Mida Thessalonikis ette võtta? Loe Marge reisimuljeid

25.08.2022
Estraveli online teeninduse e-äri spetsialist Marge Alber

Estraveli online teeninduse e-äri spetsialist Marge Alber käis airBalticu korraldatud õppereisil Kreeka suuruselt teises linnas Thessalonikis. Loe külastatud piirkondade, hotellide ja ekskursioonide kohta ning vaata reisipilte.

Reis Thessalonikisse toimus airBalticu liinilendudega, mille puhul oli vajalik ümberistumine Riias. Koos ümberistumisega võtsid lennud aega ca 5 tundi.

Reisi ajal külastasime erinevaid piirkondi ja linnu. Thessaloniki linna, Halkidiki piirkonda (Kassandra poolsaart), Vergina linna ja Kalambaka linna. Külastasin Kreeka maismaa osa esimest korda. Varasemalt olen käinud mõnel Kreeka saarel ja olen alati tagasi tulnud väga positiivsete emotsioonide ja mõnusa energiaga. Ka seekord ei pidanud pettuma ja jäin reisiga äärmiselt rahule.

Thessaloniki

Thessaloniki on sihtkoht, mille peale väga paljud esmaselt ei tule. Ikka valitakse puhkuse sihtkohaks kas Kreeka saared või Ateena. Thessaloniki on Kreeka suuruselt teine linn, mida peetakse Kreeka kultuuripealinnaks, kuna seal leidub väga palju kirikuid, muuseume ja ajaloolisi ehitisi. Thessaloniki on ka üks olulisemaid Kreeka majandus- ,tööstus- ,äri- ja poliitilisi keskuseid. Linn ise jätab esmapilgul suure tööstuslinna mulje, kuna linna äärde jääb suur kaubasadam ja on üheks olulisemaks transpordi sõlmeks. Vaatamata sellele leidub linnas ka väga palju ilusaid kohti, mida külastada. Linn asub ilusa Therme lahe ääres, kus kulgeb imeilus pikk promenaad. Neile, kes on huvitatud Kreeka ajaloost ja kultuurist, on see koht, mida kindlasti tasuks külastada. Linnas leidub palju huvitavaid baare ja restorane. Minule jättis Thessaloniki linn väga noorusliku ja elava mulje, kus leidub palju tegevusi igale maitsele.

Kassandra (Halkidikis)

Neile, kes otsivad rannapuhkust, on hea võimalus Thessalonikist edasi liikuda Halkidiki poolsaarele. See piirkond on ideaalne rannapuhkuse veetmiseks. Peamiselt kuurordid, ilusad liivarannad ja kristallselge vesi. Kuna Thessalonikis puuduvad rannad, käivad paljud kohalikud samuti Halkidiks puhkamas.

Vergina linn

Armas väike linn, kus asub Aigai kuninglike haudade muuseum. Tegemist on arheoloogiamuuseumiga, mis keskendub peamiselt Aigai iidse Makedoonia Kuningriigi ehitatud kuninglikele haudadele. Kõige kuulsam ja tähtsam eksponaat on Philip II haud, mis on üks ilusamaid ja leiti väga heas olukorras koos paljude esemetega: raudrüü, kilp, tammelehtedest ja tammetõrudest kuldne pärg. Tegemist on tõelise aardega ja paljud arheoloogid peavad seda suurimaks leiuks pärast Tutanhamonit.

Vergina linnast jääb üsna lähedale umbes 13 km kaugusele väike külake Veria. Seal asub kohalik tavern Ekeimeros. Soovitan kindlasti külastada. Tegemist on üliarmsa koduse restoraniga, kus saab nautida imemaitsvat Kreeka kööki aias puude all istudes. Restoran kuulub ühele perele, kes võtab vastu kõiki kliente ülima külalislahkusega.

Kalambaka linn

Väga ilus mägine linnake, mis asub Meteora kloostrite lähedal ja Thessalonikist umbes 230 km kaugusel. Thessalonikist väljuvad rongid Kalambakasse, seega kui on soov külastada Meteora kloostreid, siis on hea võimalus veeta 1 päev Kalambaka linnas. Minu jaoks oli kõige meeldejäävam osa reisist oli kindlasti Meteora kloostrite külastamine. Tegemist on äärmiselt maagilise kohaga ja vaated Meteorast on võrratud. Kindlasti soovitan minna ja näha oma silmaga UNESCO Maailmapärandi nimistusse kuuluvat Meteorat.

Ekskursioonidest

Thessaloniki linnaekskursioon – Linnaekskursiooni käigus nägime peamisi ja tähtsamaid linna sümboleid. Näiteks Valge torn, mille türklased ehitasid lahe kaldale, mis oli osa võimsast linnamüürist. Praegusel ajal on torni sees muuseum. Torni tipust avaneb väga ilus vaade Thessaloniki linnale ja Therme lahele. Tornist veidike eemale jääb Aleksander Suure monument, kes oli Makedoonia kuulsaim valitseja. Lahe äärde jäävad veel kuulsad Zongolopoulose vihmavarjud. Ekskursioon kulges edasi bussiga. Sõitsime ülesse linnamüürile, kust avanes imeilus vaade kogu linnale. Veel nägime ajaloolist Galeriuse triumfikaart. Kaar ehitati tähistamaks Galeriuse võitu pärslaste üle. Külastasime väga tähtsat Püha Dimitri kirikut. Püha Dimitri on Thessaloniki linna kaitsepühak ja kirikus asub kirst koos tema säilmetega. Väga ilus ja hästi säilinud kirik.


Aigai kuninglike haudade muuseum
– Tegemist on arheoloogiamuuseumiga, mis keskendub peamiselt Aigai iidse Makedoonia Kuningriigi ehitatud kuninglikele haudadele. Vergina kuninglik hauamuuseum on ehitatud Tumuluse (mäe) sisse, kus hauakambrid algselt leiti. Kõige kuulsam ja tähtsam eksponaat on Philip II hauakambri uks. Philip II hauakamber leiti väga heas olukorras koos paljude esemetega: raudrüü, kilp, tammelehtedest ja tammetõrudest kuldne pärg. Tegemist on tõelise aardega ja paljud arheoloogid peavad seda suurimaks leiuks pärast Tutanhamonit. Hauakambri sisse paraku ei ole võimalik saada, kuid võimalik on muuseumis näha hiigelsuurt Philip II hauakambri ust. Lisaks kuningas Philip II hauale saab muuseumis näha veel kolme hauakambrit.
Välja on pandud kaunid hauakambritest leitud aarded. Aigai kuulub UNESCO Maailmapärandi nimistusse.


Meteora
(kreeka keeles tähendab „õhus hõljumist“) – Hiiglaslikud kaljud, mille tipus asuvad Meteora kloostrid, mis on pärit 14. sajandist. Tegemist on äärmiselt ilusa ja muinasjutulise kohaga, kust avanevad lummavad vaated. Tegutsevaid kloostreid on kokku 6 (2 nunnakloostrit ja 4 mungakloostrit). Meie külastasime Roussanou ja Püha Stefanuse kloostrit. Kloostrid näevad välja väga korralikud ja puhtad, ilusate lilleaedadega. Kloostrit külastades on vajalik kanda pikka seelikut või siis hõlmikseelikut, mida saab laenutada kloostrisse sisenemisel. Kloostris müüdi erinevaid suveniire, mida nunnad on kõik ise valmistanud ja teinud. Näiteks väga palju huvitavaid moose, marmelaade ja mett. Soovitan kindlasti külastada seda müstilist paika.

 

Dioni arheoloogiapark – Dion on praegu Kreeka mandriosas asuv suur arheoloogiline park, mida kaevatakse tänapäevani. Olümpose mäe jalamile ehitatud Dion oli Makedoonia kuningriigi religioosne keskus ja püha linn (Zeusi linn). Sinna minnes on võimalik jalutada mööda iidse linna tänavaid. Paljud Dionist välja kaevatud hooned, munakivisillutised, mosaiikpõrandad ja sambad on säilinud üle 2500 aasta. Äärmiselt huvitav ajalooline paik, millel on väga oluline osa Kreeka kultuurist.


Thessaloniki Therme lahe kruiis
– Väikene 30minutiline lahe kruiis. Nägime õhtust Thessaloniki linna. Selle väikese kruiisi ajal oli võimalik saada 1 tasuta jook.

Külastatud hotellidest

Onoma Hotel 5* –  Uus ja moodne hotell Thessalonikis, kus leiduvad väga põnevad nutikad lahendused. Toad väga mugavad ja ilusad. Igas toas on tahvelarvuti, mille kaudu saad reguleerida toa konditsioneeri, valgustust, avada kardinad ja rulood, tellida toateenindust. Mõned toad on rõduga ja osad toad on teematoad. Teematubade valikuid on mitmeid, näiteks on arvutimängurile, fotograafiahuvilisele, tänavakorvpallurile, veinigurmaanile, magusasõbrale, jne. Hommikusöök oli väga maitsev ja värske. Hotellis on mitu erinevat konverentsisaali. Loodud on pigem sellised koosolekute läbiviimiseks saalid, kus kõik tunneksid ennast mugavalt ja vabalt. Näiteks on olemas mõnes ruumis pallimeri, diivanid, kiigud, ligipääs korvapalli väljakule, mis on hotelli rõdule spetsiaalselt tehtud, erinevad mängud (nt lauajalgpall). Hotelli viimasel korrusel on väliterrass, kus on katusebaar ja välibassein. Mõnus koht, kus kokteili juua ja linnavaadet nautida. Väga mõnus ja äge hotell, mis asukohalt ei jää kesklinnast üldse kaugele. Super teenindus oli samuti. Kindlasti soovitan!

 

Porto Palace Hotel 5* – Hotell asub Thessaloniki tööstus- ja sadamapiirkonnas. Kesklinnast jääb umbes 2,5 km kaugusele. Hotell on suunatud ärireisijatele, kuna on olemas suured konverentsiruumid. Enamus toad on renoveeritud. Nägime erinevaid toatüüpe. Nägid korralikud ja ilusad välja. Presidendi sviit on ainuke tuba rõduga, kust avaneb vaade Cargo laevade sadamale, seetõttu suured merekontenerid jäid ilusale merevaatele ette. Enamus tubades avaneb sama vaade, kas sadamale või suurtele kortermajadele. Hotellil on väga suur saal, kus peetakse messe ja konverentse. Lisaks sellele on mitmeid erineva stiili ja suurusega saale. Hotelli katusel on päikeseterrass, kus on välibassein ja suur katusebaar. Sealt avaneb panoraamvaade linnale. Sobiv hotell ärireisijatele.

Grand Hotel Palace 5* – Hotell asub Thessaloniki kesklinnast u 4 km kaugusel. Tegemist on veidike luksuslikuma, puhta ja korraliku 5* hotelliga. Enamus tubadest on renoveeritud, sel aastal renoveeritakse veel viimased renoveerimata toad. Renoveeritud toad Skandinaavia stiilis, väga ilusa sisustusega. Olemas mitu erinevas suuruses saali, kus on võimalik pulmapidusid korraldada või konverentsiks. Olemas väikene spaa. Hotelli pakub tasuta transporti kesklinna. Soovitan neile, kellel ei ole oluline kesklinna lähedus.

 

Mirragio Thermal Spa Resort 5* – Hotell asub Halkidikis, Kassandra poolsaarel. Tegemist on äärmiselt luksusliku ja kauni hotelliga, kus avanevad imeilusad vaated Egeuse merele. Toad olid väga ilusad ja heledates toonides. Club toad on äärmiselt luksuslikud ja eraldi privaatbasseiniga ja mõne toa rõdult otse pääse treppidest alla mere äärde. Hotellil on üsna suur spaa-ala, kus on olemas sisebassein, välibassein, masseerivate veealuste jugadega basseinid ja 3 termaalveega basseini. Lisaks välibasseinide ala lastele ja ka täiskasvanutele. Kuna hotell asub väga rahulikus piirkonnas ja eemal keskusest, siis on kogu vajalik hotellis olemas. Mitu erinevat restorani ja väikesed poekesed. Näiteks on olemas eraldi veinibaar, kus sommeljee korraldab toidu- ja veinidegustatsioone. Hotell sobib kõigile. Tegevusi nii lastele kui ka täiskasvanutele rahulikuks lõõgastavaks puhkuseks. Kindlasti soovitan seda imeilusat hotelli!

 

Grecotel Margo Bay & Club Turquoise – Hotell asub Halkidikis, Kassandra poolsaarel. Ümbruses mõned poed, söögikohad ja hotellid. Üldiselt rahulik piirkond. Väga armsad ja ilusad toad. Tegemist on väiksema hotelliga, millel on imeilus roheline territoorium ja oma ilus liivarand. Sõime väga rikkaliku lõuna hotellis ja võin öelda, et toidud on imemaistvad. Kõik saiad ja kuklid küpsetavad kohapeal. Hotell jättis väga sooja ja külalislahke tunde. Sobib kõigile. Väga soovitan!

 

Mediterranean Village Resort 5* – Hotell asub Thessalonikist 68 km kaugusel, Paralia Katerinis. Antud turismipiirkond on väga vaikne, peamiselt hotellid. Hotellist paistavad vaated Olümpose mäele. Piirkonna lähedale jääb Dioni arheoloogiapark. Hotelli territoorium on üsna suur, mitu erinevate hoonet. Enamus toad on merevaatega. Palju erinevaid toatüüpe. Mõned toad koos privaatbasseiniga või siis jagatud kahe toa peale bassein. Eraldi peretoad, kust saab terrassilt otse basseini äärde. Hotelli juurde kuulub väga pikk liivarand. Sõime lõunat ja toidud olid väga maitsvad ning rikkalikud. Hotellil olemas väikene spaa ja välibasseinid. Kindlasti soovitan antud hotelli lõõgastuvaks rannapuhkuseks. Sobib nii peredele kui ka paarikesetele.

 

Kokkuvõttes mulle väga meeldis avastada Põhja-Kreeka piirkonda. Äärmiselt mitmekülgne ja huvitav piirkond.

Tahaksid ka Kreekasse reisida? Osta lennupiletid Estraveli lennupiletite e-poest.

 

Kommentaarid: