100 tundi Münchenis

14.10.2011
Svea Lillepalu

Kui Berliin ja Frankfurt on otsustanud areneda üha modernsemaks, siis München on ilmselgelt hoopis teise rongi peal. Euroopa õllepealinn pakub külastajatele ehedat kultuuri ja arhitektuuri, just nii nagu see olema peaks. Linn on täis arhitektuuriaardeid barokk- ja renessanssajastutest. Kuigi tõele näkku vaadates, Müncheni peamine populaarsus tuleb ikka Oktoberfestilt.

Müncheni vaatamisväärsused

Kõik, kes reisivad Münchenisse septembri lõpus ja oktoobri alguses saavad tahes tahtmata osa ühest suurimast õllefestivalist Oktoberfestist. Igal aastal rändab selleks igast maailma nurgast kohale umbes kuus miljonist külastajat, et juua ära viis miljonit liitrit õlut ja süüa kokku üle 200 000 traditsioonilise saksa vorstikese. Isegi festival on selle peo kohta veel vähe öeldud!

Marienplatz asub täpselt Müncheni ajaloolise keskuse sõlmpunktis. Keskajal oli tegemist linna peamise turuplatsiga, kuid tänapäeval toimuvad seal paljud kultuurisündmused. Marienplatzil asub ka kaunis Mariensäule sammas, mille otsas asub Neitsi Maarja kuju.

Viktualienmarkt on Müncheni suurim puu- ja juurviljaturg. Siit leiab vilju, mis pärinevad igaüks erinevast maailmanurgast, üks müstilisem kui teine. Turul on ka nurgake traditsiooniliste saksa suupistete jaoks ning mõnus vabaõhu õlletelk.

1972 oli aasta, kui München kandis olümpiavärve, sest just sellel suvel toimusid seal suveolümpiamängud. Nagu meil Tallinnas ehitati ka Münchenis selleks tarbeks palju uusi hooneid ja vaatamisväärsusi, millest tuntuim on Olümpiatorn. Kui kõrgused hirmu ei tekita, siis on külastajatel võimalus 290 meetri kõrguselt avanevat vaadet nautida. Olümpiapark on avatud iga päev kella 9st  hommikul 12ni õhtul.

Über-suur Saksa muuseum on sakslaste endi sõnul maailma suurim teadusmuuseum. Kõigi kaheksa korruse läbi uurimiseks läheks kokku pea nädal aega. Muuseumis on palju interaktiivseid atraktsioone ning iga tund toimuvaid demonstratsioonid. Eriti huvitavad peaksid need olema pere väiksematele. Muuseum on avatud iga päev kella 9st hommikul õhtul kella 5ni.

Kõhu täiteks

Peale õllekultuuri saab Münchenis väga edukalt nautida ka erinevaid kööke. Restorane jätkub igale maitsele ja hinnaklassile. Kindlasti tasub ära proovida nii palju traditsioonilisi roogasid, kui jõuab.

Üks Müncheni populaarsemaid restorane on kindlasti Glockenbach. Tegemist on suhteliselt väikese söögikohaga, kuid selle eest pakutakse seal maailmaklassilisi roogasid. Restoran oli 1999. aastal ka Michelini tähe omanik. Soovitatav on laud ette broneerida.

Üks parimaid traditsioonilisi restorane Münchenis on Augustiner Gaststätten. Restoran asub kaunis 19. sajandi hoones ning on jagatud kolmeks eri saaliks, millest igaühes pakutakse erinevat stiili toitusid. Proovida saab nii modernset, kui ka traditsioonilist saksa kööki.

Noorte ja noortemeelsete seas populaarne Cafe am Beethovenplatz pakub modernseid, oma sõnul klassikalisest muusikast inspireeritud roogasid. Üheks tõmbenumbriks on ka igaõhtune klaverimäng. Plussiks on ka see, et enamus tooraineid tuuakse lähedalolevatest öko-farmidest.

Öös on asju

Kultfabrik on paik, kus pea igaüks tunneb ennast kui kala vees. Tegemist on vana tehasealaga, kus nüüd asub pea 30 erinevat klubi. Muusikastiilid erinevad klubides seinast seina ning võib-olla leiab sealt isegi selliseid stiile, millest ennem kuulnudki ei ole. Tähele tuleb panna, et erinevad klubid eeldavad ka erinevaid sissepääsureegleid ning mõned ka riietust.

Kui on soov nautida Müncheni parimaid kokteile, siis soovitatakse külastada baari nimega Schumann’s Bar am Hofgarten. Tegemist on küll kõrgemat hinnaklassi esindava baariga, kuid kuulu järgi on kokteilid seda väärt.

Rahuliku õhtu eelistajad võivad sammud seada Jodlewirti baari. Tegemist on traditsioonilise Baieri-stiilis baariga, kus õlu maitseb hästi ja julguse korral saab proovida joodeldamist.

Lastega Münchenisse

Müncheni loomaaed on huvitav paik nii lastele, kui ka vanematele. Loomaaed on jagatud erinevatest tsoonideks, näiteks on seal Ameerika ala, Euroopa ala ja paljud teised. Park on avatud vastavalt aastaajale kella 9st hommikul 6ni õhtul.

Jõuluajal Münchenisse reisijad saavad osa võtta suurest jõuluturust. Iga detsember vallutavad Marienplatzi lugematud müügiletid. Turult saab kaasa osta erinevaid maiustusi, suveniire ja kõike muud, mis sakslaste ja jõuludega koos käivad. Turult ei puudu ka muidugi Jõuluvana, kellega lapsed pilti saavad teha.

Juba natukene vanemad lapsed võib viia keskaja restorani Welser Küche. Tegemist on põhimõtteliselt samasuguse restoraniga nagu meie Tallinna vanalinnas asuv Olde Hansa. Kõik töötajad on riietatud keskajastiilis riietesse ja suurt osa maitsvast toidust tuleb süüa paljaid käsi kasutades, täpselt nagu tehti keskajal.

Transport

Nagu kõikjal mujal Saksamaal on ka Müncheni infrastruktuur maailmaklassiline. Linna all lookleb suur metroovõrgustik ning päevavalguse käes sõidutavad reisijad punktist A puntki B trammid, rongid ja bussid. Müncheni rahvusvaheline lennujaam asub kesklinnast umbes 30 kilomeetri kaugusel ning on mõlemas suunas hästi ligipääsetav.

Kiireim viis saada lennujaamast kesklinna on S-Bahn ehk rong, mille peatus asub lennujaama alumisel korrusel. Liinid S1 ja S8 väljuvad mõlemal suunal iga 5-20 minuti tagant ja teekond võtab aega umbes 40 minutit.

Bussi eelistajatele soovitame Lufthansa bussi, mis väljub iga 20 minuti tagant umbes kella 5st hommikul 8ni õhtul. Kui päevaplaan on tihe ja nõuab palju ringi liikumist, siis soovitame osta päevakaardi, mis kehtib sama päeva keskööni. Osta saab seda erinevatest turismiinfopunktidest.

Münchenis taksoga sõita on suhteliselt kallis lõbu. Lennujaamast ja kesklinnast saab taksosid igalt tänavanurgalt, kuid näiteks lennujaamast kesklinna sõitjad peaksid arvestama umbes 55 € väljaminekuga.

Aga nüüd eins, zwei, drei – jagage meile oma reisinippe ja -trikke, mida Münchenis näha ja proovida!

Soovitused on kokku pandud GTA Travel Guide’i järgi.

Kommentaarid: