10 olulist punkti, millele peab enne reisile minekut mõtlema

21.04.2021

Ülemaailmne tervisekriis ja sellega kaasnenud reisipiirangud on kestnud juba rohkem kui aasta, kuid õhus on selgeid märke, et helgemad ajad on peagi saabumas. Reisimine on jätkuvalt väga oluline osa inimeste elust, olgu see siis perekondlikel põhjustel, tööalaselt või turismi eesmärgil. Eesti ja Baltikumi suurima reisibüroo Estraveli reisikonsultandid annavad igapäevaselt inimestele nõu, kuidas ja millistel tingimustel on võimalik praegu reisida. Toome välja 10 olulist punkti, millele tuleks kindlasti enne reisile minekut mõelda.

1) Sihtkoha valik

Kas ja millistel tingimustel on soovitud sihtriiki võimalik hetkel reisida? Paljudesse riikidesse saab hetkel siseneda vaid eritingimustel, näiteks tööga seotult või perekondlikel põhjustel. Mitmed riigid siiski ootavad turiste väga ja teevad kõik selleks, et mitte neid heidutada või eemal hoida. Estraveli turundus- ja kommunikatsiooniosakonna juht Katrin Aaslaid toob välja põhilised sihtkohad, kuhu lähinädalatel turismi eesmärgil reisitakse: “Estraveli müügistatistika järgi on aprillis enim uusi tellimusi avatud järgmistesse populaarsetesse sihtkohtadesse: Egiptus, Türgi, Dubai, Maldiivid, Kariibi mere rannik (Mehhiko), Kanaari saared ja Lõuna-Hispaania ning Portugal (Madeira saar).”

2) Kasuta turvalist reisibürood ja maanda riske

Reisi planeerides konsulteeri reisikonsultandiga, kes hoiab end igapäevaselt kursis erinevate sihtkohtade reeglite ja nõuetega. Reisibüroost ostes säästad tunduvalt oma aega, mida muidu eeltöö tegemisele kulutaksid. Kui reisil olles midagi juhtub, saab reisikonsultant Estraveli kaudu broneeritud reiside osas kiirelt reageerida ja võimalike muudatuste vormistamisel abiks olla. Reisiabi on Estraveli klientidele 24/7 tasuta kättesaadav telefonil 6266 266.

3) Plaani Covid-testid juba ette

Varakult peab uurima, kas ja millist testi sertifikaati on sihtkohta reisides vaja esitada (kaasa arvatud transiitriigi ja lennufirma tingimused). Näiteks paljud riigid nõuavad sisenemiseks Covid sertifikaati negatiivse PCR-testi tulemuse kohta, kuid üha rohkem riike aktsepteerivad ka kiiremat ja lihtsamat antigeeni testi sertifikaati. Testi aeg tasub registreerida varuga ning oluline on üle vaadata, kui palju tunde varem võib test tehtud olla. Lisaks tuleb testimise vajadus kaardistada ka tagasipöördumisel. Kuigi Eestisse saavad alati sisse kõik Eesti elanikud, on testid tihti vajalikud transiitlennujaamade või lennufirma enda nõudmisel. Mõnes sihtkohas pakub 5-tärni hotell tasuta testimist kohapeal. Kuid mõnel pool maksab see 200 USD inimese kohta.

4) Dokumentide kehtivus

Nüüd, kus paljud ei ole oma reisidokumenti pikalt kasutanud, tasub üle kontrollida, kas reisidokumendid kehtivad ja vastavad sihtriigi tingimustele. Euroopa Liidu riikides saab reisida nii kehtiva ID-kaardiga kui ka passiga, kusjuures juhime tähelepanu, et kui reisijal on välisriigi pass, kuid Eesti ID-kaart, siis tuleb need Schengeni piiri ületades esitada korraga, isegi EU-siseselt reisides.
Väljaspool Euroopa Liitu reisides on vajalik kehtiv pass. Näiteks Türki reisides peab pass kehtima vähemalt 150 päeva riiki sisenemise kuupäevast. Sama kehtib paljude kaugete sihtkohtade kohta. Mõnda riiki sisenemiseks on vajalik ka viisa või elektrooniline reisiluba.

5) Reisi tühistamise tingimused

Euroopa Turismikomisjoni tellitud uuringu järgi on inimeste jaoks hetkel Euroopas reisimisel üks olulisemaid faktoreid reiside paindlikud tühistamistingimused. Mitmed Eesti suurimad reisikorraldajad pakuvad praegu reisimisel väga paindlikke maksetingimusi ning ka COVID-pausi lisateenust, mis aitab juhul kui reis on vaja koroonasse haigestumise tõttu edasi lükata. Ka lennupileti ostmisel tuleb uurida, millistel tingimustel on võimalik piletit muuta või tühistada. Seda infot saab kiiresti ja tasuta reisibüroost.

6) Reisikindlustuse tingimused

Praegu on olulisem kui kunagi varem sõlmida iga reisi jaoks (või kasvõi kogu aastaks ette) piisavate katetega reisikindlustus. Estravel müüb koostöös Salva Kindlustusega populaarset reisikindlustust, mis pakub ka COVID-19 haigestumisega seotud kaitset. Juhime tähelepanu, et enamik levinud krediitkaardikindlustustest Covid riski ei kata ja käsitavad seda oma tingimustes kui pandeemiast tulenevat välistust.

7) Välismaal viibimise registreerimine

Reisile minnes tasub alati ennast ja oma reisikaaslasi registreerida Välisministeeriumi lehel. See on kiire ja tasuta. Lühiajalise välisriigis viibimise registreerimise eesmärgiks on tagada võimalikult kiire ja efektiivne konsulaarabi. Isegi kui sihtkohas ei ole Eesti konsulaaresindajat, saab Välisministeerium info olemasolu korral organiseerida vajadusel konsulaarabi mõne teise EU liikmesriigi konsulaaresinduse kaudu.

8) Tingimused lennujaamades ja lennukis

Arvesta, et lennujaamades ei pruugi olla kõik teenused ja poed avatud. Samuti uuri, kas lennuki pardal pakutakse toitlustust või peaksid ise midagi kaasa varuma (oma alkohol on keelatud!). Toonitame, et lennufirmal on õigus ja kohustus mitte pardale lubada reisijaid, kes on enne lendu (sh lennujaamas) liigselt alkoholi tarbinud.
Uuri järele, millised tingimused kehtivad lennuvedaja pardal. Näiteks mõni lennufirma lubab lennule vaid nn kirurgilise maskiga, mis peab reisijal endal kaasas olema.
Seda kõike ja palju muudki saad alati küsida lennupileti müüja käest, kui see on Eestis registreeritud reisibüroo, mitte aga välismaine robot-portaal.

9) Olukord ja piirangud sihtriigis kohapeal

Lisaks riiki sisenemise tingimustele on oluline teada, milline on üldine olukord kohapeal. Kas ja mis kellani on restoranid avatud, kas kehtib öine liikumiskeeld, millised on maski kandmise reeglid, kuidas toimub toitlustus hotellis, kas veekeskused on avatud jne. Ole valmis, et reeglid võivad muutuda ka reisil olles. “Estraveli klientide tagasiside on siiani olnud üle ootuste positiivne. Eriti nauditakse seda, et turiste on tavapärasest palju vähem ja hinnad seepärast ka soodsamad,” sõnas Katrin Aaslaid.

10) Järgi reegleid Eestisse naastes

Et reisida vastutustundlikult on vajalik reisilt naasmisel järgida Eestis kehtivaid reegleid. Eestisse saabuja piiriületaja deklaratsioon on vajalik täita enne saabumist Eestisse. Seda saab teha kuni kolm päeva enne Eestisse naasmist. See on tänasest (21.04.2021) kohustuslik ja ilma deklaratsiooni ettenäitamiseta enam lennule ei lubata. Kõige lihtsam on seda täita veebis: https://iseteenindus.terviseamet.ee/.
Kui Sa ei ole vaktsineeritud ja ei ole 72 h jooksul enne Eestisse naasmist teinud PCR testi, tee see kindlasti naasmisel koheselt Tallinna Lennujaamas või Tallinna Sadamas. Järgi vajadusel eneseisolatsiooni või piiratud isolatsiooni nõudeid. Rohkem infot Välisministeeriumi lehelt.

“Et reisimine saaks kiiremini taastuda normaalsele tasemele, palume klientidel nii reisil olles kui ka peale seda järgida kõiki kehtestatud reegleid nii kodu- kui välismaal. Käitume vastutustundlikult ja toome viiruse asemel koju kõik need plussid meie tervisele ja elukvaliteedile, mida reisimine pakub!” lisas Katrin Aaslaid.

 

Kontakt:
Katrin Aaslaid
Estravel AS turundus- ja kommunikatsiooniosakonna juht
katrin.aaslaid@estravel.ee
6266 284