Rongiga suusamäele!

13.12.2011
Svea Lillepalu

Kui hetkeks tekkis tunne, et suusad sellel aastal päevavalgust ei näegi, võid nüüd kergendatult hingata. Pärast pikka ootamist katab Alpide suusakuurorte lõpuks ometi valge lumevaip. See tähendab arvatavasti ka seda, et kõik pikisilmi lund oodanud suusahundid hakkavad nüüd kibekiiresti suusapuhkust planeerima. Paljude muude asjadega koos toob see kaasa pikad järjekorrad lennujaamades.

Aga on ka teine tee! Miks mitte minna suusatama rongiga?! Jah, rongiga, sest tihtipeale on just rongiga mitu korda mugavam, kiirem, soodsam ja usaldusväärsem liigelda kui näiteks lennukiga. Siin on mõned suusakuurordid, kuhu saab kiirelt ja mugavalt ka rongiga ligi.

Sauze d’Oulx, Itaalia

See väike küla on itaalialiku šarmi, külalislahkuse ja vapustavate restoranide kogum. Paar aastakümmet tagasi oli see üks hinnatumaid suusakeskusi Itaalia Alpides. Nüüd üritatakse ennast taas suusamaailma esiplaanile upitada. Armsale suusakuurordile pääseb kõige paremini ligi Genfi kaudu. Rongisõit Genfist Oulxi kestab umbes 4 tundi ja edasi-tagasi pilet maksab 80 € kanti. Teel peab tegema ühe ümberistumise Chamberys.

Val Thorens, Prantsusmaa

Val Thorens on arvatavasti suusakuurort, mis tutvustamist ei vaja. Euroopa kõrgeima kuurordi vastu ei saa mitte ükski teine – ei lumerohkuse, majutusvõimaluste ega ka nõlvade kvaliteedi poolest. Val Thorensi orust saab ligi 600-kilomeetrisele Three Valleys suusapiirkonnale, mille avastamise teevad eriti lihtsaks uued kiired suusaliftid. Ja muidugi ei puudu siit ka särtsakas after-ski. Rongisõit Genfist Moutiersi kestab umbes 4 tundi, edasi-tagasi pilet maksab 60 € kanti. Teel peab tegema ühe ümberistumise Chamberys. Lõpp-peatusest on vaja sõita veel umbes tunnike bussi või taksoga.

Hopfgarten, Austria

Kuurort asub tuntud Austria suusakuurordi Sölli läheduses ja pakub samuti head võimalust 279-kilomeetrise Skiwelti suusapiirkonna avastamiseks. Ilusa ilmaga avaneb nõlvadelt hingematvalt kaunis vaade ümbruskonna loodusele ja mäestikele. Samuti on kuurordis superäge kelgurada, palju mõnusaid baare ja restorane ning muidugi ei puudu ka tõeliselt austrialik atmosfäär. Parimad ühendused suusakuurordiga on Münchenist. Sõit kestab umbes 2 tundi, eeldab üht ümberistumist Wörglis ja edasi-tagasi pilet maksab umbes 50 €.

St. Anton, Austria

St. Anton on taaskord üks nendest suusakuurortidest, mis arvatavasti lähemat tutvustust ei vaja. Kuurort asub Arlbergi oru läänepoolel ning pakub palju lõbu just kogenemanule suusatajale. Legendaarne Moosewirti pubi pakub sama legendaarset after-ski elamust igale suusahundile. St. Antonisse pääseb rongiga kõige kiiremini Innsbruckist, kuid head rongiühendused on ka Salzburgi ja Zürichiga. Innsbruck-St. Anton rongisõit kestab umbes tunni ja edasi-tagasi piletihind jääb 50 € kanti.

Davos, Šveits

Šveits on rikaste ja ilusate suusameka, kus jätkub tegevust ka šopahoolikutele ja gurmeesõpradele. Tegu on ühe vanima suusakuurordiga Euroopas, mis lõi spordikeskusena laineid juba 1930ndatel. Davos koosneb 5 keskusest, mis on ühendatud väga hästi toimiva suusabussi ja –rongiliiklusega. Erineva tasemega radu leidub kõigile, alates algajatest kuni ekspertideni. Rongiga saab Davosi kõige lihtsamalt Zürichist Landquarti kaudu. Sõit kestab ligikaudu 2 tundi ja edasi-tagasi rongipileti maksumust jääb 90 € kanti.

Need ei ole muidugi ainukesed Euroopa suusakuurordid, kuhu rongiga ligi saab. Või kui ei saa päris keskusesse, siis külje alla ikka. Estravel pakub Sulle palju erinevaid võimalusi rongiga Euroopat avastada. Siiski võib mõnikord juhtuda, et päris punktist A punkti B me kahjuks piletid vormistada ei saa. Kuid sellest ei ole hullu, sest tänu piletiautomaatidele ja professionaalsetele rongitöötajatele on igati jõukohane ka vahejaamast ise pilet osta.

Millised on Sinu arvamused ja mälestused rongisõiduga seoses? Võib-olla on Sul mõned head näpunäited, mida teiste rongiga liiklejatega jagada?

Loe ka teisi suusareiside teemalisi lugusid siin.

Kommentaarid:

  1. Martin

    Suvine rongisõit Zürich-Milano oli väga vingete vaadetega mägedele ja jõgedele. Talvel oleks ilmselt veel vingem. ja valgem.