Milline hotell Kreetal valida? Estraveli töötajad soovitavad

01.08.2023
Estraveli töötajad Krista Punane, Marge Alber ja Külliki Malken

Estraveli töötajad Krista Punane, Marge Alber ja Külliki Malken tutvusid Novatoursi korraldatud õppereisi raames Kreeta saarega. Loe reisimuljeid ja hotellisoovitusi.

Kreeta on Kreeka kõige suurem saar (umbes 3 Saaremaad) ning selleks, et saada tervest saarest hea ülevaade, tuleb seal käia mitmeid kordi. Meie olime Estravelist seekordsel Kreeta õppereisil kolmekesi Külliki kolmandat korda, Marge teist korda ja Krista esimest korda. Isegi peale mitmendat korda võiks veel minna, sest vaatamata kohti leidub küll ja veel.

 

Kreeta on ka üks rohelisemaid saari, kus kõikjal laiuvad oliivisalud. Oliivõli ja selle baasil tehtud tooted on siin üks põhilisemaid müügiartikleid. Saare suurim linn on Heraklion (Iraklion), mis on Kreeta administratiivne pealinn ja kuhu maandus ka meie lennuk. Ühed Kreeta ilusamad linnad jäävad aga saare lääneosasse, milleks on Chania (Hania) ja Rethymno, mis on mõlemad oma arhitektuurilt suuresti mõjutatud Veneetsia ja Türgi võimu all viibitud aegadest. Saare lääneosas on ka rohkem liivarandu, Hersonissose pool pigem kivised/liiva-kiviklibused, seega hotelli valides oluline teada (eriti väikeste lastega pered, kes soovivad rannas sulistada).

Väga võluv linn saare idaosas on Agios Nikolaos, kust avanevad vaated nii järvele kui merele. Tee sinna Hersonissosest on ka väga kaunis, läbi mägede.

 

Lennud Kreetale toimusid Smartlynx`iga. Kurta ei saa, sest lennud saabusid õigeaegselt (tagasilend maandus Tallinnas isegi paarkümmend minutit varem). Ette tellitud toit oli maitsev ja kõik toimis.
Heraklioni lennujaamas on väga mugav kioskite süsteem, kohe lennujaamast väljudes on ees terve rivi, otsid sealt oma reisikorraldaja n-ö kioski ja samast juhatataksegi sind juba õigesse bussi.

Infrastruktuur on saarel hästi arenenud. Suuremate kuurortide vahel liiguvad kaugliinide bussid ja kuurortide siseselt samuti bussid, millega saab sõita väiksematesse küladesse. Meie külastasime nädala jooksul järgmisi kuurordeid: Rethymno, Hersonissos, Analipsis, Anissaras, Gouves, Malia, Stalida, Agios Nikolaos ja Elounda.
Kuurortide kaugused pealinnast Heraklionist: Hersonissos u 26 km kaugusel, Rethymno u 80 km kaugusel, Analipsis u 18 km kaugusel, Anissaras u 25 km, Gouves u 17 km, Malia 32 km kaugusel, Stalida u 28 km kaugusel, Agios Nikolaos u 70 km ja Elounda u 75 km.

 

Ekskursioon Rethymno-Argyroupolis-Kournas

Programmis oli meil üks ekskursiooni päev, mille jooksul külastasime Rethymnoni piirkonda. Rethymno pärineb Minose tsivilisatsiooni ajast ning on üks kaunemaid linnu Kreeta saarel. Linna arhitektuuri on mõjutanud nii veneetslased (kivist majad) kui osmanid/otomanid (puidust majad). Kunagi oli linn nii võimas, et vermis isegi münte. Ühte neist müntidest on tänapäeval kujutatud linna vapil: kaks delfiini ringis. Üle linna kôrgub Rethymno Fortezza, mis on üks Kreeta paremini säilinud kindlusi. Muude mälestusmärkide hulka kuuluvad Neratze mošee, Suur värav, Piazza Rimondi jt. Rethymnoni vanalinnast leiab ka palju toredaid kohvikuid ning poode.

 

Seejärel sõitsime Rethymno`st umbes poole tunni kaugusel asuva Kournase järve äärde. Mägedest ümbritsetud mageveejärve ääres on tore ujuda ning sõita vesirattaga või supilauaga teisele poole kilpkonnasid vaatama, kes järve põhjas elavad. Järve ümbruses on mitmeid kohvikuid ja restorane ning toredaid suveniiripoode.

 

Edasi suundusime Argyroupoli allikate külla. Sealse mäe nõlvadel on kõiksugu erinevaid allikaid, millest suurema osa leiab sealsetest kohvikutest. Soovitav olekski seal teha lõuna- või kohvipaus. Tore oli ka mäe sisse rajatud imeväike kabel.

 

Saime osa ka Kreeta õhtust. Traditsiooniline toit ja kultuuriprogramm. Natuke nagu konveieril – just söögi toomine ja ära viimine (kui ära ei jõudnud “õigeks ajaks” süüa). Kvaliteedi osas pigem selline 7 punkti 10st või siis kui sa tervet rehkendust ei jõua tee pool …. Start oli loid, kolmandiku peale sai juba vedama 😎

 

Milliseid hotelle Kreetal soovitame

Soodne leid:
Oasis**+ – lihtne, aga väga meeldiv perehotell, kus ca 30 tuba. Palju korduvkülastusi. Personaalne lähenemine ja kodune atmosfäär. Kõik toad on rõduga. Superior toad on veidike suuremad standard tubadest. Konditsioneer (6 eur/päev)/seif (10eur/peatumine). Rand veidike kaugemal ja sinna viib maa-alune tunnel. Ainuke miinus on asukoht (Scaleta küla), kuna seal ümbruses pole eriti midagi. Seega sobib neile, kes soovivad saart omal käel avastada ja rendivad auto, kuna hotellil olemas tasuta parkla.

Suur üllataja:
Hara Ilios Village 4* – Väga meeldiv hotell. Hinna- ja kvaliteedi suhe on paigas. Standard ja Premium toad on renoveeritud (ilusad, heledad), Superior veel mitte. Standard tuba näeb parem välja kui Superior. Väga ilus ja hoolitsetud hotelli territoorium. Liivarand lähedal. Gouvese keskus u 700 m, vaikne piirkond, kus on vaid mõned kohvikud ja poed. Samas on hea bussiühendus olemas suuremate kuurortitega.

 

 

Head perehotellid:

Arminda Hotel & Spa 4* – sümpaatne ja lastesõbralik, enamus toad renoveeritud (superiorid väga kenad). Igal aastal teevad erinevaid renoveerimistöid. Kena ja uus mööbel fuajees. Väga armas mini Club lastele. Olemas korvpalli- ja tenniseväljakud. Basseiniala mõnus ja basseinibaar väga kena, kust saab erinevaid snäkke ja kokteile võtta. Koerasõbralik hotell.

 

Grecotel Creta Palace 5* (Rethymnon 4 km) – kõige toredam perehotell meie reisil. Mõnusa feelinguga hotell, hubane, külalislahke. Renoveeritud jooksvalt iga aasta. Toit samuti väga maitsev (sõime buffet`s lõunat). Peredele ja lastele orienteeritud (teevad isegi beebitoitu), kuid seal tundsid end mõnusalt ka ilma lasteta külastajad, sest hotell suurel laialitõmmatud alal. Ilus suur sinilipu looduslik liivarand. Soovitan soojalt. Erisoovide osas on nad väga püüdlikud, seega tasub küsida kui on midagi erilist.

 

Candia Park Village 4+* – territoorium nagu ehe Kreeka, väga ilus. Apartemendid lihtsad, sviidid ilusad ja moodsad, kõrgemal ja merevaatega. Basseinid ei ole soojendusega. Kuurordi keskusest u 3,5 km.

 

Lyttos Beach 5* – peredele ja sportlastele (tennis, ujumiseks 2 x 50 m basseini, neist üks ujumisradadega). Tenniseväljakuid kokku 22. Animatsioon iga päev. Analipsise keskus asub paarisaja meetri kaugusel jalutades mööda promenaadi.

 

Lyttos Mare 5* – kallim, maitsekam, ilus ja uus. Asub kohe Lyttos Beachi kõrval, kuid näeb välja uhkem ja vaiksem. Super ilusad toad. Suur ja avar sisebassein, mille ääres on jõusaal.

 

Nana Golden Beach 5* – kena hotell ja mõnus liivane rannariba + teisel pool kivi platvormid, 2020 täielikult renoveeritud. Peresõbralik, õpetavad lapsi ujuma. Justkui oma küla. 500 tuba, 1500 max mahutavus, kõik peaks kuhugile ilusti ära mahtuma seega ei tohiks ülerahvastatuse tunnet tekkida.

 

Alexander Beach Hotel & Village 5* – meeldiv hotell, viimati suuremalt renoveeriti 2019. a standard toad ja teenuseid upgradetud. Teevad igal aastal väikseid renoveerimistöid. 400 m privaatset randa, rannatoolid tasuta. Väga kenad toad. Kui on soov otsese merevaatega tuba saada, siis tuleb broneerida Beach front tuba, kuna sea view tuba on tegelikult osaline merevaade. HB puhul võib valida õhtusöögi asemel ka lõunasöögi. Sisebassein soojendusega.

 

Täiskasvanute hotellid:

Amira Luxury Resort & Spa 5* (Rethymnon 7 km) – tutikas (2022 avatud) hotell, pikk liivarand, animatsioon puudub (rahulik elav muusika vaid), toad on väga ilusad.

 

Stella Island Luxury Resort & Spa 5* – super ilus hotell, territoorium näeb välja nagu Maldiividel, romantilised ja Boho stiilis toad, sobib hästi mesinädalateks.

 

Minos Palace 5* (Agios Nikolaos) – privaatne rand, väga ilus hotell. nõlva peal, seega liikumishimulistele. Ümberringi ilusad vaated ja väga ilus aiakujundus. Tubades huvitavaid disainilahendusi nagu näiteks klaasseintega riidekapp. Olemas rikkalik ürdiaed. Toad super ilusad, boho stiilis, avatud vannituba ja garderoob. Soovitan hotelli paaridele rahulikuks puhkuseks (nt mesinädalateks).

 

Minos Beach Art 5* – väga äge ja moodne kunstihotell, lapsed lubatud, aga neil pole seal midagi teha. 1963. a ehitatud, esimene Kreeta deluxe hotell. Restoranis pole enamus toite ette valmistatud, vaid kõik tehakse värskelt ja otse külalise silme ees. Rannatoolid tasuta. Ilusad boho stiilis toad. Olemas liiva- ja kaljurand, mõlemad väga mõnusad. Super ilus!

 

Royal Marmin Bay Boutique & Art 5* (Elounda lähedal mäe otsas) – rahulikuks lux puhkuseks. Hotelli vastuvõttu pääseb 3 liftiga. Väga hea teenindus. Toad super ilusad ja luksuslikud, avanevad imeilusad vaated. Hotell majutab ainult täiskasvanuid.

 

Linnahotellid:

Theartemis Palace 4* (Rethymnon) – sümpaatne linnahotell. 2019. a renoveeriti Superior toad. Standardid ja Superiorid mõlemad kenad ja viisakad. Eraldi annex hoone, kus on vaiksem, toad osaliselt renoveeritud, spaa osa ja sisebassein.

 

Akasha Beach Hotel & Spa 5* – rahulik linnahotell, rannas. Hotell avati 2021. a Väga modernne ja uus hotell. Hotell kuulub hotelliketti “Golden Hotels”. AI- on minibaar ka hinnas, HB-l ei ole. Basseinibaaris on joogid hinnas vaid AI külalistele. Soft animatsioon. Väidetavalt peresõbralik hotell, kuid lastel pole midagi teha. Pigem täiskasvanutele. Urban ja Dazzling toad samasugused, kuid vaade erinev.

 

Pollis 4* – lihtne, aga ok linnahotell. Hotell koosneb kahest hoonest. Bassein on väiksem. Toad kenad ja heledates toonides. Rannas puuduvad nende päevitustoolid, kuid saab laenutada lisatasu eest 10 €/päev.

 

City Green 4* – Skandinaavia stiilis lihtne ja korralik. Toad kenad, puhtad ja renoveeritud. Restoran asub kõige ülemisel korrusel ja sealt avaneb vaade linnale. Rand jääb tegelikult kaugemale, pigem 700 m.

 

Tahaksid ka Kreetal puhata? Vaata näidispakkumisi või otsi reis ise pakettreiside otsingust.

 

Kommentaarid: