Õppereis Soome ja Viking Glory’ga tutvumas

03.11.2023
Estraveli töötajad Külli Rebane, Monica Unt, Kaire Klaus, Laura Kõrgvee, Lii Haugasmägi, Maria Uibokand, Krista Punane ja Evelin Maddison

Estraveli töötajad Külli Rebane, Monica Unt, Kaire Klaus, Laura Kõrgvee, Lii Haugasmägi, Maria Uibokand, Krista Punane ja Evelin Maddison said oktoobris Viking Line’i kutsel minna tutvuma uue Viking Glory laeva ja Soome hotellidega.

Meie reis algas hommikuse 07.00 Viking XPRS laevaga Soome. Laeval ootasid meid kahesed kajutid, kuhu saime asjad jätta ning suunduda hommikusöögile.
Kajut varahommikusel laeval teeb laevasõidu igati mugavaks. Isegi, kui ei ole soovi pikali heita, siis privaatne rahulik nurgake võimaldab segamatult tegeleda tööasjadega või lihtsalt olla.
Hommikusöök laevas oli klassikaline. Millestki ei olnud puudu ja kõike oli piisavalt. Külmad ja kuumad joogid, mahlad, kohvi, tee. Külmad ja soojad söögid ning magusamad maitsed.
Kuna meie reis tagasi tuli samuti Viking XPRS laevaga kell 14.15, siis etteruttavalt võib öelda, et lõunabuffee suutis üllatada oma rikkaliku valikuga. Eelroogade, pearoogade ja dessertide valik oli tõesti lai ning väga maitsev. Jookidest olid lisaks karastusjookidele esindatud ka õlu ning valge, punane ja roosa vein.

 

Solo Sokos Helsinki

Helsingis oli meil plaanitud tutvumine Solo Sokos Helsinki hotelliga, mis on väga hea asukohaga kesklinnas ning just hiljuti renoveeritud. Katajanokka sadamast jalutades 1,4 km ning raudteejaamast 400 m. Hotelli disain on põhjamaiselt rahulik ja maitsekas. Detailid on hoolega läbi mõeldud, pakkudes maksimaalset hubasust. Hommikusöök pidi ka väga hea olema. Üsna vaikne, tänavamüra praktiliselt pole.

Tubade sisekujundusel on hotelli arhitekt ammutanud inspiratsiooni Helsingi linna tähtsaimatest ja kuulsaimatest vaatamisväärsustest.
Tubades on kasutusel premium kvaliteedi tekid-padjad (Joutsen), et parim uni oleks garanteeritud. Vannitoas Rituals’i tooted.

Kõige enam üllatas konverentsisaal, mille sarnast varem kohanud ei ole. Stiililt nagu hubane raamatukogu ning saal sobib kenasti ka pidulikemaks üritusteks nagu pulmadeks.
Ringlaudadega mahutab kuni 80 inimest ning kokteiliüritusel kuni 200 inimest. Ruum on võimalik eraldada helikindla uksega kaheks.

Radisson Blu Grand Marina Palace

Edasi viis meid tellitud buss Turusse, mis jääb Helsingist ca 170 km. Seda vahemaad on väga kerge läbida ka ühistranspordiga nagu rongi või bussiga. Bussipiletite hinnad algavad 10 eurost ning rongipiletid 26 eurost reisija kohta. Turu raudteejaama renoveeritakse, mistõttu rongide lõpp-peatus on hetkel Kupittaa jaamas.

Turus võttis meid vastu Radisson Blu Grand Marina Palace hotelli müügijuht Anette Montanari, kes tutvustas meile hotelli lähemalt. Hotell asub jõe kaldal ning pooled toad on jõevaate ning vanniga. Radisson on varustatud suure konverentsikeskusega, mis mahutab kokku kuni 1000 külalist.

 

Asub teatri vahetus läheduses ning hotelli koridore katavad näidendite plakatid. Toad on taaskord põhjamaiselt rahulikud ja maitsekad. Alumisel korrusel vaatega jõele asub grillrestoran Grill it! Marina. Kuna hotell ise on väga loodus- ja loomasõbralik, siis midagi siin raisku ei lasta. Toidujäägid saadetakse loomadele ning vanad tekid/padjad lähevad samuti loomade varjupaigale.

 

Kuigi kõigis hotellides on oodatud võrdselt nii ärireisijad, pered, paarid kui ka koduloomad, siis jagati soovitusi, millisele kliendigrupile üks või teine hotell võiks rohkem sobida.

  • Radisson Blu Grand Marina Palace – ärikliendid
  • Sokos Hotel Seurahuone Turku – paarid, üksireisijad
  • Sokos Hotel Wiklund – pered, grupid. Hotellis on mitmeid ühendatavaid tubasid, mis võimaldavad suuremal seltskonnal olla grupina koos.

Ekskursioon Turusse ja Naantali

Peale lõunat ootas meid giidiga ekskursioon Turusse ning Naantali. Giidiks oli meil väga kogenud Annamari Laine Magni Mundist.
Ekskursioon toimus bussiga ning näidati olulisemaid Turu huviväärsusi. Tegime peatuse jalutamiseks Luostarinmäki muuseumis, mis on natukene meie Vabaõhumuuseumi sarnast. Näitab, milline oli Turu 200 aastat tagasi. Väärib külastamist!

 

Tegime kiire põike ka Turku Castle’isse. Kahjuks ei olnud aega sisse minna, kuid saime jalutada lossihoovist läbi.

Turust viis buss edasi Naantali, kus giid näitas eemalt Muumimaad, Soome presidendi suveresidentsi Kultarantas (sest päike loojub sinnasuunas ja päike on Naantali sümbol) ning rääkis Naantali arhitektuurist. Naantali on natukene nagu meie Haapsalu.

 

Lõpetuseks näidati meile Turus ka Kakolamäge, kus vanasti asus vangla ning kus nüüd on uhke hotell, 18+ Spa ning kortermajad, samuti väga põnev reoveepuhastusjaam, mida paljud välismaalased soovivad ekskursiooni korras külastada. Erilist tähelepanu juhiti kortermaja rõdudele, mis on eemaldatavad ehk siis lahti keeratavad.

Magni Mundi ja Annamari ekskursiooniprogrammi võib julgelt soovitada. Eriti on nad spetsialiseerunud just arhitektuurile ning Alvar Aalto loomingule.

Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone

Hotell on ehitatud 1928 ajastu vaimus, mille sümboliks on COCO Chanel: pärlid, šampus ja tugevad naised. Hoone on muinsuskaitse all, seega liftid väikesed ning nostalgilised.

Seurahuone tube läbib taaskord põhjamaine disain, mis on maitsekas ja hubane.
Peab aga arvestama, et osade tubade vannitoad ei ole nii öelda “päris uksega” vaid hoopis lükanduksega, mis võib olla päris sellist privaatsust ei paku nagu “päris uksed”.

 

Hotelli tutvustaval ringkäigul soovitati meil tungivalt tutvuda hotelli saunamaailmaga, kuhu me paraku pikale veninud õhtusöögi tõttu ei jõudnud ning jäi proovimata jahutav ududušš. Kui keegi meie headest reisisõpradest satub külastama Turu Sokos Seurahuone saunamaailma, siis oleme tagasiside eest tänulikud.

Õhtusöök oli meil Seurahuone restoranis Gunnar. Meil oli tellitud 3käiguline menüü, mille igat käiku ootasime nii umbes 1 tund, mis tekitas seltskonnale kerget rahulolematust. Küll aga, kui saabus toit, oli rahulolematus kiirelt unustatud. Toit, mida serveeriti oli lihtsalt parim, mida keegi lähiajal maitsnud oli. Parimad maitseelamused!

 

Hommikusöögi ala koosneb erinevatest ruumidest: buffet saalist ning kahest söögisaalist. Maitsed ning valikud on rikkalikud. Lisaks klassikalistele valikutele saab lasta valmistada omletti vastavalt sinu maitsele. Lisaks on valikus erinevad smuutid.

Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone on hotell, kus tasub võtta aega nautimiseks, puhkamiseks ning avastamiseks!

Minikruiis Viking Glory laeval

Viking Glory minikruiis algas Turust kell 08.45. Laeval paigutati meid merevaatega kajutitesse. Peab mainima, et Viking Glory kajutite valikud on üsna laiad ning valikut leidub igale maitsele ning rahakotile. Esindatud on tavapärased aknata ning aknaga, kahe- ja neljakohalised kajutid. Suurematele peredele on perekajutid, mis mahutavad kuni 6 reisijat. Tegemist on kahe omavahel ühendatud kajutiga, kus ühes on lai kaheinimesevoodi ja teises 2 ülemist ja 2 alumist voodit. Valikus on veel kahesed laia voodiga sise- ning merevaatega kajutid.

Suuremat luksust hindavale reisijale on valikus 4 sviiti: Sunset, The Forest, Blue Water ja The Cliffs. Kõik sviidid on avarad, sisaldavad eraldi tuba kaheinimesevoodiga, mullivanni ning imelisi panoraamvaateid. Mahutavad kuni 4 reisijat ning sobivad suurepäraselt peredele. Sviidi hinnas sisaldub järgmise päeva rikkalik hommikusöök, mis on võimalik tellida kajutisse.
Meil õnnestus näha Blue Water sviiti, mis oli põhjamaiselt mahedates toonides, väga maitsekas ja avar. Igast toast avanes imeline vaade merele, sealhulgas mullivannist.

 

Turu-Stockholm suund on merevaadete osas üks kauneimaid, kuna kulgeb suuremas osas saarte vahel ja kõigest 1-2 tundi on avamerel. Vaated on tõesti imelised ning vaheldusrikkad.
Tulles tagasi meie varahommikuse minikruiisi algusesse, siis Viking Glory pardal ootas meid rikkalik hommikusöögi buffee, mis hoolimata kiirest hommikusöögist hotellis, meid siiski külmaks ei jätnud.
Hommikusöök Viking Glory pardal on klassikaline, pigem rikkalik ning taaskord saadavad mõnusat einet imelised merevaated. Meelsasti oleks jäänud kauemaks hommikukohvi nautima.

Peale hommikusööki ootas meid Viking Glory esindaja ning põhjalik ülevaade Viking Line kõige uuemast laevast. Glory on liinil alates 2022 ning disaini poolest lihtsalt imeilus. Laialt merevaatega istumiskohti, kuhu lihtsalt võib ennast unustada.

Viking Glory ostukeskus on hästi liigendatud, oleksite nagu neljas erinevas poes, kõigepealt kosmeetika-parfümeeria, seejärel riiete osakond, toiduosakond ja kõige lõpus alkoholimüügi osakond. Tegemist on Viking laevade kõige suurema poega, kus esindatud parimad brändid.

Vista Room – vaatega elutuba
Klubi nimi tuleb ladinakeelsest sõnast vista ehk vaade. Ning see on end igati õigustanud. Laeni kaarduvatest panoraamakendest avaneb vapustav vaade saarestikule, klaasist põrandariba all aga loksuvad vahused lained. Muidugi me kõik läksime üle sellest põrandaribast, algul väriseva tundega ja julgemad tegid piltigi.

Siin korraldatakse mitmeid üritusi. Kui olime laevaga tutvumas, siis toimus Vistas parajasti Bingo mängimine ja üllatuseks oli saal paksult rahvast täis ning vaba istekohta raske leida.
Hilisõhtul on võimalus Live bändi saatel tantsida, mida meiegi kasutamata ei jätnud.

 

 

Viking Glory’l on mõeldud ka laeva tekil veetmise ja einestamise peale.
Päiksepaistelise ilmaga on mõnus aega veeta Vista Deck’il, mis asub 10. teki tagaosas.
11. tekil asuv Viking Terrace ühendab endas välirestorani ja katuseterrassi, mis on soojematel päevadel avatud päikesenautijatele, kuid klaasseinad ja infrapunaküte muudavad terrassi ka jahedamal ajal tõeliseks oaasiks. Hooajaliselt kohandatav lahendus on Läänemere laevadel esmakordne.

Konverentsikeskus pakub lausa 14 koosolekuruumi, mis on omavahel ühendatavad ning kõik varustatud tipptasemel tehnikaga. 2 suuremat saali on võimalik ühendada 250-kohaliseks auditooriumiks. Kokku mahutab keskus 400 inimest. Kõik ruumid on maast laeni akendega, pakkudest taaskord imelisi merevaateid.

Meie Viking Glory konverentsi kogemus hõlmas veinikoolitust, mis koos suupistetega oli tõeline maitserännak, kus pandi rõhku laevaveinide ja -toidu sobitamisele. Saime selgeks, et šampus sobib kõigega: eelroad, juustud jne. Keeratava korgiga vein on kohe joomiseks. Riesling on külma kliima viinamari ja happelisem. Punane vein sobis väga hästi peediga, mis oli meemarinaadis ja pidi andma peedile maitseruumi. Teravama toiduga sobib Gewürztraminer vein, sushi kõrvale näiteks Riesling, Kung Fu Girl. Seentega sobib Pinot Noir.

 

Peale veinikoolitust pakuti meile samas ruumis konverentsilõunat, mis sisaldas rohelisest salatit, quiche, croissante, magusaid pirukaid, bao kukliga lõheburgerit, puuviljavalikut ja makroone. Rohkem, kui me tarbida jaksasime.
Konverentsikeskus andis väga hea ülevaate võimaluste mitmekesisusest erinevatele sihtgruppidele. Sobib nii nõupidamisteks, presentatsioonideks, ärilõunateks, erinevateks töötubadeks. Konverentsikeskus ei ole pelgalt ettevõtetele, vaid annab hea võimaluse koos sõpradega teha mõni põnev koolitus.

Archipelago Spa & Wellness – Päevareis annab hea võimaluse nautida kõike, mida laeval pakkuda on ning Glory on selleks just õige laev. Kindlasti tasub külastada Spad. Kokku 2 tavasauna, 1 aurusaun ning 1 külmakamber. 2 suuremat mullivanni, mida võib pigem nimetada mullibasseiniks ning üks bassein lamamistoolidega. Oli väga mõnus lõõgastus mullivannis ning vaadelda mööduvaid saari.

 

Fyren – privaatne klaasseintega ruum roteeruva ümarlauaga kuni 12-le. Sobilik väiksematele seltskondadele, kes soovivad segamatult nautida sööki ja parimaid 220-kraadiseid vaateid. Ideaalne kokteilivastuvõtuks kuni 30-liikmelisele rühmale. Fyren asub Kobba restoranis ja sobib suurepäraselt pidulikumaks vastuvõtuks enne õhtusööki.

 

Peale imelisi vaateid, shampanjat, suupisteid ja sisukaid arutelusi Fyrenis, ootas meid õhtusöök korrus allpool Kobba restoranis. Meile serveeriti 3-käiguline õhtusöök koos sobivate veinidega.
Restorani plussiks on kaunid vaated ja privaatsus. Ja mainimata ei saa jätta ka head teenindust. Meeleolu andis elav klaverimuusika. Soovitav on laud ette broneerida.

 

Peab veel mainima, et kuigi väljas oli võrdlemisi tuuline, siis lainetust laevas tunda ei olnud. Laev on tõesti stabiilne ning sujuva liikumisega.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et Viking Glory tõesti üllatas valikuvõimaluste ning kauni disainiga.
Meie Viking Glory minikruiis möödus meeleolukalt ning kutsub peagi tagasi, et kõike seda taaskord nautida juba pere ja sõpradega.

Vaba aeg Helsingis

Tagasi Helsingis oli meie laeva väljumiseni veel mõned tunnid aega ning meelsasti jagame ideid, mida põnevat Helsingis ette võtta.

Tutvusime Oodi raamatukoguga, mis on Soome kingitus oma rahvale riigi 101. aastapäevaks. Uus raamatukogu asub Helsingi südalinnas. Oodi on tänapäevane raamatukogu: seal on nii näituseruumid kui koosolekuruumid, helistuudiod ja õppeklassid, kohvikud, suur lasteala, koosolekuruumid, erinevad töötoad, mängu- ja meediaruumid, vaikusealad ja isegi kinosaal on olemas. Sellest hoolimata on Oodi ikkagi raamatukogu, sest sel on eeskätt kõik raamatukogu tunnused.

Kohe Oodi kõrval on Kiasma kunstimuuseum, kus toimub erinevaid väljapanekuid. Enne külastust tasub tutvuda programmiga, sest see on vahelduv.

Lähedal asub ka teine kunstimuuseum Ateneum, mis kuulub samuti Soome Rahvusgalerii alla. Ateneumis toimub impressionismi näitus “Colour & Light – The Legacy of Impressionism” kuni 25.02.2024. Esindatud on Monet, Renoir ja Pissarro teosed. Tasub kindlasti külastada!

Kaks julget meie seltskonnast käisid ka Allas Sea Pool välibasseinis ujumas. See on Helsingi elanike seas populaarseks saanud supluskoht. Esindatud on kaks basseini, üks ujumisradadega ja soojendusega ning teine mereveega. Lisaks värskendavale ujumiskogemusele pakub see ka unustamatuid saunahetki merevaatega. Saunahoone keskmes on uus ühiskasutuses olev saun, kust avaneb vaade kaugele saarestikule ja saare äärealadele. Asub kõigest 850 m Katajanokka Terminalist ning sobib suurepäraselt mõnusaks ajaviiteks enne laeva väljumist.

Tahaksid ka minipuhkusele minna? Osta laevapiletid mugavalt laevapiletid.ee või küsi pakkumist meie reisikonsultantidelt.

 

 

Kommentaarid: