Reisikonsultandid soovitavad: Tenerife hotellid ja ekskursioonid

29.11.2023
Estraveli reisikonsultandid Kalli Berg ja Aigi Kalvik

Estraveli reisikonsultandid Kalli Berg ja Aigi Kalvik osalesid novembris Novatoursi korraldatud õppereisil Tenerifele. Loe, milliseid hotelle ja ekskursioone nad soovitavad.

Reis algas kell 6.00 varahommikul Tallinna lennujaamas, kus kohtusime oma grupiga ja saime kätte töökaustad koos hotellide kirjeldustega (hotelle oli 40 ringis ja need said peaaegu kõik üle vaadatud). Kuna check-in oli internetis juba eelmisel päeval tehtud, siis oli vaja ainult pagas ära anda ja reis võis alata.

Kuna Tenerife lennuaeg on üsna pikk st 6,5 tundi, siis soovitan ette tellida sooja toitu, et aega paremini sisustada ja selle aja peale läheb kõht ikka tühjaks ka. Lennufirma pakub tasuta omalt poolt pudeli vett ja soolase täidisega croissanti. Kui on oluline, et oleks rohkem jalaruumi lennukis, siis soovitan ette osta kas kohad esimeses reas või Exit reas varuväljapääsu juures. Lastega Exit reas istuda ei ole lubatud, samuti ei saa seal istuda need, kellel on liikumisega raskusi.

Smartlynxi lend väljust Tallinnast graafiku järgi ja peale pikka lendu olime valmis hotellidega tutvuma. Meid ootas ees igapäevaselt 30 kraadi kuumust ja soe ookeanivesi. Väga mugav on kohale jõuda otselennuga Tallinnast, ilma igasuguste vahepeatuste ja ooteaegadeta.

Tenerife piirkonnad

See reis erines varasematest seetõttu, et meil oli erakordselt sisutihe ja põnev programm. Sõitsime nädalaga saarele tiiru peale ja ööbisime 5 erinevas hotellis. Tutvusime erinevate kuurortidega ja eriti huvitav oli näha põhjalikumalt ka Tenerife põhjaosa, kuna seal oli meil üks ööbimine.

Tenerife on sihtkoht, mida võib julgelt soovitada kõikidele – nii lastega peredele, ilma lasteta reisijatele (seal on palju mitmeid adults only hotelle), eakamatele, noortele jne. Sealne kliima on väga hea ka pikemalt talvitujatele, kuna öised temperatuurid ei ole ka talvel väga madalad. November on seal kõrghooaeg ja turiste jätkub igale poole.

Tenerife eri piirkonnad on väga erinevad ja hotelle leidub samuti väga erineva maitse ja hinnatasemega reisijatele.

Lastega peredele ja noortele soovitan Playa de las Americase, Los Cristianose, Costa Adeje piirkondi. Siin lähedal on kuulus SIAM PARK, lastega pered peaksid kindlasti minema. Samas on sel veepargil pakkuda palju elamusi ka täiskasvanutele, kuna seal on päris mitmed ekstreemset elamust pakkuvad veeliutorud ning mitte-ekstreemsusi armastajatele vahva džunglilaadse ümbrusega üsnagi pika marsruudiga “laisk jõgi” (lazy river).

Costa Adeje on veidi rahulikum, kuid üks kuurort läheb teiseks sujuvalt üle ja suurt vahet ei ole, kus elada. Arvestama peab sellega, et kui hotell asub täiesti Playa de las Americase keskuses, siis öösiti on väga lärmakas. Seal on palju ööklubisid ning peod käivad hommikuni.

Tenerife põhjaosa on väga kauni lopsaka loodusega ja seal võib olla talvel veidi vihmasem (just jaanuar-veebruar-märts). Seda piirkonda soovitan rohkem neile, kes ei lähe ainult päikest nautima, vaid soovivad ka looduses ringi matkata. Või ka neile, kes on tasasemas saare lõunaosas juba peatunud ja sooviksid näha teistsugust mägisemat ja kaljusemat Tenerifet. Arvestama peab sellega, et transfeer lennujaamast on sinna pikem, u 2 tundi.

Tagasiteel läks meil kahjuks 1 h ja 45 min aega lihtsalt kohvrite äraandmist oodates. Ei saanudki teada põhjust, miks check-in oli nii aeglane. Lennuk oli välja müüdud ja töötas vaid kaks check-in lauda. Igatahes peale turvakontrolli oli meil kohe lennukisse minek. Kui olime lennukis, teatati, et aeglase boardingu tõttu jäime ilma oma lennukoridorist ning kuna sel hetkel Tenerife kohal liiklus tihe, peame lennukis ootama tund aega, et saaksime lennuloa. Mul oli kahju lastega reisijatest. Lend oli aga sujuv ja saabusime Tallinnasse 22.39 (graafiku järgi pidi saabuma 21.55), seega hilinemine ei olnudki suur. Seega reisides peab valmis olema kõigeks. Lennukisse tasub kindlasti kaasa võtta tegevust: raamatuid, ajakirju, lastele mänge, joonistamist, raamatuid.

 

Aigi ja Kalli hotellide soovitused

Lastega peredele:

Bitacora 4* – lastele mänguväljak, veeliumäed ja lasteklubi ning lastedisko.

 

Bahia Principe Fantasia Tenerife 5* – (kui ei ole oluline ookeanis ujumise lähedus, sest asub 9 km kaugusel ujutavast rannast). Ookean on tegelikult sealsamas, aga rand kaljune. Hotellis oli palju lapsi, lastele veeliumäed, mänguväljakud, lastega peredele suunatud hotell. Hotell oli puhas ja värske ning kaasaegne.

 

Landmar Costa Los Gigantes 4* – siin peatusime 1 öö. Lastele palju tegevust, seiklusrada, miniklubi, animatsioon tegeleb lastega palju, eraldi suur saal erinevate mängude ja mänguautomaatidega, restoranis eraldi madalad buffet-lauad lastele üsnagi rohke valikuga. Peretoas oli lastele tuppa pandud mängutelk ning kriidid, Haribo kommid ja küpsised, krõpsud, mähkimislaud ning baby cot.

GF Isabel 4* – eraldi olemas lasteklubi, lastebassein väiksematele, eraldi ruum, kus on ronila ja pallimeri, animatsioonitiim tegeleb aktiivselt, lastele õhtuti showd (ka teatrietendused).

GF Victoria 5*  – sobib tegelikult nii peredele kui paaridele. Lastele on oma basseiniala veepargiga. Samas on ka Adults Only basseiniala. Hotelli katusel on jaapani aed-terrass heade vaadetega Costa Adeje kuurortile. Kauni katusehaljastusega hotell.

Luksuslikumaks puhkuseks:

Melia Jardines del Teide 5* – majutab vaid üle 16-aastaseid kliente, väga ilus territooriumiga, igal pool liftid, seega ratastooliga pääseb igale poole. Eraldi olemas The Level ehk kõrgema teenindusega pakett, neil oma basseiniala ja superior teenindus ja eraldi snäkkide-jookide ala.

Bahia Del Duque 5* – siin peatusime 1 öö, hotelli tagaaiast saab kohe ilusasse liivaranda (Playa del Duque), soojendusega bassein oli tõesti mõnusalt soe, hommikusöögil pakuti värskeid smuutisid. Meie viibimise õhtuses programmis olid ooperiaariad, lisaks lobby-baaris hea tasemega laulja, programm kestis seal kuni kella 01.00. Kaunis roheline territoorium. Soovitaks kindlasti kõrgema korruse külg- või otsemerevaatega tuba (näiteks 5. korrus tuba 508, mis oli minul – seal oli ilus vaade, nägin nii rohelust kui kaugemalt ka ookeani).

 

Iberostar Selection Anthelia 5* – väga hea asukohaga mere ääres ja Costa Adeje keskuses.Sobib nii täiskasvanutele kui suuremate lastega peredele.

Iberostar Selection Sabila 5* – ainult täiskasvanute hotell.

Sol Sun Beach 3* – soodsam, aga hea asukohaga.

Aigile meeldisid veel:

Iberostar Las Dalias 4* – kõik toad on renoveeritud, heledates toonides, hotell jättis avara, puhta mulje ja ise peatuksin selle hotellis kindlasti.

HG Cristian Sur 3* – väike hotell ilusa rohelise territooriumiga, meie viibimise ajal oli seal hästi vaikne. Toad on küll vanamoodsad ja lihtsad. Aga ei sobi liikumisraskusega inimesele, palju treppe.

Vulcano 4* – ilus rohke taimestikuga fuajee, kenad toad ja basseiniala. Renoveeritud 2021. aastal, jätab värske mulje. Võimalik valida lisatasu eest nö UP-teenindus, siis saab kasutada katuseterrassi- ja basseine. Kindlasti valida basseinivaatega tuba ja soovitavalt kõrgemal korrusel, kuna toad tänavavaatega on tiheda liiklusega tee poole.

Tenerife põhjarannikul Fergus Puerto de La Cruz 4* – tundus hubane, ilus bassieniala ja kenad toad. Olemas ka 7. korrusel ainult täiskasvanute korrus (Premium toad, järgmisest suvest Magnum toad), neil on eraldi katuseterrass ainult nendele tubadele (seal teatud kellaajal joogid ja snäkid).

 

Ekskursioonidest

Siam Park

Vabal päeval oli võimalik külastada Siam Parki, mis on ka sel aastal saanud Tripadvisori Euroopa parima veepargi tiitli. Tõesti, kujutasin, et lähme veeparki nagu ikka ja ei osanud aimatagi, et leian end hoopis džunglist. Veepargi ala on suur ja hästi lopsaka taimestikuga, nii et kõik need basseinid ja veetorud on justkui peidus suures džunglis. Veepargis tehti meile jalgsi ligi 1,5 tunnine tutvustav jalutuskäik ja näidati erinevaid alasid. Saime ka näha erinevaid lisatasu eest renditavaid VIP-alasid, VIP-villa-ala, VIP-erabaari-ala. Näidati väikelaste ala, veidi suuremate laste Kadunud linna -veetorude ala ning loomulikult erineva raskusastmega veeliumägesid (on kolm eri taset: roheline, kollane ja punane). Väikese vale rajavaliku tõttu läbis meie 4-liikmeline seltskond veepargi ühe ekstreemseima veeliutoru Dragon´i ja peale selle läbimist olid kõik teised veeliutorud minu jaoks üsnagi rahulikud.

Mitte ekstreemsusi armastajale, aga loomulikult ka kõigile teistele, soovitan läbida n-ö “laisa jõe” (lazy river), kuna jõe mõlemal kaldal on rohkesti taimestikku, džungliloomade kujud ja möödutakse isegi väiksest kosest. Oli väga lõõgastav oma rahulikus tempos kulgeda ja ilusaid vaateid nautida. Lisaks on veepargis suur lamamistoolidega ala Siam Beach, mille juures on merelaineid imiteeriv suur basseiniala. Siam Parki soovitan kõigile, nii noortele kui vanadele, peredele kui paaridele. Talvekuudel on võimalik laenutada kalipsod, eriti väikelastele, näiteks kui ilm on jahedam või pilves. Veepargi alal on mitu söögikohta.


Anaga-La Laguna

Meie agendieisi esimene ühine ekskursioon viis saare põhjaossa Anaga, La Laguna ja Puerto de La Cruz piirkonda. Anaga kujutab endast suurt biosfääri reservaati-loodusparki. Imeilusad vaated, männimetsad, osoonirikas õhk. Sobib kõigile, eelkõige looduse armastajatele. Teed ei olnud ektreemsed ja bussisõit on kõigile talutav. Jalutasime loorberimetsas matkarajal ning imetlesime kauneid vaateid erinevatel vaateplatvormidel.

Peale Anaga loodusvaatlust sõitsime La Laguna linna, linn mis on kantud UNESCO pärandisse. La Laguna tähendab tõlkes järve, kuna kunagi kattis praeguse linna ala hoopis järv. Linn rajati toonase järve kaldale mägede vahele, et oleks nii vajalikku vett kui kaitset võõrvallutajate eest. Jalutasime La Laguna tänavatel, imetlesime koloniaal-arhitektuuri ja Kanaari männi puidust rõdusid ja aknaruute ning kuulasime kohaliku giidi lugusid, sealhulgas Kanaari maastiku sümbolist, draakonipuust. Selle puu vanust on raske määrata, kuna tal puuduvad aastaringid. Osa draakonipuu liike võivad elada mitme tuhande aastaseks. Nime on draakonipuu saanud selles sisalduva punase vedeliku järgi, mida keskajal peeti draakoni vereks. Legendi kohaselt võrsuvad draakonipuud draakoni mahavoolanud verest ehk siis seal, kus on tapetud draakon. Peale jalutuskäiku ajaloolistel linnatänavatel ootas meid mitmekäiguline Kanaari lõunasöök ühe hubase restorani siseõues, loomulikult ümbritsetuna draakonipuudest. Pakuti meile ka maheda maitsega kohalikku Viñátigo Listán Blanco veini.

 

Loro Park

Loro pargis veetsime peaaegu terve päeva ja selle käigus nägime ära kõik neli Loro pargi showd: merilõvide, delfiinide, mõõkvaalade (Ocra show) ja papagoide show. Kõik showd olid väga tasemel, aga minu lemmikusks oli mõõkvaalade etteaste, kuna ma ei olnud neid kunagi varem näinud. Arvasin, et Loro pargi näol on tegemist nö tavapärase loomaaiaga, eelkõige lastele mõeldud loomapargiga, kuid tegelikult jagub Loro pargis vaatamist ja tegevust absoluutselt kõigile. Sain juba esimestest kohtumisest loomapargi asukatega (gorillad ja pingviinid) aru, miks see park on nii kiidetud ja Tenerife populaarseim atraktsioon. Kohapealne giid rääkis, et siia tuuakse üle maailma ka nt Argentiinast need pingviinimunad, mille pingviiniema on nö pesast välja tõrjunud ja nii antakse neile pingviinidele eluvõimalus. Lisaks sellele, et igal pool on eksootilised loomad ja linnud, on pargi territooriumil mitu kohvikut ja söögikohta, suveniiripoed, ronimis-ja liulaskmisalad lastele, piknikukohad. Kindlasti tasub Loro pargile planeerida terve päeva, et saaks rahulikult nautida seda mitmekesisust ja põnevust, mida park pakub. Puerto de La Cruz keskusest saab Loro pargi väravasse sõida tasuta , väikese kollase rongiga. Lastele kindlasti vahva lisaelamus.

 

Teide ja Masca päev

Meie agendireisi viimasel päeval alustasime bussireisi Costa Adejest sisemaale Teide suunas. Esimene peatus tehti kohvipoes, kus kohalik giid soovitas proovida kohvijooki nimega Barraquito. See on mitmekihiline kohv, mis koosneb espressost, vahustatud piimast, kondenspiimast ja pisut Licor 43-st, mis on Hispaania liköör number 1. Maitse oli omapärane, sobib pigem magusaarmastajatele. Näiteks neile, kel meeldib chai-jook. Seejärel viidi meid vaatama suursugust Kanaari mändi (Pinus Canariensis), mille vanus infotahvlil oli märgitud 700–800 aastat, kõrgus 45 m ja perimeeter 9,36 m. Edasi viis meid tee aina üles ca kuni 2356 m kõrguseni. Kahjuks ei sisaldanud meie reis köisraudtee sõitu, kus kuni 36 inimest mahutavate vagunitega saab tõusta kuni 3555 m kõrguseni. Sellegipoolest avanes meile omapärane kuumaastik, kus vahelduvad laavaväljad, pimms-kivi kaljud, kidur taimestik, liiv. Sel maastikul on filmitud ka mitu Hollywoodi filmi nt Titaanide kokkupõrge (Clash of the Titans ,2010) ning selle filmi järg Titaanide raev (Wrath of the Titans, 2012).

 

Peale Teide ekskursiooni sõime lõunasöögi väikeses linnakeses Garachicos, mis oli keskajal tähtis sadamalinn ja isegi saare pealinn. Lõunat pakuti meile ookeaniäärses tavernis ning meelde jäid vesikressi-kikerhene-kartuli supp ja valge kala Kanaari kartuliga (papas arrugadas), keedetud koorega ohtra soolaga maitsestatud vees. Maitseb veel imehea koos populaarsete Kanaari kastmetega (mojod ehk kastmed, näiteks punane või roheline mojo), mis sobivad nii liha- kui kalatoitude juurde.

Peale kosutavat lõunasööki algas meie reisi kõige rohkem närvikõdu pakkuv teekond mägede vahel asuvasse Masca linna. Seda reisi ei soovita kindlasti ette võtta neile, kel hakkab liiklusvahendis kergesti halb või kes kardavad kitsaid käänulisi mägiteid, sest sellist teekonda on Mascani rohkesti. Samas need vaated, mis bussiaknast ja vaateplatvormidelt avanesid, on seda närvikõdi väärt. Minule meenutas Masca mägine roheline maastik veidi piltidelt nähtud Machu Picchu ümbrust Peruus.

Ostusoovitused Tenerifelt: mojo kastmed, Malvaasia vein, vulkaanikivist ehted, aloe vera kreem.

Lõpetuseks võime öelda, et Tenerife on ideaalne sihtkoht just talviseks hooajaks, alates novembrist kuni aprillini. Enamikes hotellides on soojendusega basseinid olemas, kus ka lastel on tore sulistada. Soovitan kasutada väga mugavat võimalust lennata otselennuga Tallinnast Tenerifele.

Tahaksid reisile? Vaata Tenerife reiside näidispakkumisi või otsi sobiv reis ise pakettreiside otsingust.

 

Kommentaarid: