Kuumad ja piltilusad paradiisisaared: Mauritius, Seišellid ja Maldiivid

24.10.2022
Estraveli turunduse projektijuht Külliki Malken

Imelised paradiisisaared pakuvad aastaringselt päikest, sooja merevett ja valge liivaga randu, mis kutsuvad neid, kes otsivad rahulikku puhkust garanteeritud luksuses. Milline neist kaunitaridest välja valida?

Mauritius

See umbes Saaremaa-suurune saar on tuntud oma safiirsiniste vete ja valgete randade poolest, kuid mitte kaugele rannakuurortidest jääb tõeline Mauritius, milles on palju erinevaid kultuure ja religioone, vaiksed kalurikülad ja sõbralik rahvas. Mauritiuse saar asub India ookeanis, Madagaskarist 900 km idas. Olles Aafrika üks väiksemaid riike, annavad inglise, prantsuse sidemed ja india tööjõu mõjutused seal tugevalt tunda. Ka Mauritiuse söögikultuuris sulanduvad kokku India, Aafrika, Euroopa ja Hiina toidukultuurid.

Mauritiuse saare kliima soosib reisimist igal ajal. Võib öelda, et siin on kaks aastaaega. Suvehooaeg kestab novembrist aprillini, mil õhuniiskus võib olla suur ja keskmine õhutemperatuur sel ajal vahemikus 25 kuni 33 kraadi. Talvehooaeg algab mais ja kestab novembrini. Sel ajal on keskmine õhutemperatuur ligi 23 kraadi ja laguunide keskmine veetemperatuur samuti ligi 23 kraadi. Suveperioodil võib esineda troopilisi tsükloneid, kuid mõnel aastal pole tõsiseid ühtegi, seega on tegemist üldiselt väga turvalise sihtkohaga.

Mauritius on küll väike ja meie mõistes tihedalt asustatud (kujuta ette Eesti rahvastikku Saaremaale koondunult), kuid kõikjal laiuvad suhkruroopõllud ning kasvavad erinevad viljad, nagu arbuusid, melonid, ananassid. Detsembri algus on parim aeg papaiade jt puuviljade söömiseks.
Mauritiuse saart ümbritseb suures osas korallriff, mis ei lase suurtel ookeanilainetel randa jõuda, seega teeb see ujumise turvaliseks (v.a saare lõunaosas, mis on surfarite paradiis). Mauritius on üks armastatuim mesinädalate veetmise sihtkohti maailmas, kuid saar ei kuulu pelgalt noorpaaridele, vaid väärib külastamist kõigil reisihuvilistel, kes väärtustavad täiuslikku eksootilist puhkust. Sobib hästi ka lastega peredele.

Parimad piirkonnad

Hotelli valides on soovitatav hoolega jälgida, milline rand seal konkreetselt on. Öeldakse, et ilusamad rannad jäävad lääne- ja põhjapoole, kuid imeilusaid loodusliku valge liivaga randu näeb ka saare idarannikul. Põhjarannikul võiksid peatuda eelkõige need, kes tahavad lisaks rannapuhkusele poodelda, erinevates kohalikes söögikohtades head toitu nautida ja kohaliku ööeluga tutvuda. Selle piirkonna keskuseks on Grand Bay ning siin võib leida ka soodsama hinnaklassi ja apartement-majutust. Ka saare kaguosas, lennujaama lähedal on soodsamaid hotelle, kuid kui nii kaugele lennata, siis ei soovitaks seal olla rohkem kui ühe öö, sest rannad ei ole seal nii ilusad ning ka lennukite müra võib häirida.
Mauritiuse pealinn on Port Louis, mis asub saare loodeosas. See on suur ja üsna kirev linn, kus on nii kaasaegseid klaas-betoonmaju kui ka kohaliku arhitektuuri näidised. Linn areneb ja kasvab väga kiiresti. Kui soovite osta soodsa hinnaga suveniire, tasub külastada Port Louisi turgu. Seal tuleb julgelt kaubelda, sest kui hästi läheb, saab kauba 50–80% soodsamalt.

Külasta ka:

Chamarel and Black River Gorges. Chamareli jugasid ja seitsme värvi maad tasub kindlasti külastada. Värvilise maa on loonud vulkaanilised kivimid, mis erineval temperatuuril on jahtunud. Kõige kirkamad on värvilised liivad just päikesetõusu ajal. Boonusena näeb seal ka hiiglaslikke kilpkonnasid ning saab osta Chamareli kohvi (mujal Mauritiusel kohvi ei tehta)

Vanilla Park. Selles looduspargis näeb Seišellidelt sisse toodud hiiglaslikke kilpkonni, Niiluse krokodille, ahve, iguaane jt loomi. Tore koht, kuhu terve perega minna. Kilpkonnasid saab ka toita ja paitada.

Casela looduspark on ammustest aegadest tuntud seal elavate hämmastavate linnuliikide poolest. Park avati esmakordselt 1979. aastal ning on koduks enam kui 1500 erinevale linnuliigile, lõvidele, tiigritele, sebradele, jaanalindudele, kaelkirjakutele ning paljudele teistele Aafrika loomadele. Casela on Mauritiuse üks populaarsemaid vaba aja veetmise ja atraktsioonide parke, mis pakub erinevaid lõbusaid ja põnevaid tegevusi üksikisikutele, peredele ja ettevõtetele. Seal saab teha ka pisikese Aafrika safari.

Vaata Mauritiuse reise pakettreiside otsingust.

Seišellid

Maagilised saared, mis lebavad nagu pärlitest kaelakee India ookeani tumesinises juveelikarbis. 115 saarest koosnev riik, millest 33 on asustatud, on laiali paisatud Aafrika ja Madagaskari lähedusse India ookeanis. Nad on ainukesed graniidist ookeanisaared maailmas ning ühtlasi ka vanimad ookeanisaared, mis muudab nende floora ja fauna unikaalseks. Siin on kauneid lopsaka loodusega mägesid, piltilusaid randu ning endeemseid taime- ja loomaliike. Seišellid on rahvaarvult Aafrika kõige väiksem riik, kus elab u 93 000 inimest. Kohalik rahvas on kreoolid – neis voolab aafrika, india, hiina, inglise ja prantsuse verd. Kirju ajaloo tõttu on siin olnud läbi aegade palju erinevaid valitsejaid ning kõigilt on nad midagi kaasa võtnud, seega segunevad neis prantslaslik elurõõm, inglaslik viisakus ja aafriklaste eksootiline ilu.

Seišellidel valitseb troopiline kliima, mis sõltub palju tuulte suunast. Oktoobrist aprillini puhuvad peamiselt loodetuuled, mis toovad endaga kaasa soojema ja niiskema ilma (eriti detsember ja jaanuar). Maist septembrini valitseb peamiselt kagutuul, mis toob endaga kaasa veidi madalamad temperatuurid, kuivema perioodi ning tugevamad tuuleiilid. Teisalt jäävad Seišellid tsüklonite tegevuspiirkonnast välja, mistõttu väga tugevaid tuuli on väga harva. Temperatuur on püsivalt 24–32°C ja kontrastid aastaaegade vahel on väikesed.
Selle maapealse paradiisi kolm suuremat ja tuntumat saart on Mahé, Praslin ja La Digue, mis kõik väärivad kindlasti külastamist. Seišellidel on vägagi soovitatav n-ö island hopping ehk erinevate saarte külastamine, sest vaid nii kogeb kõike imelist, mida sellel sihtkohal pakkuda on.

Mahé saar on suurim ning enimasustatud saar, kus elab 80% Seišellide elanikkonnast. Kuigi see saar on arhipelaagis kõige tihedamini asustatud, siis pindalalt ei ole ta suur, umbes nagu Muhu saar. Siin asub pealinn Victoria, peamine sadam ja rahvusvaheline lennujaam. Pealinnas tasub külastada kohalikke galeriisid, muuseume, karismaatilisi poode ja pisikesi kohvikuid. Pikemaks puhkuseks on soovitatav valida mõni kauni rannaga hotell linnakärast eemal või hoopis mõni teine saar, sest Mahèl on väga mugav ühendus teiste Seišellide saartega.

Praslin on Seišellide suuruselt teine saar, mis on kolmetunnise paadisõidu kaugusel Mahèst.
Praslinil asub muinasjutuline Vallée de Mai rahvuspark, üks kahest UNESCO maailmapärandi paikadest Seišellidel. Vallée de Mai metsas kasvab seitset liiki palme, mida ei leidu mitte kusagil mujal, ning see on ainus koht, kus kasvab looduses topelt kookospähkel, mida tuntakse ka Coco de Mer nime all. Need hiiglaslikud kookospähklid võivad kaaluda üle 20 kilogrammi ning oma kujult peegeldavad meeste ja naiste anatoomiat. Saarele on iseloomulikud tõeliselt kaunid rannad, nagu Anse Lazio ja Anse Georgette, mis mõlemad kuuluvad viimastel aastatel maailma parimate randade esikümnesse.

La Digue on lähinaaber Praslinile ning suuruselt neljanda saarena on see vaid 10 km2. Sellel eksootilisel saarel on tänaseni peamiseks transpordivahendiks jalgratas või camion’id (pinkidega ja kaetud kastiosaga veoautod). Lisaks troopilistele palmisaludele ja mitmetele piltpostkaarti meenutavatele randadele on siin ka maailma kõige ilusamaks rannaks tituleeritud Anse Source d`Argent, mis on ka enim pildistatud rand maailmas. Tavapäraste tegevusalade – kookosõli tootmise ja kalapüügi – kõrval on väga tähtis turism, mis toob saarele 80% kõikidest sissetulekutest. Kookospalmi kõrval kasvatatakse vanilli, kaneeli- ja nelgipuid ning teepõõsaid.

Kuna maa harimiseks sobilikku pinnast Seišellidel eriti ei ole, siis kohalikke vilju seal üldiselt proovida ei saa, sest kõik tuuakse sisse mujalt. Küll aga on toidulaual rohkelt erinevat kala (eriti tuunikala), mida meres on see-eest rohkelt. Seoses sellega, et praktiliselt kõik tuleb saartele kaugelt üle mere transportida, on Seišellid ka keskmisest kallim sihtkoht. Vaesust ja räpasust Seišellidel ei näe, kõik on hoitud ja hoolitsetud või lihtsalt oma looduslikus ilus. Seišellide võlu on ka see, et seal ei ela mitte ühtegi mürgist ega ohtlikku looma või putukat.
Tuleb tunnistada, et emake loodus on andnud sellele saarele kogu maailma luksuse.

Vaata Seišellide reisipakkumisi.

Maldiivid

Maldiivi Vabariik asub India lähistel korallsaartel, mis moodustavad grupeeritult 27 atolli ja tuhandeid väikeseid saari, mis meelitavad peene valge koralliliiva ning türkiissinise mereveega. Selleks, et puhkus sujuks võimalikult hästi ja jääks eluks ajaks meelde, on väga oluline valida õige periood, kuurort ja hotell. Hotelle on kogu saarestikul palju – suurematel saartel võib neid olla isegi mitu, väiksematel aga sageli ainult üks, mille territoorium ulatub üle kogu saare.

Temperatuurid Maldiividel on aastaringselt 24–33°C vahel. Saarestikus on kaks aastaaega: kuiv “talv” ja vihmane “suvi” (aprillist oktoobrini), kuid suhteline õhuniiskus on pidevalt küllaltki kõrge. Aprillist oktoobrini on ilm saarestikus sageli ka väga tormine.

Oma eripära tõttu sobivad Maldiivid eelkõige romantiliseks ja rahulikuks puhkuseks ning samuti veespordialade harrastajatele. Soe tuul, läbipaistev türkiissinine merevesi, pehme valge liiv palmide varjus – Maldiividel tuleb kindlasti endale aega võtta ja lihtsalt looduse poolt garanteeritud puhkust nautida.

Isegi kui te pole kunagi varem sukeldumisega tegelenud, tasub Maldiividel seda kindlasti proovida, kuna Maldiive peetakse maailmas üheks parematest kohtadest snorgeldamise ja allveeujumise jaoks. Selle tingib ülimalt puhas ja hea läbipaistvusega soe merevesi ning väga mitmekülgne veealune maailm, sh lõputuna näiv korallide ja kalade kirev maailm. Maldiivid on ideaalne paik, et harrastada kõiksugu erinevaid veega seotud alasid, nagu purjetamist, windsurfing’ut, veesuusatamist, kanuusõitu, öist kalapüüki või võtta osa haide ja vaalade jälgimisretkest.

Pealinn Malè on ainuke linn Maldiividel, kus on erinevad arhitektuurilised ja ajaloolised vaatamisväärsused ning mitmekesine valik kauplusi. Seal on 17. sajandist pärit mošeed, rahvusmuuseum, suurejooneline kaasaegne islamikeskus, mille kuldne kuppel on muutunud Malè sümboliks. Kindlasti tasub läbi astuda kohalikult kala- ja tavaturult, kus müüakse erinevaid kohalikke kaupu ning käib tingimine hea lõunamaise traditsiooni kohaselt.
Kui otsite rahu ja vaikust rahvahulgast eemal, valige väike atoll, kus asub vaid üks kuurort. Kui aga reisite kogu perega ja vajate rohkem tegevust, valige suurem saar, kus on rohkem turismikuurorte. Lisaks pakuvad suurimad atollid rohkem võimalusi ekskursioonideks nii looduses kui ka ümberkaudsetes külades. Võimalikult eksootilise elamuse saamiseks on soovitatav sõita Malèst kaugemal asuvatele saartele. Kaugus Malè atollist ja lennujaamast määrab transpordivahendi, mida kuurordisse jõudmiseks kasutatakse. Pärast maandumist jõutakse valitud saarele üldjuhul kiirpaadiga või kui atoll asub kaugemal, siis vesilennukiga. Loomulikult mõjutab reisi maksumust ümberistumiste kestus ja arv. Siinkohal oskavad oma ala professionaalid reisibüroos kindlasti head nõu anda.

Vaata Maldiivide reisipakkumisi.

Lugu on ilmunud reisiajakirja Traveller 2022 sügis-talvises numbris.

 

Kommentaarid: