Pikenda suve Vahemere ääres

27.04.2017
Eliine Rannajõe

Heitliku Eesti kevade-suve pikendamiseks tasub veeta nädal või paar Vahemere ääres: villas suurema seltskonnaga, Vahemerel purjetades või hoopis kruiisilaevaga sadamast sadamasse kulgedes – igaühele oma.

Puhkus Lõuna-Euroopas on põhjendatult populaarne – ajaloolised linnad, maaliline loodus ja Vahemere kliima meelitavad külastajaid aasta ringi. Südasuvel, mil terve Euroopa puhkab, on nii kuurordid kui maapiirkonnad täis saginat. Rahuliku puhkuseks on ideaalne nii kevadine kui ka sügisene aeg, kui kliima on mahedam, ent elamusi-tegevusi samaväärselt.

Toskana, Itaalia, villa

Villapuhkus Lõuna-Euroopas

Villapuhkuse võlu seisneb valikuvabaduses. Villa võib olla nii õdus maamajake kui ka suur luksuslik kompleks linna lähistel, mis on täiesti sinu pere või sõprade käsutuses. Saad valida, kas puhata mere ääres, maal või linnas, süüa väljas või kokata “kodus”, püsida paigal ja mõnuleda päikesepaistes või sõita ringi ja külastada vaatamisväärsusi.

Populaarseimad villapuhkuse piirkonnad on Itaalia, Lõuna-Prantsusmaa, Kreeka, Horvaatia ning teised Vahemere-äärsed riigid. Kevad ja sügis sobivad villa rentimiseks ideaalselt – hinnad soodsamad, ilm on mõnus ning loodus õide puhkemas või saagikoristus täies hoos.

Nädalane puhkus villas pakub sulle võimalust tunda end tõelise kohalikuna. Käi turul, toidufestivalidel, proovi värskest toorainest vahemerepäraseid roogi valmistada ning naudi koos lähedastega üldist melu ja eluolu. Kui puhkusel olles köögis askeldada ei taha, võib alati valida paiga, kus majaperenaine argitoimetuste eest hoolitseb – sina lihtsalt lõõgastu!

Villapuhkust planeerides tasub teada, et enamasti kestab rendiperiood laupäevast laupäevani ja reisi poolkohustuslik osa on autorent, sest nii saad ümbruskonnaga paremini tutvuda ega pea pead murdma, kuidas transpordimuresid lahendada.

Loe lisaks kasulikku infot villapuhkuse planeerijale

korfu_kreeka3

Vahemerele purjetama

Looduskaunitest väikesaartest pulbitsevate sadamalinnadeni – Vahemeri on tõeliselt vaheldusrikas. Purjelaevaga pääsed paikadesse, mis sageli turisti jaoks varjatuks jäävad.

Purjeka või mootorpaadi rentimine puhkuse veetmiseks kogub populaarsust kõikjal maailmas. Vahemeri asub meist piisavalt kaugel, mistõttu on merd mööda kohale jõudmine aeganõudev ettevõtmine. Mugavam on alustada reisi mõnest Lõuna-Euroopa sadamalinnast ning suunduda kohe uusi paiku avastama. Kui seltskonnas pole kogenud meremehi ega kaptenit, saab merele minna koos kohaliku meeskonnaga.

Enamasti saab purjekaid, mootorpaate või jahte rentida terveks nädalaks. Just nagu villapuhkus, algab ja lõppeb rendiperiood laupäeval. Suurepärane idee on nende kahe puhkuseviisi ühendmaine – nädal merel ja teine maal.

Kui soovid Vahemerel purjetada, kuid aluse rentimiseks ei leidu piisavalt mõttekaaslasi, tasub kaaluda mõne väiksema grupiga liitumist. Näiteks leiab Kanada reisikorraldaja G Adventuresi valikust purjereise tutvumiseks. Kreeka saarte ja Horvaatia rannikuga. Väikese rahvusvahelise reisiseltskonnaga saab liituda nii üksi kui ka mitmekesi.

Purjeka/katamaraani rentimiseks või hoopis üksi mõne purjetama mineva grupiga liitumiseks kiika siia.

Villefranche ja kruiisilaevad, Nizza, Prantsusmaa

Sadamast sadamasse kruiisilaevaga

Kruiisireis on üks muretumaid ja mõnusamaid puhkuseviise. Ühe reisi jooksul võid avastada väga palju erinäolisi paikasid, ilma et peaksid muretsema transpordi, majutuse ja toidu pärast.

Vahemeri on Euroopa populaarseim kruiisipiirkond oma uhkete suurlinnade ja romantiliste saarekestega. Lääne-Vahemere kruiisid peatub tavaliselt Hispaanias, Lõuna-Prantsusmaal, Monacos ja Itaalia sadamalinnades. Ida-Vahemere marsruudid hõlmavad Itaaliat, Horvaatiat ja Kreekat ning mõnikord ka Türgit ja Iisraeli. Enamasti kestab kruiis seitse päeva, kuid huvilised saavad valida ka mõnepäevaste ja nädalatepikkuste kruiiside vahel.

Suured kruiisilaevad on kui liikuvad linnad. Ajaveetmisvõimalusi on meeletult: kohvikud, restoranid, teater, vabaõhukino, spaa, bassein, jõusaal, spordiväljakud jne. Lõbutse veepargis või surfilaual, saa osa maailmatasemel muusikalidest ja osale veinioksjonitel.

Väiksemad luksuslaevad pakuvad aga rahulikku puhkust, gurmee-elamusi ja mitmekülgset kultuuriprogrammi. Külastada saab ka selliseid sadamaid, kuhu teised laevad naljalt ei pääse. Vahemere kruiiside valikust leiab igaüks endale sobiva.

Loe kruiiside kohta lisa Estraveli kruiisiagentuuri CruiseCentre lehelt

Lugu on ilmunud ajakirja Director numbris 5/2017.

Kommentaarid: