Stockholmi avastamisväärt kultuurielamused

10.05.2013
Eliine Rannajoe

Stockholm on tõeline lühipuhkuse paradiis, kus meelelahutust jagub igale maitsele. Puhkust planeerides heida pilk kindlasti peale lõbustus- ja teemaparkide ülevaatele ning 5 ootamatule soovitusele, kuidas oma päev Stockholmis veelgi põnevamaks muuta.

Kui lastele poevad hinge Junibacken ning Gröna Lund, siis veidi suurematele pakub äratundmisrõõmu ja silmailu näiteks mais avatav ABBA muuseum ning fotograafiamuuseum. Meie reisikonsultandid Karin, Irina, Raili ja Svetlana käisid ühel ilusal kevadpäeval aga uurimas, mida toredat Stockholmil veel pakkuda on.

Kuninglik Hobusetall

Kuninglik HobusetallKui mõistus ütleb, et hobused ja tallid peaksid asuma linnast väljas, looduse keskel, siis Stockholmis see nii ei ole – vähem kui veerand tundi peale sadamast välja sõitmist peatub buss taevani kõrguvate müüride ees, otse keset linna. Kõrvalseisvas majas käib remont, kus töömehed alles laisalt hommikukohvi joovad ja liikluse virrvarris virguda püüavad. Mitte miski ei reeda, et mõne minuti pärast kõnniksid justkui muinasjutus.

Kuninglik Hobusetall on nagu riik riigis. Ekskursiooni on läbi viima tulnud ratsanik, kes sõidab rongkäigus alati kuninganna selja taga, ning tema koerake Cicero. Härra välimus on laitmatu, alustades viimse juuksekarvani viimistletud soengust ning lõpetades lipsu ja mansetinööpidega. Mõelda vaid, et niimoodi riietub mees, kes ütleb oma töökohaks olevat hobusetalli!
Keegi külalistest ei oleks osanud valmistuda selleks, et tuleb kõndida liivases maneežis või saepuruses tallis. Enamus ekskursioonil osalejates on naisterahvad, kelle igapäevase riietuse juurde kuuluvad ka kõrged kontsad. Kohati on vaatepilt üpris koomiline, kuid keegi ei lase ennast nii tühistest ebamugavustest häirida. Juba esimestel minutitel saab selgeks, et tegemist ei ole tavapärase muuseumiga, vaid sellel territooriumil käib igapäevane vilgas töö.

Kuninglik HobusetallKülastuse jooksul saab kuninglikke hobuseid patsutada nii palju kui hing ihkab, samuti püüavad ennast paitavate käte alla sättida pisikesed tallikoerad. Ratsavarustust uudistades seletab Cicero peremees, et hobusel, kes ratsutab kuninganna taga, on hõbedased valjad ning kuninga seljatagust looma kaunistavad kuldsed ratsmed. Tutvust saab teha äärmiselt kaunite tõldade, kalesside, vankritega ning isegi kuninglikku perekonna luksusautodega, mida kasutatakse üksnes eriti tähtsate sündmuste puhul – näiteks, kui külla on tulnud välisriikide kõrged saadikud. Turvalisuse tagamiseks on kuningapere igapäevased autod aga võõraste pilkude eest kiivalt kaitstud. Veel seletab mees, kuidas kuningliku rongkäigus osalevate ratsanike välimusest välja lugeda, kas tõllas istub kuningas või ei – tuleb lihtsalt vaadata, kuidas ratsanik oma mütsi kannab.

Peale 45-minutilist ekskursiooni ei kipu aga keegi veel ära minema, sest giidiga jutu vestmine on palju ahvatlevam. Seda elavat muuseumit on võimalik külastada ka turistidel, kuid ainult gruppidega. Täpsemat informatsiooni lahtiolekuaegade ning sissepääsutasude kohta leiab siit.

Alkoholimuuseum

AlkoholimuuseumKuuldes Alkoholimuuseumist oli üllatus suur – ei tuleks pähegi, et selliseid muuseume üldse olemas olla võiks!  Alkoholimuuseum (Spritmuseum) asub Stockholmis, Djurgårdeni saarel, Vasa muuseumi ning Gröna Lundi lõbustuspargi lähedal. Tegemist on väga huvitava ja uudse muuseumiga, mis avati umbes aastakese eest. Seal saab imetleda kunsti, uudistada alkoholi kultuurilugu ja teha tutvust erinevate jookidega. Omanäolistest näitustest juba puudust ei tule.

Terve suve on üleval näitus “Absolut Art Collection”, mis tutvustab kuulsat Absolut viina. Värviküllased ja põnevad kunstiteosed on valminud aastatel 1986-2004 erinevate kunstnikute, fotograafid ja disainerite käe läbi. Kollektsiooni on oma töödega panustanud ka sellised maailmakuulsad tegijad nagu Andy Warhol ja Louise Bourgeois. Eriti vahva leid oli vene kunstniku tehtud video nimega “Absolut Blue Noses“.  Teine suur näitus “Alkoholimaa Rootsi” tutvustab nimele kohaselt rootslaste suhet alkoholiga. Näitus oli ülesse ehitatud kui jalutuskäik läbi aastaaegade, mida visualiseeriti nii dekoratsioonide, lõhnade, maitsete kui ka muusikaga.

Alkoholimuuseum - www.spritmuseum/seMuuseumis on võimalus alkoholiteemalisi (arvuti)mänge mängides panna proovile oma teadmised kuulsuste ja filmitegelaste lemmikjookide kohta, spetsiaalses toakeses oma nahal pohmelli tunda ning melust väsides lesilas pikali heita. Külastajate heaolule oli igati mõeldud. Aga mis alkoholimuuseum see oleks, kui alkoholi mekkida ei saaks! Gruppidele pakutakse võimalust jookide degusteerimiseks (lisatasu eest). Muuseumil on ka oma restoran ja välikohvik.

Isepäised uitajad ei pea sugugi grupiga koos jalutama, sest tänu kõrvaklappidele ja raadiole võid olla muuseumi teises otsas ja ikka giidi jutust osa saada. Elu muudab eriti mugavaks fakt, et muuseumis viib ekskursioone läbi ka üks eestlanna. Kui esialgu mõtlesime, et mis näitusi sellest alkoholist ikka teha saab, siis peale külaskäiku olime lummatud!

Tubaka- ja tikkude muuseum

TubakataimedSkansen on maailma vanim vabaõhumuuseumide kompleks, mille territooriumilt leiab külastaja nukuteatri, tsirkuse, loomapargi, mitmeid kohvikuid, restorane, poode, lastele ehitatud mänguplatse ning lisaks ka tubaka- ja tikkude muuseumi.

Tubakamuuseumis saab teada, kust sai alguse tubakas, heita pilgu kasvavatele tubakalehtedele ning uurida erinevatest maailma paikadest toodud piipusid. Muuseumis on olemas ka vanaaegsed masinaid majutav väike töökoda, mis annab hea ettekujutuse sigarettide valmistamise kunstist. Kindlasti tasub külastada ka tikkude ajalootuba. Tähelepanu väärivad tikutoosid, mis on praegustest väga erinevad. Sealt leiab suure hulga erinevalt illustreeritud tikutopse ja esimesi tulemasinaid.

Maja esimese korrusel, väikses nurgakeses, on suveniiri pood, kust saab soetada endale erinevaid tubakatooteid ja väga ilusasti kaunistatud topsides tikke. Samas majas asub ka hubane kohvik/restoran Gubbhyllan, kus tasub võtta tassikese kohvi ja proovida mõnda äsja valmistatud maiustust.

Kommentaarid:

  1. Svea

    Tänud Sullegi, Ülle! :) Jätame selle huvitava ekskursiooni endale kindlasti meelde ja äkki satume isegi mõnel reisil sinna. Sinu-poolsed tänusõnad saavad ka loo autoritele edasi antud! Päikest! Svea

  2. Ülle Raud

    suur tänu Karinile, Irinale, Railile ja Svetlanale! Võibolla on huvitav teada sedagi, et Rootsi Kuninglikus Ooperimajas on inglisekeelsed ekskursioonid (pileti hind 100 sek) augustist maini laupäeviti kell 13. Suveperioodil ka teistel nädalapäevadel. Täpsem info kalendris operan.se