Viis suusasoovitust

27.10.2015
Svea Lillepalu

Külmade ilmade tulekuga tekivad päikesepaiste ja rannaliiva kõrval unistustesse ka suusanõlvad ning rajud after-ski peod. Kuni valge vaip ükskord maha tuleb, võib lugeda mõnest rohkem ja vähem omapärasest suusakuurordist, mida maakeralt leida võib.

Tallatud teelt kõrvale: Fernie, Kanada

Suusahundid, kellele joondatud ja hooldatud suusarajad pinget ei paku, otsivad kindlasti midagi uut ja huvitavat. Peidetud aardeid, kuhu päris iga mees suusatama ei kipu, leiab meie planeedilt veel küll. Üks selliseid asub Kanadas Briti Columbia provintsis. Fernie-nimeline suusakeskus tõmbab ligi neid, kelle soontes voolab adrenaliin. Ka väike Fernie linn ise on omamoodi vaatamisväärsus – seal kasutatakse ära kõik vanad suusad, saagu neist siis aiad, majad või pargipingid.

Fernie, Kanada

Fernie, Kanada

Kui Austria tundub liiga peavool: Valle Nevado, Tšiili

Kui soovid proovida radu, mida arvatavasti vähesed eestlased läbinud on, siis paki suusad ja võta suund Tšiili poole. Ei ole just esimene paik, mis talvisele suusapuhkusele mõeldes pähe tuleb? Üheks põhjuseks on kindlasti see, et Tšiili suusahooaeg kestab aprillist oktoobrini ehk sel ajal, kui meie ootame sooja suplusilma. Juulikuisest lumest rääkivad laulusõnad ei olegi nii utoopilised.

Lõunapoolkera suurimaid suusakeskusi asubki Andide mäestikus ning kannab nime Valle Nevado. Sealt leiavad endale sobivaid suusaradu nii algajad kui ka juba kogenud suusatajad.

Valle Nevado, Tšiili

Valle Nevado, Tšiili

Kullatud suusad ja baldahhiinvoodid: St. Moritz, Šveits

St. Moritz on üks nendest suusakuurortidest, kus aega veedetakse veini juues, disaineripoodides ja Michelini tärnidega restoranides. Sekka mahub muidugi ka suusatamine paiga hästi hooldatud radadel. Kuurordist leiab luksushotelle, mille hulgas on ka üks Kempinski ketti kuuluv majutusasutus. Lisaks tuleb mainida, et St. Moritzi aasta keskmine päikeseliste päevade arv küündib numbrini 322. Päike, lumi, lõõgastus spaas ja šampus – tundub nagu ideaalne komplekt.

St. Moritz, Šveits

St. Moritz, Šveits

Midagi uut ja huvitavat: Paradiski, Prantsusmaa

Tegelikult kolmest suusapiirkonnast koosnev Paradiski on Prantsuse suusamaailma tõusev täht. Tegemist ei ole sugugi uue kuurordiga, kuid viimastel aastatel on ta hakanud end jõuliselt maailmakaardile pressima. Paradiski kuurordid sobivad eelkõige juba kogenud suusatajale ning pakuvad lisaks muudki tegevust. Pärast suusapuhkust saab kõikidele sõpradele öelda, et olete maailmakuulsat Mont Blanci mäge ka oma silmaga näinud.

Paradiski, Prantsusmaa

Paradiski, Prantsusmaa

Kodune ja tuttav: Mayrhofen, Austria

Mayrhofeni suusakuurort Austrias on arvatavasti see koht, kus väga paljud meist esimest korda elus mäesuusad alla panid ja laskuma õppisid. Hinterluxi liustiku lähedal asuv kuurort on olnud ka Eesti reisikorraldajate kalendrites juba aastaid ning siiani üks mõnusamaid suusasihtkohti. Arvatavasti ei paku ta enam küll väga uusi elamusi, kuid algajatele sobib kindlasti. Tegelikult on Mayrhofen ka suvisel ajal üks väga popp sihtkoht – saab teha ratta- ja jalgsimatku, kärestikel aerutada ja palju muud põnevat.

Mayrhofen, Austria

Mayrhofen, Austria

Lisainformatsioon

Lisainformatsiooni saamiseks ja suusareisi tellimiseks kirjuta estravel@estravel.ee või helista telefonil 6 266 266 või Skype’is estravel.ee.

Artiklit saad lugeda ka ajakirja Estraveller 2013. aasta 5. numbrist.

 

Kommentaarid: