Viva Las Vegas!

26.06.2013
Svea Lillepalu

See on linn, kus iial pimedaks ei lähe, kus tänaval võib kohtuda pop-kuninga Elvis Presleyga, kus abiellumine on sama lihtne kui McDonaldsis burgeri tellimine ja kus raha lõhn jälitab Sind igal sammul. Teist sellesarnast kohta kaardilt naljalt ei leia. See on linn keset Nevada osariigi kõrbe, kus lihtsalt peab vähemalt korra elus ära käima. See on Ameerika kasiino pealinn Las Vegas. Meie tootjasuhete spetsialist Svea räägib sellest, mida tema sellest paigast arvab.

Enne minekut olin ma nii hirmul kui ka elevil – see on ju ometi Las Vegas, kuhu ma lähen. Mul ei olnud õrna aimu ka, mida sellelt paigalt oodata. Jah, filmides ja sarjades oleme seda kohta näinud sadu ja tuhandeid kordi, aga see ei ole ju päriselu. Nüüd juba tagasi olles olen kindlal arvamusel, et Vegasega on nagu ooperiga – sulle kas meeldib väga või ei meeldi üldse. Ooperiga mul suhted väga head ei ole, Vegas see eest…

Ma isegi ei peida fakti, et osa minu südamest jäi Las Vegasesse – selles linnas lihtsalt on midagi. See ei ole lihtne koht ning paneb Sind tihti pead vangutama kuid ometi tahad Sa veel.

Eelviimasel õhtul ühe teise reisikaaslasega juttu puhudes leidsime ennast mõttelt – huvitav, kui palju raha ühes minutis sellest linnast läbi voolab. Otsustasime, et see number võtab arvatavasti isikukoodi mõõtmed ning jätsime selle sinnapaika. See ei tähenda aga, et tegemist oleks kohaga, kuhu tasub minna vaid rahakott puuga seljas. Las Vegas on omamoodi naljakas – sealt leiab midagi igaüks (kuigi esmapilgul seda ei arvaks).

Olid kord aasad…

Hilisõhtul lennukiga linnale lähenedes on pilt üsna trööstitu – külg külje kõrval seisvad ühekorruselised majakesed, ümberringi laiub ühtlaselt liivane maastik, siin-seal seisab paar enam-vähem rohelist kõrbetaime ja taamal kõrgub Colorado mäestik. Ja siis vilksatavad viimased õhtused päikesekiirelt milleltki tagasi. Seal ta on – Eiffeli torn, Luxori püramiid, New York City pilvelõhkujad, Veneetsia kanalid ja justkui ülekullatud fassaadiga Mandalay Bay hotell. Öeldakse, et tuli ja vesi on suurimad vastandid. Seda sama võrdlust võib vabalt kasutada ka Las Vegase ja selle ümbruse suhtes.

Kuid mitte alati ei ole linna ümbritsenud lai ja suvekuudel põrgukuum kõrb. Nime Las Vegas pani sellele paigale üks mehhiklasest kaupmees, kes sinna jõudes leidis eest lopsakad aasad ja lugematul arvul allikaid. Las Vegas tähendavatki hispaania keelest tõlkides aasasid. Suuresti inimasustuse ja suure põhjavee pumpamise tagajärjel on tänapäeval kogu vesi koondunud linnast mitte väga kaugel asuvasse Colorado jõkke.

Pidu, mis kestab hommikuni…

See ei ole saladus, et Las Vegas on üks Ameerika Ühendriikide ja arvatavasti ka maailma suurimaid peo pealinnu. Selles kohas käib pidu hommikust õhtuni ja õhtust hommikuni. Pidutsejatel tasub kõrva taha panna fakt, et enamikud ööklubid suletakse seal nädala sees umbes kella ühe ajal – ei mingit kella neljani tantsu keerutamist. Muidugi ei ole see probleem, sest soovi korral leiab veel must-miljon baari, kus tantsukingadele valu anda. Vegas on ka üks tüdrukute- ja poissmeesteõhtute meka. Üks paljudest reisil saadud uutest sõpradest korraldas seal just oma parimale sõbrale mitmepäevase poissmeeste nädalavahetuse.

Pidutsemiseks annab Las Vegas tohutul hulgal võimalusi, alustades baaridest, ööklubidest kuni peo-sviitideni välja, kust ei puudu basseinid, piljardilauad, baarid ja korvpalliväljakud. Silme ette tuleb kurikuulus Hollywoodi linateos Hangover? Ega see tõelisus väga teisipidi olegi. Ok, võib-olla Mike Tysoni tiigriga läheks natukene raskeks :)

Üheks kuumimaks ööklubiks on hetkel The Cosmopolitan of Las Vegas hotellis asuv Marquee Nightclub & Dayclub, mille lavalaudasid külastavad tihti hetke kuumimad DJd ja nagu nimest aimata võib, pidu selles klubis ei peatu. Veel üheks eriliseks paigaks, mis külastamist väärib on Mandalay Bay klubi nimega LIGHT. Tegemist on esimese Cirque du Soleil klubiga, kus lisaks muusikale, ilusatele inimestele ja meelierutavatele kokteilidele saab nautida ka maailmakuulsa tsirkusetrupi esitlust.

Kui aga tahad tunda end kui tõeline kuninga kass, siis sea sammud Wynn & Encore hotelli, sest just seal asub ööklubi nimega XS, mille ehitamise peale kulutati üle 100 miljoni dollari. Suvistel pühapäevadel toimub klubis üks Las Vegase kuumimaid basseinipidusid.

Abiellumine Las Vegase stiilis

Nagu sissejuhatuses öeldud, siis abiellumisega suuri sekeldusi Vegases ei ole. Soovi korral võib seda teha lausa autost väljumata ehk teisisõnu drive-in kabelis. Üheks populaarseimaks kabeliks on muidugi Graceland Wedding Chapel, kus paaripanijaks ei ole keegi muu kui Elvis. Kokku on Las Vegases umbes 50 erinevat kabelit, kus üksteisele igavest armastust vanduda või näiteks hoopis juba antud lubadusi uuendada.

Enne abiellumist peab siiski ka natukene pabereid määrima ja otse lennukist abieluranda seilata ei saa. Kõigepealt tuleb taotleda Clarki maakonna abielubüroost litsents, mille saamiseks peab esitama tavapärased paberid – sünnitunnistused ning tõendid, et ei olda juba abielus. Abielulitsents, nagu seda kutsutakse, maksab umbes 60 dollarit.

Ühe pikantse detailina võiks mainida, et päevas sõlmitakse Vegases ligikaudu 315 abielu. Seega pruutide ja peigmeeste arv ulatub kõvasti üle 600 ning aasta lõpuks koguneb õnnelikke paare juba kuuekohalise numbri jagu.

Las Vegas lastega – why not?

Samas ei tasuks Las Vegast maha kriipsutada ka peredel. Tõsi, pere kõige pisemad võiks siiski sellelt reisilt kõrvale jätta ning pigem reisida kooliealiste lastega. Peale selle, et pea igast hotellist leiab tohutu suured basseinialad, leiab ka küllaldaselt kuivemaid harrastusi. Hotellist Circus Circus leiab siseruumidesse ehitatud lõbustuspargi Adventuredome, mis muide ei jää kuidagi alla lageda taeva all asuvatele vendadele. Pargist leiab nii närve kõditavaid kui ka rahulikumaid atraktsioone.

Eriliseks tõmbenumbriks on ka Mandalay Bay hotellis asuv Shark Reef. Tegemist on veealust linna meenutava akvaariumiga, mida läbivad mitmed tunnelid. Veemaailm on koduks pea 2000 loomale, kelle seast leiab ka 15 erinevat liiki haisid. Loomaarmastajatel tasub külastada ka hotellis Mirage asuvat Sigfried & Roy Secret Garden loomaaeda, kust leiab nii lõvisid, leoparde kui ka delfiine.

Muidugi leiab Las Vegasest veel küllaldaselt tegevusi, mida lastega ette võtta. Kindlasti pakuvad lastele huvi Madame Tussauds vahakujude muuseum, M&M kommide maailm ja Etheli šokolaadivabrik. Ka vabas õhus jätkub tegevust oi kui palju. Üheks kindlaks soovituseks oleks päevane parvesõit Colorado jõel, mis on ka paljude kohalike meelistegevuseks. Küll, aga tuleb arvestada, et näiteks suvekuudel on kanjonis väga kuum. Sellel juunikuu päeval, kui mina selle ette võtsin oli soojakraade lause 46, kuid see-eest oli vesi vägagi mõnusalt jahutav 13 kraadi :)

SHOWVegas

Igal õhtul astuvad linna lavalaudadele sajad artistid. Juba mitmendat aastat järjest annab Caesars Palace’s kontserte maailmakuulus Céline Dion.

Lisaks leiab valikust tervelt üheksa erinevat Cirque du Soleili etendust. Sellest suvest tuleb hinnatud trupp Mandalay Bay lavalaudadele Michael Jacksoni elust ja muusikast inspireeritud etendusega. Kuna minu viis Vegasesse USA suurim turismimess, siis oli meil erakordne võimalus sellest uuest etendusest ka väikest ampsu saada ja kui see isutekitaja suutis terve saali ohhetama ja ahhetama panna, siis ma ei tea, mida teeb täispikkuses etendus.

Lisaks leiab kavast mitmeid erinevaid kontserte ja komöödiaetendusi. Kellel isu veeta õhtu hea muusika seltsis, siis midagi omapärast pakub kindlasti Véronic DiCaire, kelle show üheks produtsendiks on juba eelpool mainitud superstaar Céline Dion. Véronicil on erakordne anne teha järgi mitmeid hetkel ja ka minevikus kuulsaid lauljaid. Silmad kinni kontserti nautides ei tee küll kohe kuidagi selgeks, kas laval laulab praegu õige Cher või tuleb muusika makilindilt. Samasuguse täpsuse ja kergusega võib Véronic laulda ka näiteks Adele laule. Midagi väga omapärast!

Kiired ja vihased Las Vegases

Nüüd tuleb see osa blogiloost, mis tõmbab vurri käima kiirete ja ilusate autode armastajatel. Linnapiirilt leiab sellise ettevõtte nagu Dream Racing, kes pakub Sulle tõelist rallielamust. Nende autopargis on näiteks 20 tänaval keelatud varustusega Ferrari F430 GT’d. Meenutab vägisi Top Geari autoparki? :)

Kõik algab sellest, et Sind pannakse istuma õppeklassi, kus käiakse üle kõik auto ja rajaga seonduv. Seejärel tuleb istuda rallisimulaatorisse, mis on tuunitud viimse piirini õige rajaga sarnasest. See tähendab, et kui raja kolmandas kurvis on väike muhuke, siis tunned Sa seda ka simulaatoris. Simulaatori mõte on Sind natukenegi auto ja rajaga harjutada. Ja siis saabub hetk, kus saad selga rallivarustuse ja pähe kiivri ning sead sammud rajale. Sina istud rooli taha ning julgustuseks tuleb kaasa ka instruktor ja lõbusõit võib alata. Alates 500 dollarist maksvas elamuses on sees kõik eelnev koolitus ja viis ringi rajal. Üle 3000 dollari eest on võimalik saada ka tõeliselt detailne koolitus, kus on sees mitmeid kordi rohkem ringe ning pidev sõitude analüüsimine. Tahtsid midagi erilist? :)

Kuhu toetada oma väsinud pea?

Meil kõigil saab ühel hetkel energia otsa ning väike ilu-uni ei tee ka kunagi paha. Hotellidest Las Vegases puudu ei tule ning põhimõtteliselt leiab endale sobiva igaüks. Nagu arvatagi kehtib ikka reegel, et Las Vegas Stripil ehk linna peatänaval ööbimise eest peab maksma rohkem, kui suurest melust eemal hotellides. Samas, kui juba kord end sinna kohale sõidutada, siis tasuks investeerida ikka mõnda Stripi hotelli.

Kõige kuulsamad hotellid, mille Las Vegasest leiab on muidugi Caesars Palace, Palazzo, The Palms ja Bellagio. Viimane on kuulus eelkõige oma muusikaliste purskkaevude poolest. Lisaks tasub kindlasti kaaluda ka näiteks selliseid hotelle nagu The Venetian, kust leiab elusuuruses Veneetsia kanalid, Mandalay Bay, kust leiab gigantse rannaklubi koos lainebasseinidega, Wynn Encore, mille kaks hoonet näevad lihtsalt väga stiilsed välja. Kõikidest mainitud ja mitte mainitud hotellidest leiab tohutul hulgal restorane, baare, poode ja muidugi kasiinosid – muidu ei oleks see ju Vegas!

Stripilt leiab ka ühe omamoodi hotelli, MGM hotelliketti kuuluva Vdara. Eriliseks teeb hotelli see, et seal puudub kasiino. See on omamoodi rahulik oaas, mis pakub nii lihtsat ligipääsu kogu Vegase melule, kui ka võimalust sellest hoopis puhata.

Mõningad nupukesed, mida enne Las Vegasesse sõitu meeles pidada:

  • Kõige mõtekam on veeta Vegases kolm kuni neli päeva. Paari päevaga saab kõik kohustuslikud ja mitte-kohustuslikud aktiviteedid ära proovitud. Heaks mõtteks oleks kombineerida Las Vegas näiteks Los Angelese külastusega. Kahe hiiglase vahele jääb umbes kolm ja pool tundi autosõitu, mis ei ole ju tegelikult midagi hullu.
  • Paljudes hotellides kehtib lisaks majutushinnale ka nn resort fee, mis on suuresti nagu erinevates Euroopa linnades kehtiv turimismaks. Enne broneerimist kontrolli kindlasti, kas see on nii ka Sinu hotellis, sest leidub ka selliseid hotelle, kus seda maksma ei pea. Üldjuhul jäävad resort fee summad umbes 15 – 25 dollari kanti öö kohta.
  • Tipid, tipid ja veelkord tipid. See ei ole küll midagi uut, kuid kindlasti meeldetuletust väärt ning kehtib kogu USA kohta. USA teenindussektor ja seal töötavate inimeste sissetulek on suuresti üles ehitatud tippidele, mida turistid ja kohalikud neile jätavad. Tipi andmata jätmist peetakse pigem solvavaks. Alati on küsimus, et kui palju siis andma peab? Restoranides ja baarides on tavaks jätta 15-20% kogusummast, taksojuhile paar dollarit ja portjeele 1 dollar iga koti eest, mida ta kanda aitab. Pea meeles, et tipid moodustavad Sinu reisieelarvest arvestatava osa.
  • Las Vegases ringi liikumiseks ei pea päevasel ajal kasutama ainult taksot. Kuna taksosõit on seal parajalt kulukas, siis tasuks see jätta õhtusse, kui tantsukingad juba väsinud on. Vegases sõidab rong nimega Monorail, mis meenutab suuresti Bangkoki Skytraini. Monorail ei peatu küll igas Stripi peal olevas hotellis, kuid peatused on piisavalt parajate vahemaadega, et pääseb lihtsalt kõikidesse hotellidesse. Tallataksole tasub samuti vatti anda, sest näiteks Stripi peal on, mida vaadata. Olgu selleks siis Bellagio purskkaevud või Treasure Islandi tuleshow. Juba ainuüksi jalutuskäik linna peatänaval on elamus omaette!
  • Kasiinodest ei kostu enam Soome ja Rootsi laevadelt tuttavat mündikolinat. Selleks, et raha sisse panna ja võite välja võtta peab end registreerima cashieri ehk kassiiri juures. Siiski leiab mitmete hotellide fuajeedest väiksemaid automaate, kus päeva jooksul kogutud kolikad ära mängida.
  • Shoppamiseks tasuks külastada linnapiirist natukene eemale jäävaid outlete, kuid kui aega või viitsimist napib, siis leiab ka linnast seest paar päris head kaubanduskeskust. Näiteks asub Wynn Encore hotelli vastas Fashion Show Mall, kust leiab väga palju erineva hinnatasemega poode. Ka enamikes hotellides on sees eraldi poed, kuid sealt leiab üldjuhul pigem selliseid nimesid nagu Louis Vuitton, Gucci, Prada jne.

Raske on panna kõike seda Las Vegases kogetut sõnadesse, kuid loodetavasti andis see jutuke väikese ettekujutuse. See lihtsalt on paik, mida peab oma silmaga nägema.
Aga ühes olen ma kindel – Las Vegas, me kohtume taas!

Ja pidage meeles – What happens in Vegas, stays in Vegas ;)

__________________
Fotod: loo autor,  iStockphoto, Shark ReefXS Las Vegas, Little Church of the WestMichael Jackson ONE by Cirque du Soleil, Dream Racing.

Kommentaarid:

  1. Svea

    Tere, Ene! Ja suured tänud heade sõnade eest! Loodetavasti saab Su reis olema täpselt selline nagu Sa kirjeldasid. USA on üks suur kommipood, mis on avastamist väärt :) Sihtkoha ilma osas aitab hästi selline veebileht: http://www.weather2travel.com/. Meie siin Estravelis ootame igatahes Sinu reisimuljeid, kui neid tagasi tulles jagada sooviksid :) Päikest! Svea

  2. Ene

    Väga hea reisijutt!!!Mul on sõit sinna maale novembris ja ei kujuta ette,mis ilmad seal siis on?Muidugi võtan sellelt reisilt kõik mida jõuan,ootan huviga juba novembrit,kuigi meil alles suvi!!! Loodan saada sellise reisi mis jääb mulle eluksajaks meelde,jama loodan,et ei kahetse!!!