Vahemere saared – otse ja omadega

28.03.2012
Anu Vane

Eelmisel ja üleeelmisel nädalal tõime Sinuni ahvatleva valiku Vahemere puhkusesaari, mis eestlaste reisimenüüs veel väga levinud ei ole. Siit aga leiad lühikese tutvustuse Vahemere saartest, kus puhkus on mõnusalt taskukohane ning kohale lennata saab otse kodusest Tallinnast.

vahemere saared1. Küpros

Riik: Küpros
Asub: Vahemere idaosa, Türgist lõuna ja Egiptuse põhja pool
Suurus: 9251 km²
Elanikke: 801 900
Reise korraldab: Aurinko
Suurim võlu: segunenud kultuurid, soe kliima

Küpros on Vahemeres suuruselt kolmas saar ning eestlastele ilmselt üks tuntumaid, sest vahepeal sai sinna Tallinnast lennata peaaegu igal suvel. Pärast paariaastast pausi, mille jooksul nii Eesti kui Küpros on Euroopa Liitu arvatud, on otselennud nüüd juba teist aastat jälle reisikavas. Ja põhjusega, sest kliima on Küprosel soojem kui teistel Vahemere saartel ja kultuuritaustki omanäoline.

Kõigepealt tuleb Küprose puhul teada, et saar jaguneb kaheks – Lõuna- ja Põhja-Küproseks. Esimene neist on vabariik ja teine kuulub Türgile. Enamik reisikorraldajaid ja turiste piirdub saare lõunaosaga. Kuigi kultuuriliselt on Küpros tugevasti seotud Kreekaga ja asub Euroopa vetes, on saarel tunda idamaist hõngu – Türgi ja teiste naabrite mõjutusi. Oma jälje on jätnud ka Suurbritannia, mille võimu alt Küpros vabanes alles 1960. aastal. Turistile tähendab see muuhulgas, et Küprosel räägitakse head inglise keelt ja liiklus on vasakpoolne.

Mida vaadata tasub? Esimesena kindlasti Petra tou Romiou ehk Afrodite sünnipaik, kus merevahust tuli ilmale kreeka armastusjumalanna. Troodose mäeahelik, mis kõrgub kuni 1952 meetrini ning peidab endas palju mõnusaid matkaradu ja väikesi romantilisi külakesi nagu Kakopetria, Platres ja Phini. Pealinn Nicosia ja 14. sajandist pärit hammam Omerye, kus pärast mägedes veedetud päeva puhastuda ja lõõgastuda. Ja viimasena, aga kaugelt mitte vähem tähtsana – erinevad ilusad rannad!

vahemeri2. Mallorca

Riik: Hispaania
Asub: suurim Baleaari saartest, Hispaania külje all
Suurus: 3640 km²
Elanikke: 869 000
Reise korraldab: Aurinko, Novatours ja TezTour
Suurim võlu: rohelus ja kaunid vaated, turvaline

Mallorca on teada-tuntud päikesekummardajate lemmik, mille trumbid on 550 km pikk vahelduv rannajoon, päikeseline kliima, kaunid mägised maastikuvaated ja taskukohane vahemereline menüü. Pole siis ime, et saareke meelitab aastas kohale rohkem kui 8 miljonit turisti. Seetõttu on kõik turismiga seonduv sujuvalt korraldatud ja külalised tunnevad end teretulnuna.

Kõige kontsentreeritum on turistide vool ranniku ääres. Mida kaugemale sisemaale sõita, seda vähem neid kohtab ja seda madalamaks kukuvad hinnad. Loodus on väikese saare kohta hämmastavalt mitmekesine. Rannikul võib kohata nii raskesti ligipääsetavaid türkiissinise veega liivaseid lahesoppe kui ka laugjaid valgeid liivarandu, sisemaal aga oliivi- ja apelsinisalusid ning männimetsadega kaetud mäenõlvasid, mis küündivad 1400 m kõrgusele.

Kui Mallorcale sattud, tasub kindlasti rentida auto ja ise omal käel saart avastada. Teedevõrk on heas korras ja eksida võimatu. Soovitame esmalt võtta suuna üles põhja poole Valdemossa peale. Läbi mäeaheliku külakesele lähenedes avaneb sellele kaunis vaade, mis omal ajal inspireeris Georges Sandi ja Frederic Chopini. Sealt edasi paari kurvi taga asub võluv Deià, lõpuks aga jõuate Puerto de Sollerisse, kus rannapromenaadi ääres jalutades saab imetleda saare romantilisimat päikeseloojangut.

3. Sitsiilia

Riik: Itaalia
Asub: Vahemere suurim saar, kohe Itaalia saapanina juures
Suurus: 25 711 km²
Elanikke: 5 051 000
Reise korraldab: Aurinko, Novatours ja TezTour
Suurim võlu: antiikarhitektuur, taevalik köök (proovi cannoli’sid!)

Goethe on öelnud: „Käia Itaalias ja mitte külastada Sitsiiliat on võrdväärne sellega, et te pole Itaaliat näinudki. Just Sitsiilia on juhtlõng Itaalia mõistmiseks.” Tal võib õigus olla, sest Sitsiilia on tõepoolest nagu kontsentreeritud Itaalia – saarel on olemas kõik hea, mis Mandri-Itaalias, ja palju omalaadseid väärtusi veel lisaks! Seepärast on Sitsiilia väga populaarne puhkusekoht nii itaallaste endi kui ka välismaalaste hulgas.

Aurinko valmisreisid viivad eestlased kevadel Cefalu ja sügisel Taormina kuurortidesse. Võib siiralt kinnitada, need on kogu Sitsiilia ühed romantilisemad linnakesed. Cefalu asub saare põhjarannikul ja selle südame moodustab kena liivarand pisikese kalurisadamaga, mida ääristavad vanad majad. Paari sammu kaugusel vanalinna keskväljakul asub 12. sajandist pärit normanni katedraal. Linna kohal kõrgub La Rocca, kuhu soovitame kindlasti ronida, et nautida kauneid vaateid punastele katustele ja nuusutada 4. sajandit Diana templi varemetes.

Taormina on kaunis mägikülake Sitsiilia idarannikul. Kõige mõnusam asi, mida Taorminas teha, on jalutada võluval Piazza IX Aprile väljakul ajal, mil päike on kohe-kohe loojumas. Valgete ja mustade kiviplaatidega kaetud väljakult avanevad imelised vaated merele ja Etnale ning ligi hiiliv hämarus, helendama hakkavad laternad ja kohvikute elavnev sumin mõjuvad nõiduslikult. Tähtsaim vaatamisväärsus Taorminas on võimas amfiteater, kust justkui läbi kulisside avaneb kena vaade merele.

vahemere saar4. Kreeta

Riik: Kreeka
Asub: Egeuse mere lõunaosas, 100 km Peloponnesosest ja 170 km Põhja-Aafrikast
Suurus: 8336 km²
Elanikke: 650 000
Reise korraldavad: Novatours ja TezTour
Suurim võlu: kontrastid, kontrastid!

Kreeta on kõige suurem Kreeka saar ning eestlaste seas üks populaarsemaid puhkusesihtkohti. Pole ka ime, arvestades, et seal on üle 300 päikeselise päeva aastas, kenad rannad ja väga korralik infrastruktuur. Aastas külastab seda saart veidi üle 2 miljoni turisti ning turismitööstusele toetub kogu saare majandus. Üsna Kreeta lähedal sellele asub veel üks Kreeka pärl Santorini, nii et kui ühest saarest väheks jääb, saab kaks külastust mõnusalt ühendada.

Kui proovida Kreeta võlu paari sõnaga kokku võtta, oleksid need sõnad ouzo, Hania vanasadam ja väike kaheksajalg sinu taldrikus, looklevad mägiteed ja viinamarjaistandused. Vaatamist ja tegemist leidub siin palju. Tugevamad panevad ennast proovile Samaria mäeguru läbimisel, päikesejänkud peesitavad kaunil Elafonissi rannal. Õhtuseks meelelahutuseks tasub võtta suund Rethymno linnakesse või tuntumasse Haniasse, mis lisaks heale söögile-joogil on ka suurepärane šopingukoht.

Kreeta on väga kontrastne – ilusad rannad vahelduvad muljetavaldavate mägedega, suured ja kaootilised linnad tillukeste maaliliste küladega, väga kuivad, isegi kõrbelised alad roheliste piirkondadega. Seepärast tasub siin kindlasti auto rentida ja omal käel ringi vaadata. Näiteks asuvad saare lõunarannikul hurmavad külakesed Plakias, Frangokastello ja Magkrigialos. Istu mõnda kohvikusse, naudi hiidkrevette ja vaata, kuidas päike aina madalamale vajub!

5. Rhodos

Riik: Kreeka
Asub: Egeuse meres Väike-Aasia poolsaare edelaranniku lähedal
Suurus: 1407 km²
Elanikke: 117 007
Reise korraldab: Novatours
Suurim võlu: väikesele pinnale kontsentreeritult kõik Kreeka võlud

Legend räägib, et kui jumalad jagasid omavahel maailma, pidi päikesejumal Helios Maa peale särama ega saanud seega kohal viibida. Seetõttu oma osast ilma jäänud, otsustas ta tõsta merest üles ühe saare ja anda talle oma naise järgi nimeks Rhodes. Sellest ajast peale paistab Rhodosel alati päike ja saareelanikud peavad end Heliose lasteks. Ja olgu muinasjuttudega tavaliselt kuidas on, aga seda lugu me isegi usume, sest Rhodosel on tõesti erakordselt päikeseline kliima ja viljakas maa!

Rhodos on üks Kreeka populaarsemaid puhkusesihtkohti ja põhjusega, sest suhteliselt kompaktsele pinnale on kokku surutud kogu Kreeka paremad osad – maitsev ja toekas toit, head veinid, rikas ajaloopärand, ilusad rannad ja kena loodus. Suureks plussiks on ka taskukohased hinnad! Saare läänerannik on tuntud lopsaka ja mitmekesise taimestiku poolest, idarannik seevastu uhkeldab liivaste randade ja hubaste lahesoppidega.

Üheks kohustuslikuks vaatamisväärsuseks saarel on Rhodose vanalinn, mis on põnevalt kirju kultuurilise taustaga ja kuulub UNESCO maailmapärandi nimistusse. Veel tasub nimekirja lisada Lindose ja Liblikate oru. Esimene neist on mäenõlvale puistatud valgetest majakestest koosnev keskaegne linnake, mille kohal troonib võimas kindlus. Tänavanurkadel on rohkesti söögikohti, kus kreekapärastele roogadele pakuvad vaheldust mõnusad pannkoogimajad. Liblikate org aga võlub eelkõige neid, kes ihkavad linnast välja loodusesse. Juunist septembrini on see täis pruuni-punasekirjuid liblikaid.

6. Korfu

Riik: Kreeka
Asub: Joonia meres Albaania ranniku lähedal
Suurus: 613 km²
Elanikke: 109 537
Reise korraldab: Aurinko
Suurim võlu: lopsakas roheline loodus, itaaliapärane õhustik

Korfu saar ehk teise nimega Kerkyra on Kreeka puhkusesaartest üks rohelisemaid ja looduse poolest lopsakamaid. Just see on põhjus, miks kirjanik Gerald Durrell ikka ja jälle pastaka on võtnud ja Korfu-elu mälestused lõbusatesse raamatutesse kirja on pannud. „Minu pere ja muud loomad” on neist esimene, naeru ja nalja saab ka sellele järgnevatest lugudest „Linnud, loomad ja sugulased” ning „Jumalate aed”. Võime garanteerida, et kui need läbi loed, koged saart külastades siirast äratundmisrõõmu.

Kõige enam tuttavat leiab raamatulugeja kindlasti peallinnast Kerkyrast. Linnapildis võib aimata saart valitsenud veneetslaste, prantslaste ja brittide mõjutusi, millest on tekkinud põnev kultuuriline segu. Linnasüdame arhitektuur meenutab pigem Veneetsiat kui Kreekat, eriti kui suunate pilgu üles rõdude poole. Mõnus koht seda melu nautida on esplanaadi ääres, kus tänavavalgustuse süttides kogunetakse terrassidele sumedat suveõhtut nautima, kaaslaseks klaasike vahustatud piimaga jääkohvi frappe’d.

Korfu põhjaosa on laiem ja mägisem, lõunaosa kitsam ja lamedam. Rannapuhkuse fännidel on hea teada, et põhja poole jäävad rannad on reeglina kivised, lõuna pool liivased. Saare läänerannikul on rannad laiemad, kuid ida pool on meri tavaliselt rahulikum. Muide, kui saare idakaldal õhtul rannas istuda, võib üle mere imetleda Albaania mägesid, mis loojuva päikese kumas kenasti roosaks värvuvad. Albaaniasse pakutakse Korful ka rohkesti ekskursioone, nii et soovi korral võid oma külastatud riikide nimekirja lisada veel ühe põneva nime.

Vaata ka “Vahemere saared edasijõudnuile, 1. osa” ja “Vahemere saared edasijõudnuile, 2. osa

Fotod: Anu Vane, Katrin Samlik ja iStockphoto

Kommentaarid: