Esimest korda Egiptuses – Karini reisimuljed

02.01.2024
Estraveli bürootöö koordinaator Karin Fenske-Langemets

Estraveli bürootöö koordinaator Karin Fenske-Langemets käis novembris Coral Traveli kutsel õppereisil Egiptuses, Sharm el Sheikhis, kus tutvuti piirkonna ja hotellidega.

Minul tuli tore võimalus käia täiesti esimest korda agendireisil ning külastada täiesti esimest korda enda jaoks uut riiki, Egiptust. Reis toimus Coral Traveli kaudu Sharm el Sheikhi ehk “The City of Peace”. Ootusärevus enne lennule istumist oli suur – huvitav, milline saab olema reisigrupp, kuidas sealne ilm on ning milliseid erinevaid hotelle ikka näha saame. Juba lennujaamas sai selgeks, et meil on väga tore väike 8-liikmeline seltskond ning juba kohe esimestest hetkedest omavahel ka klappisime.

Lendudest

Lend toimus Smartlynxiga, Heston Airlines Airbus A320-ga ning kestis 5 tundi ja 15 minutit. Pardateenindus oli väga viisakas, soovi korral sai ette tellida sööki aga kes seda ei jõudnud ette siiski teha, oli võimalik tellida sooja/külma toitu ka pardal. Väga tore üllatus oli, et lennukis sai lülitada sisse enda mobiilis wifi ning Hestoni lehe kaudu vaadata erinevaid filme (žanre oli palju ning isegi uusi filme), lugeda uudiseid, jälgida kaardilt lennumarsruuti. Seega läks see viietunnine lend ikka võrdlemisi kiirelt.

Lennujaama kohale jõudes tervitas meid mõnusalt kerge tuuleke koos 30kraadise soojusega ning muidugi meie kohapealne Coral Traveli tore giid Mohamed. Järgmistel päevadel temperatuur veidi langes ning nii palav kui saabudes ei olnud, küll aga oli siiski päeval ca 26-28 kraadi vahel (õhtul ca 23-24), mis on novembri kohta Egiptuses ikkagi väga soe. Ilm oli terve õppereisi vältel kaunilt päikseline.

Domina Coral Bay 5*

Esimeseks pooleks nädalaks oli meie ööbimiskohaks Domina Coral Bay 5* (Oasis) Naama Bay piirkonnas, kuhu sõitu lennujaamast oli ainult ca 13 min. Kusjuures Domina on Sharmi üks kõige suuremaid hotelle oma ala poolest, seal on peaaegu 2 km rannajoont. Hotelli omanikeks on itaallased. Sharm el Sheikhi puhul on tegelikult väga hea eelis see, et lennujaam on igatepidi lähedal ning pikki ajakulukaid transfeeri sõite ei ole. Lisaks saab kõikjale ikka võrdlemisi mugavalt ja kiirelt.

 

Sharm el Sheikhi piirkondadest

Järgmistel päevadel sai läbi vaadatud palju erinevaid hotelle Sharmi erinevates piirkondades – Hadabas, Naama Bay’s, Sharks Bay’s ning Nabq’is ja Montazah’s. Piirkondadest nii palju, et Hadaba (mis tähendab tõlkes mäge) on Sharmi kõige soojem piirkond ning ka korallide poolest üks kõige hinnatuim. Nendele, kes soovivad kogeda Sharmi kirevat ööelu koos pidude ja huvitavate restoranidega, sobib eelkõige Naama Bay piirkond, mis on praktiliselt Sharmi keskel. Lõunapoolsed Naama Bay ja Hadaba on kõige tuulevaiksemad alad. Nabq, mis asub rohkem põhja pool, on tuulisem ning seda tasuks kindlasti arvestada eelkõige talvehooajal, kui meres võib tuule ja lainete tõttu ujumiseks olla üleval punane lipp. Küll aga on enamus hotellide juures alati basseinid nii, et kes soovib siiski oma puhkust ujudes veeta, ei tohiks see takistuseks olla. Praeguse pigem kuuma ilmaga tundsime meie, et Nabq piirkond oli isegi mõnus oma kergelt maha jahutava tuulega.
Pärast hotellide vaatamist jäi meil iga päeva lõpus ka tunnike/paar ujumiseks, snorgeldamiseks ja rannas olemiseks kuniks päike loojus ca 17 paiku – peale seda enam ujuma ega randa ei pääsenud ning peale tulid õhtused tegevused ja õhtusöögi aeg.

Mida Sharm el Sheikhis ette võtta

Lisaks hotellide külastusele saime ühe päeva veeta ka safaril ATV-dega sõites, mis oli vägagi lõbus ja populaarne turistide seas. Tee peal tuli meile vastu päris mitu õnnelikku ja lehvitavat motogruppi. Safaril tegime kaks peatust – üks kohustuslik pildistuspaik mägede taustal ning beduiinidega tee joomise paus (millele muidugi järgnes veel veidi pildistamist). Pärast motosafarit käisime vaatamas Old Market’i juures asuvat Al Sahaba mošeed oma 76meetriste minarettidega ning seejärel oli ülejäänud päev vaba. Igaüks sai valida endale meelepärase tegevuse – minna randa, puhata, külastada muid Sharmi piirkondi nagu nt SOHO jne. Meie väike kolmik otsustas snorgeldamise kasuks, kuna ainult üks tubli meist oli varasemalt seda teinud. Ning tõesti, pettuma ei pidanud kohe üldse mitte – Sharmis on meeletult kaunis veealune maailm koos ilusate korallide ja oi, kui paljude erinevate kaladega.

 

Snorgeldamas käisin tegelikult veel ka hiljem, kui poole õppereisi nädala pealt sai kolitud Baron Resort 5* hotelli, mis võrreldes Dominaga oli ikka klass omaette. Hotellis tervitati meid tavapärase vene keele asemel inglise keeles, kõik olid abivalmid ning kohati tekkis tunne nagu oleksime hotelli külastavad royalt’id (meie kohaliku giidi väitel samas ikka natukene olime ka). Ka siin hotellis olid meil kõigil single toad – avarad, puhtad ning ilusa merevaatega. Snorgeldamas käisin siin õhtusemas valguses ning tuleb öelda, et Baron Resort hotelli alal olid veel ilusamad ja värvilisemad korallid ning veel rohkem toredaid väikeseid ja suuri kalakesi. Kui keegi mõtleb, kas võtta reis ette Sharm el Sheikhi, siis võin kinnitada, et vähemalt korra elus tasuks Punases Meres snorgeldamas või sukeldumas ära käia, sest see veealune maailm on lihtsalt täiesti võrratu! Meie hotell asus väga lähedal ka mägisele Tirani saarele, mis õhtuses päikeseloojangu valguses tundus eriti maagiline!

 

Ühel õhtul õnnestus meil käia vaatamas NEVERLAND showd Pickalbatros Aqua Park hotellis. Show oli üpris pikk, ca 3-4 tundi koos kitarristist eelesineja ja kõhutantsijast lõpuesinejaga ning nende vahepeale oli erinevaid tantsijaid ja akrobaate, kes oma etteastega andsid edasi Egiptuse ajalugu, tantsides läbi nii püramiidide tekkimisest, vanadest Egiptuse jumalatest, Cleopatrast ja lahingutest. Show ajal toodi laudadele Tagine restoranist Maroko stiilis eelroog, põhiroog ja magustoit, vastavalt soovidele ka jooke. Kokkuvõttes oli show vaadatav, ka pealtvaatajaid täitsa jagus, kuid tuleb mainida, et meie grupi jaoks oli tegemist ikka liiga pika ning venima kippuva esitusega. Seega seda tasuks kindlasti arvestada pere ja lastega NEVERLANDi vaatama minnes.

 

Väga huvitav ja põnev elamus oli ka ühe täitsa alles ehitamisel oleva hotelli vaatamine viimasel päeval – Rixos Radamis. Hotell on suur ja uhke, väga suure alaga. Täitsa esimesi külalisi oodati peamisesse majja novembri lõpuks aga ülejäänud hotell avatakse järk-järgult alles hiljem. Hotellis on ca 3000 tuba, Land of Legends stiilis veepark, täitsa oma shoppingu keskus, meelelahutuse areen, mis mõeldud ca 15 000 külalisele, väga palju erinevaid restorane, baare (nt eraldi Starbucksi stiilis kohvibaar ja spordibaar, kus olemas piljard, playstationid jne), eraldi Kids restoran, VIP klientidele oma lounge ala jne jne. Lisaks on hotellil täiesti eraldi villade ala mere pool, kus on 26 villat mere ääres – meie vaatasime just ühte äsja valminut, mis mõeldud ca 8 külalisele. Villa oli modernne, väga kena interjööriga ning rõhku oli lisatud detailidele ja mugavusele.

 

Karini lemmikud hotellid Sharm el Sheikhis

  • Meraki Resort Sharm el Sheikh 5* (Sharks Bay): Tegemist uue boho stiilis 16+ hotelliga, väga ilus ja puhas heledates toonides hotell. Kihvtid omanäolised toad ning olemas on ka swim-up toad. Tubade nimed on samuti erilised, “Party never ends” pool suite jne. Olemas on ka uhke mullivanniga sviit ning alal on infinity pool. Sobib hästi just paaridele ning kindlasti ka nõudlikumale kliendile. Hotell jagab randa White Hills hotelliga aga kuna White Hills on kogupere hotell, siis on Meraki poolel olemas ka omaette täiskasvanute ala. Kindlasti tasub Meraki puhul arvestada, et nende toad on suhteliselt tihti välja müüdud ning booking vaja aegsasti ära teha. Piltidel “Party never ends” pool suite + mullivanniga sviit.
  • Kes aga soovib sarnast omanäolist heledates toonides hotelli aga perega minna siis sellele soovitaksin White Hills 5* hotelli (Sharks Bay), mis on täpselt Meraki kõrval. Hotell tundub algselt ehk liiga steriilne oma valge sisustusega aga samas tekib tänu meeldivale vastuvõtule kodune tunne ikkagi kiirelt. Sisekujunduses on kasutatud huvitavaid kuldseid detaile ja mõeldud detailidele. Olemas on infinity pool, 4 basseinist üks on mõeldud ainult täiskasvanutele. Kõik basseinid on talvisel ajal soojendusega. 5 kategooriat, olemas ka “private club” butler service’i ja eraldi restoraniga. Jõusaal hinnas, SPA ja ilusalong lisatasu eest. Igapäevaselt pakuvad oma külastajatele värskelt pressitud mahlu, limiteerimata. Piltidel Deluxe standard.
  • Faraana Reef Resort 4* (Hadaba) – väidetavalt kõige ilusamate korallidega hotell. Hotell on väga mõnusa atmosfääriga, hubane ja kerge Egiptuse stiiliga – omanäoline, puhas, lihtne ning mitte liialt üle pakutud, rohelust on palju, apartment tüüpi 2-korruselised majakesed, kokku ca 150 tuba, 5 erinevat kategooriat. Hetkel on neil käsil nii sise- kui väline renovatsioon aga tuleb tunnistada, et mulle väga meeldisid isegi vanemad toad. Tasub arvestada, et wifi on lisatasu eest. Pigem soodsama hinnaklassi hotell, mis võiks sobida nii perega külastuseks kui sõpradega. Sobib kindlasti ka vähem nõudlikule kliendile. Piltidel standard beach view (veel renoveerimata), renoveeritud osa.

 

  • Club Reef Resort 4* (Hadaba) – renoveeritud 2021. Tegemist on kena kogupere hotelliga, kus kokku 126 tuba – seega just mõnusam ja väiksem hotell, mis sobib pigem rahulikumat hotelli eelistavatele inimestele ja peredele. Basseini alas oli hea rahulik muusika võrreldes teiste hotellidega – 3 basseini on täiskasvanutele, 1 lastele. Lisaks on üks bassein soojendusega, mida hakatakse soojendama novembri lõpus. Olemas on 3 peretuba, 3 sviiti (1 junior, 2 handicap), korallide juurde viib 20meetrine jetty. Välisala on kena, muru väga roheline ja hoolitsetud. 2 animation teami – üks on rahvusvaheline ning teine eraldi itaalia oma, kuna antud hotellis peatub väga palju itaallasi. PS! Hotellis pidi olema Sharmi parim espresso ning kuna itaallased seal käivad, siis ilmselt see võib täitsa nii ollagi. Millega tasub arvestada on, et tasuta wifi on vaid avalikes kohtades nagu nt lobby ja basseinide ala. Kui on soov kiirema wifi järgi ja seda ka toas kasutada, siis saab lisatasu eest 15 €/nädal. Pildil Superior pool view tuba.

 

  • Sultan Gardens Resort 5* (Sharks Bay) – väga kena ja modernse sisustusega hotell, hiljuti renoveeritud. Tegemist keskmise hinnaklassi hotelliga aga samas üldmulje järgi tundub isegi uhkem. Vastuvõtt ja teenindus oli tõeliselt tasemel. Ca 500 tuba, 6 kategooriat (standard, suite, family suite, premium, premium jacuzzi, villas). 5 basseini, millest 3 soojendusega, 5 restorani mille hulgas nii Itaalia, India kui ka nt USA a’la carte restoranid. Rannas mõnusad väikesed restoranid, kus saab tellida nt pizzat ja kreppe. Liivane rannaala on ca 220 m ning snorgeldama/ujuma minekuks on olemas 2 jettyt, mis mõlemad 10 m pikad. Neil on olemas ka oma diving center. Siin hotellis mainiti kohe ära, et tegelevad hetkel aktiivselt oma interneti kiiremaks uuendamisega, mis peaks 2024. aastaks valmis saama. Wifi on tasuta lobbys ja hotellitoas, ilma paroolita. Põhirestoranist töötab hetkel 1. korruse oma, 2. korruse osa on renoveerimisel aga loodavad juba õige pea valmis saada. PS! Hotellil on püsiklientidele omaltpoolt tasuta transfeer lennujaamast hotelli aga siin peaks kindlasti 1 ööpäev hotellile ette teatama. Korduvatele klientidele pakuvad erinevaid soodustusi vastavalt külastamisele ja tasemetele. Sobib nii paaridele, peredele kui ka vanemale sihtgrupile – hotell on suur ning kõik jaotuvad kenasti ära. Hotellialal ringi liikudes saime ka eheda tagasiside kahelt vanaproualt, kes ütlesid, et nad ei ole kunagi niivõrd toredas ja hästi läbimõeldud hotellis viibinud ning on tõeliselt rahul. Pildil Standard tuba ja Family suite.

 

  • Steigenberger Alcazar 5* (Nabq) – väga kena atmosfääri ja fuajeega heledates toonides Araabia stiilis elegantne hotell. Tundub pigem rahulikum hotell ning ütleks, et kuigi on kogupere hotell, siis sobib kindlasti ka paaridele. Avati 2017, arhitektiks hispaanlane. Palju erinevate stiilidega restorane, 3 basseini. Soft animation, pakuvad rahulikumaid tegevusi nagu nt vesiaeroobika, jooga, waterpolo jne. Eraldi on olemas ka 16+ ala ja tore leid oli väike raamatukogu – ala peal on väikesed raamatuputkad, kuhu sai jätta loetud raamatu ja võtta uue. Wifi on limiteerimata ja tasuta kogu alal. Jõusaal on hinnas. Lastega reisijatele – lastealal on kaamerad ning lapsevanemad saavad hotellitoas telekast jälgida, mida lapsed lastealal teevad. Meelelahutusprogrammi katsuvad hoida iga päev erinevalt. Siin n-ö tavalisi tubasid ei ole, on superior toad, family 2+2, deluxe ja royal sviidid, lisaks rannas ka private villa koos private basseiniga. Minibaar on tubades tasuta, igapäevaselt täidetakse. Sobib ka nõudlikumale kliendile, kes eelistab luksuslikumat hotelli aga mis samas ei oleks liiga üle pakutud. Pildil Superior tuba.

 

Eraldi tooks välja, mis võiks sobida lastega peredele väga hästi:

  • Nubian village  ja Nubian Island 4* (Nabq) – mõlemad hotellid on kõrvuti, suurem osa on juba ka renoveeritud. Mõnusalt suur ala aga mitte ka liigselt, palju on rohelust ja kaktuseid, väga meeldiv jalutada. Nubian villages on toredad bungalo stiilis majakesed (max 2+1) + superior toad (2+2), eraldi honeymooner bungalod, junior sviidid ja paar royal sviiti. Veidi Mehhiko stiilis. Animation tundub mõnus, oli näha, kuidas inimesed aktiivselt ja lõbusalt tegevustest osa võtsid. Olemas 2 basseini ja 6 liumäega veepark. Spa on lisatasu eest, jõusaal hinnas. Wifi on tasuta aga vaid lobby alal. Pildid – Nubian Village Superior tuba.Tuleb tunnistada, et meie päris täpselt ei saanudki aru, mis maalt Nubian Island ala täpsemalt hakkas aga siinsed hotellitoad on renoveeritud 2022. Ka siin on wifi tasuta vaid lobby alal, mujal tuleb juurde osta. Island osa saab kasutada Nubian Village osa aga mitte nende restorane, kuna Islandil endal pidid väga head restoranid olema.

 

Meeldiv üllatus:

  • Pyramisa Beach Resort 5* (Sharks Bay) – tegemist vanema hotelliga, mille renoveeritud osa võiks kindlasti just peredele soovitada. Vanem osa ei ole eriti apetiitne, suhteliselt ajast ja arust aga kõik see osa, mis renoveeritud, on tõesti väga kena – modernse disainiga, hea värvilahendusega kenad toad. Meile näidati Superior tuba ning family suite’i. Uuendatud osas enam standard kategooriat ei ole, need muudetakse ümber premiumiks. Superior tubade erinevus premiumiga on see, et superioris on olemas ka diivan, mida saab kasutada ka lisavoodina. Lisaks Family sviidile on olemas ka tavalisemad Family toad aga nendes ei ole elutoa osa. Jõusaal on tasuta, SPA lisatasu eest. Pildil Superior tuba.

 

Kokkuvõttes soovitaksin Sharm el Sheikhi reisijale, kes soovib ette võtta ühte tõelist puhkusereisi ning eemale saada jahedast kodumaisest ilmast ja hallist argipäevast. Sharmis on kompaktselt ja mugavalt kõik koos – ei ole pikki vahemaid, siin on väga head ujumise, snorgeldamise ja sukeldumise võimalused, kirev ööelu ning meie kogemusest on kõik ääretult sõbralikud. Hotellide valikut on väga korralikult ning seda just ka erinevatele maitsetele. Mina plaaniksin kindlasti järgmisel korral lisaks snorgeldamisele ka sukelduma minna, et veel seda kaunist veealust maailma nautida!

 


Tahaksid ka Egiptusesse reisida? Vaata Egiptuse reiside näidispakkumisi või otsi sobiv reis ise pakettreiside otsingust.

 

 

Kommentaarid: