Ungari veinireis

13.11.2013
Sulev Lind, Ungari veinide maaletooja Budampexi müügijuht / Estraveller

Kui külastad Ungarit, satud tahes-tahtmata ka veinipiirkonda, kas rohkem või vähem kuulsasse või omapärasesse, kuid et piirkondi on kakskümmend kaks, jääb mõni kindlasti tee peale.

TOKAJI piirkond Kirde-Ungaris

Kõigile teada Tokaji piirkond Kirde-Ungaris on kuulus veini poolest, millesarnast maailmas teist ei leidu – Aszu. See on vein, mida nimetatakse hellitavalt veinide kuningaks või ka kuningate veiniks. Kohapeal olles tasub end harida mõne keldrikülastusega, kus on võimalik ka erinevaid Aszu’sid maitsta. Alusta kolmest puttony’st ja liigu sealt järjest peenemate suunas, võimalusel proovi ära ka Eszencia. Kogemus on seda väärt.

BALATONi järve ümbrus

Piirkond, mille keskmeks on kuus veinipiirkonda Kesk-Euroopa suurima järve kallastel: Badacsony, Balatonboglár, Balatonfelvidék, Balatonfüred-Csopak, Nagy-Somló ja Zala. Need on valdavalt valge värske ja särava veini tootmise piirkonnad. Ümber Balatoni reisides näeb pea igal sammul mõnda veinikeldri silti ja kiusatusele järeleandmine ei näita siin mitte sinu nõrkust, vaid head maitset.

VILLANY Horvaatia piiril

See piirkond asub perifeerias, Horvaatia piiri ääres. Lõunas asetsev kant on koduks peamiselt punaveinidele, mis ei pea end häbenema. Veini päritolu ja kvaliteeti näitab Villany piirkonna krookuse kvaliteedimärk. Iga aasta oktoobris toimub Villany linnas punase veini festival. Külastust tasub hoolikalt planeerida, sest väga häid veinikeldreid on piirkonnas palju, aega aga alati vähe.Ungari veinid

 

Viinamarjadest

Igale jätkub siin oma. Vaadates Ungaris kasvatatavaid viinapuude sorte, kohtab nii tuttavaid (Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay jne) kui ka kohalikke, pisut harjumatuid sorte (Hárslevelü, Kéknyelü, Juhfark, Királyleányka jne.) Just viimastest valminud veinid võiks Ungarisse reisinud ja veinidest lugupidavat teelist teistest enam kõnetada. Need on üldjuhul huvitavad, väga hea hinnaga tooted, mida Eestist just väga lihtne leida ei ole.

Ungari pealinn Budapest

Budapest jääb paljudele ajapuuduses Ungari-külastajatele ainsaks peatuskohaks, kuid ka sel juhul ei tasu viinapuuaedade külastamisest loobuda – kohe linna piiri taga algab Etyek-Buda veinipiirkond.

Ungari veinid

Kuna Ungari soosib viinamarjakasvatust ja veinitootmist, ei ole tavalistel ja madala alkoholisisaldusega vahuveinidel aktsiisimaksu. Seega on hinna ja kvaliteedi suhe palju rohkem paigas kui meie kodukamaral. Ühesõnaga, luba endale Ungaris head veini, teisi samaväärseid võimalusi ei ole lihtne leida! Eestis leiab Ungari veine hästi varustatud veinipoodidest (suurematest Solaris, Kaubamaja), aga valiku suurust kipub kahjuks piirama meie ajalooline mälu – nõukogude ajast mäletame kehvepoolsemaid Ungari veine. Tänapäeva Ungari veinivalik on sootuks midagi muud kui ennevanasti.

Kui Ungari või veinireis Sulle huvi pakub, loe ka reisikirja Budapest: rikkad sugulased ning Prantsusmaale veinireisile.  

Lugu on ilmunud ajakirja Estraveller numbris 4/2013.

Kommentaarid: