Katri Dubai reisilugu – OSA 1

14.10.2021
Estraveli konverentsi-, incentive ja rühmareiside projektijuht Katri Varbola

airBaltic korraldas septembri lõpus Dubai liini avamise puhul Eesti ja Leedu reisibüroodele 4-päevase Dubai tutvustusreisi. Estravelist osales reisil konverentsi-, incentive ja rühmareiside projektijuht Katri Varbola. Reisiloo esimeses osas tuleb juttu sellest, kuidas lennud möödusid, kuidas praegu Dubaisse reisida saab ning mida Dubai endast linnana üldse kujutab.

airBalticu lennud Dubaisse

Dubaisse lendab airBalticul uus Airbusi lennuk. Pikkadeks lendudeks võib-olla mitte väga mugav võimalus, kuna lennukis puuduvad personaalsed ekraanid ning võimalus reisi ajal nautide filme, muusikat ja muud meelelahutust. Ekraanid on pisikesed, mobiiltelefoni suurused ekraanid lennuki laes, millelt mingi info vaatamine on väga vaevanõudev. Seega soovitan endal meelelahutuseks nutiseade kaasa võtta.
Lennupileti hinda ei kuulu turistiklassis toitlustus, mistõttu soovitan toidud ja joogid kindlasti ette tellida. Toiduvalik on päris suur ja meelepärase leiab igaüks. Lennukis on toidu tellimise võimalus piiratum, pakutakse võileibu ja suupisteid. Tasuda saab vaid maksekaardiga, sularahas arveldamist ei toimu. Portsjonid on suured ning toit oli ka maitsev.
Äriklassis on toitlustus (sellel lennul kaks korda) ja ka alkohol hinnas. Eritoidud st vegan, laktoosi- ja gluteenivaba jne, tuleb ka siis ette tellida.
Meie saime ära proovida mõlemas klassis lendamise. Äriklass erineb turistiklassist selle poolest, et on eraldatud kardinaga ning kolmesel istmel jäetakse keskmine iste tühjaks. Lennul on kohustuslik kanda terve lennu ajal maski. Ära võib maski võtta vaid söömise ajal.

Reeglid Dubaisse reisimisel

Dubaisse reisimisel tuleb hetkel arvestada Covid-19 reeglitega. Riiki sisenemiseks on vajalik teha kõikidel kuni 72 tundi enne PCR-test, mis peab kehtima riiki sisenemisel. Lisaks on Läti transiidil puhul vaja täita nii minnes kui tulles Läti covidpass ja saada vastav QR-kood.
Kindlasti tuleb kaasa võtta ka kas vaktsineerimistõend või tõend haiguse läbipõdemise kohta. Soovitus on ka laadida oma telefoni Dubai covidi äpp.

Eestisse tagasipöördumisel on vajalik täita piiriületaja deklaratsioon. Dokumente kontrollitakse väga põhjalikult Tallinna lennujaamas – ka covid äpi olemasolu. Meie seltskonnast ei õnnestunud selle allalaadimine lõplikult kellelgi ning kohapeal see tööle ei hakanudki.

Dubais piiri ületades kontrolliti PCR-testi tulemust, küsiti kindlustuse olemasolu kohta ja oligi kõik. Lennujaamades peab varuma kannatust ja aega nii dokumentide kontrollis nii enne piiri ületamist kui ka turvakontrollides. Kõikide dokumentide kontrollimine käib elektrooniliselt (pass, pardakaart) ning see võib võtta aega. Mistõttu soovitan ka pardakaardid välja printida, kuna telefonis olnud paradaardi lugemine osutus Dubaist tagasi lendamisel keeruliseks (tuli minna tagasi check-ini ja lasta väljastada paberil pardakaart). Dubaist tagasilennul kontrolliti vaktsineerimistõendit (või läbipõdemise tõendit) ning Läti covidpassi QR-koodi olemasolu. Eesti piiriületaja ankeet oli samuti täidetud, kuid selle vastu ei tundnud keegi huvi ei Dubais ega ka Tallinnas.

Dubai lennujaam on suur, mistõttu soovitatakse kohal olla varakult enne lendu, vähemalt 2 tundi enne lendu. airBalticu lennud väljuvad D-terminalist, mis on lennujaama üks kaugemaid punkte. Peaterminali ja D-terminali vahel liigub rong u 10–15 min intervallidega, mistõttu ei soovita jätta õigesse terminali jõudmist viimasele minutile.

Oluline info – Dubais tuleb kõikjal kanda maski, nii siseruumides kui ka väljas lõõskava päikese käes. Maski ei pea kandma söömise ajal ning rannatoolidel lebades. Maski mittekandmise eest võidakse teha ka trahve. Mitmel korral tehti märkusi nendele, kes unustasid maski ette panna. Hotellides jagatakse ka hotellipoolselt maske.

Milline linn on Dubai?

Dubai on AÜE suurim linn. Linn asub Pärsia lahe kagurannikul ja on Dubai emiraadi pealinn. Dubai on kujunenud üheks maailma suurimaks kosmopoliitiliseks linnaks ja Lähis-Ida ärikeskuseks. Linn on tuntud oma ambitsioonikate ehitusprojektide, nagu Palm Saarte ja „Maailma” poolest, mis on Dubai rannikul asuvad kunstlikud saared. Dubai majandus sõltub peamiselt rahvusvahelisest kaubandusest ja vähesel määral naftast. Dubai turism, kinnisvara, lennundus ja finantsteenused on samuti peamised tuluallikad. Dubai ajalugu ulatub 1830. aastatesse. Siis rajasid bani yas hõimu liikmed eesotsas valitseja Maktoumi perekonnaga Shindaga poolsaarele pisikese kaluriküla. 1870. aastatel on Dubaid nimetatud Pärsia lahe ranniku võtmesadamaks, millest sajandi lõpuks sai Araabia poolsaare tähtsaim kauplemiskeskus.

14 km pikkune Dubai Creek’i laht jagab linna kaheks osaks: vana Dubai (Deira) ja uus Dubai. Deira piirkond on linna ajalooline keskus, just siit sai alguse Dubai emiraat. Deiras kohtab väga vastandlikku vana ja uue kooslust – pisikeste kohalike poekeste ja kohvikute naabruses paiknevad ülimoodsad kaubandus- ja ärikeskused ning rannast eemal asuvad linnatüüpi hotellid. Ajanappuse tõttu meie kahjuks vana Dubaid oma silmaga ei näinud. Nö uus Dubai koosneb peamiselt pilvelõhkujatest ja suurtest mitmeralistest autoteedest, paljud veel ehitusjärgus.
Päevasel ajal ei avaldagi pilvelõhkujad erilist muljet. Kuid kõik muutub pimedas – tuledesära ja värvid muudavad pilvelõhkujad täiesti vaatamisväärsusteks omaette. Kohalike jutu järgi on Dubai linn, mis ilmselt kunagi lõplikult valmis ei saa ja muutub nii kiiresti, et ka kohalikel on muutustega keeruline sammu pidada. Kohalikud viskasid nalja, kui kuulsid, et mõned meist on käinud ka enne Dubais, kes 10, kes 5 aastat tagasi – vastuseks saime, siis ei te ei tea Dubaist enam midagi.

Reisiloo teises osas tutvustab Katri erinevaid hotelle ja vaatamisväärsusi, mida reisi jooksul külastas.

 

Kommentaarid: