Laura käis Tuneesiaga tutvumas – reisimuljed ja hotellisoovitused

28.06.2023
Estraveli tellimiskeskuse reisikonsultant Laura Kalve

Estraveli tellimiskeskuse reisikonsultant Laura Kalve käis Novatoursi kutsel Tuneesiaga tutvumas. Loe tema reisimuljeid ja hotellisoovitusi ning vaata reisipilte.

Tuneesia on Aafrika mandri põhjapoolseim riik, mis asub Vahemere ääres. Reisi esimestel päevadel jäi õhutemperatuur veidi alla 30 kraadi, kuid kahepäevasel Sahara ekskursioonil oli ilm üpris vahelduv. Üks hetk lõõmas päike ja oli palav, teine hetk tuli suurem tuul ja tuli midagi peale võtta. Reisi lõpupoole läksid ilmad jahedamaks ja viimasel ööl oli ka tugev äikesetorm. Mingi hetk mõtlesin, kas mu bangalo ikka jääb hotelli territooriumile alles, kuna tuul puhus ja äike müristas ikka korralikult. Parim aeg Tuneesiasse reisimiseks on muidu juunist septembrini. Suvel ulatub õhutemperatuur 40+ kraadini. Väljaspool suve on jahedam ja esineb rohkem vihma.

Fakte Tuneesiast

Tuneesia on väga liberaalne riik. Tuneesias elab umbes 12 mlj inimest, kellest 93% on moslemid ja ülejäänud kristlased. Riigis räägitakse araabia ja prantuse keelt. Araabia keelt räägivad tuneeslased teises dialektis, seega tuneeslased egiptlastest saavad aru, kuid vastupidi mitte. Naistel on praeguseks võrdsed õigused meestega ja enda täielik katmine (hidžaabi) kandmine pole kohustuslik. Tuneesia on maailmas 3. riik pärast Hispaaniat ja Kreekat oliiviõli tootmises. Lisaks oliividele kasvatavad veel datleid, mandleid, tsitruselisi ja viinamarju.

Õppereisist ja lendudest

Mina reisisin Tuneesiasse esmakordselt, mis tegi selle reisi eriti põnevaks. Ootused enne reisi mul eriti suured polnud, kuid nagu ikka suutis Tuneesia mind oma kvaliteetsete hotellide, omanäoliste kuurortide, toredate kohalike ja imekaunite liivarandadega tohutult üllatada. Soovitan julgelt kõigile. Eriti neile, kes otsivad vaheldust mitmeid kordi külastatud Egiptusest.

Tuneesiasse lendasime Smartlynx Airlines’iga. Lubatud pagasimäär Smartlynx lennul on 5 kg käsipagasit ja 20 kg äraantavat pagasit reisija kohta. Lennuk oli väga korralik ja puhas. Istekohad said enne reisi meile ette broneeritud ja mõlemal suunal oli mu istekohaks 1A ehk koht lennuki esireas, mis oli äärmiselt mugav, kuna sai kenasti jalgu sirutada. Lend sihtkohta on väga lühike (umbes 4 h ja 30 min). Reaalsuses kestis aga lend sihtkohta ja tagasi veidi alla 4 tunni. Pardateenindus lennul oli väga hea, kõik pardateenindajad olid abivalmid ja rõõmsameelsed. Toitlustus oli meile mõlemale lennule Novatoursi poolt ette tellitud ja maitses väga hästi. Sinnalennul oli eineks omlett toorjuustu, peekoni ja šampinjonidega, apelsinimahl, jogurt ja šokolaadi/sidruni täidisega küpsised. Tagasilennul BBQ sealiha kartulite ja Kreeka salatiga, šokolaadi-kookose kook ja apelsinimahl. Seega Smartlynxiga pole sugugi kehva lennata nagu paljud võib-olla arvavad. Mina lendasin nendega juba mitmendat korda ja olen kõik korrad rahule jäänud.

Tuneesia kuurordid/piirkonnad

Populaarsemad kuurordid Tuneesias puhkamiseks on Sousse, Monastir, Hammamet, Yasmine Hammamet, Skanes, Mahdia ja Port El Kantaoui.

Sousse on Tuneesia suuruselt kolmas linn. Sousse pole ainult puhkusepiirkond, siinne 8 m kõrguse ja enam kui 2 km pikkuse müüriga ümbritsetud vanalinn on kantud UNESCO maailmapärandi nimekirja. Umbes 200 000 elanikuga Sousse’is on säilinud keskaegne kitsastest keerdtänavatest süda, kasbah ja medina, ribati kindlus ja pikk müür Vahemerel. Seda ümbritseb kaasaegne linn pikkadest sirgetest teedest ja laiemalt paiknevatest hoonetest. Sousse’i peetakse populaarseks turismisihtkohaks eriti selle ööelu tõttu.

Monastir on poolsaar, mida ümbritseb kolmest küljest Vahemeri ja mis moodustab lõunas samanimelise Monasti lahe. Maalilises lahesopis asetsevad hotellid on merest vaid tänava kaugusel. Linna rannad on kitsad, siin naudivad merd ja päikest mitte ainult turistid, vaid ka kohalikud elanikud. Monastir’is võite jalutada ajaloolises vanalinnas (medinas), kus tegutseb kärarikas idamaade turg, külastada Tuneesia iseseisvusaja esimese presidendi Habib Bourguiba mausoleumi ja veel mitmeid huvitavaid kohti.

Hammamet tänu oma randadele on populaarne ujumis- ja veespordisihtkoht ning Tuneesia üks peamisi turismisihtkohti. Turismihooajal on siin külalisi koguni kümme korda rohkem kui kohalikke elanikke. Veel 20. sajandi algul oli Hammamet vaikne kaluriküla. Selle paiga kujunemine kuurordiks algas 1910ndatel aastatel, kui kuulus Rumeenia aristokraat Georg Sebastian ehitas siia mauri stiilis villa, kuhu kutsus sõpru puhkama.

Yasmine Hammamet on Hammameti lõunaosas paiknev linna uusim rajoon, kus asub kaunis jahisadam (pakub varju 740 jahile) ja 1,5 km pikkune rannaäärne promenaad, millega paralleelselt kulgeb ka avar suplusrand. Meelelahutust nii väikestele kui suurtele pakub Carthage Land, kus on lõbustuspark mõnede veeatraktsioonidega, restoranid ja suveniiripoed.

Hammamet ja Yasmine Hammamet kuurordid meeldisid mulle isiklikult kõige rohkem oma kvaliteetsete ja uhkete hotellide tõttu, mis kõik asuvad ilusa liivaranna ääres või lähedal. Keskus poodide, kohvikute, restoranide ja baaridega ei jää kummaski kuurortis samuti kaugele.

Skanes ulatub Monastirist 6 km põhja poole, mistõttu nimetatakse selliselt tervet rannikuala. Skanes piirkonnas ei ole hotellide ümbruses kohvikuid, restorane ega ööklubisid, seetõttu sobib see rahuliku puhkuse nautijatele. Meelelahutust otsivad turistid leiavad seda lähimatest linnades Monastir’is ja Sousse’is.

Mahdia on Vahemere rannikul Monastirist lõunapool asetsev väike linnake, mis sobib hästi rahulikuks puhkuseks. Mahdia on ka kaasaegne sadam, mille majandustegevuseks on oliivikasvatus, oliiviõli pressimine, kalapüük ja kala konserveerimine (sardiinid ja makrell) ning käsitöö tootmine. Enfidha lennujaamast asub kuurort rohkem kui 100 km kaugusel, mistõttu tuleb Novatoursiga reisijatel arvestada pika transfeerisõiduga (kuni 3 h), kui hotell on broneeritud antud piirkonda.

Port El Kantaoui on Sousse’i linnast umbes 10 km põhja pool asuv kuurort. See on justkui Sousse’i äärelinn. See ehitati 1979. aastal spetsiaalselt turismikeskuseks ümber suure tehissadama, mis pakub sildumist 340 kaikohaga luksusjahtidele, kus korraldatakse sportlikke tegevusi veesuusatamisest paraplaaniga sõitmiseni ja kus on mitmed golfiväljakud. Selles kuurordis on lisaks golfiväljakutele veepark ja väike loomaaed pisikestele turistidele.

Ekskursioonidest Tuneesias

Reisi keskel ootas meid ees kahepäevane Sahara ekskursioon, mis tundus minu jaoks programmi kõige huvitavam osa, kuna pole ühelgi kõrbeekskursioonil varem käinud. Mõlemad ekskursioonipäevad algasid varahommikul ja kestsid õhtuni. Seega päevad olid pikad ja sisukad. Ekskursioon toimus suuremas osas bussi ja 6-kohaliste džiipidega ja aeg-ajalt tehti ka vetsu + joogi-/söögipause. Joogi-/söögipauside ja jootraha jaoks tuli kogu ekskursioonil arvestada kuskil 100-150 Tuneesia dinaariga.

Esimesel Sahara ekskursioonipäeval nägime/külastasime selliseid vaatamisväärsuseid/kohti nagu El Jem Kolosseum; Matmata küla, kus nägime ehtsat maa alla ehitatud berberite kodu ja sain käsitsi ka vilja jahvatada, mis oli käele üsna suur trenn (Matmatas oli meil ka lõunasöök); Tamezret küla. Tagasiteel meie majutuskohta, mis asus Douz’i linnas, jäime suure liivatormi kätte, mis oli reisi lõpuks kõigi arust kõige meeldejäävam sündmus, sest kui tihti saab ikka elus liivatormi kogeda. Isegi bussiistmed ja reisijate isiklikud esemed olid kogu selle sõidu ajal kerge liivakihi all. Kiidusõnad meie bussijuhile, kes suutis meid kenasti hotelli toimetada, kuna nähtavus oli väga kehv.

 

Esimese päeva lõpus pärast hotelli sisseregistreerimist oli kõigil vabatahtlikel võimalik lisatasu eest (15 €/inimene) kaamliga sõitma minna. Kuna kaamliga polnud ma kordagi elus sõitnud, siis tahtsin ka selle kogemuse kätte saada. Veidi hirm küll alguses oli, kuid jäin lõpuks igati rahule ja tahaks juba uuesti kaamliga sõita. Boonuseks kaamlisõidule saime ka nunnut kõrberebast hoida ja temaga pilte teha.

Teisel Sahara ekskursioonipäeval ootas meid ees selliste kohtade külastus ja tegevused nagu Chott El Jerid Soolajärv, Tozeur vanalinn, Chebika & Tamerza mägioaasid + sõit džiipidega Ong Jemal kõrbes, lõunasöök Metlaoui’s, Kairouani Suur mošee. Ainuke miinus, mis ma võib-olla välja tooks, oli pikaleveniv sõit džiipidega Ong Jemal’i kõrbes, see tundus kohati lõputu kulgemine kõrbes, seega uni oli kerge tekkima. Kokkuvõttes oli aga ekskursioon igati põnev ja väärt kogemus ning soovitan seda kõigile, kes vähegi soovivad kõrbe, selle vaatamisväärsusi ning eluolu näha.

Reisi eelviimasel päeval ehk vabal päeval oli meil kavas ka Monastiri linnaekskursioon, mis kestis kokku 2 h. Antud aja sees külastasime Tuneesia iseseisvusaja esimese presidendi Habib Bourguiba mausoleumi, jalutasime Habib Bourguiba väljakul ehk Monastiri vabaduse väljakul ja tegime väikse peatuse ka Monastiri sadama ääres, kus nautisime ilusad vaateid merele. Ekskursioon lõppes kohalikus suuremas supermarketis suveniiride šoppamisega ja vihmasaju saatel hotelli tagasisõiduga.

 

Minu TOP 5 hotellisoovitust Tuneesias

Diar Lemdina 4* –  4 tärni hotellidest minu lemmik. Hotell asub Yasmine Hammamet kuurordi keskuses (medinas). Privaatrand jääb umbes 350 m kaugusele. Osaliselt renoveeritud 2021 (ainult toad). Seif deposiidi eest (3 TND/päev), ranna- ja basseinirätikud deposiidi eest (20-30 TND). Hotellis kasutatud palju sinist ja valget värvi ning erinevatele korrustele viivad armsad mustritega trepid, mis meenutab Kreeka stiili. Toad armsad ja ilusates toonides. Soovitan pigem paaridele, kuna lastele seal väga tegevust pole.

 

The Mirage Resort & Spa 5* – Üks lemmikuid 5 tärni hotelle. Kohe, kui hotelli sisenesin ja seda imeilusat disaini nägin, siis armusin sellesse. Hotellil sama omanik Sousse Pearl Marriott Resort & Spa hotelliga. Suurim hotell Hammametis (kogu hotelli territoorium umbes 27 hektarit). Kuurordi keskus Yasmine Hammamet jääb umbes 2 km kaugusele. Asub mere ääres, liivarannas. Kogu hotell 2020. aastal renoveeritud skandinaavia stiilis, kuid on näha ka boho stiili. Soojendusega välibasseini hetkel ehitatakse, valmib umbes kuu aja pärast. Hotelli territoorium roheline ja hoolitsetud. Toad väga stiilsed ja ilusates värvides. Sobib ka nõudlikule kliendile. Soovitan kõigile.

 

The Orangers Garden Villas & Bungalows 5* – Väga meeldis see hotell ja kuulub ka lemmikute hulka. Renoveeritud 2017. Territoorium nägi välja nagu oaas oma armsate teede, pinkide, väikeste purskkaevude ja ilusate puude/põõsastega. Tube kahjuks ei näinud, kuna hotell oli fully booked. Kuigi hotelli üldilmest võib järeldada, et toad kindlasti sama ilusad. Kogu hotell on üldse väga maitsekalt renoveeritud ja tekitas mõnusa tunde. Sobib nõudlikule kliendile. Soovitan paaridele, kuna lastele tegevus praktiliselt puudub.

 

Royal Thalassa Monastir 5* – Väga heal tasemel Kreeka-Rooma stiilis hotell. Asub Skaneses. Kuurordi keskus (Monastir) jääb umbes 6 km kaugusele. Selle hotelli fuajee meeldis mulle kõige rohkem – hubane ja valgusküllane. Tuba kena ja moodne. Wi-Fi tasuta kogu hotellis. Soft animatsioon. Sisebassein on magevee ja soojendusega. Hotelli kõige vägevam osa on nende ülimalt suur ja kaasaegne Thalasso keskus. Thalasso keskuses pakutakse järgmisi teenuseid: juuksur, maniküür, pediküür, erinevad hoolitsused, hammam, massaažid jne. Saab kasutada ka sauna, aurusauna ja mullivanni. Kõik on loomulikult lisatasu eest (v.a mullivann). Teine vägev asi selle hotelli juures on nende jõusaal, mis on tumedates toonides, suur, stiilne ja varustatud korraliku tehnikaga. Võimalik on võtta ka peronaaltreener (lisatasu eest). Mitte hotellikülastajatele on jõusaal tasuline (1 h/3 EUR). Ühtlasi meeldis mulle muusika jõusaalis, mis oli väga kaasahaarav. Sobib ka nõudlikule kliendile. Soovitan pigem paaridele rahulikuks puhkuseks.

 

Sousse Pearl Marriott Resort & Spa 5* –  Agendireisi pärl ja nimi on ka vastav. Kohe, kui hotelli sisenesin, mõtlesin, et siia ma tahakski jääda. Kuna hotellil on sama omanik The Mirage Resort & Spa hotelliga, mis on ka üks mu lemmikuid, ja mõlemad hotellid on skandinaava stiilis, siis selle hotelli disain oli isegi aste parem. Erinevad disainelemendid nagu modernnsed vaasid, nunnud tumbad, metallist lauakesed, armsad lambid ning kogu värvilahendus on lihtsalt imeilusad. Asub umbes 2 km kaugusel kuurordi keskusest (Sousse). Kaugus liivarannast umbes 100 m. Hotelli eraldab rannast tänav. Toad väga kaasaegsed, ilusates toonides ja mõnusad. Lastele lastebassein ja veeliumägi, rohkem midagi. Sobib ka nõudlikule kliendile. Sobib pigem paaridele, kuna lastele tegevust vähe.

 

Tahaksid ka Tuneesias puhata? Vaata Tuneesia reiside näidispakkumisi või otsi reis ise pakettreiside otsingust.

 

 

Kommentaarid: