Reisimuljed Marokost – kas valida Marrakesh, Agadir või Taghazout?

15.02.2023
Estraveli Platinum Club teeninduse reisikonsultant Kaisa-Liisa Lilloveer

Estraveli Platinum Club teeninduse reisikonsultant Kaisa-Liisa Lilloveer käis novembris Coral Traveli korraldatud Maroko õppereisil, kus tutvuti eri piirkondade ja hotellidega. Loe reisimuljeid ja vaata pilte.

Novembris terendas mul võimalus avastada enda jaoks üks uus ja käimata sihtkoht: Maroko. Tänapäeva maailmas võib lugedes ja videosid vaadates endale üsna kindla pildi maalida, mida mingi sihtkoht endast kujutab, kuid eelistan alati minna uutesse kohtadesse eelarvamustevabalt ning kogeda seda elu ja olu omal nahal. Kindlasti Maroko üllatas mind ja seda pigem positiivselt. Räägin sellest kõigest allpool pikemalt kuid alustan algusest.

Reisiaeg Tallinnast Marrakeshi oli kokku 7,5 tundi (koos 1 h 15 min ümberistumisega Riias). Kuna kokkuvõttes on see üsna pikk aeg ning esimene Riia ots vaid väga väike osa sellest, soovitan kõigil Riia-Marrakesh lennule toitlustus ette osta. Toidud olid maitsvad ja portsud mõistliku suurusega.

Jõudes Marrakeshi tuleb läbida turva- ja passikontroll ning seal tuleb potentsiaalselt päris pika ajaga arvestada. Reedene päev, kui mina jõudsin, jõudis samal ajal ka Ryanairi ja Easyjeti lend ning passikontrolli rivi läbimine võttis aega 45 min. Kokku aega, et lennujaamast välja saada, võttis 1 tund.

Kõik eestlased, kelle elu lahutamatuks osaks on olla pidevalt interneti teel kättesaadav, soovitan juba lennujaamast endale kohalik SIM-kaart osta. Ise soetasin 10 GB internetiga kaardi 10 € eest ning kogu seadistus tehakse teie eest ära – ainult võta ja kasuta.

Kui olete reisimas pakettreisiga, on sel hooajal peatuspaiga valikuteks kas Marrakesh, Agadir või Taghazout. Milline valida? Oleneb reisi ootustest ja eelistustest.

Marrakesh

Marrakesh – sobib reisijatele, kes tulid Marokosse ennekõike ammutama kultuuri ja saama osa selle linna lahutamatust siginast-saginast. Marrakeshis elab veidi üle 1 miljoni inimese ja tänavapilt meenutas mulle oma elutempolt ja inimeste arvult natuke New Yorki. Tänavatel peab väga ettevaatlik olema, et mõne mööduva auto, rolleri, jalgratta, hobuse või eesli alla ei jää, sest neid voorib seal nii tihedalt, et silme eest võtab kirjuks. Maroko vanalinn ehk medina kuulub UNESCO maailmapärandi hulka ja seda põhjusega. Medina on paksult täis väikeseid poekesi, kus leidub palju põnevat. Kõik, kes on kokkamisega sina-peal, saavad endale sealt kamaluga vürtse osta või kes soovivad oma kodu kaunistada erinevate kultuuride nipsasjakestega, siis sealt leiab endale väga põnevaid lambikupleid või värviliselt kaunistatud taldrikuid. Iseasi kui õnnelikult nendega koju jõuab. Tehes valik jääda Marrakeshi, on selle kõige suuremaks eeliseks ka lühike transfeeriaeg – olenevalt hotelli asukohast ca 15-30 min. Lisaks on Marrakesh põhiliseks alguspunktiks kui on soov külastada Ait Benhaddou’d või Sahara kõrbe.

Parimad hotellivalikud Marrakeshis:

  • Sofitel Marrakech Imperial 5* ja Sofitel Marrakech Lounge & Spa 5* – Liigitan Sofitel Marrakech Lounge & Spa ja Imperial’i ühe kirjelduse alla, sest füüsiliselt nad on ühel territooriumil ning olemuselt väga sarnased, Imperial pannud rõhku rohkem disainile&interjöörile. Asuvad Hivernage linnaosas, mis on olemuselt veidi uhkem ja vanalinn jääb vaid ca 15 min jalutuskägu kaugusele.
    Imperial on hiljuti veel renoveeritud, fuajee väga luksuslik. Territooriumil on 3 basseini, millest 2 soojendusega. 4 restorani & 4 baari. Lastele lasteklubi (6-12a) ja mängualad nii sees kui väljas.
    Olemas ka spa ja jõusaal ning ööklubi, mis hotelli külalistele on tasuta. Mõlemad on super kenad hotellid heas asukohas. Soovitan täiskasvanutele.
  • Movenpick Hotel Mansour Eddahbi Marrakech 5* – Heatasemeline hotell kohe Marrakechi kesklinna külje all, ca 30 min vanalinna jalutada. Jamaa el-Fnaa väljak (pm vanalinna keskpunkt) jääb ca 2,5 km kaugusele. Territoorium on väga kena, natuke hispaaniahõnguline ja sekka Maroko stiili. Kuigi suhteliselt kesklinna lähedal, siis territoorium siiski piisavalt suur ja roheline. Territooriumil 3 basseini, millest 1 soojendusega ja 1 adults only. Sees on interjöör tumedates toonides. Toad on avarad ja kenad. Olemas jõusaal (FOC) ja viiakse läbi ka joogatunde (tasuline). Soovitan kõigile, kes soovivad linnast kiviviske kaugusel heas hotellis viibida. Sihtgrupiks täiskasvanud.

Agadir

Agadir – Agadir on Maroko suurim rannakuurort ja siia võtavad kindlasti suuna reisijad, kelle puhkuse lahutamatuks osaks on meri. Siit leiab pika laia liivaranna, mööda mida jookseb promenaad.
PS! Ühelgi hotellil selles piirkonnas ei leidu sellist territooriumi, kus otse hotellist astud oma randa. Kõigil hotellidel on küll sellel rannaribal oma privaatosa, kuid hotelli ja ranna vahele jääb siiski promenaad.
Külmimal kuul (jaanuar) on päevasel ajal seal ~20 kraadi ja veetemperatuur aasta läbi Eesti suve sarnane – 18-23 kraadi, olenevalt kuust. Agadir on võrreldes ülejäänud Maroko linnadega võrdlemisi uus, sest 1960. a hävitas maavärin kogu linna, peale mida on linn uuesti üles ehitatud.
Agadir jääb Marrakeshist edelasse ning ~260km kaugusele. Kõik, kes otsustavad tulla puhkama just siia, peavad arvestama, et transfeer kestab vähemalt 3 tundi, seega esimene reisipäev kulub suures osas transpordi alla.

Parimad hotellivalikud Agadiris:

  • RIU Palace Tikida Agadir 5* – Asukoht on hea – keskus on kiviviske kaugusel ja asub mere ääres (promenaad jääb vahele). Oma privaatala rannal. Territoorium on väga roheline ja hotell on kompaktne ja paikneb U-kujuliselt, kuhu keskele jääb basseiniala. Lobby on suur ja avar, kogu hotell on tumedates toonides ja luksuslik. Üks väheseid hotelle, kus absoluutselt iga ala on väga kena. Territooriumil on 2 basseini – basseiniala ise väga suur ja ilus, toole palju; olemas animatsioon & erinevad aktiviteedid, spaa, lastele miniclub ja lastebassein, 3 restorani + 4 baari. Toad on kenad ja avarad. Sobib igale sihtgrupile ja on igati oma 5* väärt. Kahe käega soovitan – parim valik Agadiris!
  • Iberostar Founty Beach 4* – Hotelli astudes tervitab valgusküllane Maroko stiilis fuajee. Territoorium on suur, väga ilus, hooldatud ja roheline. Suur basseiniala, kus leiab 2 basseini. Basseini ääres on väike avatud lett, kus saab kontinentaalset hommikusööki, lõunat ja snäkke. Rannas on oma privaatala toolide ja varjudega. Lastele on kids club ja lastebassein. Toad on avarad ja heledates toonides, kenad. Kaasaegne ja tugev 4*hotell keskuse lähedal ja mere ääres. Toitlustusvalik lai ja toidud väga maitsvad. Linn ca 2 km hotellist. Muidu üks parimaid valikuid Agadiris. Soovitan!
  • Allegro Agadir 4* – Agadiri keskusest ja rannast ca 500 m. Barcelo keti hotell, üks viisakamaid, uuemaid ja kenamaid 4* hotelle, mida külastasime. Viimatine renoveerimine 2020/21 (kõik alad). Kõik toad rõdu või terrassiga. Toad väga kenad, heledates pastelsetes toonides. Üldalad ja resto kaasaegsed ja modernsed. Toiduvalik lai ja toidud maitsvad.Territooriumil 1 bassein (talvel soojendusega). Lastele miniklubi. Sihtgrupp pigem täiskasvanud.

Taghazout

Taghazout – Taghazout on väike kaluriküla Agadirist põhja poole, kus tänavatel vahelduvad kohvikud ja surfipoed. Siia võtavad suuna enamasti inimesed, kes otsivad kas luksuslikumaid hotelle või kelle eesmärgiks on veeta üks mõnus surfi- või joogapuhkus. Taghazoutis leiab küll restorane, baare jms, kuid rohkem näha ja teha on siiski Agadiris – 30-40min sõidu kaugusel. See omakorda tähendab, et transfeer Marrakeshist Taghazouti on vähemalt 3,5 h.

Parimad hotellivalikud Taghazoutis:

  • RIU Palace Tikida Taghazout 5* – Asub Taghazoutis, mere ääres. 2019. a avatud hotell – endiselt väga värske ja ilus. Väga avar ja luksuslik fuajee. Lobby bar (24h – üsna haruldane siinsete hotellide seas) on džungli stiilis ja väga lopsakas roheluses – kindlasti üks ilusamaid lobby bar’e, mida näinud. Hotellis 3 teemarestorani + pearesto. Pearestoran väga suur ja 180 kraadi
    vaadetega merele ja basseinialale. Territooriumil on 7 basseini, millest 1 soojendusega ja 1 on ainult täiskasvanutele. Basseinide ääres on 3 baari ja 1 ranna ääres. Rannale lähedale jääb ka 1 infinity pool, mis on vaiksem. Basseiniala muidu on ülisuur ja keset lopsakat rohelust. Lastele on kids club. Toad on kõik väga ruumikad, stiilsed ja väga kenad. Soovitan kahe käega, kindel kvaliteet ja üks parimaid valikuid. Tuleb aga arvestada pika transfeeriajaga Marrakechist (min 3,5 h).
  • Hilton Taghazout Bay Beach Resort & Spa 5* – Asub Taghazoutis mere ääres. Üks värskemaid hotelle hetkel valikus – avatud 19.10.2022. Fuajee on valgusküllane ja stiilne. Territoorium on Hiltonile omaselt kompaktne ja kena. Lastele ainukesena on kids club + lastebassein. Kõik üldalad ja toad on väga kenad. Hotellile kuulub ka golfiväljak (27 auku), territooriumil
    olemas ka tenniseväljak (FOC). Hotelli kokad ja barmanid siiani saanud külastajatelt vaid väga head tagasisidet. Hea valik puhkuseks, kuid pigem täiskasvanutele. Tuleb arvestada pika transfeeriajaga Marrakechist (min 3,5 h).
  • Fairmount Taghazout Bay 5* – Asub Taghazoutis, mere ääres. Väiksem ja privaatsem fuajee, väga kena disainiga. Üldalad kenad ja modernsed. Territoorium on suur kuid seda just tubade arvelt (kõik eraldi blokkides). Territooriumil 3 välibasseini ja lastebassein + 3 sisebasseini spaas. Pakutakse joogatunde jm fitness-treeninguid, olemas surfiklubi. Wifi FOC igalpool. Toad luksuslikud, väga ruumikad ja stiilsed. Tunne jääb rohkem pigem kui elaks kodus, mitte hotellis. Sobib eelkõige jõukamale, nõudlikumale klientuurile, kes otsivad privaatsust, rahu, head teenindust ja vaikust. Kindlasti väärib oma 5*. Tuleb arvestada pika transfeeriajaga Marrakechist (min 3,5 h).

Tähelepanekuid:

  • Marokos on väga head teed! Kui Marrakeshist välja saada ja ise soovida rendiautoga ringi vaadata, siis miks mitte!
  • Varuda reisile kaasa ka soojemaid riideid, sest hommikud ja õhtud on siiski jahedad (novembris ca 16 kraadi).
  • Varuda kaasa sularaha, sest pangakaardile seal lootma ei tasu jääda ning vähesed sularahaautomaadid väljastavad Eesti kaardiga raha. Lisaks Eestis Maroko dirhameid vahetada ei saa. Kuigi kohapeal saab paljudes kohtades hakkama ka eurodes, siis eelistatud on dirhamid.
  • Positiivse üllatusena oli aru saada, et keegi sinult seitset nahka koorida ei soovi. Liigkasuvõtmine on islamiusus keelatud ning kordagi ei täheldanud, et keegi turul oleks valesti raha tagasi andnud. Pigem juhtus seda, et tahtsidki jätta neile veidi rohkem aga hüüti järgi, et tule tagasi, Sa unustasid raha tagasi võtta.
  • Kui käid ekskursioonidel, siis hea tava on giidile ja bussijuhile tippi jätta!
  • Turul kauple hinda vähemalt 50% alla. Või isegi rohkem, et oleks kuhu hinnaga vastu tulla.
  • Maroko on islamiusu riik, kuid nende seast kõige läänelikum ja vabameelsem. Kramplikult mingitest riietumis”nõuetest” kinni ei pea pidama, sest turistidega ollakse harjunud ning nad ei arva, et kõik peavad nende uskumuste järgi käituma. Austuse poolest võiks hoida põlved ja õlad kaetuna, kuid midagi ka ei juhtu kui seda ei tee. Põhiline on mitte riietuda meelega ja selgelt provokatiivselt.
  • Kes ootavad Marokost aktiivset hotelli-perepuhkust, siis selle jaoks ei ole see õige sihtkoht. Kogenumad puhkusereisijad, kes on harjunud Türgi ja Egiptuse perehotellidega, kus lastele on tegevust maa ja ilm, ilmselt Marokos pettuvad. Perehotelle on seal üsna vähe ning üldjuhul on lastele vaid kas miniklubi või paar liumäge.

Kokkuvõtteks võib öelda, et mulle Maroko väga meeldis kuigi nägime sealsest tegelikult vaid väga väikest osa. Vaatamist väärt on seal kindlasti ka Casablanca, Rabat, Chefchaouen, Fes, Meknes, Ait Benhaddou ja Merzouga. Mistõttu tuleb ka uus reis sinna plaani võtta!
Arvestades Eesti pakettreiside sihtkoha valikut, kus Aafrika põhjaosast on valikus olnud Egiptus, Tuneesia ja Maroko, siis Maroko erineb teisest kahest väga palju. Seal on ka hotellist väljaspool midagi teha ja kusagil käia ning puhkuse eesmärk ei ole kindlasti vaid päikese/hotellipuhkus. Inimesed on samuti teistmoodi olemisega ning ka turul ei olda nii pealetükkivad.

Kõik, kes soovivad Marokot avastada ja sinna mugavalt kohale saada, soovitan kasutada mugavaid airBalticu lende, mis hetkel kuni märtsi lõpuni on kavas 2x nädalas (esmaspäeviti ja reedeti). Eestlastele on Maroko viisavaba kuni 90 päeva poole aasta jooksul ning hetkel mingeid covidiga seonduvaid sertifikaate ega tõendeid ei küsita, seega peale lennupiletite ja majutuse leidmise midagi eraldi kaasa varuma ei pea. Täita on vaja vaid tervisekaart, mille võib täita ette või kohapeal.

Vaata Maroko reiside näidispakkumisi või otse reis ise pakettreiside otsingust.

Selleks hooajaks on Maroko pakettreisid juba peaaegu välja müüdud, kuid reisikonsultandid saavad müüa eraldi lennupiletid (airBaltic lendab märtsi lõpuni) ja majutuse soovitud hotelli. Võta julgelt ühendust ja küsi pakkumist.

 

 

Kommentaarid: