatuur on talvel väga stabiilne, päeval 25 ja 30 kraadi vahel, öösel 20…24 kraadi. Ookeanilt tuleb mõnusat tuulekest, mis ei lase liiga palavaks minna. Ilm on pigem päikseline kui pilvine. Iga paari päeva tagant tuleb üks pärastlõunane vihmasadu, kuid see on täpselt paras, et säilitada troopilist rohelust ja lopsakust.

Kohalike jaoks on praegu muidugi talv ja nad kannavad jopesid. Samuti väldivad nad meres ujumist, kui veetemperatuur on alla 30 kraadi. Aga see ongi hea, sest meile, põhjamaalastele, jääb siis rohkem ruumi.

MIDA TEHA VÄLJASPOOL HOTELLI TERRITOORIUMIT?

Teha on palju, eriti lastega peredel. Vaja on vaid minna hotelli vastuvõttu või “consierge desk’i” juurde ja küsida soovitusi poolepäevaseks või päevaseks tuuriks. Maksta saab krediitkaardiga või hotelli kaudu. Soovitav mõlemad korraga. Hotell vastutab ja võitleb sinu heaolu eest rohkem, kui arvata võid, see on neile lausa au ja uhkuse asi. Seepärast NB! –  tänaval juurdeastuvalt jutukalt noormehelt ei ole mõtet sama tuuri osta, mida sa hotelli kaudu saaksid turvaliselt tellida. Ära tee temast välja ja astu edasi, tänavamüüja on sellega harjunud.

Tuurid ei ole väga kallid ja raha eest saab rohkem kui arvata võiks. Giid võtab hotelli juurest peale ja toob hiljem samasse ka tagasi. Lihtne ja mugav. Odavad tuurid toimuvad suure bussiga, mis korjab turistid kokku erinevatest hotellidest. Kallid tuurid on oma privaatse limusiini või minibussiga. Privaatse tuuri eelis on see, et sa saad ise jooksvalt muuta nii marsruuti kui ka programmi, kui millestki ära tüdined, või vastupidi, midagi rohkem tahad.

Põhilisi vaatamisväärsusi on siinkandis kahte liiki – esiteks suured koopad (cenotes) kristallselge vee, värviliste stalagmiitide ja paljud neist poolavatud või isegi maa-aluste ujumisvõimalusega. Koobastikke on väga mitmeid erinevaid, mõned hotellidele lähemal, mõned kaugemal.

Ning teiseks, kuulsad maiade templid, püramiidid ja iidsed varemed, millest paljud on päris muljetavaldavad. Eriti hästi tunnevad end seal esoteerikud ja energiatundlikud inimesed.

Nii koopad kui ka templid on reeglina ümbritsetud paksust džunglist. Aga kohe seda ei pruugi märgata, sest vahetult nende turismiobjektide kõrvale on tavaliselt tehtud ka väike kommertslik kogupere seikluspark, kus saad puude võrade vahel mööda köiesilda ronida või õhusõitu teha. Või miniloomaias eksootilisi elukaid vaadata. Või siis kohalikke jooke-sööke või suveniire osta. Lastega peredele on see kõik väga soovitav.

 

Yucatani poolsaar on täis koopaid ja maa-aluseid jõgesid. Paljudes saab ka ujuda, mis on erakordne kogemus.

 

See siin on maiade kuulus Chichen-itza püramiid, Riviera Mayast paari tunni tee kaugusel, kus üles ronida enam ei lubata. Kuid mõned sellised, kus tohib veel ronida, on ka alles, ja need on su hotellile kindlasti lähemal ka.

 

 

Kui oled huvitatud Mehhikosse puhkama lendamisest, vaata lennuvõimalusi SIIT , majutuse pakkumisi SIIT või küsi pakkumist reisikonsultandilt estravel@estravel.ee, tel 6266 266.

 

 

Kommentaarid: