Riina reisimuljed Dominikaanist

14.03.2024
Estraveli koolitusspetsialist Riina Klaus

Estraveli koolitusspetsialist Riina Klaus käis oktoobris lennufirmaga Condor ja Dominikaani Vabariigi Turismiametiga Dominikaani külastamas. Osaletud sai mitmetel ekskursioonidel, tutvutud kohaliku elu ja kultuuriga ning külastatud ka erinevaid hotelle. 

Sihtkohast

Mulle meeldivad Kariibi mere saared, olen käinud mitmel ja rõõmuga võtan vastu iga uue võimaluse külastada neid päikeselisi saari. Aastaid tagasi veetsin puhkuse Punta Canas ja Santo Domingos. Seekordne tööreis oli organiseeritud lennufirma Condor ja Dominikaani Vabariigi turismiameti poolt. Uus kogemus oli teekond läbi mägisema piirkonna Santo Domingost saare põhjarannikule ja Puerto Plata.

Dominikaani Vabariik on Kariibi mere riik, mis hõivab kaks kolmandikku Kariibi mere Hispaniola saarest. Ühel kolmandikul saare lääneosas on Haiti. Saare põhjarannikul on Atlandi ookean ja lõunas Kariibi meri. Saare avastas Christoph Kolumbus oma esimesel reisil 5. detsembril 1492 ja nimetas selle La Hispaniolaks. Hispaniola on Kuuba järel suuruselt teine Kariibi mere saar ja Dominikaani Vabariik on koduks peaaegu 10 miljonile inimesele.

Põhja- ja idaranniku kaunitel liivarandadel on palju luksuslikke kuurorte, kuid Dominikaani Vabariigil on pakkuda palju enamat. Siin on imeline Kariibi mere muusika ja tants, eksootilised toidud ja joogid, populaarsed kohalikud pesapallimängud ja tähelepanuväärne koloniaalarhitektuur Santo Domingo Zona Colonial´es. Jarabacoas ja Constanzas on suhkruistandused. See Kariibi mere riik pakub turistidele mitmekesist loodust, nagu troopilised vihmametsad, kuivad kõrbealad, mägisemad piirkonnad ja auravad mangroovisood. See on põnev koht matkajatele, maastikuratta entusiastidele ja veespordi sõpradele. Dominikaani Vabariigis on Kariibi mere ühed selgemad veed. Inimesed tulevad, et tegeleda maailmatasemel sukeldumisega ja süvamere kalapüügiga. Golfisõpradele on valik hästi hooldatud väljakuid nii mõlemas põhikuurordis ja ümbruses kui ka teistes piirkondades. Kui otsite mõnusat puhkust ja lõõgastust kaunite vaadete keskel, siis Dominikaani Vabariik on see koht!

Lennutransport

Frankfurdist Punta Canasse ja tagasi Puerto Platast Frankfurti lennutas meid Condor, mis on puhkuse sihtkohtade lendudele spetsialiseerunud lennufirma. Condor on uuendanud oma lennukite parki ja disaini. Vanade lennukite asemel ja kauglendudele lisanduvad uued A330neo lennukid triibulise disainiga. Meie reisi kavandades oli mõeldud, et saame vähemalt ühel suunal ise kogeda uue lennuki mugavusi ja võimalusi. Paraku vahetult enne reisi toimus lennuki vahetus ja lendasime vanema Airbus 330-ga, uusi lennukeid nägime aga eemalt Frankfurdi lennujaamas.

Kuna Condor on puhkuselendude firma, siis pardateenindus on tagasihoidlikum kui osadel kauglende pakkuvatel lennufirmadel. Mõlemal üle ookeani lennul süüa ja juua pakuti kahel korral. Lennuki väljumisel oli soe toit, salat ja magustoit. Enne maandumist pakuti sooja võileiba/suurt pirukat koos mittealkohoolsete, soojade ja külmade jookidega. Soovitan võtta kaasa oma kõrvaklapid kui on soovi vaadata Condori meelelahutusprogrammi. Filmide, muusika, TV saadete valik on, aga võrreldes mõne teise lennufirmaga, siiski oluliselt tagasihoidlikum. Vanemate filmide fännid aga leiavad palju klassikalisi kunagi nähtud või nägemata filme. Näiteks mina vaatasin 1976. aasta A Star Is Born Barbra Streisand`iga peaosas.

Viisast

Kõik välismaalased, kes saabuvad Dominikaani Vabariiki või väljuvad sealt kommerts- või regulaarlendudega, peavad täitma tasuta elektroonilise sisenemis- ja lahkumisvormi. Vorm on lihtne, täita saab hispaania või inglise keeles ning enam ei pea seda tegema 72 tundi enne reisi. Kohe kui on lennuteave olemas, saab vormi juba ära täita (isegi kuid ette aga kindlasti enne lennujaamas lennufirma letti jõudmist, kuna lennufirmal on õigus nõuda selle esitamist). Taotluse kinnitus tuleb kiiresti, selle saab nii mobiili laadida kui ka välja printida. Paraku minu ja reisikaaslaste puhul ei tahtnud seda paberit näha ei lennufirma ega Dominikaani Vabariigi piirivalvur. Sissepääsu tingimused Dominikaani Vabariiki leiab https://www.godominicanrepublic.com/travel/entry-requirements/

Kliimast

Üldiselt on kliima troopiline, aastaringselt soe ja on kaks erinevat aastaaega – üks vihmane ja teine kuiv. Temperatuurid varieeruvad aasta lõikes väga vähe, kuid varajane vihmahooaeg on üldiselt kõige soojem aeg, samas kui varajane kuiv hooaeg on kõige jahedam. Näiteks pealinnas Santo Domingos on keskmised temperatuurid vahemikus 25°C jaanuaris kuni 28°C juulis. Santo Domingo asub lõunarannikul ja selle tingimused on tüüpilised kogu lõunarannikule. Dominikaani Vabariiki reisides peaks arvesse võtma, et see asub Kariibi mere orkaanide vööndis. Ametlik orkaanihooaeg selles piirkonnas kestab juunist novembrini, kuid august ja september on tõenäoliselt kõige tormisemad kuud.

Kuiv hooaeg kestab detsembrist aprillini, mil on Dominikaani Vabariigi peamine turismihooaeg. Parim ilm saabub tavaliselt kuiva hooaja alguses, kuna siis on temperatuurid kõige jahedamad. Vihmahooaeg kestab maist novembrini. Lisaks sellele, et sajab palju vihma, on sel aastaajal väga kuum ja niiske, nii et tingimused võivad muutuda pisut ebamugavaks. Maist septembrini sajab kõige rohkem sademeid, enne kui see oktoobris ja novembris vaibub. Meie reis oli oktoobri keskel – päevane temperatuur oli 32-35 ja õhk väga niiske. Õnneks aga harjusime sellega kiiresti. Vihma nägime korra Santo Domingos – tugev sadu oli üsna lühike, edasi tibutas mõnusalt sooja vihma.

Punta Cana

Minu jaoks Punta Cana on üks ilusamaid liivarandu, kus olen käinud – päike, hele peenike liiv, kookospalmide salud ulatuvad vee piirini, soe türkiissinine ookean, ilus loodus, sõbralikud ja rõõmsameelsed inimesed ning hea toit ja jook. Punta Cana kohta on kirjutatud: “See on Kariibi mere piirkonna ühe pikima valge liivaga rannikuga (ca 48 km), mida ääristavad taevani ulatuvad kookospalmid. Siin kohtub Atlandi ookean Kariibi merega.” Alates põhjatipust Uvero Altost kuni lõunani Cap Canani, on siin erinevad suured kuurorthotellid ja väiksemad butiikhotellid, apartemendid, golfiväljakud ja jahisadamad, suur looduspark, ja erinevad muud vaba aja veetmise võimalused.

Minu eelmisest Punta Cana külastusest 7 aastat tagasi on see koht muutunud, siin on oluliselt suurem valik tegevusi väljaspool hotelli ja erinevaid ekskursioone, ööklubid, kauplused ja kaubanduskeskused. See on kasvav ja arenev ning ütleks, et siiski kaasaegne kuurort.

Nii nagu Kariibi piirkonna kuurortides, ka siin saab ujuda soojas merevees, kala püüda või sukelduda ja oma silmaga vaadata veealust elu või laevavrakki, surfata, ujuda delfiinidega jne. Punta Cana rannikul on 11 sinilipu sertifikaadiga randa. Alates maalilistest surfikeskustest Macaost ja Bávaro hipsterrandadest Corales ja Cortecito, mida ääristavad kauplused, veespordikeskused ja rannaäärsed baarid, kuni eraldatud Juanilloni. Arvatavasti vähesed (peale golfarite) teavad, et Punta Cana on ka golfimängijate sihtkoht oma 10 väljakuga, mis asuvad Punta Cana rannariba erinevates kohtades. Lisks asuvad siin ka riigi parimad spaad, sealhulgas Kariibi mere ainus Six Senses.

Punta Cana ümbruses on ka hulgaliselt sisemaa seiklusi – matkamine Ojos Indígenase ja Scape Parki metsades ja ujumine magevee laguunides, koobaste avastamine jne. Lopsaka Dominikaani maapiirkonna loodusega ja eluga saab tutvuda maastikusafaril või rahulikumal moel, näiteks lahtise ekskursioonibussiga, külastada palverännakute paika Basílica Nuestra Señora de la Altagracia jne.

Santo Domingo

Dominikaani Vabariigi pealinn Santo Domingo on Kariibi mere piirkonna moodsaim ja dünaamilisem metropol. La Capital – nagu seda hellitavalt kutsutakse – kehastab Dominikaani kultuuri pulssi, kus vana ja uus on läbipõimunud. Siin on sajandeid vana arhitektuur ja ajaloolised paigad, Ameerika esimene ülikool (asutatud 1538), moodsad pilvelõhkujad ja suured kaubanduskeskused, kunstigaleriid, muuseumid, aktiivne ööelu jne. Santo Domingo on vanim eurooplaste asutatud linn Ameerikas. 1990. aastal kanti see UNESCO maailmapärandi nimistusse. Linna südames (nn Zona Colonial) on nii lai jalakäijate tänav kui ka kitsaste tänavate labürint. Praegu on paljudes hoonetes muuseumid, kauplused, hotellid, restoranid ja kohvikud, riigiasutused. Piirkond on hästi hoitud, puhas ja hubane. Kui ei viitsi jalutada siis võib hüpata Chu Chu koloniaalrongile, et teha 45-minutiline ringreis piirkonnas. Santo Domingos on Kariibi mere suurim riiklik botaanikaaed.

Päikeseloojangul võib minna jalutama Malecóni, et nautida merevaateid, teeäärseid suupisteid ja inimesi vaadata. Meie viibisime Santa Domingos pool päeva ja ööbisime Zona Colonial`is. Tänu sellele nägime piirkonda ja saime kolada mööda kitsaid tänavaid ja jalakäijate peatänavat. Kahjuks Maleconi või mujale meid ei viidud ja ise me ka ei jõudnud, kuna aeg oli lühike ja programm tihe. Kõikidest Kariibi saarte linnadest, mida olen näinud, on Santo Domingo minu arvates kõige kaasaegsem ja euroopalikum (võibolla just tänu vanalinnale).

 

Puerto Plata

Puerto Platas on ühendatud meri, mäed, lopsakad orud, jõed ja palju randu. Piirkonnas kasvavad kakao- ja kohvipuud ning selle all on väidetavalt maailma selgeim merevaik. Linnulennuvaade köisraudteelt (ainus Kariibi mere piirkonnas) – mis viib linnast Isabel de Torrese mäele Jumala kuju juurde (sarnaselt nagu Rios) ja selle lopsakatesse ja kaunitesse aedadesse – paljastub osa Atlandi ookeani rannikust, kus on rohkem kui 100 kilomeetrit randu, kaunistades mitut rannikuküla. Lisaks on palju jõgesid ja jugasid, koskesid ning ka haritavat põllumaad. Puerto Plata on koduks suurimale säilinud 19. sajandi viktoriaanlikus stiilis majade kollektsioonile Kariibi mere piirkonnas ja ühele esimestest koloniaalajastu kindlustest Fortaleza San Felipe, mis pärineb aastast 1577.

Merevaigumuuseumis on eksponeeritud maailma vanimad merevaigu fossiilid. Läheduses asuv Cabarete on maailmakuulus purjelaua-, surfi- ja lohelauasõidu keskus ning lumelindude lemmik peidupaik. Playa Dorada on mõeldud neile, kes soovivad rahulikumalt lõõgastuda ja nautida rannapuhkust. Sisemaal mägisemas piirkonnas saab proovida kanjoni matka 27 Charcos of Damajagua kose juures, matkata mägedes ja kakao- või kohviistandustes, õppida merengue mängimist ja tantsida. Snorgelda saab Cayo Arenas ja lõõgastuda Ocean World Marinas.

Ekskursioonidest

Snorkeling lovers 

Kuigi ma lugesin ekskursiooni kirjeldust ja olen erinevates riikides käinud analoogistel laevareisidel, ei osanud ma oodata, et sellest tuleb nii meeleolukas ja mitmekesine retk. Soovitan seda kogemust pigem täiskasvanutele. Laevale mahtus mõnusalt ära meie reisiseltskond, kohalik saatja ja 3-liikmeline meeskond. Sõit toimus mööda kaunist Punta Cana rannikut kuni jõudsime esimesse snorgeldamise peatusesse, kus soovijad said kapteni juhendamisel tutvuda veealuse maailmaga või ujuda. Edasi sõitsime piki rannikut ja soovijad said kapteni õpetuste kohaselt kinnitada metallvõrest koonuse külge koralli tükke, mis hiljem viidi merepõhja. Väidevalt 5 aasta pärast on selle metalli asemel elujõuline korall. Selliselt aitavad kohalikud loodust ja hävinud korallide asemel kasvatavad uusi.

Kui mõned tunnid oli merel oldud sõitis meie laeva kõrvale eraldi väike laev-köök ja sealt ulatati meile kenasti serveeritud praed – meie reisiseltskonna enamuse eelistuseks olid mereannid. Taldrikul oli valge kala, krevetid, lobster ja lisandiks friikartulid. Toit maitses imehästi! Minu ja paljude kaasreisijate arvates parim kalaroog sellel reisil. Kui kõht mõnusalt täis, oli aeg järgmiseks tegevuseks – ookeanis ujumine ja/või tantsimine. Meie laev ja veel paar sama suurt laeva peatusid mitte väga kaugel rannast madalamas kohas, kus jalad ulatusid põhja ja sai nii kõndida kui ujuda. Muusika keerati valjemaks ja algas disko.

 

Eco Caribe Half Day

Dominikaanis paljude ekskursioonide transpordiks on lahtised (akendeta) bussid. Nii ka meil. Meid ootas erksavärviliste maalingutega lahtine buss, juht, giid ja giidi abiline, kes reisi ajal hoolitses meie jookide eest. Giid oli alguses üsna jutukas ja rääkis Punta Cana piirkonnast, ajaloost, elust-olust, viskas nalja, kuid siis tema jutud said äkki otsa ja edasi oli ta üsna konkreetne ja napisõnaline. Selle ekskursiooni käigus sai näha sisemaad – väikesed külad, mägisemad alad, metsad, suhkruroo istandused, puuviljaaiad, palmisalud, banaaniistandused, Higüeys`i linn jmt. Külastasime ühte teeäärset kauplust, kus näidati kuidas tubakalehtedest käsitsi sigareid valmistatakse.

Edasi sõitsime kookoseõli vabrikusse, mis tegelikkuses oli väike tööstus, kus heal juhul mingil kujul pakendati valmis toodangut, mingit tööstust me siiski ei näinud. See-eest oli kauplus, kus saime osta kookosõli tooteid. Kaupluse omanikuks on austerlane, kes koos abikaasaga elab juba 8 aastat Dominikaanis. Edasi viis meie tee populaarssse kohalikku palverännakute sihtkohta The Basilica-Cathedral of Our Lady of Altagracia. Peale kiriku külastust me sõitme veel natuke ringi ja külastasime ühe kohaliku pere aeda, kus näidati erinevaid taimi ja puid: kakao-, kohvi-, mango- ja banaanipuid, ananassi ja palju muud. Lõpus saime osta kohapeal valmistatud kakaod, kohvi, õli ja seepe.

 

Coco Bongo 

Punta Cana Coco Bongo Show ja Disco pakub meeldejäävat peomeeleolu ja etendust paljude osalejatega (lauljad, tantsijad, akrobaadid, koomikukud, klounid), kes taasloovad stseene kuulsatest filmidest, videoklippidest, artistidest. Terve õhtu saab kaasa laulda ja tantsida erinevate kaasaegsete, kohalike ja juba klassikaks saanud lemmiklaulude saatel ning nautida jooke avatud baarist. Ööklubi avatakse kell 20.00, etendus algab üheksa paiku ja lõppeb umbes keskööpaiku. Klubi uksed pannakse kinni kella 2-3 ajal. Piletite hinnad on 85 USD – 200 USD vahel, sõltuvalt sellest kus on iste- või seisukoht. VIP-ala piletid on kallimad. Hinnas on joogid, mida saab kas ise tellida baarist või paluda ettekandjal tuua. Klubi asub Punta Cana keskuses (Centro Comercial Downtown Punta Cana) ja kohale saab takso, tellitud transfeeriga või osta ekskursioonide pakkujatelt piletid koos transfeeriga.

 

 

Kosed

27 Charcos of Damajagua on Puerto Plata üks nõutavamaid ekskursioone. Enne ekskursioonile minekut soovitan tutvuda sellega, mis ees ootab ja lugeda läbi ka hoiatused tervise osas. Meie reisiseltskonnast osad loobusid erinevatel põhjustel. Vapramate jaoks ca tunnine lahtise bussiga reis mägede suunas algas hommikul kell 8. Külastuskeskusesse jõudes suunati meid ca tunnisele bagi-safarile. Selleks, et ise bagi juhtida, peavad kaasas oleme kas load või nende koopia. Kohaliku saatja juhtimisel toimunud safari viis meid läbi ümbruskaudsete maaliliste külade, põldude, väikeste jõgede ja küngaste – huvitavad vaated koos väikese närvikõdiga.

Peale safarit läksime tagasi külastuskeskusesse, kuhu tuli jätta kõik asjad peale veekindlate kaamerate ja veepudeli ning meile jagati päästevestid ja kiivrid. Üle 30 minutiline teekond (põhiliselt mäest üles) koskede raja algusesse võis alata. Kuna väljas oli üle 30C ja niiske, siis mäkke jõudmisel oli suurem osa kaasavõetud veest otsas. Esimene kosk oli kõrge ja siin oli valik kas hüpata või mööda redelit vette laskuda. Mööda maad ei saanud edasi minna. Igal juhul pidi minema vette, et mööda kohati väga kitsas kanjonis voolavat jõge jõuda järgmise koseni. Osadel järgmistest koskedest sai kas hüpata või selja peal alla lasta. Kohalikud saatjad olid väga tublid, toetavad, julgustavad ja abistavad seal kus vaja. Elamus on üsna kordumatu – seda kirjeldada on isegi keerulisem kui ise läbi teha. Retk tasuks ette planeerida juba kodus olles, sest siis saad vajalikud riided ja jalanõud kaasa pakkida.

 

 

Santo Domingo kesklinna jalgsi ekskursioon 

Külastasime rahvusliku Panteoni – algselt jesuiitide kirik aga tänapäeval Dominikaani Vabariigi rahvuslik sümbol ja vabariigi kõige austatud kodanike viimane puhkepaik. Lisaks nägime toomkirikut Santa Maria de la Encarnación, mis on Ameerika vanim katedraal, põgusalt politseimuuseumi, kohalikku töökoda-kauplust, kus valmistatakse ja müüakse kohalikust vääriskivist larimar ja merevaigust valmistatud ehteid. Dominikaanis leidub ka sinine merevaik, mida ma varem ei olnud näinud. Meile näidati larimari kivimit ning selle edasist töötlemist, kuni sellest saab ilus sinine kivi ja ehe.

Ekskursiooni käigus kulgesime mööda UNESCO pärandisse kuuluva Santo Domingo vanalinna kitsaid tänavaid ja nägime erinevaid ajaloolisi hooneid. Kahjuks kindlust ja säilinud linnamüüri me ei näinud. Kui on aega ja saate valida, siis parema ülevaate saamiseks Santo Domingost soovitan bussiga ekskursiooni.

 

La Aurora sigarivabrik


Tutvusime sigarivabrikuga ja sigarite tootmisega teel Santo Domingost Puerto Platasse. Külastasime muuseumi, tootmist, saime proovida äsja valmistatud sigarit ja ostelda tehase poes. Tehas on suur ja kaasaegselt sisustatud, igat sigari tootmise etappi teeb palju inimesi. Näiteks käsitsi valmistamise saalis oli neid umbes sadakond. La Aurora toodab nii käsitsi kui masinatega valmistatud sigareid.
La Aurora asutati 1903. aastal Eduardo León Jimenes’i poolt, kelle eesmärgiks oli luua maailmatasemel sigarite kaubamärk. Seda jätkavad ja arendavad tema järeltulijad juba 120 aastat.

 

Puerto Plata linna ekskursioon

Ekskursiooni käigus külastasime Ron Barceló rummitehast ja degusteerisime nende toodangut, sõtsime piki ookeani äärset promenaadi, jalutasime viktoriaanlikus stiilis majade piirkonnas ja roosal tänaval, külastasime kohalikku kirikut ja merevaigu muuseumi ning larimari töökoda-kauplust. Ekskursioon oli ülevaatlik ning linnast aimu saamiseks sobilik.

 

 

Isabel de Torrese mägi

Selle retke võtsime ise ette reisi viimasel hommikul kui meil oli ainuke vaba aeg. Soovitan alustada võimalikult vara hommikul, kui ei ole järjekordi ja mäe otsas on vähem inimesi. Saab rahulikult nautida teleferico’ga (köisraudteega) üles ja alla sõidul vaateid Puerto Plata rannikule, mäe otsas väga kauni lopsaka loodusega metsapargis jalutamist ning pildistada Lunastaja Kristuse kuju, mis meenutab Rio de Janeiro ikoonilist maamärki.

 

Kellele Dominikaani soovitada?

Neile kes ei pelga pikka lendu (va 10 tundi Euroopast) ja naudivad päikest, merd, lopsakat ja põhjamaalasele eksootistilist loodust, matkamist, snorgeldamist ja surfamist, golfi, SPA mõnude nautimist, head toitu, rummi ja rõõmsameelseid inimesi ning soovivad tutvuda piirkonna ajaloo ja kultuuriga. Võib rentida auto ja ise ringi sõita, kuid siis on suureks abiks hispaania keele elementaarne oskus või google translatori oskuslik kasutamine.


Mida osta?

Mina soovitaksin – kakao, kookosõli ja- tooteid, maitseained, rumm, Mama Juana (koore ja maitsetaimede segu, millele valatakse peale rummi, punase veini ja mee segu), sigarid, käsitöö, larimari ja sinise merevaiguga ehted. Kindlasti huvilised leiavad ka palju muud. 

Riina hotellisoovitused

Minu lemmik hotell Punta Canas. Uus kaasaegne rannahotell nõudlikule kliendile, keda ei häiri suur hotell. Hotellis on veidi üle 1000 toa. Hotelli ja rannaala on maitsekalt kujundatud, palju rohelisi taimi, lilli, peaallee keskel pikk purskkaevude kaskaad, privaatsemad alad. Kogu hotellile kuuluv ala aga on kordades suurem ja omanikel on plaanis praegusele metsaalale ehitada ka uus osa. Toad (junior suite ja suite) on avarad, heledates toonides ja kaasaegselt sisustatud. Kõikidel tubadel on pehme mööbliga rõdud. Eriti meeldis, et kena väike käepael-võru on ühtlasi nii toa võti kui ka hotelli kaart, juhuks kui seda kuskil on vaja esitada. Hotellis on üks 24 tundi töötav a la carte restoran ja veel 9 erinevat restorani. Õhtusöögilaud teema-restoranis on soovitav hotelli äpi kaudu varakult kinni panna. Lisaks on ca kümmekond baari, kohvikud, ööklubi, veepark, bowling, nn Theatre, kus õhtuti toimuvad erinevad meelelahutusprogrammid. Suurem osa neid asutusi on hotelli peahoonest eraldi ja koondatud ühele alale, nimetusega Boulevard. See ala meenutab linnaväljakut, mille keskel on purskaev, kena pinkidega roheline ala mida ääristavad poed, söögi- ja joogikohad. Hotelli rannaala peenikese heleda liivaga on lai ja üsna pikk. Ranna kõrval on suur infinity bassein ja territooriumil veel 6 erinevat basseini. 1 neist lastele ja 1 adult only. On eraldi alad adult only ja eraldi hotelliosa ning rannas buffee restoran Unique taseme klientidele. See hotell sobib täiskasvanutele, paaridele, sõpruskondadele, pulmadeks ja ka lastega peredele, kuna on väike veepark, laste bassein ja eri vanuses lastele mängutoad või klubid.

 

 

Hubane hästi hooldatud territooriumil paiknev veidi vanem hotell, mille 2- ja 3-korruselised majad asuvad erineval kaugusel merest. On ainult täiskasvanutele mõeldud majad ja The Level taseme tubadega majad. Viimased asuvad lähemal ookeanile. The Level külalistel on juurdepääs hotelli privaatsetele aladele, kus saab nautida rahulikumat ja privaatsemat õhkkonda. The Level Lounge pakub Wi-Fi, tee- ja kohviteenust kogu päeva vältel, premium-brändide jooke, kokteiliteenust ja päevasel ajal võileibu. Privaatne bassein ja VIP-rannaala koos Bali voodite ja lamamistoolidega. Kõik see ja privaatsed restoranid ning baarid on mõeldud ainult The Level’i külalistele. Kõik hotelli kliendid saavad kasutada järgmiseid teenuseid – suur SPA, jõusaal, laste klubi, koosolekuruumid, veepark, peretoad, kasiino, 24-tunnine vastuvõtt, terrass, meelelahutus, tenniseväljak, Wi-Fi, 13 restorani, ilus lai rand. 4 km kaugusel on golfiväljak. Tube on 8 erinevat kategooriat. Alates deluxe tasemest ja lõpetades 1 ja 2 magamistoaga sviitidega. Olemas on ka peretoad. Tubade sisustus on ehk veidi vanamoelise tumeda mööbliga. Hubane hotell, mis sobib nii peredele kui paaridele, pulmadeks, golfaritele, sõpruskondadele.

 

 

Lisaks tavalisele kõik hinnas kontseptsioonile pakutakse ka wellness lahendust. Selle all on mõeldud, et SPA-hoolitsused on hinna sees külalistele, kes ööbivad The Level sviitides vähemalt viis ööd (üks teenus viibimise kohta) või The Level Wellness Suite’is (üks teenus päevas inimese kohta). Kogemus “Healthy Traveler” pakub vegan- ja taimetoidu programme ning detox-kokteile. Kuna Melia Punta Cana asub kõrvuti Melia Caribe Beach hotelliga, siis nad on sarnased. Hooldatud kenasti haljastatud territoorium, hotelli majad, mis on erineval kaugusel merest (mõlema hotelli kaardi leiab Melia äpis või netist). Suur valik erinevaid restorane ja baare, jalgrataste rentimine, joogatunnid, SPA, VIP lounge, jõusaal, mitu basseini ja muud teenused. Ka selles hotellis on 8 erinevat tubade kategooriad. Toad on heledates toonides, ei ole tumedat mööblit. Huvitav on vannitoa duši lahendus – segisti külge on kinnitatud väike anum, milles on spetsiaalne vitamiinide ja mineraalide segu. Soovi korral saab nupuvajutusega duši veele tasapisi lisada seda segu.

 

 

  • Live Aqua Beach and Resort Uvero Alto (Punta Cana)
Uus moderne hotell Uvero Altos (lennujaamast kõige kaugemal asuv osa). Hotellil on eraldi konverentsikeskuse hoone. Kus saab korraldada nii suuremaid kui väiksemaid konverentse, koosviibimisi. Hotell on omapärane tänu oma arhitektuurile. Koosneb kahel poolel peaalleed mööda paiknevatest 3-korruselistest valgetest majadest, mis jätavad kuubikute või valgete kastide mulje. Kuna haljastus on madal, siis kogu ümbrus tundub üpris lage. Keskmise suurusega toad on kenad ja väga erinevad. On katuseterassiga ja jacuzziga toad, ainult jacuzziga toad, swim-up toad, basseiniga toad, tavalised rõduga toad ja erinevad sviidid. Hotellis on mitu teema-restorani, kohvikud, baarid. Enamus neist on koondunud peahoonesse, kus on lisaks veel suur saal erinevate ürituste korraldamiseks ja SPA. Soovi korral korraldab hotell golfiringi ühel Punta Cana peamistest golfiväljakutest, näiteks mainekal Punta Blanca Golf and Country Club`is. See hotell sobib täiskasvanutele. Kuna asub äärealal siis pigem neile, kes tahavad nautida hotelli mõnusid, organiseeritud ekskursioone või rendivad auto. Hotelli ümber on praegu ainult mets ja kui ma õigesti mäletan, siis mitte kaugel ka ehitusplats.

 

 

Asub Kariibi mere ääres Juan Dolio rannas ca 35 kaugusel Santo Domingost. Erineva suurusega hooned paiknevad kenasti haljastatud suhteliselt väiksel territooriumil. Hotell on kahel poolel tänavast. Mere poolel on restoranid ja rannabaar, lamamistoolidega ilus rand. Teisel poolel on aga hotelli vastuvõtt, toad, basseinid, lasteklubi ja mänguväljak, SPA, kauplus, kohvik ja baarid. Heledates toonides kaasaegselt sisustatud toad on 7-s erinevas kategoorias ja erineva suurusega. On standard ehk Essentia toad, peretoad, adult only toad ja hotelli osa, swim-out pakuvad juurdepääsu basseinile, deluxe toad. See hotell sobib peredele ja paaridele ja on 4*.

 

 

Asub ajaloolises hoones vanalinnas (Zona Colonial). Christopher Kolumbuse kaasaegse, samanimelise kuberneri endine kodu. Hotell on ehitatud Uue Maailma esimesele sillutatud tänavale. Hotell on mitmes omavahel seotud hoones. Toad on omanäolised – disainis on arvestatud maja ajalooga, need on erineva kategooriaga (kokku 6) ja erineva suuruse kui ka kujunduselementide poolest, kuid on kõikide kaasaegsete mugavustega ja jättis üsna hubase mulje. Hotellil on 2-osaline siseõu või patio. Kinnisemas osas on restoran ja baar terrassiga ja keskel tühi väljak. Seda osa kasutatakse tellitud vabaõhu koosviibimisteks. Meie külastuse ajal oli õues väga ilusasti kaetud pikk peolaud. Hotelli teises küljes vaatega jõele osas on bassein ja lamamistoolid. Siseõue kaugemas privaatsemas nurgakeses on väike aed purskkaevuga ja vaatega jõele. Hotellis on jõusaal, väike SPA, restoran ja pubi. Uhke hotell ja netis leitava tagasiside põhjal üks parimaid! Sobib nõudlikumale täiskasvanud kliendile, kellele meeldib omapärane või ajaloolise hõnguga majutus.

 

 

Väike linnahotell – väga hea asukohaga vanalinna vaiksel kõrvaltänaval kümnekonna meetri kaugusel jalakäijate tänavast. Retseptsioon on pigem väiksemapoolne. Hotellis on väike kohvik terrassiga ja solaarium, mis asub avatud katusekorrusel mille juures on ka katuseterrass koos tugitoolidega. Üle tee asub jõusaal. Kohvikus pakuti hommikusööki – piiratud valikuga soe buffee. Õhtul pimedas avanes katuseterrassilt vaade kõrval olevate majade akendesse, katustele ja tänavale. Hotelli toad on kõik erineva suurusega. Minu tuba oli väikese privaatse nurgakesega, kus seisid väike laud ja tool ning minibaar. Vannituba oli väike ja natukene ehk juba aastaid näinud. Hotell sobib paaridele, täiskasvanutele Santo Domingo avastamiseks.

 

  • Hotel Emotions Puerto Plata 4* (Puerto Plata)
Playa Dorada piirkonnas ookeani ääres paiknev suur hotell. Kuna selles hotellis on rohkem kui kümmekond 3-korruselist maja, lisaks peamaja reception, restoranide, kohvikute, kaupluse, suure saali ja muuga, siis ma ütleks et see on puhkeküla. Asukoht on hea, kuna lisaks ookeanile on kõrval ka Playa Dorada piirkonna mõned kauplused ja teenused ning ilus gofiväljak. Sõit Puerto Plata vanalinna võtab umbes 20 minutit, seega mugav koht linna ja piirkonnaga tutvumiseks. Hotelli territoorium on suur ja hästi hooldatud lillede ja puudega. Mitu erineva suurusega basseini, kõige suurem neist peamaja juures. Rand on ilus ja lai, puude ja palmide ribaga. Olemas on suur buffee restoran, rannarestoran ja 4 teema-restorani, baarid, kohvik, vinoteek, pubi jmt. Veel on ka tenniseväljak, minigolf, jõusaal, ronimissein, tantsuklassid, laste ja teismeliste klubi, igaõhtune meelelahutuskava jne. Kuigi hotelli pakutavate teenuste loetelus ei ole golfi, siis arvan, et soovi korral suudab hotell ka selle organiseerida. Hotelli sõites möödutakse vähemalt ühest või kahest ilusast golfiväljakust. Hotell on orienteeritud peredele, kuid on ka adult only osa basseiniga. Toad on üsna suured ja kaasaegselt sisustatud, valdavalt heledates toonides erksavärviliste katetega ja pehme mööbliga. Hotelli viie erineva toakategooria seas on peretoad, swim-up toad, junior sviidid. Hotell on suur, rahvast palju, soovi korral aga leiab ka vaiksema nurgakese. Sobib kõikidele klientidele v.a need, kes eelistavad privaatsemat ümbrust ja teenindust.

 

 

Tekkis mõte reisida Dominikaani? Lennupiletid leiad Estraveli lennupiletite e-poest.

 

Kommentaarid: