Katri Dubai reisilugu – OSA 3 – Dubai EXPO külastus

20.10.2021
Estraveli konverentsi-, incentive ja rühmareiside projektijuht Katri Varbola

airBaltic korraldas septembri lõpus Dubai liini avamise puhul Eesti ja Leedu reisibüroodele 4-päevase Dubai tutvustusreisi. Estravelist osales reisil konverentsi-, incentive ja rühmareiside projektijuht Katri Varbola. Reisiloo kolmandas osas tuleb juttu suurejoonelisest Dubai EXPOst, kuhu ka Estravel aitab huvilistele reisi kokku panna.

Loe ka reisiloo 1. OSA ja 2. OSA.

Meile avanes võimalus näha oma silmaga tühja kõrbe ehitatud võimsat Dubai Expo näituseala hoonetekompleksi. Seoses Expoga on lisandunud või kohe lisandumas Dubaisse uusi turismikeskusi nagu nt Tulevikumuuseum, mis avatakse selle aasta oktoobris/novembris.

Expo tarbeks ehitati ka metroo, mis ühendab Dubaid Expo keskusega (viimane peatus ongi Expo). Arhitektuuriliselt on kogu kompleks väga põnev – paviljonide kujundamisel on lastud fantaasial kõikvõimalikes suundades lennata. Kõige rohkem paistsid selles osas silma Šveits, Saudi Araabia, Venemaa, Singapur jne. Expo keskpunktiks on kuplikujuline Al Wasi Plaza – eesti keeles “Ühenduvus”, suure terasvõrest ja klaasist hiigelsuure kupliga. Kupli all kuvatakse erinevaid valguslahendusi, eriti efektne on see pimedas. Erinevaid valgustuse erilahendusi võib näha pea igal pool.

Hoolimata kõrbest, kuhu Expo on rajatud, on territoorium üllatavalt roheline, tekitatud on huvitav linnaruum, kus liikumine on tehtud väga lihtsaks. Tänavate võrgustik on omavahel loogiliselt ühendatud ning huvi pakkuvate paviljonide leidmine on seetõttu lihtne.

Kohapeal orienteerumiseks on soovitav alla laadida vastav mobiiliäpp, mille abiga leiab huvitava paiga kiiresti üles. Lisaks riikide paviljonidele ja väljapanekutele on mitmed alad, kuis toimuvad erinevad meelelahutusüritused: veeshow – kõrgel seinalt alla purskav kosk, tuleshow, tänavatel toimuvad mitmesugused etendused. Suurt rõhku on pandud ka erinevate toidukultuuride tutvustamisele – selleks on lausa eraldi tänava osa. Lisaks pakuvad ka mitmed riigid oma kodukoha maitseid. Üks sellistest oli ka Eesti.

Eesti 2-korruseline sinine paviljon asub maailmanäituse südames Mobility alal peaväljaku kõrval. Esimesel korrusel on toitu pakkuv kohvik, mille juures serveerib alkoholivabasid kokteile ja kohvi maailmas ainulaadne robot-baarmen Yanu. See robot tekitas palju elevust.

 

Paljud riigid kasutavad oma maa tutvustamiseks erinevaid interaktiivseid lahendusi, vähem on nö “asju”, mida saad lähemalt uurida ja oma käega katsuda. Põnev oli Austraalia interaktiivne lahendus, kus lapsed rääkisid, mis nendele omal maal meeldib ja miks.

EXPO Dubai on oma programmi üles ehitanud kümnele temaatilisele nädalale – näiteks digi- ja haridusnädal, kosmose- ja põllumajandusnädal, tervise-, turisminädal ning veel palju põnevat.

Kahjuks oli meie aeg Expol piiratud ning väga palju jäi nägemata. Olime seal näituse teisel päeval, mitmed paviljonid ei olnud veel lõplikult avatud ning osades toimusid eriüritused, mistõttu nendesse publikut ei lubatud. Ala on suur ning huvipakkuva leidmiseks kulub kindlasti aega. Arvestama peab pikkade järjekordadega, paviljonidesse ei lubata suurt massi inimesi korraga, vaid ainult jao kaupa. Seega peab mõne populaarsema paviljoni juures varuma aega ja kannatust. Expo on ka kohalike hulgas väga populaarne. Mistõttu just õhtusel ajal, kui päevakuumus on veidi leevenud, on näha palju peresid, kes on tulnud spetsiaalset just sinna aega veetma.

Kindlasti tuleb Expole sisenemisel lisaks sissepääsu piletile võtta kaasa vaktsineerimistunnistus või Covid-19 läbipõdemise tõend. Kui vastavaid tõendeid ette näidata ei ole, siis on avatud sissepääsude juures testimise võimalused. Siis peab varuma veidi kannatust, testimine võtab aega kuni 30 min.

Kommentaarid: