Viking Line’i kutsel laevade, Rootsi ja Soomega tutvumas

06.10.2022
Estraveli töötajad Maris Talve, Marika Mikko, Eleen Janus, Inna Timofejeva, Riina Klaus, Liina Tollimägi ja Marge Alber.

Estraveli töötajad Maris Talve, Marika Mikko, Eleen Janus, Inna Timofejeva, Riina Klaus, Liina Tollimägi ja Marge Alber käisid augustis Viking Line´i kutsel erinevate laevadega tutvumas. Üle sai vaadatatud Gabriella, uhiuus Viking Glory ja Viking XPRS. Õppereisi programmi raames külastati Rootsis ka mitmeid muuseume ja sai veidi vaba aega Soomes nautida. Loe ühiselt kirjutatud reisimuljeid ja vaata pilte.

Muljeid M/S Gabriella pardalt

Viking Gabriella on 1992 a. ehitatud laev ja seda on juba ka näha laev on veidi väsinud ja kulunud. Sõidab põhiliselt liinil Helsingi-Stockholm-Helsingi. Kuni 17.09 sõitis paralleelselt Amorellaga, alates 18.09 jääb üksi sellele liinile ja hakkab sõitma üle päeva. Lõuna The Buffet restoranis maksab ette ostes 26 €, laeval ostes 28 €.

Gabriella – À la Carte & Seafood Bar
À la Carte toidud olid tõeliselt maitsvad ja tasemel. À la Carte restorani saab 39 € eest ette osta toidukupongi, mille väärtus laeval on 42 €. A la Carte restoranis pakutakse hommikuti Premium hommikusööki, hind 22 €, laeval ostes 24 €. Üldiselt selline tavaline hommikubuffee. Eeliseks vahuvein ja võimalus menüüst tellida erinevaid munaroogi ning kuumi jooke. Suite, LYX Seaside Premium, LXR Seaside Premium Allergy või Seaside Premium Large kajutites sisaldub reisi hinnas Premium-hommikusöök kõigile kajutis majutuvatele reisijatele.

Laeval Gabriella Travel Spa, hind 12 €, Viking Line Club’i kaardiga 10,50 €/in. 3 sauna ja 2 mullivanni.

Tulemas erikruiis algusega Tallinnast: Jõuluootus Ahvenamaal – 02.12.2022.

Stockholmis külastasime mitmeid muuseume

Stockholmi päev algas väikese merereisiga M/S Emelie pardal Djurgårdeni saarele, kus leidub muuseumeid erinevale maitsele. Emelie piletihinnad 65.- SEK üks sõit ja 105.- SEK päeva hind.

Meie alustasime Skanseni vabaõhumuuseumiga, mis on nagu väike miniatuurne Rootsi, kuhu on kokku kogutud erineva ajajärgu majad ja majapidamised üle kogu maa. Lisaks on seal ka loomaaed, akvaarium ja kohvikud. Poodides müüakse Rootsi disaini ja käsitööd. Alal korraldatakse ka kontserte.
Meie giid mainis, et korraga on igal hooajal/päeval avatud loetud arv majakesi, seega iga aasta võib külastades näha erinevaid tahke muuseumist. Kuna meie aeg muuseumis oli limiteeritud, siis saime vaid põgusa ülevaate – saime veidi jalutada, paari majja piiluda ja sõita alale tiiru peale rongiga. Ilusa ilma korral võiks seal muuseumis veeta pea terve päeva.

 

Viikingite muuseum on pühendatud Viikingite ajajärgule, selle võib läbida ise jalutades ja kogu vajalik info lugedes/vaadates ammutada, või tellida tuur ehtsa “viikingiga”, kes teeb selle kogemuse eriti värvikaks. Valida saab ka audiogiidi.
Meeldejääv osa muuseumist on Ragnfrids Tale nn elamussõit, kus külastaja sõidutatakse läbi müütiliste maastike ühest stseenist teise. Lugu, mida jutustatakse, on miniatuursete kujukeste ja maastike, müütiliste tegelaste ja kaartide abil illustreeritud, taustaks heliefektid. Muuseumis on ka restoran ja Viikingite teemaliste meenete pood.

 

Seejärel külastasime linnakodanike häärberit Hallwyl muuseumit. Kusjuures sinna on täitsa tasuta sissepääs. Tellida saab ka giidiga tuure. Enne külastust paluti suuremad kotid kapikestesse ära paigutada ja väiksemat käekotti hoida väga enda ligi, kuna alal pidavat olema väga kitsas. Ruumid tundusid endale küll üsna avarad, kuid reeglid on reeglid.
Hallwyl muuseum oli algselt Hallwyl´de perekonna talveresidents, perefirma kontor ja pere antiigikogu asukoht. Maja valmis 1898. aastal. Perekond annetas maja 1920. aastal Rootsi riigile, kuid nad elasid seal oma elu lõpuni veel sees. Muuseumina avati maja avalikkusele 1938.
Põnev oli käia toast tuppa ja lugeda/kujutada ette, kuidas seal kunagi elati, ballisaalis pidusid korraldati jm. Vaatamist jagus. Eraldi oli nt härrasmeeste tuba ja daamide ruum, isegi eraldi portselani tuba.
Muide, kui te muuseumisse minna ei taha, siis selle maja sisehoovis on väga armas kohvik/restoran, kus saab kuumal suvepäeval võtta klaasikese veini või kohvi ja imetleda tüüpilist Rootsi linnamaja sisehoovi. P.S joogi hinnad on päris krõbedad :) klaasikene aperoli maksis kõigest 18 €.

 

Avicii Experience on pühendatud Tim Berglingi ehk Avicii mälestuseks ja asub tema kodulinnas Stockholmis ning avati 2022. aasta veebruaris. See on väga mõnus tunne näha killukest Avicii maailma läbi tema enda ja ta sõprade silmade. Väga palju on erinevaid minidokfilme, kus Avicii lähedased ja koostööpartnerid temast räägivad ning saab näha ka Avicii lugude loomeprotsessi telgitagustesse. Seal ringi liikudes oli näol naeratus, külmavärinad ja kananahk ihul, kuid ka pisarad silmanurgas.
Lisaks on muuseumis mitmeid interaktiivseid tegevusi, näiteks saab proovida ise Avicii muusikast remixe teha, VR-prillidega ruumides ringi vaadata ja laulmist harjutada, kogeda, mis tunne on ise suurel kontserdil DJ-puldi taga olla ja palju muud. Kes Stockholmi minemas, siis see on kindlasti “must see” koht, kust tasub läbi astuda.

 

Kui muuseumid vaadatud said, oli meil veel tunnike vaba aega linna peal ringi vaadata. Stockholm ise on juba nii armas soojades toonides majakesed, põnevad tänavad ja poekesed et tasub kindlasti lihtsalt jalutamiseks, avastamiseks ja poodlemiseks aega planeerida. Ja meil õnnestus näha ka Stockholmi kõige väiksemat skulptuuri ja tema peakest silitada, et saatus või õnn meid jälle sinna linna tagasi tooks :)

Muljeid MS Viking Glory pardalt

Teise päeva õhtul alustasime reisi liinil Stockholm-Turu, Viking Line’i uhkeima lipulaevaga Glory. Viking Glory laev alustas esimeste reisidega 2022. aasta märtsis. Laeva ehitus toimus Hiinas, kuid sisekujundus on loodud Rootsi arhitektide poolt. Interjööri läbivad toonid on kuldne ja smaragdroheline, mis muudavad laeva luksuslikumaks. Viking Glory mahutab 2800 reisijat. Laevas on ligi 20 erinevat kõrgklassi kajutikategooriat. Kõik kajutid asuvad 58.tekil ja aknapinda on tavapärasest rohkem, seetõttu on laevas rohkem aknaga kajuteid kui sisekajuteid. Meie ööbisime neljakohalises aknaga kajutis. Tegemist oli ilusa ja lihtsa standard kajutiga. Kajutile andis avarust suur ümar aken, kust sai hommikul vaadata imeilusat Ahvenamaa saarestiku. See saarestik on üks Läänemere ilusamaid piirkondi. Kuna suvekuudel on laev suures osas välja müüdud, siis paraku ei õnnestunud meil näha teisi kajuteid.

Laevas on mitu erinevat baari, restorani ja istumiskohti, kus niisama aega mõnusalt veeta. Torget cafe & Bar on koht, kus kuulata rahulikku džäss-muusikat ja nautida meelepärast jooki. Vista Club’is toimuvad show’d ja õhtune meelelahutus. Vista deck’il (päikesetekil) saab nautida kokteile ja näha kauneid vaateid merele. Lisaks on laevas hubane salakõrts Algoth’s ja bistroo Mimmi’s. Toidugurmaanidel tasuks kindlasti külastada hubase atmosfääriga restorani Kobba. Väga peene ja maitseka sisustusega A’la carte restoran. Meie õhtustasime laeva buffees, milles oli rikkalik valik ja maitsvad toidud. Buffees oli valikut nii taimetoitlastele kui ka gluteeni- ja laktoosivabasid toite. Samas buffees sõime ka hommikusööki, mis oli samuti värske ja maitsev.

 

Huvitavad märksõnad, mis laeva külastamisel tähelepanu köitsid:

  • Keskkonnasõbralik maagaasil töötavad mootorid, tühjades kajutites lülituvad automaatselt välja tuled ja ventilatsioon ning küte on madalam, tõhusam taaskasutus ja toidujäätmeid kasutatakse biogaasi tootmisel, buffet-restoranis on väiksemad valmisportsjonid ning menüüd kohaldatakse sõltuvalt tooraine kättesaadavusest jpm.
  • Jätkusuutlikkus laev on varustatud Climeoni taastuvenergia süsteemiga, mis muudab mootori heitsoojuse elektriks.
  • Paindlikkus laeval on kuni 14 paindlikku nõupidamisruumi. Kokku max 400 inimesele. Laeva erinevaid ruume kasutatakse mitmeotstarbeliselt, nt suvekuudel kui on vähem konverentse, siis saab nendest ruumidest ehitada Ville Viking seiklusala. Vista Club’il on tehtud vaheuksed, st kui on vähem inimesi laevas, tehakse ala väiksemaks ja jällegi vastupidi.
  • Laeva poes on lisaks tavakassadele iseteeninduskassad.
  • Sisekujundus on inspireeritud archipelago’st kasutatud palju looduslähedasi materjale, peamiselt puit ja kivi ning toonidest meresiniseid ja rohelisi. Laeva keskosa on kuldsete detailidega, mis kujutab lainetel sädelevat päikest.
  • Kunst Viking Glory pardal Ahvenamaalt pärit skulptor Stefan Lindforsi skulptuurid ja Ahvenamaa kunstnik Jonas Wileni maalid.
  • Viking terrace omapärase kujundusega suur katuseterrass, kus on võimalik süüa hommikusööki, grillroogasid, kokteile juua. Soojemal ajal korraldatakse õhtuti erinevat meelelahutust ja külmemal ajal on võimalik kasutada siseterrassi, millel on tuulekindel klaas ja infrapunaküttega valguskiirgurid.
  • VIP- ruum Fyren – eraldi klaasseintega ruum väiksematele seltskondadele (max 30 inimest). Pöörlev põrand, et kõik lauas näeksid võrratuid vaateid saarestikule. Laes on LED-ekraan, millel on palju funktsioone, näiteks et luua atmosfääri (tähistaevas, linnud lendavad jne), olemas on eraldi lift ja tualett.
  • Market – Läänemere esimene turuhall. Sealt on võimalik osta kaasa või kohapeal süüa koduseid roogi, pitsat, rahvusvahelist kööki ja laeva oma pagariäri küpsetisi.
  • Fun fact – kellel kipub asukoht sassi minema, saab orienteeruda koridori vaipadel kujutatud laevade järgi, mis näitavad alati suunda laeva vööri poole.

 

Viking Glory pakub reisijatele uut kruiisi kontseptsiooni, milleks on “Slow cruise”. Idee on pakkuda reisijatele rahulikku ja mugavat reisi. Mõnusaks lõõgastuseks sobib hästi laeva Archipelago spa & gym. Spaas saab nautida imekauneid vaateid saarestikule otse saunast, basseinist, mullivannist ja jahutada end lumekoopas. Lisaks on võimalik broneerida endale merevaatega massaaži aeg ja on olemas ka ilusalong, joogatreeningud ja jõusaal.

Laeval nähtu ja kogetu põhjal saame öelda, et tegemist on tõesti Läänemere uhkeima ja ilusama laevaga. Kindlasti soovitame võtta ka teistel ette üks mõnus laevareis Viking Glory pardal.

Viimasel reisipäeval sõitsime hommikul bussiga Turust Helsingisse, kus meil oli veidikene vaba aega ringi vaadata. Jalutasime linna peal, sõime kohvikus kardemonisaiakesi ja tegime kiired shoppingutiirud. Seejärel juba ootas meid Viking XPRS ja laevasõit Helsingist Tallinnasse.

Muljeid Viking XPRS pardalt

Alustuseks veidi numbreid: laev ehitati 2008, võtab peale kuni 2500 reisijat, kajutikohti on 736 ja autokohti 230. Ehitati Tallinn-Helsinki liini jaoks, aga saab seilata ka mujal.
Laeval on mitmed söögikohad: Buffet restoran, Blue Deli, Wine & Dine, Red Rose, The Burgers, Robert´s Coffee, Viking Inn pubi ja selle kõrval asuv Club X, kus ka päevase ülesõidu ajal esines bänd. Ostlejatele on suur Shopping World tax free kauplus ja väiksem Fashion Shop. Kõik need kohad on koondunud 7. ja 8. tekile.

Laste jaoks on merereis alati elamus omaette. Siin ootavad pallimeri, vahvad mängud, laevakass Ville Viking jagab pehmeid kallistusi ja suvel on eriline lasteprogramm. Väiksematele on mängutuba 8. tekil, suurematele on suvine Laste/Ville maailm 7. tekil ja mänguautomaadid 7. ja 8. tekil. Sügis-talvisel perioodil Ville maailma ruumides on konverentsikeskus.

Allpool 6. tekil paiknevad sise- ja aknaga kajutid. Need on erineva taseme ja suurusega. Kõige suuremad on laia voodiga LYX Seaside Premium ja kõige väiksemad B2S Inside Piccolo Small kajutid. Kõikides kajutites on oma wc, dušinurk ja väike LCD-teler.

Autoga reisijatele pakub Viking XPRS väikese lisaraha eest 10 € (üle poole odavam kui Tallinkil) võimalust sadamasse saabuda hiljemat 21 min enne laeva väljumist (Late check in) ja välja sõita esimeste seas (Pool position).

Meil oli võimalus oma silmaga näha, kus ja kuidas toimub laeva juhtimine. Me käisime laeva kõige pühamas kohas kaptenisillal. Meid tervitas laeva kapten ja 2 tema abilist selgitasid ja näitasid, milliste nuppude abil toimub laeva juhtimine.

Kogu reisi suurima positiivse elamuse pakkus Viking Glory. See laev ja marsruut Turu-Stockholm on eriliselt ilusad! Minge vaadake oma silmaga. Soovitame!

Vaata järele ka reisil tehtud Instagram Story´sid.

Osta laevapiletid mugavalt laevapiletid.ee lehelt.

Küsi infot merereiside ja erikruiiside kohta reisikonsultandilt estravel@estravel.ee või telefonil 6266 266.

 

Kommentaarid: