Millised on hetke ja tuleviku reisitrendid?

19.05.2021
Estravel

Ülemaailmne tervishoiukriis ja sellega kaasnenud reisipiirangud on kestnud juba rohkem kui aasta, kuid õhus on selgeid märke, et helgemad ajad on peagi saabumas. Igapäevaselt annavad Estraveli reisikonsultandid inimestele nõu, kuidas ja millistel tingimustel on võimalik praegu reisida ning kuidas hakkab reisimine välja nägema tulevikus. Just seepärast oleme otsustanud koostada kõige enam huvi pakkuvatest küsimustest blogi: “Millised on hetke ja tuleviku reisitrendid”.

Blogi täiendame teemadega jooksvalt.

Teemad:
1. Reisikonsultandi rolli kasv
2. Millised on erinevad testid, mida reisile minnes aktsepteeritakse?

1. Reisikonsultandi rolli kasv

Varasemalt vaid lennupileti ostmisest ja õigeks ajaks lennujaama jõudmisest on alles vaid mälestus ja kahjuks nii mugav ei saa reisimine kindlasti lähiajal enam olema. Just seepärast on reisikonsultantide töö muutunud veelgi olulisemaks. Reisile minejal on vaja kursis olla erinevate sertifikaatide, testide, tõendite, kindlustuse ja maskinõutega. Rääkimata sellest, et erinevatel riikidel on sisenemiseks erinevad nõudmised, mis võivad muutuda päevapealt. Enne reisi on vajalik end kurssi viia ka sihtriigis kohapeal kehtivate reeglitega. Näiteks maskikandmise kohustus õues, restoranide lahtiolekuajad jms. Loomulikult on seeläbi ka reisikonsultandi töö läinud aeganõudvamaks, kuid kindlasti ka veelgi olulisemaks.

Toome allolevalt välja põhilised punktid, mis täpsemalt annab eelise ja kindlustunde kasutades reisikonsultandi abi reisi ostmisel.

  • Kogemus. Turismialal on kogemus väga oluline ning see tuleb vaid koos aastatepikkuse kogemuse, õppimise ja erinevate riikide ning turismiloogika tundmisega. Kuna reisikonsultant tegeleb igapäevaselt reiside müümisega, siis on ta kursis erinevate reeglitega ja nõuetega, mida sihtriiki reisimiseks vaja. Reisikonsultandi abi kasutades säästad tunduvalt oma aega, mida muidu eeltöö tegemisele kulutama peaksid.
  • Väljaõpe. Reisikonsultandi väljaõpetamine võrdub reaalsuses tasemeõppega ja ainuüksi algne väljaõpe kestab keskmiselt poolteist aastat.
  • Koolitused. Et olla klientide jaoks tasemel, osalevad reisikonsultandid pidevalt täiendkoolitustel ja õppereisidel. Igapäevaselt kasutatakse ligi 80 erinevat broneerimissüsteemi.
  • Tarbijakaitse. Erinevalt “internetist” lennupileti ostnud klientide eest, vastutavad Eesti bürood oma klientide raha eest EV tarbijakaitseseaduse läbi. Suvalisest portaalist pileti ostnud tarbija ei tea, kuhu ja kellele tema raha tegelikult läheb, kas see jõuab varifirmade kaudu Ukrainasse, Kreekasse, Küprosele, kus EV tarbijakaitse käed abi vajamisel lühikeseks jäävad.
  • Usaldusväärsus ja järelteenindus. Ilma vastutust võtmata on enamik “interneti” portaale välja arendatud selliselt, et oleks võimalik väga efektiivselt ja madalate kuludega võimalikult palju pileteid müüa. Kui midagi juhtub, siis on kliendid täiesti omapead, sest tõrgete ja kõrvalekalletega nende loomisel arvestatud ei ole.
    Estraveli reisiabi on telefonil 6266 266 klientidele tasuta kättesaadav 24/7.
  • IATA litsents. IATA litsents on rahvusvaheliste lennupiletite müügiõiguse eelduseks, litsentsi saamiseks peab reisibüroo läbima väga karmi kontrolli. Olemas peavad olema vastava diplomiga töötajad, finantsgarantiid, usaldusväärsus turul jne.
  • Lepingud erinevate teenuspakkujatega. Et tagada klientidele kvaliteetset ja turvalist reisiostu, on vajalik sõlmida sadu lepinguid erinevate teenuspakkujatega sh lennufirmad, hotelliketid, laevafirmad, rongifirmad, autorendifirmad, kruiisifirmad, restoranid, giidid, erinevad muuseumid jne. Otselepingud tagavad tihtipeale ka soodsamad hinnad.
  • Spetsiaalsed IT-lahendused. Et pakkuda klientidele just neile kõige mugavamat reisiteenust ning reisil olles leida oma kliendid ka juhtunud õnnetuste või muutunud reisitingimuste olukorras võimalikult kiiresti üles. Tagada neile seejuures turvaline tagasipöördumine või vajalikud tingimused sihtkohas.

Estraveli müügijuht Kaire Saadi soovitab reisikonsultandi abi kasutada: “Oleks väga lühinägelik aastaid õppinud ja oma valdkonna tippspetsialistide teadmisi mitte kasutada ja “interneti” avarustesse raha saata. Sest reisimine jääb ka tulevikus meid rõõmustama, tehkem seda siis ikka turvaliselt ja teadlikult.”

 

Tutvu meie reisikonsultantidega ja leia endale sobilik reisikonsultant.

Tutvu meie büroode ja osakondadega.

Loe blogilugu “10 põhjust, miks osta oma reisid Estravelist”.

2. Millised on erinevad testid, mida reisile minnes aktsepteeritakse?

Reisi planeerides tuleb varakult uurida, kas ja millist testi sertifikaati on sihtkohta reisides vaja esitada (kaasa arvatud transiitriigi ja lennufirma tingimused). Näiteks paljud riigid nõuavad sisenemiseks Covid sertifikaati negatiivse PCR-testi tulemuse kohta, kuid üha rohkem riike aktsepteerivad ka kiiremat ja lihtsamat antigeeni testi sertifikaati. Testi aeg tasub broneerida varuga ning oluline on üle vaadata, kui palju tunde varem võib test tehtud olla. Lisaks tuleb testimise vajadus kaardistada ka tagasipöördumisel. Kuigi Eestisse saavad alati sisse kõik Eesti elanikud, on testid tihti vajalikud transiitlennujaamade või lennufirma enda nõudmisel. Mõnes sihtkohas pakub 5-tärni hotell tasuta testimist kohapeal. Kuid mõnel pool maksab see 200 USD inimese kohta.

Antigeen vs antikeha?
Eestis tehakse kolme liiki teste, millest kaks sobivad reisimiseks. Riiki sisenemise tingimuste kohta saab infot Estraveli reisikonsultandilt või Välisministeeriumi Reisi Targalt lehelt.

  • Koroonaviiruse PCR-test on viiruse RNA-d tuvastav test, mille tulemus kinnitab, et olete koroonaviirusest vaba. Vastus saabub Digiloosse 24–48 tunni jooksul peale testimist. Test tehakse ninaneeluproovist või kurguloputusvedelikust. Negatiivse tulemuse puhul väljastatakse vajadusel vastav sertifikaat.
  • Koroona kiirtest ehk antigeenitest annab vastuse 30 minuti jooksul ning suure tõenäosusega tuvastab nakkusohtliku inimese. Koroonaviiruse olemasolu organismis sellega täielikult välistada ei saa. Test tehakse ninaneelust. Negatiivse tulemuse puhul väljastatakse vajadusel vastav sertifikaat.
    NB! Mitte segi ajada antikehade testiga. Ühtlasi ei sobi reisile minekuks apteegist ostetud antigeeni kiirtest.

Antikehade testi hetkel reisimisel ei aktsepteerita. SARS-CoV-2 antikehade kiirtestiga saab hinnata, kas inimene on tõenäoliselt olnud mingil hetkel nakatunud koroonaviirusega. Kiirtestiga hinnatakse IgM ja IgG tüüpi antikehade olemasolu. Positiivse vastuse korral (eelkõige IgG antikehade leidmisel) on inimene suure tõenäosusega olnud mingil hetkel nakatunud uue koroonaviirusega, kuid ei ole enam haige ega nakkusohtlik. Proov võetakse näpuverest ning vastus tuleb umbes 15 minutiga.
Võimalik on teha ka kvantitatiivset koroonaviiruse antikehade analüüsi, mis ei näita ainult antikehade olemasolu nagu antikehade kiirtest, vaid ka nende numbrilist taset. Kvantitatiivse testi puhul määratakse antikehi veeniverest ning tulemuse saab tavaliselt teada järgmisel tööpäeva.

Klientide mugavamaks teenindamiseks on Estravel ja Arstikeskus Confido sõlminud kokkuleppe, mis võimaldab Estravelil oma klientidele vahendada SARS-CoV-2 testimist. See tähendab, et Estraveli vahendusel saab, koos muude reisiteenustega, broneerida testi aja ja testi eest tasuda ning negatiivse tulemuse korral reisimiseks vajaliku ingliskeelse sertifikaadi.
Vaata lähemalt. https://www.confido.ee/koroonaviiruse-testimine

Mõned riigid aktsepteerivad lisaks PCR-testidele ka:

  • Vaktsineerimise tõendit (täielikust vaktsineerimisest peab enamasti olema möödas 14 päeva, dooside arv sõltub vaktsiinist). Vaktsineerimise kohta leiab lisainfot https://vaktsineeri.ee/ 
  • Tõendit viiruse läbipõdemise kohta. See, kui mitu kuud võib läbipõdemisest möödas olla, erineb riigiti.

Üksikud riigid ei nõua sisenemiseks üldse testi. Sellegipoolest soovitame Covid-19 viirust mitte põdenud või veel vaktsineerimata reisijatel teha enne reisi kas PCR-test või antigeeni kiirtest, et veenduda enese ja kaasreisijate tervise ohutuses ning puhata muretult. Koroona läbipõdenutel või nendel, kellel vaktsineerimine lõpetanud, soovitame reisile kaasa võtta QR-koodiga vaktsineerimistõendi või kirjaliku arstitõendi koroona läbipõdemise kohta. Meeles tasub pidada, et kui soovid reisikorraldaja Covid Paus/Stop teenust kasutada, siis selle jaoks on siiski vaja laboratoorse analüüsi tulemust, kus on näha inimese nimi ja testi teostamise aeg.

Testide info on seisuga 19.05.2021 ja võib muutuda.

Tutvu infoga lehel “Kuhu ja kuidas saab praegu reisida”, kust leiad kiirelt ja mugavalt reisimisega seotud teemad/lingid, mille abil on tulevasi reisiotsuseid lihtsam teha.

Kommentaarid: