Kuidas läbida pooltuhat kilomeetrit kiirelt ja mugavalt? Rongiga muidugi!

12.02.2014
Svea Lillepalu

Sügisel käis meie lennupiletite ja reisikindlustuse müügidirektor Mauri tööreisil Madriidis. Kuna Euroopa mastaapides oli tegu suhteliselt pika vahemaaga, sai sõitu rikastatud mõne põneva vahepeatusega. Erilise põnevusega ootas ta just rongisõitu Madriidist Kataloonia pealinna Barcelonasse. Mauri kogemusest ülikiire rongiga saadki lugeda altpoolt.

Kiirrong, rongipiletidOlgu ette ära öeldud, et kogu reis – lennud Tallinnast Helsingi ja Genfi kaudu Madriidi koos päeva veetmisega Šveitsis, kiirrong Madriidist Barcelonasse koos päevaga Kataloonias, lend sealt Helsingisse ja laev Soomest koju  – maksid kokku vähem kui ainult kiirete ühendustega lennud Tallinna ja Madriidi vahel.

Euroopa kiireim rongivõrgustik

Hispaania on viimastel aastatel jõudsalt investeerinud kiirrongiühendustesse ja hetkel on valmis juba 3100 kilomeetrit ülikiiret sõitu võimaldavaid raudteid. Selle numbriga ollakse muide Euroopas esikohal ja maailmas Hiina järel teisel kohal. Ronge opereerib riiklik raudteefirma Renfe ning kiirrongiliinide brändinimi on AVE. Viimane on lühend sõnadest Alta Velocidad Española, ehk “Hispaania suur kiirus”. Ühtlasi tähendab sama sõna hispaania keeles ka lindu.

Madriid-Barcelona vaheline kiirraudtee sai lõplikult valmis alles 2008. aastal ja hiljem on seda liini pikendatud läbi Girona veel kuni Figueresini Prantsusmaa piiril. Tegemist on hetkel ühe maailma kiireima maapealse reisijatranspordiühendusega üldse.

Miks eelistada rongi lennukile?

Non-stop rongid läbivad 621 km pikkuse vahemaa Hispaania ja Kataloonia pealinnade vahel 2 tunni ja 30 minutiga. Minu kasutatud väljumisel olid küll ka mõned vahepeatused ja sõiduaeg seetõttu veidi üle 3 tunni. Madriidi ja Barcelona vahel on mõistagi ka tihe lennuühendus mitte väga kallite piletihindadega. Graafikujärgne lennuaeg tund ja 20 minutit on rongist küll kiirem, kuid lendamisel tuleb arvestada täiendava ajakuluga lennu eel ja järel:

  • Metroolennujaamad asuvad tavaliselt linnast väljas ja sinna kohalejõudmine on ajamahukam võrreldes kesklinnas asuvate raudteejaamadega.
  • lennule registreerimine suletakse tavaliselt 30-60 minutit enne väljumist. Võimalike järjekordade tõttu pagasi äraandmisel ja turvakontrollis, soovitatatakse kohale tulla juba 2 tundi varem.
  • sihtkohas pagasi kättesaamiseks võib lennu puhul taas olla vajalik mõningane ooteaeg.

Ka AVE kiirrongide puhul on vaja enne pardaleminekut läbida turvakontroll. See on siiski suhteliselt kiire ja piisab kohalejõudmisest paarkümmend minutit enne rongi väljumist. Päris rongile pääs suletakse vaid 2 minutit enne väljumisaega.

Oluline teema on ka lubatud pagasimäär. Mõni odavaid hindu reklaamiv lennufirma võib äraantava pagasi eest küsida lausa astronoomilisi summasid. Renfe lubab aga tasuta kuni 3 pagasiühikut reisija kohta. Pagas on vagunis koos reisijaga ja midagi ära anda pole tarvis. Suurte kohvrite jaoks on rongis lausa eraldi ala.

Kokkuvõttes on kesklinnast kesklinna sõitmisel AVE rong lennukist reeglina parem valik, arvestades nii kohalejõudmise kiirust, hinda kui üldist mugavust.

Peaaegu nagu lennujaamas

Kiirrongile minek meenutab veidi lennujaama oma väravate ja infotabloodega. Pardalemineku algusest antakse teada ka valjuhääldite kaudu. AVE  rongid on üsna punktuaalsed, ka minu reis väljus ja saabus täpselt minutipealt.

MetropolisRongis on võimalik valida erinevate mugavusklasside vahel. Esimese klassi piletid sisaldavad muidugi kõige mugavamaid istmeid. Nii esimeses- kui äriklassis pakutakse tasuta süüa ja wifi ühendust. Enamik reisijaid, mina sealhulgas, sõidab siiski turistiklassis, kus on mugavad istmed ja piisavalt personaalset ruumi –  igal juhul rohkem kui lennukis. Jagatakse tasuta kõrvaklappe, millega saab kuulata erinevaid audioprogramme või jälgida vagunis olevatel jagatud ekraanidel jooksvat filmi. Eraldi on olemas ka kohvik-vagun, kust saab osta süüa-juua või soovi korral niisama koguneda. Otse loomulikult on igas vagunis olemas ka tualett.

AVE rong on väga puhas ning liigub üllatavalt sujuvalt ja vaikselt. Iga vaguni seinal saab jälgida tablood, mis näitab muu hulgas ka sõidu kiirust. See oli stabiilselt üle 250 km/h ja mõnedel lõikudel tõusis isegi 300-ni. Kõrvaloleva kiirtee autodest möödus see rong igatahes nagu postidest. Samas olid aknast möödalibisevad maastikud, kohati ka mäed ja meri väga hästi jälgitavad.

Mis see maksab?

AVE kiirrongide hinnakujundus meenutab lennuhindu. Erinevatele teenindusklassidele kehtivad erinevad hinnad, aga ka sama klassi siseselt võib maksumus kõikuda vastavalt nädalapäevale, väljumise kellaajale ja etteostuajale. Müük avatakse umbes 2 kuud ette ja varajane etteost garanteerib suurema valiku ja paremad hinnad.

Minu internetist ostetud promo-hinnaklassi pilet maksis 32 eurot ja see ei olnud muudetav ega tühistatav. Ka istekohta ei saanud ma ise valida, konkreetne istekoht ilmus piletile automaatselt. Veidi kallimatel piletitel on olemas nii istekoha valiku võimalus kui paindlikumad muutmis- ja tühistamistingimused. Vahetult enne väljumist ostetav kõrgema teenindusklassi pilet võib aga viia rahakotist juba üle 200 euro.

Internetist ostmine eeldab muidugi krediitkaardi olemasolu. Kuuldavasti on aga Renfe kodulehel olnud sageli probleeme välismaiste kaardimaksete töötlemisega. Samas saab Renfe pileteid mugavalt osta ka Estravelist ja sealjuures ilma krediitkaardita.

Hea teada

AVE kiirrongi pilet annab täiendavalt õiguse tasuta sõiduks linnalähirongidega, milledeks on Cercanias Madriidis ja Rodalies Barcelonas. Tasuta sõidu õigus kehtib 3 tundi enne AVE rongi väljumist ja 3 tundi peale selle saabumist. AVE piletil on spetsiaalne kood, millega automaadist tasuta piletit lunastada saab. Mina tasuta sõitu ei kasutanud, kuna viibisin Barcelonas terve pika päeva.

BarcelonaNii Madriidis kui Barcelonas on mitu raudteejaama. AVE rongid kasutavad neist vastavalt Puerta de Atohcat ja Santsi. Mõlemad on ühistranspordiga hästi ligipääsetavad, sest jaamu läbib mitu metroo- ja linnalähirongide liini. Mina sõitsin õhtul Sants´i jaamast lennujaama Rodaliese rongiga, mis on ikka väga soodne variant. Paarikümneminutilise rongisõidu ajal kehtib tavaline Barcelona 10-sõidu pilet, millega ühe sõidu maksumus jääb alla 1 euro.

Puerta de Atocha jaama lähedal asuvad aga näiteks mitu kuulsat kunstimuuseumi – Reina Sofia, Prado, Thyssen-Bornemisza. Lisaks on jaama enda vanem osa ümber kujundatud troopiliseks pargiks, kus lokkab lopsakas taimestik ja tiikides elutseb rohkearvuliselt kilpkonnasid ja kalu. Madriist lahkudes või sinna saabudes pole paha mõte ka jaamas endas veidi aega veeta.

Kokkuvõttes oli rongisõidu kogemus väga meeldiv ja kui mul veel peaks lähitulevikus Hispaaniasse reisimist ette tulema, siis kindlasti teeksin seda uuesti.

Kui Sinu reisiplaanid näevad ette erinevate Euroopa linnade vahel seiklemist, siis küsi meilt julgelt ka rongipiletite pakkumist. Võib juhtuda, et rööpaid pidi reisimine tuleb hoopis soodsam. Mugavam on ta kohe kindlasti!

Kommentaarid:

  1. Kalev Kersen

    Aitäh ! Väga palju uusi kogemusi . Võtame teadmiseks.