Kristi reisilugu: Türgi

27.04.2021
Kristi Kukk, Estraveli tootjasuhete juht

Estraveli kliendid uurivad igapäevaselt, millised võimalused on lastega reisimiseks. Kuidas reisida nii, et kõik oleks võimalikult turvaline ja sujuv? Otsustasime teha reisiloo, kus räägime täpselt lahti, kuidas perereisiks valmistuda. Kuna Estraveli tootjasuhete juht Kristi Kukk on just teismeliste lastega Türki reisile minemas, siis jagame teiega tema märkamisi ning eelnevalt reisiks tehtud ettevalmistusi.

REISILUGU – OSA 1
REISILUGU – OSA 2
REISILUGU – OSA 3
REISILUGU – OSA 4

KRISTI REISILUGU – OSA 1 

Kristi: “Broneerisin reisi juba oktoobris. Reageerisin selle peale, et tuttav küsis pakkumist ja pakkumise tegemise käigus hakkas suu vett jooksma. Kuna pakkumise üks argument oli, et sissemaks on ainult 20 € inimese kohta, siis mõtlesin, et broneerin endale ka reisi. Ilmselt on asjakohane märkida, et oma pika reisija staaži jooksul olen pakettreisiga reisinud võib-olla 3 korda aga praeguses maailmas tundub pakettreis väga mõistlik valik – otselend (ca 4 h Türki), pagas 20 kg, transfeerid hotelli ja kõik hinnas hotell koos mitmekülgse meelelahutusega.

Oktoobris tundus, et aprill on nii kaugel ja no selleks ajaks on elu jälle normaalne…(kalkun ka mõtles, enne kui supi sisse sattus)… Kui reisi aeg lähenes, selgus, et minu valitud hotell pole meie reisi ajal veel avatud. Tuli valida ülejäänud võimalike vahel. Kuna mul on juba suured lapsed, siis minu jaoks on oluline, et igaühel on oma voodi, võimalusel mitu magamistuba ning duširuume. See tingimus kitsendab valikut. Sõelale jäi praegune hotell, Akka Antedon, mis asub Kemeri lähedal, Beldibis. Toatüübiks Family Dublex. Kolleegid kiitsid valikut ja ka reisikorraldaja esindaja soovitas. Ootused on suured – 5 tärni ja kõik hinnas, suur ja roheline pargiala, otse rannas jne.

Reisimine on tore, eriti kuna nüüd on olnud pikk paus sees, siis ärevus eriti suur. Kõik asjaajamine testidega, deklaratsioonidega ja muu säärane on harjumuspärasest erinev aga mitte midagi võimatut.”

 

Järgmises reisiloo postituses vaatame üle kõik ettevalmistused, mis Türki reisimisel tuleb teha.

Kui ka sina tahad reisile, siis vaata pakettreiside pakkumisi siit.

Lennupiletid osta Estraveli lennupiletite e-poest.

Oleme kokku kogunud mõned lastesõbralikud hotellid, mida Estraveli reisikonsultandid soovitavad (hinnad seisuga 21.04.2021):

👍 Lonicera World 4*+, kõik hinnas al 439 €
👍 Long Beach Resort & SPA 5*, kõik hinnas al 529 €
👍 Botanik Platinum 5*, kõik hinnas al 645 €
👍 Akka Antedon 5*, kõik hinnas al 665 €
👍 Ela Quality Resort Belek 5*, kõik hinnas al 769 €
👍 Gural Premier Belek 5*, kõik hinnas al 849 €

 

KRISTI REISILUGU – OSA 2

Tänases postituses toome välja, millised ettevalmistused peavad enne Türgi reisile minekut tehtud saama.

  • Üheks oluliseks nõudeks on negatiivse tulemusega PCR-testi sertifikaat. Testile tuleks aegsasti aeg broneerida ja teha seda vastavalt sihtriigi nõuetele.
  • Türgi puhul peavad reisijad alates 6. eluaastast reisile kaasa võtma ingliskeelse negatiivse tulemusega PCR-testi sertifikaadi. Test peab olema tehtud mitte varem kui 72 h enne lennu väljumist Tallinnast. Reisijad, kes on vaktsineeritud COVID-19 vastu peavad samuti omama negatiivset PCR koroonatesti. Testi vastus tuleb võtta reisile kaasa ingliskeelse tõendina (värviliselt prinditud sertifikaadina, millel pitsat ja allkiri) või printida see mobiilirakendusest testi.me värviliselt, koos testija allkirja ja pitsatiga. Vastasel juhul reisijat Tallinnast lennuki pardale ei lubata.
  • Immuniseerimispassi ja antikehade testi Türgi veel ei aktsepteeri. Reisile ei lubata reisijaid, kes on viimase kuue kuu jooksul COVID-19 viiruse läbi põdenud ja kelle PCR-testi tulemus on endiselt positiivne.
  • Reisidokumendiks peab olema pass ning kehtima vähemalt 6 kuud peale reisi lõppu! Oluline on, et testi tegemisel (ja tervisedeklaratsiooni täitmisel) tuleb kasutada sama dokumendi andmeid, mida kasutatakse edaspidi reisimiseks. Testi osas saab Estraveli reisikonsultant nõu anda, sest Estravelil on olemas Confidoga leping, mis võimaldab meie juurest pakettreisi ostnud klientidele broneerida ka aja testile.
    Vaata rohkem infot Confido koostöö kohta.
  • Kõik reisijad vanuses üle 2 a peavad Türki sisenemiseks täitma 72 h enne lennu väljumist Tallinnast elektroonilise dokumendi: register.health.gov.tr.
    Kui vorm on korrektselt täidetud ja saadetud, saate kinnituseks HES-koodi, mis tuleb esitada paberkandjal või mobiilis enne lennuki pardale minekut.
  • Reisikindlustus tuleks kindlasti teha selline, mis pakub ka COVID-19 kaitset. Estravel müüb Salva Kindlustust. Salval on esmakordne COVID-19 haigestumine enne reisi algust kindlustusjuhtum ja katab reisi ärajäämisega seotud kulud. Tervisekindlustuse alusel hüvitatakse COVID-19 haigestumise tõttu välismaal tekkinud ravikulud.
  • NB! Lastega reisijatel tasub ka teada, et kui lapsed on vanemast erineva perekonnanimega, siis on vaja kaasa võtta teise lapsevanema tõend, et lubab reisida.

Järgmises postituses toome teieni juba Kristi muljed kohapealt.

 

 

KRISTI REISILUGU – OSA 3

Seekordses postituses toome teieni Kristi muljed lendudest ja lennujaamadest ning uurime, kuidas kohapeal elu on.

Kuidas lennureis möödus?

Kristi: “Tallinna lennujaamas sujus kõik väga hästi, sest lende väljub praegu lennujaamast suhteliselt vähe. Kui aga samal ajal väljub lennujaamast kaks sama lennufirma lendu 20 min vahega, siis peab hoolega jälgima, milline on õige check-in´i saba. COVID-testi sertifikaati kontrolliti Tallinna lennujaamas väga hoolikalt check-in-i töötaja poolt. Kontrolliti ka HES koodi olemaslolu. Turvakontrollis kehtivad samad reegleid st elektroonika ja vedelikud eraldi. Maske ära võtma ei pea.

Muide, Estraveli Kuldkaardi ja Platinum Club kaardi ettenäitamisel kehtib Tallinna lennujaama transiittsoonis asuvates KOHVer kohvikutes eripakkumine: “ostes 2 kuuma jooki saad soodsama tasuta”. Kohver on kohe esimene kohvik pärast tax-free´d.

Türki minnes on hea meeles pidada, et lahkudes peab läbima passikontrolli. Hoia oma alaealised lapsed enda lähedal ja reisidokumendid ja paberid käepärast.
Lennule paluti reisijad gruppidena – alustati lennu tagumisest osast, et ei tekiks trügimist. Meie reisipäeval lendas Tallinnast Türki lausa kolm lennukit ja meie lend oli täis. Lennule minnes kraaditi temperatuuri. Maskikandmine lennul on reegel. Pardatoitlustus on menüü-põhine ja tasuline. Näiteks kohv 3 €, Fanta 3 €, nuudlikiirsupp 4 €, punane vein 5 €.

Antalya lennujaamas sujus kõik suurepäraselt. Samal ajal saabus ainult meie tšarter, nii et rahvast oli vähe ja ruumi jagus. Tšarterreiside puhul on grupitransfeer hinnas. Lennujaamas ootab sind reisikorraldaja reisisaatja, kes juhatab õigesse bussi. Kemer asub Antalyale suhteliselt lähedal. Sõidu pikkus sõltub palju liiklusest. Hotelli saabudes jätad pagasi desinfitseerimisse ja siis tuuakse pagas tuppa. Türgis on kombeks jätta väike jootraha transfeeri bussijuhile, pagasipoistele, toateenindusele, kelneritele ja neile, kes sinu arvates on selle ära teeninud, spetsiaalsed tipiboxid nähtaval.”

Millised on esimesed muljed kohapealt ja hotellist AKKA Antedon?

Kristi: “Hotelli saabusime maskides, samuti on hotellitöötajad maskides. Külastajatelt hotelli territooriumil maske ei nõuta, aga väljaspool hotelli kontrollitakse pidevalt maskide korrektset kandmist.  Hotelli info on kolinud äppi, mis tuleb alla laadida. Sealt leiad lisaks infole ka võimaluse broneerida endale söögiaega. Pearestoranis on vajalik lõunasöögiks ja õhtusöögiks  eelbroneering. Hotellis on ka a la carte restoranid, kus õhtustamiseks on vajalik broneering concierge´i juures ja see on lisatasu eest.

Kohapeal olles võin juba kindlalt öelda, et hotellivalik osutus heaks. Hotellis on palju ruumi, suur pargiala ja suured basseinid, lisaks palju erinevaid meelelahutuse võimalusi ja tasuta wifi.
Rahvast on praegu vähe, eks hooaeg pole veel alanud ja muud põhjused. Ilm on mõnus, õhtul 21 ajal lühikese varrukatega õues jalutada on täiesti ok. Päeval on sooja pisut üle 25°C.
Merevesi on veel jahedavõitu, basseinid samuti aga karge vee nautlejale mõnus ja pärast päikese käes küpsemist jahutust pakkuv.
Tänu sellele, et rahvast on hotellis vähe, on personali tähelepanu garanteeritud. Eriti tundub hotelli meelelahutuses töötajatele iga uus nägu puhas rõõm olema, tõstad jala aeda ja ei märkagi kui oled end lubanud noolemängule, zumbale või õhtusele tantsulkale. Hotelli hamam on avatud.

Restorani minnes mõõdetakse temperatuuri. Toitlustus on kõik teenindusega, näitad läbi klaasi, mida soovid ja tõstetakse. Meie arvame, et see on isegi mõnusam, kui vanadel aegadel, palju hügieenilisem ja raiskamist loodetavasti vähem. Toiduvalik väidetavalt väiksem kui kõrghooajal aga siiski piisav, minu jaoks hoomamatult suur, julgen hinnata, et proovida suudan õhtusöögil võibolla 1/100 valikutest.

Meie oleme rõõmsad ja tunneme puhkusest mõnu. Esimene päev on möödunud mõnusalt, enam-vähem adume, kus mis asub, hakkame sisse elama. Järgmistel päevadel saame võtta puhkusest, mis võtta annab aga vastutustundlikult!”

 

Järgmises osas veelgi muljeid kohapealt.

 

KRISTI REISILUGU – OSA 4

Tänaseks on Kristi koos perega õnnelikult kodus tagasi. Millised on muljed ja kuidas läks tagasilend?

Kristi: “Oleme tagasi kodus ja sukeldume argipäeva. Kuna meie lend Antalyast väljus varahommikul, siis lennujaama poole teele asusime öösel. Reisikorraldaja infotunnil sihtkohas öeldakse, mis kell transfeer reisijad hotellist peale korjab, selleks ajaks peab siis kohvritega valmis olema ja check-out tehtud. Kui see on öösel, siis osad hotellid pakivad kaasa toidupaki, osadel on restoran öösel kergeks ampsuks avatud. Arvestama peab, et see amps võib osutuda väga tagasihoidlikuks. Antalya lennujaamas olid kell 6 hommikul poed ja söögikohad avatud, seega jäime ellu. Need, kes pakitud toidukotiga Tallinnani välja jõudsid, said tollis uutest reeglitest targemaks, õunu ei pidavat tohtima tuua. Tark oleks siis see üle vaadata, mida tohib ja mida mitte, et mitte kehva olukorda sattuda. Vaata lisainfot Maksu- ja Tolliameti lehelt.

Transfeerid ja lennujaamad

Transfeer hotellidest lannujaama oli öösel. Teel olid kontrollpunktid, kus pandi bussis tuled põlema ning kontrolliti bussis olijate maske. Kontrollpunktid olid varustatud ka sõjalise tehnikaga. Liiklus oli öösel olematu, vaid mõned kaubaautod. Päevasel ajal paistis kõik tavapärane, sai ka ummikus istuda.

Lennujaamas võib jälle juhtuda, et suhteliselt samal ajal väljub kaks sarnase lennunumbriga lendu Tallinna poole. Tasub tähele panna, millised check-in lauad sinu reisikorraldaja lendu teenindavad. Check-in´is võidakse küsida Eestisse sissesõidu deklaratsiooni. See on siis elektrooniliselt enne täidetud. Sisse saab logida kas ID-kaardi, Mobiil-ID, Smart-ID või lihtsalt e-mailiga. Endale ja alla 18-aastastele lastele saab teha ühe deklaratsiooni. Kinnitus tehtud deklaratsiooni kohta tuleb meilile, tasub kontrollida ka junk postkasti. Seda kinnituskirja peaks küsimise korral näitama. Tallinnas seda keegi eraldi ei küsinud, ilmselt on elektrooniliselt täidetud ankeet elektrooniliselt kohale jõudnud.

Oluline on kinni pidada ka lubatud pagasimäärast. Ette teatamata lisakohver võib oodatust kulukamaks osutuda. Kui kedagi tabab ostlemishullus, mis on üsna tõenäoline, arvestades nahast ja tekstiilist toodete valikut, tasub uurida reisikorraldaja või lendu teostava lennufirma lehelt lisapagasi võimalusi ning see siis interneti teel tellida, kohapeal check-in’is on hinnad teised.
Tallinnasse saabudes on esimesena piirivalve kontrollpunkt, kus kontrollitakse dokumente ja tervisedeklaratsiooni. Kuna see on nüüd elektrooniline, siis paberitega vehkima ei pea. Järgmine koht, kus esineb kogunemisi, on pagasilint, mõõdukas distants on asjakohane.

Testimine

Eesti kodanikud saavad Eestisse saabudes teha lennujaamas PCR testi. Kas test maksab või on tasuta, saab teada Välisministeeriumi lehelt. Türgist tulijatele oli test tasuta ja minu hinnangul valdav enamus meie lennuga saabujatest seda ka kasutas. Siit märkamine, et testimispunkti töötajad teevad endast parima aga kui korraga saabub 200 inimest ja igale testile kulub 2–5 minutit, siis tahes tahtmata tekib järjekord ja viivitus. Järjekord on järjekorranumbrite alusel. Me olime viimases lennuki reas, pagasi saime viimastena, esimest korda külastasin ka Eestisse saabudes tollipunkti ja PCR testimiseks sain järjekorranumbri 250 siis, kui järjekorramasin näitas 55-ndat numbrit. Protsess kestis meil kokku umbes 2 tundi. Selline järjekord tekib ilmselt rohkem tšarterlendude puhul ja sellega peaks arvestama. Mina arvan, et ma olen nõus ootama, sest ma eelistan, et reisilt tulijad end testivad ja selle kaudu nakatumise või mittenakatumise statistika ka vett peaks. Tasuta testi võimalus on suur asi. Selle, kus ja kuidas testimine lennujaama ruumides üles ehitatud on, võiks teadjamad uuesti läbi mõelda. Vahemärkuseks, et minu lähikondsed reisikaaslased said esimesel testil kõik negatiivse tulemuse. Küsimusi tekkis seoses selle teise tasuta testiga, et kas peab ise aja broneerima või helistatakse ja pakutakse aega. Selle kohta leiab rohkem ja täpsemat infot koroonatestimine.ee ja selle info järgi me nüüd ootame, millal meile helistatakse.

Muljeid hotellist Akka Antedon

Tagasi vaadates olen ma rahul, et oktoobris reisiplaan tehtud sai ja et meie reis teostus. Ilm oli suurepärane, sai päikest ja ujuda. Korralduslikult sujus kõik, alatest reisieelsetest testidest, otselendude ja transfeerideni välja. Kuna turiste on vähe ja hotellid tühjad, siis sai igal pool soovituslikku distantsi hoida. Meelelahutuse valik oli piiratud, puudusid tavapärased show’d. Samas oli võimalik osaleda näiteks pilateses, joogas, zumbas, mängida tennist ja ujuda. Meie hotellis, Akka Antedonis, oli õhtuti kas DJ või elav muusika ja see lõppes igal õhtul kell 21.00. Me püsisime enamasti hotelli piires, seepärast oli hea, et hotellil oli suur aed, oma rand ja suur basseiniala. Hotellist väljas liikusime vaid Beldibi piires ja jala. Näha on, et kõik selle piirkonna hotellid pole veel avatud, olgu see siis tingitud klientide vähesusest või sellest, et hooaeg avatakse enamasti mais. Turistid võivad tänaval käia, kus peab maski kandma. Hotelli territooriumil on maski kandmine vastavalt hotelli reeglitele. Meie reisi sisse jäi türklaste suur püha, 23.04 (Rahvusliku suveräänsuse ja laste päev), siis oli tõesti vaikus, poed olid suletud, ekskursioone sel päeval ei toimunud. Reis jäi ka Ramadani ajale, kui poleks teadnud, siis ei oleks midagi aru saanud. Ekskursioonid toimusid, kui oli piisav arv soovijaid.

Veel märgin ära, et meie hotell oli kõik hinnas (UAI) ning ilmselt on igal hotellil oma valik, mis siis hinna sisse kuulub või mitte, aga meie jäime rahule. Näiteks päev läbi oli saadaval jäätis ja värskendavad joogid ning hotellis oli tasemel kohvik “Cafe Preto”, mille püsikundedeks kohvijookidest lugupidajad kindlasti saavad. Erirestoranid olid küll lisatasu eest ning need avati ainult miinimum arvu soovijate puhul. Õhtusöök erirestoranis maksis 5 €/in (ka laps). Proovisime ära Safran à la Carte, mis oli türgi köögiga.

Kokkuvõte reisist

Küll aga on näha, et turismist sõltuvate inimeste olukord pole kiita. Ma ei ole kursis Türgi enda toetustega selles sektoris aga nad ootavad pikisilmi, et inimesed tuleks ja nad teevad kõik, et turistid end turvaliselt ja hästi tunneks. Kui alguses tundusid Türgi enda piirangud liikumise ja kaubanduse suhtes hirmuäratavad, siis peab ütlema, et turiste see väga ei mõjuta. Lihtsalt pead teadma, et ostad omad reisisuveniirid siis, kui pood lahti on, mitte siis, kui mõte pähe tuleb. Reisile minek on igaühe enda otsustada aga käitudes ise reisil vastutustundlikult ja arvestades teiste inimeste, reeglite ning piirangutega, saab ikka hea puhkusereisi kui oma meeled avad.”

Aitäh Kristile oma reisimuljeid ja pilte jagamast!

#reisivastutustundlikult

Vaata reisipakkumisi Estraveli pakettreiside otsingust.

 

 

Kommentaarid: