Katri Dubai reisilugu – OSA 2

19.10.2021
Konverentsi-, incentive ja rühmareiside projektijuht Katri Varbola

airBaltic korraldas septembri lõpus Dubai liini avamise puhul Eesti ja Leedu reisibüroodele 4-päevase Dubai tutvustusreisi. Estravelist osales reisil konverentsi-, incentive ja rühmareiside projektijuht Katri Varbola. Reisiloo teises osas tuleb juttu sellest, milliseid vaatamisväärsusi ja hotelle reisil külastati.

Loe ka reisiloo 1. osa SIIT.

Dubai võttis meid vastu harjumatu kuumusega (36–40 kraadi) ning väga kõrge õhuniiskusega. Väljas päikese käes ei olnud teab mis mugav olla, riided seljas olid koheselt higist märjad. Kontrastid välisõhu kuumuse ja konditsioneeritud õhuga siseruumides on väga suured. Seetõttu tasub siseruumides viibimiseks võtta kaasa ka veidi soojemad riided. Riideid tasub seega samuti veidi varuga kaasa võtta.
Lennujaamast viidi meid konditsioneeritud bussiga otse hotelli, kus saime mõned tunnid öisest lennust ja magamatusest veidi puhata. Kuna lend jõuab Dubaisse varahommikul, siis on mõistlik tellida hotellidest varajane check-in. Seda ei saa hotellid loomulikult garanteerida, kuid hotelli broneerides peaks seda võimalust alati küsima.

St Regis the Palm

Hotell asub kuulsa kunstliku palmisaare The Palm nö jalamil. Hotelli akendest avanevad kaunid vaated palmisaarele. Luksuslik 5* hotell, mis on valminud vaid mõned aastad tagasi. Luksuslike sviitide korrus oli alles avamisjärgus ning pidi ametlikult avatama mõne päeva pärast.
Nö tavaoad on avarad 43 , tubades on maast laeni aknad, kust avanevad kaunid vaated palmisaarele. Toad on sisustatud heledates liivatoonides. Pakutakse ööpäevaringset isiklikku ülemteenriteenust. Hotell pakub ka privaat-transfeeri teenust lennujaamast hotelli. Hotellis on 4 restorani. Hotellis nautisime ka kõrgetasemelist lõunasööki. Hotelli kõrgematel korrustel on basseiniala, millelt avanevad vaated ümbritsevatele pilvelõhkujatele. Valgusküllane ja suurepärase tehnikaga (tehnika viimane sõna) sisustatud jõusaal.
Hotellis on luksuslik spaa, kus saab nautida erinevaid lõõgastusi, lisaks spaale ka juuksuri ning iluteenuste osa. Hotelli asukoht on mugav Dubai peamiste vaatamisväärsuste avastamiseks.

 

Monoraili peatus on hotelli lähedal. Ühe peatuse kaugusel on veepark Aquaventure ja 3-minutilise autosõidu kaugusel on Pointe keskus, mis on ikooniline rannaäärne sihtkoht koos restoranide, poodide ja maailma suurima purskkaevuga, mille pindala on 7327 .

Hotell on ühendatud Nakheel Mall ostukeskusega, mis mõneti meenutab meie Ülemiste keskust ning ei tekitanud meis erilisi emotsioone. Ostukeskuses on olemas kino, võimas batuudikeskus ning väiksematele mõeldud lõbustuspark.
Ostukeskus on ühendatud ka The Palm vaatetorniga, kus alumistel korrustel tutvustatakse saare ehitamise lugu ja saab tutvuda selle väljapanekuga. Vaated on imelised, kellel on julgust astuda klaasist põrandaga trepile ja toetada vastu klaasseina, on närvikõdi ja paremad elamused garanteeritud.

Palm Jumeirah saar

Palm Jumeirah saar ehitati täielikult liivast ja kividest, saare ehitamiseks ei kasutatud betooni ega terast. Seda tehti vastavalt Dubai valitseja korraldusele, kes pakkus välja Palm-saarte idee ja nende kujunduse.

Andmed Wikipediast – saare ehitamiseks kulus 5,5 miljonit kuupmeetrit kivimit, mis toodi üle 16 Dubai karjäärist. 94 miljonit kuupmeetrit liiva toodi süvamerepõhjast 6 meremiili kaugusel Dubai rannikust, lisaks 700 tonni paekivi. Saarel on peamiselt erinevad villad ja hotellid.

Saare ühe palmilehe tipus kõige lähemal rannikule asub hotell Rixos the Palm Hotel & Suites.
Peamiselt lastega peredele orienteeritud suur luksuslik 5* kõik hinnas hotell. Lastele on loodud suured meelelahutusalad koos basseinidega, on eraldi siseruumides asuv lasteklubi Rixy, kus tegevust mitmeteks päevadeks. Hotellil on mitmeid klilomeetreid pikk eraldatud rand, kus avanevad vaated pilvelõhkujatele, Dubai jahisadamale ja Palm Jumeirah laguunidele. Territoorium on suur ja väga roheline. Lisaks tavatubadele on hotellis peredele mõeldud erineva suurusega 2–5 toaga sviidid, koos oma privaatbasseiniga. Suurim, mida õnnestus näha oli 4-toaline sviit – toad olid väga suured ja ruumikad. Pikad koridorid, mis tube ühendasid, jätsid veidi kõleda mulje. Paraku ei õnnestunud meil näha teisi tubasid, kuna hotell on väga populaarne ja toad olid enamuses välja müüdud. Hotellis on 6 restorani ning erinevad baarid ja mõnusad istumiskohad.
Väikeseks miinuseks nendele, kes soovivad minna eraldi Dubaid avastama, on hotelli asukoht. 17 km Dubai sadamast, 30 km Dubai peamiselt vaatamisväärsusest Burj Khalifast ja Dubai Mallist.

Rixos Premium hotel

5* kõik hinnas hotell, mis on mõeldud täiskasvanutele. Hotell asub populaarses Marina piirkonnas ning Dubai Jumeirah Beachil. 35-korruseline luksushotell, kust avaneb panoraamvaade rannale ja maailma suurimale vaaterattale The Dubai Eye. Jalutuskäigu kaugusel on populaarne ostukeskus Dubai Marina Mall. Kes soovivad luksuslikku ostukogemust hotellist lahkumata, on selleks võimalus kohapealsetes butiikides nagu Rodeo Drive, mis on väike koopia Los Angelese kuulsast ostutänavast.
Hotellis Rixos Premium Dubai on 414 stiilset tuba ja sviiti. Tuba on soovitav võtta kõrgematele korrustele ja vaatega merele. Hotell on ümbritsetud pooleliolevate pilvelõhkujatega, mistõttu vaated teisele poole ei pruugi olla väga nauditavad. Õnneks ehitus ei sega hotellielu nautimast. Toad on suured ja avarad, suurte mõnusate istumisaladega. Hommikusöök on rikkalik. Covidi tingimustele vastavalt ei saa ise toitu valida, vaid peab näitama teenindajale, mida soovitakse ning tema tõstab söögi taldrikule. Seetõttu kipuvad portsjonid olema kohati päris suured. Ise valides ilmselt nii palju ei sööks.
Hotellis on populaarne baar-ööklubi Lock, Stock&Barrel, kus aja veetmiseks tuleks laud eelnevalt broneerida, kuna niisama kohale minnes ei pruugi seal õhtuti kohti olla. Lisaks on veel mitmed söögikohad ja baarid.
Rannas olev basseiniala ei ole väga suur, kuid selle eest hästi läbimõeldud liigendusega ja suurte rannatoolidega. Eraldi on oma privaatteeninduse ja väikse basseiniga rannaala. Lisaks oma rand koos rannatoolidega teenindusega ning väikese baarialaga, et ei peaks jookide tellimiseks kaugele jalutama.

Burj Khalifa

Kesklinnas asub maailma kõrgeim pilvelõhkuja Burj Khalifa. Burj Khalifa on saavutanud ülemaailmse maine oma suurejoonelise arhitektuuri ja disaini ning rekordilise kõrguse poolest (830 m). Fakte Burj Khalifa kohta:
– Kõrgeim hoone maailmas
– Kõrgeim eraldiseisev struktuur maailmas
– Suurim lugude arv maailmas
– Kõrgeim hõivatud korrus maailmas
– Maailma kõrgeim välivaateplatvorm
– Maailma pikima teekonnaga lift
– Kõrgeim teeninduslift maailmas

Dubai Mall kaubandus- ja vabaajakeskus

Torni alumistel tasanditel asub kuulus Dubai Mall kaubandus- ja vabaajakeskus, kus asub lisaks luksuslikele poodidele ka hiiglaslik akvaarium. Akvaariumi hiigelsuur sein avaneb kaubanduskeskuse aatriumi. Näha saab haisid ning suuri võimsaid kalu. Loomulikult arvukad restoranid ja meelelahutuskeskused. Peasissepääsu juures asuvad basseinid, kus igal täis- ja pooltunnil saab nautida tantsivate purskkaevude show’d. Purskkaevud tantsivad erinevate araabia rütmide ja tuntud klassikaliste lugude saatel. Tornis on luksulik Armani hotell ning üliluksuslikud residentsid. Torn on tuntud ka selle poolest, et tema erinevatel korrustel on eksponeeritud maailmatasemel disaini ja kunstiteoseid.
Külastajatele on avatud korrused 124 ja 125 At The Top, eraldi sissepääsu tasu eest At he The Top SKY – 148 korrus ja privaatürituste jaoks eraldi tasu eest The Lounge korrused 152, 153 ja 153. Kõikidel korrustel on vaateplatvorm. Tornist avanevad imelised vaated pea tervele Dubaile. Hästi on näha erinevus vana Dubai madalate ja hallide majade ja uue Dubai edevate pilvelõhkujate vahel. Omaette elamus on liftisõit vaateplatvormile – interaktiivne ülevaade liftiseintel tornist teel kosmosesse. Õnneks on hetkel seoses Covidi levikuga vähe rahvast, mistõttu on tornis hetkel meedivalt rahulik, ei pea pildistamiskohtade pärast trügima.

Dubai Mallis asub interaktiivne näitustesaal Infinity Des Lumieres, mis avati alles sellel aastal.
Imeline kogemus, minna maailmakuulsate maalide sisse ning näha nende pisimaidki detaile. Seintele, lagedele ja põrandatele projekteeritakse maailmakuulsate kunstnike tööd. Istudes saalis oled nagu võlumaailmas, kus saab nautida maalide erinevaid tahke, mitmete nurkade alt ja olles ka ise osa nendest. Nautisime Van Gogh´i kuulsaid teoseid, Jaapani 19. sajandi imelisi hõljuvaid maailmapilte ning kosmose maagilist ilu.

 

Dubai Mall on ühendatud sillaga luksusliku 5* hotelli Address Hotel Downtown Dubaiga.
Skandinaavialikes hallides toonides sisustatud luksuslik hotell. Sobib nii perepuhkuseks kui ka ärikohtumisteks. Hotellis on loodud tingimused mõlemale. Imelised vaated Burj Khalifale ning Dubai Mall ees olevatele basseinidele. Hotellil on oma roheline basseinala, mitmed restoranid ja mõnusad istumisalad. Eraldi lounge ala kõrgema kategooria tubades majutujatele. Spa ja ilukeskus. Sobib inimestele, kes soovivad olla Dubai kesklinnas.

Dubai Frame – maailma suurim pildiraam

2018. aastal valminud Dubai Frame asub Dubai südames Zabeeli pargis. See monument aitab olla tunnistajaks selle linna muutumisele viimastel aastakümnetel. See arhitektuuriline maamärk on järjekordne näide Dubai ebatraditsioonilisest planeerimisest ning see esindab ka linna pärandit, pakkudes teavet lühikese aja jooksul saavutatud tohutu kasvu kohta – nimelt asub raami allkorrusel väike muuseum, kus tutvustatakse Dubai ajalugu. Niisama seal jalutades ei pruugi esemed ja pildid mitte mingisugust infot edasi anda, kuna tekstid puuduvad, millega on tegu. Meile saime põneva ülevaate giidilt. Raamis on suurimaks vaatamisväärsuseks klaasist põrand, mis tekitas palju elevust. Vaated linnale on küll kenad, kuid neid ei saa võrrelda Burj Khalifa omadega. Keeruline on teha linnast pilte, kuna seinad on kumerad ning fotodelt vaatab vastu vaid iseenda peegeldus.

Grosvenor House hotell

5* äriklassi hotell Dubai Marinas. Jahisadam ja Marina Mall kaubanduskeskus jääb jalutuskäigu kaugusele, mõne minuti sõidu kaugusel asub Dubai Internet City ja Media City. Hotelli ümbritsevad kanalid, kus on kena jalutada, kanalite ääres on erinevad restoranid ja baarid, kus saab mõnusalt aega veeta. Randa viib eraldi buss, mis sõidab terve päeva jooksul alates varahommikust hilisõhtuni. Hotellis on terassibassein ning kaasaegne jõusaal. Eriti kena on hotelli spaakompleks – idamaises stiilis erinevad sauna ja mullivannide ala, lisaks on võimalik tellida erinevaid massaažipakette ja hoolitsusi. Erinevad restoranid, Itaalia restoran on kohe kanali ääres, kus on eriti mõnus ja kena istuda just õhtusel ajal, kui ümbritsevad kõrghooned on imeliselt valgustatud.

Le Royal Meridien Hotel Beach Resort

Luksuslik 5* äsja renoveeritud hotellikompleks mere ääres. Suure rohelise aia ja basseinidega territoorium. Hotellis on disainelemendina kasutatud palju puitu ja puidutoone. Väga maitsekalt ja eriliselt on sisustatud hotelli vastuvõtuala. Erinevad puiduvormid on kenasti esile toodud, ei olnud klassikalist hotelli vastuvõttu, istumisalad on mõnusalt liigendatud ja sisustatud erineva, kuid omavahel sobiva mööbliga. Hotelli tubade seintel ja ka koridorides on eksponeeritud kaasaegset kunsti. Koridorides on samuti mõnusad istumisalad. Toad on heledad (halli erinevad varjundid) ja väga maitsekalt sisustatud. See hotell sobib kõikidele – nii peredele kui ka ärimeestele.

The Sheraton Grand Hotel

5* äriklassi hotell The World Trade Center lähedal. Lennujaamast 20 min sõidu kaugusel. Läheduses on ka metroopeatus, mis võimaldab head ühendust ka kesklinnaga ja maailmanäitus Expoga. Majutuseks 1-3 toalised luksuslikud toad. Tubades võib esineda väikseid kulumise märke. Katusel väike basseiniala, suur hubane spaa-ala. Jõusaal, erinevad istumisalad ja söögikohad. Sobib pigem ärireisideks, kui ei ole soov olla Dubai kesklinnas merele lähedal.

Dubai Parks ja Resorts

Dubaist u 45 min sõidu kaugusel kõrbes Abu Dhabi piiri lähedal asuv hiigelsuur teemaparkide kompleks. Ümbruses ei ole mitte midagi muud kui kõrb.
Väga populaarne paik just kohalike seas, kuhu tehakse väljasõite mitmeks päevaks. Kompleks koosneb mitmest teemapargist.
Montion Gate – väiksematele lastele ja lapsemeelsetele mõeldud park, kus erinevad multifilmidest tuntud tegelaste teemamajad/pargid nagu nt Smurfid, Shrek, Kung Fu Panda, Lion King, viikingid jne. Erinevad atraktsioonid: karussellid, ameerika mäed, jõesõidud ja muud põnevat. Olemas eraldi ka filmipaviljonid. Väljakutel toimuvad erinevad show’d. Kuna aeg oli piiratud, siis näha jõudsime vaid väikese osa.
Pargi teisesed teemapargid ja osad on Bollywood, Riverland, Legoland waterpark ja Legoland Dubai. Maski kandmine lõbustuspargis on kohustuslik.
Kogu pargi territoorium on suur, mistõttu tullakse sinna mitmeks päevaks. Kohe pargi lähedal asub hotell Lapita.

 

Lapita 4*

Malai stiilis kujundatud hotellikompleks, kus on 500 tuba. Hotellitoad on erinevates majade kompleksides. Hotelli territoorium on kena roheline, kuid arvestades tubade rohkust on basseiniala suhteliselt väike. Ülerahvastatuse tunnet ei tekkinud, kuna inimesed pidid veetma suure osa ajast lõbustusparkides, mitte hotelli territooriumil. Hotelli üldistel aladel oli rahvast palju. Tegu on hetkel veel ainsa hotelliga parkide läheduses. Peagi avatakse ka teine hotell. Hotell on hubane, toad suured ja sobilikud peredele. Paljud toad on omavahel uksega ühendatavad.

Kõrbesafari

Safari algas meie hotelli eest, majutusime Grossvenor House’is. Meie seltskonna jaoks oli broneeritud 3 võimsat Toyota Landcruiserit. Sõit safarikeskusesse kestis u 1 tund. Seal ootas meid ees tüüpiline araabia stiilis tohuvapohu – kõigepalt viidi meid pisikesse keskusesse, kus koos mitmeid poode, nende ees müüjad, kes üritasid iga hinna eest meile midagi maha müüa, küll salle, pearätte ja muid turistidele mõeldud vidinaid. Kuna meie seas polnud kedagi, kes sellise kraami vastu oleks huvi tundnud, kaotasid müüjad ka üsna varsti meie vastu huvi.
Keskuses sai sõita kaameliga, teha ATV-ga kõrbeliival piiratud alal koos giidiga sõite või minna juba veidi ekstreemsema raudpuuris pagiga sõitma. Tulles Dubai säravast puhtusest, üllatas meid kõiki, kui räpane oli ümbrus – plastiksodi vedeles kõikjal, ka kõrbedüünidel.
Autodel lasti rehvid õhust tühjemaks, et liivadüünidel oleks mõnusam sõita. Sõit düünidel kestis u 20 min ja valmistas kerge pettumuse – u 8 autot sõitsid üksteise järel rivis, tihedalt teise auto kannul. Mitmel korral oli tunne, et kohe sõidetakse teisele autole sisse. Pärast väikest sõitu tehti pildistamise peatus. Loodetud uhkete vaadete asemel, mida kahjuks polnud, tegime pilte rohkem oma seltskonnast. Edasi viidi meid kõrbes asuvasse laagrisse, kus toimus juba Türgist ja Egiptusest tuttav show kõhutantsijate, seelikukeerutajate ja tuleneelajatega. Sinna juurde ka õhtusöök. Ilmselt olen näinud eelnevalt sellist show’d kõrgemal tasemel, mistõttu sellest vaimustuda ei osanud. Kuid neile, kes ei ole enne sellist õhtut kogenud, võib soovitada küll. Maski kandmine kogu safari ajal on kohustuslik.

The Green Planet Dubai

Jällegi nagu Dubais kombeks on öelda – maailma suurim siseruumides paiknev vihmamets. Tegelikkuses 4 korrusel paiknev vihmametsa eluolu tutvustav väljapanek. Tunne oli veidi küll selline, et oledki troopilises vihmametsas. Põhiliselt lindudest, ämblikest ja roomajatest (lisaks ka mõned väikeimetajad) koosnev kollektsioon. Lastele on see koht tõesti põnev. Linnud lendavad vabalt ringi, neid saab väga lähedalt uudistada. Kui pildistamiseks väga lähedale minna, võib mõni suurem lind sind ka nokaga lüüa. Ämblikud ja roomajad olid õnneks puurides kinni ja neid võis turvaliselt klaasi tagant vaadata. Töötajad toovad mõned loomad ja roomajad spetsiaalselt välja, et inimesed saaksid neid ka lähemalt vaadata ja veid katsuda. Meil õnnestus maole pai teha. Kuna covid on oma jälje jätnud ka turistide arvukusele, oli seal väga mõnus liikuda. Liikumisteed on seal päris kitsad, ei kujuta ette, kui need teed oleksid inimestega täidetud, palju ümbritsevast ilust jääks nägemata.

La Perle Show – laperle.com

La Perle Show on loodud ja produtseeritud maailmakuulsa Franco Dragone poolt, kelle kuulsamad show’d on etendunud Las Vegases – näiteks Celine Dion A New Day või La Reve. Show koosneb erinevatest eriefektidest ja kaskadööritrikkidest: lae all trikke tegevatest akrobaadidest, vette sukelduvatest hüppajatest, raudpuuris sõitvatest mootoratturitest, erinevatest veega seotud eriefektidest. Sõnadest jääb selle show kirjeldamisest väheseks, seda peab lihtsalt ise nägema.

Reisiloo viimases ehk 3. osas tuleb juttu suurejoonelisest Dubai EXPOst.

Kommentaarid: