Vastutustundlik reisimine koroonakriisi ajal

22.10.2020
Estravel
COVID-19 Safe

Reisimine on ja jääb väga tähtsaks osaks meie elus. Reisimisel on väga oluline roll hoidmaks maailma majandust ja inimesi liikumises. Olgu see erinevates riikides elavate pereliikmete vahetu suhtlemine või turistide sukeldumine erinevatesse kultuuridesse, ettevõtete järjepidevaks toimimiseks vajaminevad silmast silma kohtumised või poliitikute nõupidamised kolleegidega välismaal. Üha enam polariseeruvas maailmas aitab reisimine luua sügavamaid inimsuhteid ja paremat üksteisemõistmist. Kuid tänases päevas, kus meie kõigi meeltes on COVID-19 viirus, kaasneb reisimisega suur vastutus.

Praegusel keerulisel ajal on väga oluline, et kõik, kes otsustavad reisida, peavad täpselt kinni kõigist kehtivatest reeglitest ja piirangutest. Mõistliku käitumisega saab oluliselt vähendada nii enda kui teiste haigestumise riski. See tähendab täpsete juhiste järgimist lennujaamas, uute pardalemineku protsesside järgimist väravas, maski kandmist lennu ajal, distantsi hoidmist ja võimalikult vähe lähikontakte sihtpunktis. Samuti on väga oluline reisi järgselt kinni pidada hetkel kehtivatest kohalikest eneseisolatsiooni nõuetest.

OHUTU JA JA VASTUTUSTUNDLIKU REISIMISE REEGLID COVID-19 AJAL

Järgides reisi ajal neid lihtsaid reegleid, ei sea me ohtu ennast ega teisi ja viime viiruse levimise riski miinimumini. Kompromissi leidmine ei ole lihtne ülesanne, aga ohutus ja vastutustundlik käitumine on reisimisel äärmiselt olulised.

1. HOIDU POPULAARSETEST ÜLERAHVASTATUD KOHTADEST
Uutesse huvitavatesse sihtkohtadesse reisimisel on alati meeldiv, kui õnnestub suuri rahvamasse vältida. Praegusel ajal on see aga oluline üleskutse ja soovitus.
See ei tähenda, et suurematesse linnadesse või populaarsetesse kuurortidesse ei tohiks üldse minna. Püüa reisil olles leida vaiksemaid piirkondi, kus on võimalik tagada ohutu vahemaa teiste inimestega. Paljud kuulsad turismiobjektid on vähendanud ohutuse tagamiseks lubatud turistide arvu, mis tagab külastajatele võimaluse nautida huviväärsusi liigselt muretsemata.

2. HOIA DISTANTSI
Sotsiaalse distantsi hoidmine on koroonaviiruse levimise vähendamisel väga oluline meede. Eriti tähtis on see reisimisel. Kui avastad populaarses rannas või rahvarohkes keskuses viibides, et distantsi hoidmine on keeruline, siis püüa leida rahulikum paik, kus viiruseoht on oluliselt väiksem.

3. KANNA MASKI, PESE KÄSI, KASUTA DESOVAHENDIT
Uurimistulemused on näidanud, et maski kandmine vähendab haigestumise riski 50–85 % . Maski kandmine on kohustuslik enamikel lendudel. Paljudes Euroopa ja Aasia riikides on ilma maskita viibimine ühistranspordis, poodides ja kinnistes avalikes kohtades seadusevastane ja karistatav. Ära unusta pesta käsi ja kanna kaasas isiklikku käte desinfitseerimise vahendit. Kasuta seda pidevalt, eriti peale viibimist rongis, taksos, bussis või söögikohtades.

4. BRONEERI ETTE
Kui planeerid külastada restorani, muuseumi või kunstigaleriid, siis tee alati broneering ette. Ka restoranid ja kohvikud töötavad praegu vähendatud kohtade arvuga, seega on ilma broneeringuta populaarsetes kohtades keeruline vaba lauda saada. Mõnedes riikides küsitakse baaris või restoranis isikuandmeid, et oleks hiljem haiguskolde tekkimisel võimalik külastajatega ühendust võtta. Paljud muuseumid nõuavad ettebroneerimist ka siis, kui tegemist on tasuta üritusega. Vaja läheb pisut rohkem planeerimist, aga suureks boonuseks on võimalus külastada populaarseid vaatamisväärsusi, näha maailmakuulsaid kunstiteoseid ja süüa väga heas restoranis ilma tavapärase tunglemiseta.

5. MAKSA KAARDI VÕI MOBIILIGA
Kontaktivabad kaardi- ja mobiilimaksed on jõudsalt populaarsust kogunud, sest paljud ärid suhtuvad alates pandeemia puhkemisest sularahamaksetesse tõrksalt. Paypal sooritas aprillist juunini 3,7 miljardit ülekannet – see on 26 % kasv aastases võrdluses. Enne reisi helista panka ja küsi järgi, kas Sinu kaart sihtkohas toimib. Kaardiga maksmine on oluliselt lihtsam ja turvalisem vähendades otsest kontakti, mis sularahaga arveldades kaasneb. Ka mobiiltelefonid võimaldavad tänapäeval kontaktivaba makset, kasutades selleks Apple Pay või Google Pay linke. Selline makseviis toimib paljude suurlinnade ühistranspordi süsteemides, näiteks Londoni metroos, kus pöördvärava avamiseks piisab vaid telefoni hoidmisest kaardilugeja lähedal ja ongi võimalik läbi jalutada ilma midagi kätega puudutamata. Lisaks kätepesule on väga hea mõte regulaarselt puhastada ka oma mobiiltelefoni.

6. LAE ALLA KOHALIK KOROONAVIIRUSE ÄPP
Paljudes Euroopa maades on kasutusel valitsuse poolt rahastatud koroonaviiruse jälgimise äpid, mida on Apple App Store’i või Google Play kaudu lihtne alla laadida. Need äpid kasutavad Bluetooth tehnoloogiat mõõtes anonüümselt reisijatevahelisi kontakte ja saadavad hoiatuse juhul, kui keegi lähedal viibinud inimestest osutub covid-positiivseks. EU riigid on kokku leppinud ühistes reeglites, mis võimaldab kontakte jälgida ka piiride üleselt. Kasutades reisil olles mobiiliäppi saad sa kiiresti teada võimalikust kokkupuutest viirusega ja reageerida koheselt jäädes karantiini.

7.TESTI TEGEMINE JA ENESEISOLATSIOONI JÄÄMINE PÄRAST REISI
Saabudes tagasi kõrge riskiga riikidest on äärmiselt oluline täpselt järgida ametlikke karantiininõudeid. Enne reisile minemist kotrolli sihtriiki sisenemise tingimusi ja piiranguid kohaliku terviseameti või piirikontrolli leheküljelt. Tallinna lennujaamas on kõigil reisilt saabujatel võimalik teha COVID-19 test, mis võimaldab eneseisolatsiooni aega lühendada. Vaata lähemalt vm.ee lehelt.

8. OSTA OMA REIS USALDUSVÄÄRSEST KODUMAISEST REISIBÜROOST
Ostes reisi Estravelist, saad asjatundlikku nõu ja vajalikku infot sihtriiki sisenemise piirangute/nõuete jm kohta. Lisaks on Estravelil olemas 24/7 reisiabi telefonil 626 6266, mis abistab reisil ettetulevate ootamatuste puhul. Loe lähemalt, kuidas reisikonsultant saab Sulle abiks olla. Kindlasti tasub reisides vormistada ka piisavate katetega reisikindlustus. Estraveli koostööpartner Salva Kindlustus pakub ka COVID-19 tervisekindlustuse kaitset.

Reisimise vältimise asemel kutsume üles reisima vastutustundlikult ja kasutama teemaviidet #reisivastutustundlikult.

#reisivastutustundlikult 

Vaata ka lisainfot reisimise võimaluste kohta lehelt Kuhu ja kuidas saab praegu reisida.

Allikas: Finnair 18.08.2020 ja Estravel

Kommentaarid: